Menu
A+ A A-

Opština Pale se zadužuje da bi kupila „FAMOS”

skupstina pale predsjedavajuciOdbornici Skupštine opštine Pale na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojili odluku o dugoročnom namjenskom zaduženju opštine od 1.200.000 KM, koji će biti utrošen za kupovinu fabrike motora u stečaju „FAMOS” Koran-Pale.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta za šest mjeseci u iznosu od 3.628.781 KM, što je za 36,43 od plana za ovu godinu, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 3.578.428 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da će opština u saradnji sa Vladom Republike Srpske, koja će obezbijediti milion maraka, dati ponudu za kupovinu imovine firme „FAMOS” Koran-Pale u iznosu od 2.200.000 KM.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju opština će postati vlasnik fabrike i prostora na kojem se ona prostire, a na tom mjestu će biti izgrađena poslovna zona za investitore iz raznih oblasti.

„Plan je da ti investitori povoljno dobiju poslovne prostore uz uslov da zaposle domaću radnu snagu. Drago mi je da su odbornici shvatili da ovo može biti korisno za opštinu Pale”, rekao je Jugović, dodavši da je riječ o hrabrom potezu.

Prvobitni plan o zaduženju opštine Pale bio je 2,5 miliona KM, međutim prema riječima načelnika Jugovića, to je ostavljeno za buduće vrijeme, te da je postignut dogovor o razdvajanju kredita da radnici „FAMOS”-a ne bi trpjeli jer su za realizaciju ovog projekta potrebna dva do tri mjeseca.

Jugović još uvijek nema zamjenika:

Načelnik opštine Boško Jugović rekao je novinarima da na sastanku sa predstavnicima političkih partija, koji je održan u ponedjeljak 2. oktobra, nije dogovoreno o rješavanju kadrovskih pitanja poput imenovanja zamjenika načelnika opštine i načelnika odjeljenja.

Šef kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da su odbornici danas pokazali visok stepen demokratičnosti i odgovornosti, posebno istakavši odluku o davanju saglasnosti Komunalnom preduzeću za sanaciju deponije, pri čemu će opština izdvojiti 90.000 KM u tu svrhu.

Sa njim se složio i njegov koalicioni kolega i šef Kluba odbornika DNS-a Miroslav Simović koji je istakao da je sanacija deponije bila obaveza SDS-a, jer su oni bili na čelu ovog Komunalnog preduzeća četiri godine i prema njegovim riječima, doveli ga u loše stanje.

Prema riječima šefa Kluba odbornika PDP-a Igora Tošića Skupština je na današnjoj sjednici donijela ispravnu odluku kada se radi o kreditnom zaduženju za kupovinu nekadašnjeg paljanskog giganta, dok šef Kluba odbornika SDS Mladen Koprivica ističe da je podignut nivo funkcionisanja vlasti u opštini Pale, te da su danas se pokazali prvi rezultati koji se ogledaju u usvajanju ove dvije bitne odluke po građane ove opštine.

 

 

back to top

Radio Sa-RS