Menu
A+ A A-

Filmom "Pepeo i dijamant" počela novembarska "Filmoteka"

filmoteka novembar 2017 sarsU organizaciji Kinoteke Republike Srpske večeras je otvorena "Filmoteka" na kojoj će od 22. do 24. novembra biti prikazani filmovi Andžeja Vajde, Ištvana Saba i Jana Sveraka, velikana režije poljskog, mađarskog i češkog filma.

Film "Pepeo i dijamant" Andžeja Vajde iz 1958. godine otvorio je program "Filmoteke" za ovaj mjesec, a radi se o filmu jednog od najreprezentativniji reditelja poljske filmske škole (1955 – 1963), koja je bila pod direktnim uticajem italijanskog neorealizma.

"Pepeo i dijamant" je najsnažniji film Vajdine ratne trilogije posvećene prikazivanju složenosti poljske istorije tokom Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije.

Boris Čvoro iz Kinoteke Republike Srpske rekao je novinarima da je Vajda već prvim filmovima skrenuo pažnju međunarodne javnosti na poljsku kinematografiju i postao prvi istočnoevropski reditelj čiji su filmovi prikazivani u svim zapadnim zemljama.

"Uvijek politički angažovan, Vajda je svojim filmovima na neki način ispisivao istoriju Poljske u drugoj polovini 20. vijeka. Njegovi filmovi su čak četiri puta bili nominovani za Oskara", kaže Čvoro.

Prema njegovim riječima ovaj film je dobitnik počasnog Oskara 2000. godine, a dobitnik je i Zlatne palme, Zlatnog lava i Zlatnog medvjeda, te niza drugih međunarodnih nagrada i priznanja.

Sljedeće večeri, na programu je "Mefisto" iz 1981. godine, čuvenog mađarskog reditelja internacionalnog ugleda Ištvana Saba.

"Snimljen prema istoimenom romanu Klausa Mana iz 1936. godine, u vrijeme dolaska nacista na vlast u Njemačkoj, film donosi briljantnu studiju raspada karaktera jednog umjetnika u totalitarnom društvu", ističe Čvoro.

On kaže da uz izvanredan scenario i režiju, film plijeni i izvrsnim glumačkim ostvarenjima, među kojima se svakako ističe Klaus Marija Brandauer, kojem je uloga Mefista vjerovatno i životna.

"Posljednje večeri, u petak 24. novembra, publika će imati priliku da vidi film "Kolja" iz 1996. godine, češkog reditelja Jana Sveraka, koji je, takođe, nagrađen Oskarom za najbolji strani film, kao i Zlatnim globusom u istoj kategoriji.

Film "Kolja" je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih čeških filmova svih vremena, koji je u američkim bioskopima zaradio blizu šest miliona dolara.

Osim ogromnog komercijalnog uspjeha, film je osvojio još 20 međunarodnih nagrada i priznanja, a u Češkoj čak šest lavova.

Okosnicu filma čini izuzetno duhovita priča o češkom muzičaru koji sticajem neobičnih životnih okolnosti, protkanih političkim dešavanjima u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza, preuzima brigu o ruskom dječaku Kolji i njihovom odnosu.

"Filmoteka" se održava u Galeriji "G3" na Palama, a sve projekcije filmova počinju od 19:00 časova. Ulaz je besplatan.

 

back to top

Film

Besplatna škola crtanog filma uskoro u na…

Objavljeno: 06.02.2018 - 12:45 / Hits:355 puta

Pravoslavni centar za mlade "Sveti Petar Sarajevski" u saradnji sa studiom crtanog filma SCF 98 iz Niša organizuje školu crtanog filma, a upis traje do 12. februara 2018. godine. Sve prijave i dodatne informacije možete slati/dobiti na broj telefona 066 549 150 ili na e-mail adresu: ., kao i na "fejsbuk": Православни центар за младе Митрополије дабробосанске Свети Петар Сарајевски Škola je besplatna!      ...

Radio Sa-RS