Menu
A+ A A-

Dvanaestogodišnjak ukrao autobus, pa bježao policiji

policija srbija uvidjajDječak star 12 godina iz Niša koji je 15. oktobra sa parkinga u Beogradskoj ulici ukrao međugradski autobus požarevačkog prevoznika "Ariva" i vozio ga niškim ulicama, krenuo je kod svog dede da se pohvali jer mu je životni san bio da vozi autobus, saznaje "Blic".

"Dječaku je životni san da vozi autobus. Nikome nije jasno kako je naučio da vozi tako veliko vozilo. Kao mali se često vozio autobusom pa je gledao vozače u gradskom prevozu kako startuju autobus i mjenjaju brzine, ali je prosto nevjerovatno da tako nešto sam nauči. Ovo mu, inače, nije prvi put da se nađe za volanom. Ranije su ga zatekli za upravljačem automobila jedne svoje rođake, ali autobus je mnogo veći, i odrasla osoba bi se zamislila prije nego što sjedne za vozan autobusa i sa vozačkom dozvolom, a kamo li dijete", pričaju poznanici.

Dječak je rješenjem Centra za socijalni rad u Nišu smješten u hraniteljsku porodicu pre pet mjeseci. On se toga dana javio hraniteljima i pitao da ide da se prošeta po kraju u kojem živi.

Hranitelji su mu dozvolili, uz obećanje da vrati za dva sata, ne sluteći šta će da uradi. Pošto ga nije bilo posle četiri sata, zvali su ga na telefon, ali se nije javljao. Onda ih je pozvala policija.

"Dječak se smijao kada je došao kući. Pričao je da ga je jurilo 10 policijskih vozila dok je vozio autobus po cijelom gradu. Rekao je da je morao da se zaustavi jer su mu prepriječili put. Očigledno je da je to za njega bila odlična zabava ali je sreća da nije zgazio nekog pješaka ili izazvao saobraćajnu nesreću s obzirom da ima svega 12 godina i da još nema položen vozački ispit", pričaju u naselju u kojem dječak živi.

Kako je "Blic" pisao, dječak je podigao nišku policiju na noge nakon što je prijavljeno da ukradenim međugradskim autobusom vozi po Nišu!

Saobraćajce je alarmirao jedan komunalni policajac kome se učinilo da za volanom autobusa sjedi dijete, nakon čega je počela potjera. Dječak je uspio da pređe šest kilometara autobusom od Beogradske do Hilandarske ulice, bukvalno ga ne ogrebavši, prije nego su ga policajci pronašli i zaustavili.

U Centru za socijalni rad u Nišu kažu da će preduzete i sve zakonom propisane mjere.

"Dječak je do sada bio u kategoriji djece bez roditeljskog staranja i sada se prvi put evidentira kao dijete sa poremećajem u ponašanju. Centar će uraditi dijagnostiku i preduzeti sve potrebne mjere. Utvrdiće se zašto je došlo do poremećaja ponašanja i da li je bilo propusta u postupanju hranitelja. Započećemo savjetodavni rad, a očekujemo i dopis tužilaštva o cijelom slučaju", kaže pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Javorka Milenković.

Posljednji slučaj prije 10 godina

U Centru kažu da ovakvi slučajevi nisu česti u praksi.

"Imali smo posljednji put sličnu situaciju prije 10 godina, ali do sada nije bio slučaj da je u pitanju krađa autobusa", kažu u Centru.

Krupniji od vršnjaka

Kako saznaje "Blic" dječak je malo krupniji od svojih vršnjaka tako da kad sjedne na mjesto vozača autobusa može da dohvati papučice za gas, kvačilo i kočnicu. On je šest kilometra vozio autobus ne oštetivši ga, iako je prolazio kroz dva semafora na izuzetno frekventnim raskrsnicama, kao i preko dva kružna toka.

 

back to top

KOLUMNE

Radio Sa-RS