Menu
A+ A A-

Sveta Tekla proslavljena u Staroj crkvi

hrizostom stara crkvaNjegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas na praznik Svete Tekle Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, odnosnoj Staroj crkvi u Sarajevu.

On je u obraćanju vjernicima poručio da je Sveta Tekla prva hrišćanska mučenica i da se smatra ravnoapostolnom.

„Sveta Tekla širom vaseljene proslavlja se kao prvomučenica, kao čudotvorka, kao ispovjednica, kao ona koja je zajedno sa svetim apostolima propovijedala riječ Božiju širom Bliskog istoka i činila čuda“, podsjetio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, zbog toga Srpska pravoslavna crkva vijekovima je slavi kao onu koja je proslavila Boga.

„Svima nama koji dolazimo da se poklonimo njenim svetim moštima, da proslavimo njeno sveto ime, dan i uspomenu na nju, Gospod daje snage i energije da budemo kao i ona svjedoci Božiji pred ljudima“, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Nakon liturgije, u litiji oko hrama nošene su mošti Svete Tekle, poslije čega je prelomljen slavski kolač i osveštano slavsko žito.

Blagosiljanjem rukom svetiteljke tradicionalno je osveštana voda, koja je podijeljena vjernicima.

Sveta Tekla je prva hrišćanska mučenica, prva žena koja je stradala u mjestu Malula u današnjoj Siriji, gdje se nalazi manastir posvećen upravo ovoj svetiteljki.

Desnu Ruku Svete Tekle donio je Sveti Sava 1233. godine iz Antiohije, a patrijarh srpski Arsenije IV Jovanović ju je poklonio Staroj crkvi 1730. godine u znak zahvalnosti za obilnu pomoć namijenjenu očuvanju i opstanku Srpske pravoslavne crkve za vrijeme Osmanske vladavine.

Tokom Drugog svjetskog rata, nacisti su pokušali da odnesu ovu svetinju iz hrama, ali ustaša koji ju je ponio iz crkve je odjednom pao i umro na izlazu iz crkvenog dvorišta.

Nakon toga, slični pokušaji više nikome nisu padali na pamet.

 

 

back to top

Sport

Radio Sa-RS