Menu
A+ A A-

Postavljen spomenik Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu

mehmed pasa spomenik visegradU organizaciji opštine Višegrad u Ulici Druge podrinjske brigade postavljen je spomenik Mehmed-paši Sokoloviću. On je okrenut ka višegradskoj ćupriji, a nalazi se na šetalištu koje vodi od starog mosta prema Andrićgradu.

Svečano otkrivanje spomenika planirano je u okviru Vidovdanskih svečanosti, to jeste, na Vidovdan, 28. juna, sa početkom u 16:00 časova.

Predviđeno je da na ceremoniji otkrivanja govore Slobodan Pavlović, koji je poklonio spomenik te akademik Matija Bećković.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević zahvalio je gospodinu Pavloviću za ovaj poklon te istakao će spomenik podsjećati na istoriju ovog kraja, kao i da se Višegrad turistima može predstaviti kroz još jedan spomenik kulture.

Mehmed-paša Sokolović bio je otomanski vojskovođa i veliki vezir carstva. Rođen je u selu Sokolovići, nedaleko od Rudog, u srpskoj pravoslavnoj porodici.

Sa nepunih šest godina odveden je u janjičare u danku u krvi. Podizao je brojne zadužbine i vakufe širom Carstva, a po njegovom naređenju 1571. godine je izgrađen most preko Drine u Višegradu, koji je najpoznatiji po djelu Ive Andrića "Na Drini ćuprija".

 

 

 

back to top

Društvo

Radio Sa-RS