Menu
A+ A A-

Djetinjstvo okruženo nasiljem i siromaštvom

djeca sretnaSvako treće dete je siromašno ili stambeno uskraćeno, a mnoga od njih žive u skučenim i nedovoljno zagrijanim stanovima ili u kućama bez kanalizacije i toaleta.

Ombudsmeni BiH upozorili su nedavno na kršenje prava djece čiji su roditelji na izdržavanju kazne u zatvorima.

Poručili su da osuđenik, i dok je u zatvoru, ostaje roditelj i dužan je da održava vezu sa svojom djecom, u cilju njihovog uravnoteženog odrastanja i nadvladavanje razvojnih kriza.

„Djeca su ranjiva, često zanemarena i zaboravljena od društva, a nerijetko je dijete žrtva, koja bez svoje krivice snosi posljedice zato što su mu otac ili majka u zatvoru“, upozorili su Ombudsmani Jasminka Džumhur, Ljubinko Mitrović i Nives Jukić.

Ceh neuspjeha odraslih

Ako je suditi po podacima i ocjenama UNICEF eksperata iz 2014. godine, koji se, tvrde stručnjaci, do danas nisu bitnije promijenili, ceh neodgovornosti i neuspjeha odraslih plaćaju sva djeca u BiH, a ne samo ona posebno ugrožena, čiji su roditelji zalutali u kriminal.

Prema UNICEF-u, čak 30 odsto dhece u BiH živi ispod granice apsolutnog siromaštva. Većina siromašnih mališana nema svoju sobu, niti prostor za učenje i pisanje zadaće, čak 55 odsto njih živi u kućama bez kanalizacije ili bez toaleta sa vodokotlićem.

Oko 26 odsto djece u BiH žive u neadekvatnim stambenim uslovima, a udruženja za zaštitu djece upozoravaju da je naročito teško zimi u višečlanim domaćinstvima, gdje se, u pravilu, grijeje samo jedna prostorija, koju dijeli i po desetoro djece i odraslih.

Cijena odrastanja

Kako je ocijenila ekspert UNICEF-a Zlata Brukauf, ovako sumornoj slici odrastanja najviše doprinose slaba obrazovanost, nezaposlenost i neaktivnost roditelja i drugih odraslih članova domaćinstva.

Odgovorni su i donosioci odluka u organima vlasti, jer su mjere za unaprijeđenje položaja djece nedovoljne i neefikasne.

U nevladinim organizacijama upozoravaju da su, uz siromaštvo, djeca često izložena i zanemarivanju, te nasilju, bilo porodičnom ili vršnjačkom, koje je u porastu.

„Siromaštvo, zanemarivanje deteta, nasilje nad detetom međusobno su povezani i dovode u pitanje ostvarivanje i svih drugih prava deteta“, upozorava Nada Grahovac, Ombudsman za djecu RS.

Prevencija nasilja

Ipak, prema ocjenama NVO sektora, kada je u pitanju zaštita prava djece, Republika Srpska je definitivno bolji dio BiH, a Banjaluka je jedini grad u BiH koji ima akcioni plan za djecu.

„U Srpskoj je prevencija nasilja sastavni dio školskog programa, potpisan je Protokol o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, uspostavljen je centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zanemarivanja, a do kraja godine očekujemo i registar pedofila“, kaže Nada Grahovac.

Ona posebno upozorava na rastući problem zanimarivanja djece i usamljenosti djevojčica i dječaka zbog teške ekonomske situacije i prezauzetosti roditelja, koji se bore za opstanak.

 

 

back to top

Radio Sa-RS