Menu
A+ A A-

Drugi dan „Lut festa“ - odigrane tri predstave

lut fest 17U okviru 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017“ danas su odigrane tri predstave, od toga dvije u Istočnom Sarajevu i jedna na Palama.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nastupili su Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom „Princ iz moje ulice“, autora Nedžada Maksumića, te glumci Zavoda federacije Ljubljana i Gledališta „Glej“ sa predstavom „Luda šuma“, u režiji Ajde Ros i Petra Kusa.

Predstava „Princ iz moje ulice“ namijenjena je djeci od šest do 12 godina, a govori o problemu vršnjačkog nasilja.

Prema riječima producenta festivala Aleksandre Mitrić-Štifanić poruke se djeci prenose kroz glumačku igru, animaciju i muzičke numere.

Kada se radi o predstavi „Luda šuma“, to je muzička i lutkarska bajka za djecu, inspirisana pričom Sergeja Kozlova.

Prema riječima Štifanićeve, to je zvučno „šumsko“ pozorište u kojem šumske ploče, grane, korijeni i šumsko voće postaju muzički instrumenti, lutke ili dijelovi scenografije.

Pored ove dvije predstave, danas je u Istočnom Sarajevu održana i kreativna edukativna radionica „Izrada i prezentacija 3D scenografije za lutkarsko pozorište“, pod vođstvom Jovana Carana.

Caran je održao i kreativnu radionicu za izradu i animaciju marioneta, a kreativnu lutkarsku radionicu „Lisice i gavran“ predvodili su majstor za izradu lutaka Tibor Farago i dramski pedagog Tatjana Paskaš.

Sutra, 4.10.2017. na repertoaru su predstave „Pustolovine Boleta Komete“ u izvođenju banjalučkog pozorišta „Jazavac“ i „Zvezda lutalica“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

U večernjem terminu od 19:00 časova biće održan „Omaž Radoslavu Laziću“, posvećen pokojnom profesoru Laziću, o kome bi trebalo da govori pozorišni i likovni kritičar Vojislav Vujanović.

Treća predstava u okviru „Lut festa“ za učenike osnovnih škola „Pale“ i „Srbija“ danas je odigrana u Kulturnom centru Pale, gdje je niško Pozorište lutaka iz Niša odigralo predstavu „Olovni vojnik i balerina“.

Predstava je rađena po motivima Hansa Kristijana Andersena, a u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog.

 

 

Last modified onTuesday, 03 October 2017 21:12
back to top

Pozorište

Studentsko pozorište: Audicija za prijem …

Objavljeno: 22.10.2017 - 13:40 / Hits:1031 puta

Studentsko pozorište iz Pala u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine, u Kulturnom centru, održaće audiciju za prijem novih članova i time proširiti svoj trenutni ansambl. Svi zainteresovani kandidati treba da popunjen prijavni obrazac dostave na mail: . do utorka, 24. oktobra. Paljansko pozorište je osnovano kao udruženje građana 2009. godine, a tokom ovog mjeseca proslaviće svoj osmi rođendan. Do sada je odigrano 12 premijera, koje prati veli...

Radio Sa-RS