Menu
A+ A A-

Otežano odvijanje saobraćaja preko planinskih prevoja

stanje voznja snijeg sarsNa dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, a izdvajamo putne pravce: Trnovo-Foča, preko Rogoja, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, Gacko-Foča, preko Čemerna i Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa.

Na regionalnom putu R-433 Ulog- Klanci na prevoju Morine, privremeno je obustavljen je saobraćaj zbog snježnih smetova.

Dodatan oprez vozačima savjetujemo zbog niskih temperatura, na formiranje poledice posebno u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica. U nižim predjelima RS saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, sporije se saobraća u višim predjelima FBiH. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar. Na putevima u južnim krajevima, kolovoz je pretežno mokar.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu. Pojačan oprez savjetujemo na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Prava zima tek stiže, za vikend minus 18°C

termometar1Snijeg koji danas pada u većini krajeva BiH samo je uvertira za zahlađenje koje stiže za vikend, kada će se temperature spustiti čak do -18°C.

Snijeg i kiša na jugu zemlje nastaviće da padaju i u narednim danima, a prema dugoročnim prognozama, padavine će se zadržati naredne dvije sedmice.

Promjene u temperaturama očekuju se od vikenda kada će uslijediti veliko zahlađenje i minusi koji nisu zabilježeni ove zime.

Do tada bi se u većini kopnenih krajeva trebao formirati snježni pokrivač, pošto je za sutra izdat žuti meteoalarm u većem dijelu BiH. Meteorolozi očekuju jače padavine i novih 20 centimetara snijega.

Od subote dolazi do naglog zahlađenja. Prema podacima “Accuweathera” i norveškog hidrometeorološkog zavoda, temperature će se tokom noći i jutra u većini krajeva spuštati do -12°C, na sjeveru i do -18°C, koliko prognoziraju za Bihać u nedjelju.

 

 

Prohladno sa kišom i snijegom tokom dana

kisaOblačno i prohladno sa kišom, susnježicom i snijegom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 4°C preovladavaće tokom dana u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Jutro pretežno do potpuno oblačno uz slab snijeg mjestimično, od zapada preko centralnog planinskog pojasa do istoka.

Јutarnja temperatura vazduha biće od -3°C do 1°C, u višim predjelima od -5°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura vazduha biće od -1°C do 4°C, na jugu do 8°C, u višim predjelima od -3°C.

Na sjeveru i sjeveroistoku biće više suvog vremena, a na jugu mjestimična kiša.

Tokom dana sve više suvog vremena, uz rijeđe padavine, najizvjesnije na sjeverozapadu, zapadu, jugozapadu i jugu, te u planinama na istoku, a od centralnih predjela na istok i sjeveroistok pretežno suvo.

 

 

Od sutra hladnije sa susnježicom i snijegom

skupstina grada is snijeg pada sarsHladnije vrijeme sa susnježicom i snijegom uz dnevnu temperaturu vazduha do 5°C, preovladavaće sutra u BiH.

U toku noći doći će do naoblačenja sa padavinama na zapadu, jugozapadu, centralnom pojasu i sjeveru, tokom dana padavine će biti jače na zapadu, a uz pad temperature i u nižim predjelima tog regiona sa susnježicom i snijegom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće na sjeveru i jugu od 3°C do 7°C, na istoku od nula, u višim predjelima od -3°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od 5°C na istoku i sjeveroistoku, do 10°C na jugu, na planinama oko -1°C.

Na zapadu postepen pad temperature pa će dnevna biti manja od jutarnje, iznosiće oko 1°C.

Na planinama i brdima padaće i dalje snijeg, uz spuštanje snježne granice na oko 400 metara nadmorske visine.

Prema večeri osim planina snijeg će se javljati i u nižim predjelima, a na jugu ostaje kiša. Do večeri u planinama i brdima lagano povećanje, a u pojedinim nižim predjelima formiranje novog manjeg snježnog pokrivača.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog i sjeveroistočnog smijera.

 

 

 

 

Vrlo slab snijeg tokom dana na istoku Srpske

oblacno livada travaJutro oblačno, hladno i pretežno suvo vrijeme. Vrlo slab snijeg će provijavati samo ponegdje na istoku i krajnjem zapadu. Na jugu pretežno vedro.

Tokom dana ostaje pretežno oblačno, tmurno i uglavnom suvo vrijeme. Vrlo slab snijeg je moguć samo još ponegdje na planinama na istoku.

Na jugu Hercegovine pretežno sunčano i malo toplije. Uveče i u noći djelimično razvedravanje uz sve hladnije vrijeme.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, na jugu umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -2°C do 4°C, na jugu oko 9°C, u višim predjelima od -4°C.

 

 

 

U protekla 24 sata rođena jedna djevojčica i dva dječaka u Kasindolu

roda kasindo vrataU STANICAMA HITNE POMOĆI PREGLEDANO PACIJENATA

SOKOLAC: 18 pregleda
KC KASINDO: 40 prijema
KC FOČA: 15 pregleda , 5 kućnih posjeta

PORODILIŠTA – ROĐENO NOVOROĐENČADI:

KC KASINDO: Rođena jedna djevojčica i dva dječaka
KC FOČA : Nije bilo poroda

VATROGASNE JEDINICE:

Nisu imale intervencija u protekla 24 časa.

ELEKTRODISTRIBUCIJA:

Kalinovik – kvar na dalekovodu Ulog, juče od 13,00 časova, bez napona pet trafo stanica.

HIDROMETEOROLOŠKA STANICA SOKOLAC:

Trenutna temperatura: ........................ -3 ͦC
Najniža temperatura u toku noći ........ -3 ͦC
Temperatura na 5 cm iznad tla............ -4 ͦC
Vlažnost vazduha:.............................. . 92 %
Vjetar:....zapadni vjetar srednje brzine 1 m/s
Vazdušni pritisak .................. 904 mbar
Količina padavina............................ 1,6 l/m²
Visina snijega...................................... 8 cm

AUTO MOTO SAVEZ:

Saobraćaj se ovog jutra na putevima RS odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a zbog niskih jutarnjih temperatura vozače upozoravamo na poledicu u višim predjelima i preko planinskih prevoja kao i na prilazu mostovima i tunelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve se nalaze na terenu i intervenišu na dionicama puteva gdje je potrebno. Na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu,te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-Šćepan Polje (granica BiH/CG), na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 T.

Na GP jutros nema dužih zadržavanja.

 

Oblačno uz slab snijeg tokom dana

snijeg klupa pale sarsPrijepodne oblačno uz slab snijeg. Padavine postepeno slabe i od sredine dana biće sve više suvog vremena uz provijavanje slabog snijega samo još ponegdje.

Na jugu ujutru kiša, tokom dana padavine prestaju uz postepeno razvedravanje.

Jutarnja temperatura vazduha od -3°C do 0°C, na jugu do 3°C, u višim predjelima od -6°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -2°C do 3°C, na jugu oko 7°C, u višim predjelima od -4°C.

 

 

Otežan i usporen saobraćaj preko planinskih prevoja

stanje snijeg voznja sars1Na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj saobraćaj je usporen i otežan zbog intenzivnih snježnih padavina. Posebno izdvajamo putne pravce: M-18 Sarajevo- Foča (Rogoj), M-5 Sarajevo – Sokolac - Vlasenica, M-4 Kotor Vroš – Teslić (Borja), M-15 Mrkonjić Grad- Glamoč ( Mliništa), R-414 Banja Luka- Kneževo –Turbe i R-411 Banja Luka - Čađavica.

Ekipe putnih službi su na terenu i održavaju sve puteve prohodnim. Na području Hercegovine saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Upozoravamo na poledicu, posebno u višim predjelima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina na opasnost od odrona.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Nove padavine i zasniježen kolovoz uslovljavaju sporije odvijanje saobraćaja na dionicama u planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Ključ, Bugojno-Prozor, Posušje-Mesihovina, kao i na putevima na širem području Tomislavgrada i Bosanskog Grahova.

Na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Bihać-Izačić obavezna je upotreba lanaca za teretna motorna vozila. Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Na putevima u južnim krajevima kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj se odvija u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova odvija preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

 

 

U protekla 24 sata rođena tri bebe rođene u Kasindolu

bebe porodiliste2U STANICAMA HITNE POMOĆI PREGLEDANO PACIJENATA

SOKOLAC: 7 pregleda
KC KASINDO: 66 prijema
KC FOČA: 15 pregleda , 6 kućnih posjeta

PORODILIŠTA – ROĐENO NOVOROĐENČADI:

KC KASINDO: Rođeni dva dječaka i jedna djevojčica.
KC FOČA : Rođeni tri dječaka i dvije djevojčice.

VATROGASNE JEDINICE:

Han Pijesak,intrevencija na gašenju zapaljenog dimnjaka u ul. Solunskih dobrovoljaca u vremenu 13,15-14.20.Požar ugašen,nije pričinjena materijalna šteta.
Foča,intrevencija na gradskoj deponiji smeća u vremenu 11,45-13,10.Požar lokalizovan.

ELEKTRODISTRIBUCIJA:

Napajanje uredno,bez kvarova i planiranih radova.

HIDROMETEOROLOŠKA STANICA SOKOLAC:

Trenutna temperatura: ........................ -1 ͦC
Najniža temperatura u toku noći ........ - 1 ͦC
Temperatura na 5 cm iznad tla............ -2 ͦC
Vlažnost vazduha:.............................. . 92 %
Vjetar:.............zapadni .............. 3 m/s
Vazdušni pritisak .................. 903.8 mbar
Količina padavina............................ 4,2 l/m²
Visina snijega...................................... 7 cm

AUTO MOTO SAVEZ:

Saobraćaj s eovog jutra na putevima RS odvija usporeno i otežano zbog sniiženih padavina, po zasniježenim kolovozima, a izdvajamo planinske prevoje Romanija,Rogoj i Han Pogled.

Ekipe putnih službi se nalaze na terenu i vrše čišćenje i posipanje kolovoza.

Zbog niskih temperatura, upozoravamo na moguću poledicu, u kotlinama i duž riječnih tokova, skrećemo pažnju na mjestimičnu maglu,a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Na magistralnom putu M-18 ,dionica Brod na Drini-Šćepan Polje (granica BiH/CG), na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 T.

Na GP jutros nema dužih zadržavanja.

 

 

Meteorolozi najavljuju jak snijeg tokom dana

snijeg drvece sarsJak snijeg očekuje se tokom dana u Republici Srpskoj, uz brzi porast snježnog pokrivača. Na jugu jača kiša.

Snijeg će biti jači u prvom dijelu dana, a popodne i uveče padavine postepeno slabe.

Jutarnja temperatura vazduha od -4°C do 1°C, na jugu do 4°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od -1°C do 3°C, na jugu do 8°C, u višim predjelima od -3°C.

 

 

 

Saobraća se po vlažnom i klizavom kolovozu

stanje na putevima klizavostNa većini puteva u RS saobraćaj se odvija po vlažnim kolovozima. U višim planinskim predjelima i preko prevoja, zbog pada temperature vozače upozoravamo na moguću poledicu.

U kotlinama i duž riječnih tokova, skrećemo pažnju na mjestimičnu maglu, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Vozačima savjetujemo da voze oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi,obavezno je poštovanje privremene signalizacije,koja reguliše saobraćaj.

FEDERACIJA BiH

Pojačan oprez savjetujemo na dionicama u planinskim predjelima, gdje je zbog niskih temperatura moguća mjestimična poledica. Slabiji snijeg pada u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima, ali se za sada ne zadržava na kolovozu.

Učestali su i odroni zemlje ili kamenja na planinskim prevojima, kao i na putevima koji prolaze kroz usjeke.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj se u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova odvija preticajnom trakom.

Na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih čekanja pri prelasku granice.

 

Prijepodne sunčano, od sredine dana oblačno uz snježne padavine

snijeg setaliste pale sars1Jutro hladno uz mraz i pretežno vedro. Prijepodne sunčano, a od sredine dana postepeno naoblačenje. Uveče će početi da pada slab snijeg, a u noći padavine jačaju i do sljedećeg jutra formiraće se snježni pokrivač.

Očekuje se do 10 cm snijega.

Vjetar slab jugozapadni, popodne sjeverni. Minimalna temperatura oko -4°C, a maksimalna dnevna do 6°C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

U utorak (13.02):

Nastaviće da pada jači snijeg uz brzi porast snežnog pokrivača. Na jugu jača kiša. Snijeg će biti jači u prvom dijelu dana, a popodne i uveče padavine postepeno slabe.

Jutarnja temperatura vazduha od -4°C do 1°C, na jugu do 4°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od -1°C do 3°C, na jugu do 8°C, u višim predjelima od -3°C.

U srijedu (14.02):

Prijepodne oblačno uz slab snijeg. Padavine postepeno slabe i od sredine dana biće sve više suvog vremena uz provijavanje slabog snijega samo još ponegdje.

Na jugu ujutru kiša, tokom dana padavine prestaju uz postepeno razvedravanje.

Jutarnja temperatura vazduha od -3°C do 0°C, na jugu do 3°C, u višim predjelima od -6°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -2°C do 3°C, na jugu oko 7°C, u višim predjelima od -4°C.

U četvrtak (15.02):

Oblačno i pretežno suvo vrijeme. Na istoku će u prvom dijelu dana ponegdje provijavati slab snijeg. Na jugu sunčanije. Uveče razvedravanje uz sve hladije vrijeme.

Jutarnja temperatura vazduha od -6°C do -2°C, na jugu do 1°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od -2°C do 2°C, na jugu oko 8°C, u višim predjelima od -4°C.

 

Subscribe to this RSS feed

Radio Sa-RS