Menu
A+ A A-
Republika Srpska

Republika Srpska (1868)

FZO - poslodavci: Dug 320 miliona KM

fzo rs ulaz zgradaMeđusobna dugovanja Fonda zdravstva i poslodavaca veća su od 320 miliona maraka. I jedni i drugi traže da se problem konačno riješi. Stručnjaci okrivljuju Vladu za ovakvo stanje, jer se ne odnosi jednako prema javnom i privatnom sektoru.

Dugovanja između Fonda zdravstvenog osiguranja i poslodavaca u Srpskoj premašila su 320 miliona maraka.

Poslodavci potražuju od Fonda zdravstva oko 45 miliona. Iz Fonda kažu da rade na pripremi sporazuma o izmirenju duga koji imaju prema poslodavcima po osnovu refundacije bolovanja.

Međutim, oni upozoravaju na obaveze koje poslodavci imaju prema njima.

“Dug prema Fondu zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje iznosi oko 280 miliona maraka, od čega gotovo pola duga nije realno naplativo, jer se preduzeća nalaze u stečaju ili likvidaciji. Kada bi se doprinosi redovno uplaćivali, priliv Fonda bi bio bolji i Fond bi svoje obaveze mogao da izmiruje na vrijeme”, naglasili su u FZO.

Poslodavci tvrde da se većina tih dugovanja odnosi na javni sektor. Saša Trivić kaže da oni vode određenu bitku sa Fondom zdravstva.

“Ja tebi svaki mjesec plaćam zdravstveno osiguranje, a ti meni ne vraćaš ono što si mi dužan na ime bolovanja, nego kažes - vi ste meni svi zajedno dužni. Dvadeset godina nisam zakasnio sa uplatom doprinosa, a ti meni tri godine nisi platio”, objašnjava Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Stručnjaci smatraju da je najveći krivac u ovom slučaju Vlada Republike Srpske.

“Imamo dvojnost ponašanja vlasti kada je u pitanju javni sektor. Dozvoljeno je da se ne isplaćuju doprinosi, što je totalno nakaradni pristup koji je Vlada dozvolila da se dešava u posljednjih deset godina. Znate, ako imate dvojnost, ako je neko u javnom sektoru, on može da pravi gubitke, ako je u privatnom on mora da propadne. To je način koji nije dobra poslovna klima”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Iz Unije poslodavaca su za našu televiziju potvrdili da je održan sastanak sa predstavnicima Fonda zdravstevnog osiguranja i da je dogovoreno da bude potpisan sporazum kojim bi se definisala dugovanja Fonda do 31. decembra prošle godine.

Dogovoreno je da se obaveze po osnovu bolovanja plaćaju svaki mjesec, kako ne bi došlo do daljeg povećanja duga prema poslodavcima.

 

Read more...

Cvijanović: Visok nivo nepotizma u bh. diplomatiji

zeljka cvijanovic lukavica sarsPremijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da su diplomatsko konzularna predstavništva BiH leglo nepotizma.

Ona je rekla da se ljudi tamo zapošljavaju isključivo preko rodbinksih veza, te da nikakve veze nemaju sa profesionalcima koji bi trebalo da svoj mandat odrade profesionalno.

Kao primjer, navela je ambasadu BiH u Kanadi.

"U toj ambasadi radi momak koji je sin poslanika Lalića iz SDS-a u Parlamentaron skupštini BiH. I tu priči nije kraj. Brat šefa konzularnog kabineta gospodina Crnatka radi u istoj ambasadi u Kanadi. On je zaposlen kao konzularni radnik. Ni tu se priča ne završava. I supruga gospodina konzularnog radnika koji je rođak šefa kabineta Crnatka je zaposlena tamo kao sekretar", izjavila je Cvijanovićeva.

Međutim, premijer Srpske je očito zaboravila da u Republici Srpskoj teško da postoji funkcioner na vlasti da nije zaposlio nekog člana uže ili šire porodice.

Od predsjednika, premijera, ministara, predsjednika skupštine, do funkcionera u opštinama i gradovima.

Cvijanovićeva je zaposlila sina Filipa u Elektroprenos BiH, mada je on imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata. Ali, pogađate, intervju razvalio.

"On je diplomirani građevinski inženjer, koji završava studije u Beogradu i kombinuje posao sa studiranjem. Ne znam zašto bi bio problem da se dijete bilo kog pojedinca prijavi na konkurs i bude tamo izabran, a da pritom rukovodstvo te kompanije uopšte ne zna čija su to djeca", rekla je tad Cvijanovićeva.

Pored toga, i Jelena Cvijanović, uz malu pomoć strine Željke, prije četiri godine dobila je posao saradnika u Agenciji za agrarna plaćanja.

Šampiona u nepotizmu iz partija vladajućih bilo je još nekoliko, ali o tome nekom drugom prilikom.

 

 

Read more...

U toku formiranje patriotskog bloka u Srpskoj?!

republika srpska grb uvecanU Republici Srpskoj u toku je formiranje patriotskog bloka za Srpsku za predstojeće izbore u BiH čiji je cilj očuvanje Srpske i zaštita njenih interesa, saznaje portal "SrpskaCafe".

Izvor ovog portala naveo je da će patriotski blok za Srpsku okupiti značajan broj političkih partija, nevladinih organizacija i pojedinica kojima je Republika Srpska u srcu.

"To će biti jedan širok patriotski blok koji će se suprotstaviti probosanskoj politici Saveza za promjene koja je na djelu i koju gledamo u protekle tri i po godine", rekao je naš izvor.

Bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić 2014. je u potpunosti razotkrio tu “probosansku politiku SDS-a i Saveza za promjene” kada je održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

"Dekan tog fakulteta Šaćir Filandra tada je rekao da je SDS vodeća opoziciona partija u Republici Srpskoj koja formira blok stranaka sa jasnom probosanskom političkom agendom, a javnost Srpske nakon toga svaki dan svjedoči provođenju te politike od predstavnike Saveza za promjene u zajedničkim institucijama na nivou BiH", naveo je izvor.

 

 

Read more...

SDS prelomio: Govedarica u trci za predsjednika Srpske

govedarica i savez za promjene 2016Lider SDS Vukota Govedarica biće kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske na predstojećim opštim izborima, saznaje “EuroBlic”.

Zvanična inauguracija Govedarice kao kandidata opozicije za predsjednika RS, prema tvrdnjama odlično obaviještenih izvora ovog lista, trebalo bi da bude obavljena 24. februara poslije sjednice Glavnog odbora SDS.

Istog dana, kako saznajemo, trebalo bi da bude održana i sjednica predsjedništva najveće opozicione političke partije u Srpskoj na kojoj bi, prema riječima naših sagovornika, lider SDS takođe trebalo da dobije podršku za predsjedničku kandidaturu.

- Vrh stranke je prije nekoliko dana definitivno prelomio da Vukota Govedarica bude kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS na predstojećim opštim izborima. S obzirom na odluku SDS, koji je u okviru SzP imao prvenstvo izbora kandidature za najznačajnije pojedinačne funkcije, to znači da će počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić izaći na megdan Miloradu Dodiku u izbornoj trci za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH – otkrivaju naši izvori.

“EuroBlic” je, podsjećamo, još krajem januara prvi objavio da šef SDS Vukota Govedarica namjerava da se kandiduje za predsjednika RS, te da je svoju odluku, kako smo tada naveli, objelodanio na sednici stranačkog predsjedništva koja je sredinom prošlog mjeseca održana u Istočnom Sarajevu.

Izvori lista tada su otkrili i to da su glavni Govediričini protivkandidati za najvažnije pojedinačne izborne funkcije unutar SDS, Mićo Mićić i Mirko Šarović, ćutke prihvatili objavu stranačkog lidera da će on biti kandidat za predsjednika Srpske.

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević potvrdio nam je da bi sjednica glavnog stranačkog odbora, kao i sjednica Predsjedništva SDS trebalo da bude održana 24. februara.

- Tada bi trebalo da definitivno bude donijeta i odluka o tome kog će kandidata SDS da predloži za funkciju predsjednika RS ili srpskog člana Predsjedništva BiH – kaže Miličević.

On, međutim, nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje naša saznanja o tome da je izbor Govedarice kao kandidata za predsjednika RS praktično već gotova stvar.

Lider PDP Branislav Borenović za “EuroBlic” tvrdi da je njegovoj političkoj partiji potpuno svejedno za koju će izbornu funkciju biti kandidovan njihov počasni predsjednik Mladen Ivanić.

- SDS će uskoro donijeti odluku o tome kog će kandidata imenovati za jednu od dvije najvažnije pojedinačne izborne funkcije. Što se nas tiče, Mladen Ivanić je potpuno spreman za pobjedu u bilo kojoj kombinaciji. Iskreno, Dodikovu kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH već dugo smo priželjkivali jer želimo da ga pobijedimo i konačno pošaljemo u političku penziju – kaže Borenović.

Prednost Ivaniću i Šaroviću

Predsjednik NDP Dragan Čavić za "EuroBlic" kaže da mu nije poznato da je SDS odlučio da svog stranačkog lidera kandiduje za funkciju predsjednika RS.

– To je na organima SDS da odluče i u to se ne bih petljao. Ono što ja mogu da iznesem o tom pitanju jeste moj lični stav, a to je da bi Mladen Ivanić bio najbolji izbor ispred opozicije za predsjednika RS, dok bi, po mom mišljenju, za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH najbolje rješenje bio Mirko Šarović – kaže Čavić.

 

 

Read more...

Dodik: Moja pobjeda na izborima neupitna

milorad dodik 2018 sarsMoja kandidatutra za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je definitivna i svaka špekulacija u tom pogledu ne stoji, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će okupiti široku podršku za svoju kandidaturu te da njegova pobjeda uopšte nije upitna.

Na pitanje da li će SNSD dati kandidata i za predsjednika RS Dodik je odgovorio potvrdno.

Dodik je ranije izjavio da ukoliko on bude srpski član Predsjedništva BiH neće imati kancelariju u Sarajevu, već u Istočnom Sarajevu, te da bi sjednicama Predsjedništva prisustvovao putem videolinka.

On je, takođe ranije, rekao da njemu nije problem da ode u Sarajevo, ali da ne bi trpio provokacije.

"Ja nisam čovjek koji trpi provokacije i možemo da imamo sjednicu putem linka, zašto bi to bio problem", rekao je ranije predsjednik Srpske.

 

 

Read more...

Govedarica krivi Cvijanovićevu za korupciju

vukota govedarica govornica sars2Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kazao je da će Željka Cvijanović najodgovornija osoba za pojavu političke korupcije u Republici Srpskoj, jer je otvorila proces kupovine narodnih poslanika i odbornika.

Govedarica je to rekao u reagovanju na izjavu premijerka i potpredsjednice SNSD-a Željke Cvijanović da Milorad Dodik zna da uživa podršku cjelokupnog članstva i organa SNSD-a, za razliku od predsjednika SDS-a.

Govedarica je poručio da demokratska klima u SDS-u postoji već godinama za razliku od SNSD-a gdje, kako je naveo, vlada jednoumlje, pa nije teško zaključiti zašto se Republika Srpska nalazi u ovakvom stanju.

On je ocijenio da će, osim slučaja "kupovine poslanika", proteklih nekoliko godina koliko se Cvijanovićeva nalazi na čelu Vlade Srpske biti upamćene po njenim "mnogobrojnim lapsusima i postupcima nepriličnim funkciji predsjednika Vlade".

Govedarica je pozvao Cvijanovićevu da pogleda redove mladih i obrazovanih ljudi koji jedino rješenje vide u odlasku iz Srpske, navodeći da ti redovi ispred ambasada i konzulata pokazuju katastrofalne posljedice rada njene Vlade.

 

 

 

Read more...

Muke po koaliciji: Dodik odabrao, šta ostaje DNS-u?

dodik pavic 2Na potezu je DNS. Nakon Dodikove odluke da se kandiduje za Predsjedništvo BiH, plus uvjeravanja da SNSD ne odustaje od svog kandidata za predsjednika Srpske, u stranci Marka Pavića pažljvo biraju riječi i za sada ne otkrivaju karte.

Iako Dodik, nakoj jučerašnje bombe, danas smiruje situaciju – u DNS-u nemaju mnogo vremena za razmišljanje jer, nezvanično, prva runda pregovora u vladajućoj koaliciji počinje već za sedam dana.

“Mi ćemo dogovoriti sa DNS-om, sve će biti u redu, nemojte molim vas, ugodno spavajte, nemojte se sekirati nimalo. Kao što vidite, nikakvih problema nema”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dok stara priča da je sve u redu, kad god se pita za bilo kakav odnos sa DNS-om i danas kruži, Dodikove otvorene karte Marka Pavića dočekuju na službenom putu u Austriji.

Dok lider stranke ne stigne, potpredsjednik i šef izbornog štaba kaže da ne treba žuriti sa ocjenama jer tek treba da se pregovara.

Radislav Jovičić uvjerava da raspolaže sa informacijom da DNS-u treba da pripadne kandidatura za jednu od dvije funkcije koje je koalicioni partner, SNSD, već kaparisao za svoje ljude. U svakom slučaju, nema dileme koji DNS-ovac će da istupi.

“Logično je da predsjednik stranke bude kandidat za najjaču funkciju u bilo kojim odnosima i to je politička praksa svuda u svijetu tako da ja lično tu nemam dileme. Ako DNS-u pripadne jedna od tih kandidatura to svakako treba da bude predsjednik stranke gospodin Pavić”, rekao je šef izbornog štaba DNS-a Radislav Jovičić

Nema od tog ništa, tvrdi politički analitičar Velizar Antić. Uvjeren je da će se DNS, i pored velikih ambicija za ove izbore, ubrzo povući – uz mogućnost trgovine za neke druge funkcije.

“Mislim da par ovih mjesta direktorskih i na tom nivou ministarskih nisu dovoljno jaka kompenzacija za ovo na čemu DNS insistira za sada i želi da dobije ta mjesta. Mislim da bi možda neko premijersko mjesto njima eventualno odgovaralo”, rekao je politički analitičar Velizar Antić.

Dodik, za sada, ne otkriva da li je to alternativa za koalicionog partnera. Uz ogradu da je to njegov lični stav, ukoliko DNS ne dobije kandidaturu za jednu od dvije ključne pozicije, Jovičić kaže da se Vlada nameće kao logično rješenje.

Zasad niko ne pominje bilo kakvo rješenje za socijaliste. Petar Đokić nije odgovarao na naše pozive.

 

Read more...

Šta piše u deklaraciji RS i Srbije koju je stopirao Vučić?

narod zastavice srbijaZajednička deklaracija Srbije i Republike Srpske trebalo je da bude predstavljena juče, na Dan državnosti Srbije, ali je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da se to odloži nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku.

Iako je u trenutku kada je objelodanjen ovaj nacionalni projekat bilo najavljeno da će sporazum, odnosno deklaracija kako je tada nazvana, biti predstavljena na Sretenje kada Srbi obilježavaju Dan prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Srbije, to se juče nije dogodilo.

– Ja sam kriv što danas nije objavljena deklaracija. Zamolio sam Dodika da nam dozvoli nekoliko dana ili sedmica, iako smo taj tekst odavno sačinili. Želio bih da dobijem širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu – naveo je Vučić i dodao da je namjera da bude sačinjen najbolji mogući tekst koji bi bio dobar za cjelokupan srpski narod, a posebno za Srbiju.

Šta piše u deklaraciji RS i Srbije?

Kako navodi “Glas srpske”, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savjet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će djelovati i sprovoditi niz mjera kako bi spriječili asimilaciju srpskog naroda.

Donošenje sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda najavili su prošle godine predsednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda.

Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst.

– Svrha donošenja sporazuma jeste da bude omogućeno zajedničko i organizovano delovanje Srbije i Srpske, čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacije srpskog naroda – navedeno je u dokumentu.

Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, navedeni su njegovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obeležavanje nacionalnih praznika, navedeno je u sporazumu.

Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.

Jedan nastavni program

Predstavnici oba Ministarstva i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije već su počeli analizu sadržaja za više predmeta.

Osnovci s obje strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je istakao da je riječ o dokumentu usmjerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

 

 

Read more...

Srpska se na berzi u prvom kvartalu zadužuje 145 miliona KM

vlada rs 2017Nakon što je početkom godine emitovala obveznice i trezorske zapise u vrijednosti od 120 miliona KM, Vlada RS do kraja prvog kvartala planira da se emisijom hartija od vrijednosti zaduži za još 25 miliona KM.

Već 27. februara Vlada planira da emituje trezorske zapise u vrijednosti od 15 miliona KM, dok je 19. marta planirana posljednja emisija trezorskih zapisa u prvom kvartalu i to od 10 miliona KM.

Emisijom obveznica krajem prošlog mjeseca RS se zadužila 100 miliona KM, a prethodno je prodala i trezorske zapise u vrijednosti od 20 miliona KM.

U međuvremenu u budžet RS slilo se i 48,6 miliona KM maraka po osnovu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

 

Read more...

Mektić: Dodikova kandidatura katastrofalna za Srpsku

dragan mekticMinistar bezbjednosti Bosne i Hercegovine i član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić održao je danas konferenciju za medije u Banjoj Luci na kojoj je govorio o zločinu u Srebrenici, lideru Republike Srpske, Miloradu Dodiku, i političkoj situaciji u RS.

Mektić se osvrnuo na nedavna pisanja medija o njegovim izjavama vezanim za zločin u Srebrenici. Podsjećamo, Mektić je prije nekoliko dana demantovao da je rekao za Večernji list da “Srbi moraju proći katarzu i priznati genocid u Srebrenici”.

Danas je na konferenciji pokazao prepisku s novinarem Večernjeg lista.

Ministar bezbjednosti BiH potom je naglasio kako je u spornom intervjuu govorio o izjavi Milorada Dodika iz 2012. godine, kada je predsjednik Srpske rekao da je potpuno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid.

“Kad god se Dodik obračunavao sa SDS-om i kada mu je trebala podrška međunarodne zajednice, uvijek je govorio o Srebrenici i genocidu. Ko je nama namjestio ovaj zločin? Zašto Dodik hoće ovo natovariti SDS-u? Nikad SDS ne bi počinio ovaj zločin, kao ni Radovan Karadžić. Garantujem vam to. Određeni centri moći su odgovorni za Srebrenicu”, istakao je Mektić te nastavio: “Dodik se genocidom u Srebrenici obračunavao sa SDS-om. Zato je on 1997. godine takvom pričom dobio podršku tenkova i došao na vlast. Zato se danas ne zna kontinuitet te njegove politike”.

Ministar bezbjednosti BiH dodao je kako je SDS stvarala Republiku Srpsku, dok je Dodik bio opozicija u Narodnoj Skupštini RS.

“Kad mu se ukazala prva prilika, ispostavio je genocid u Srebrenici SDS-u. Nije krivo političko rukovodstvo za genocid. Zamislite kakva bi bila RS da su je u ratu vodili Dodik, Špirić, Stevandić, Galijašević i ostali veliki branioci RS. Ma ne bi to bila ni tačka od RS. Dodik je uvodio sankcije SDS-u za vrijeme rata zajedno s Miloševićem. On je slabio vojnu i političku moć RS kako bi se domogao vlasti. Danas ovdje RTRS ima takvu propagandu da je njemu sve dozvoljeno, a meni se sve izvlači iz konteksta”, dodao je Mektić.

Član Glavnog odbora SDS-a više puta se osvrnuo na nestabilnu političku situaciju i probleme građana u Republici Srpskoj. Zatim je dodao da su svi srpski velikani prije dolaska na vlast odlazili u crkvu, stavljali ruku na Bibliju i polagali zakletvu, a samo Dodik nije želio ući u crkvu.

“Danas vi nemate većeg Srbina od njega. Od tog Srbina vi ne možete prići oltaru”, naglasio je Mektić.

Mektić je upitao za koga MUP RS nabavlja puške te naglasio da puške nisu za borbu protiv terorizma jer se to radi na sasvim drugi način.

Dodikova kandidatura katastrofalna za Srpsku

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije komentarisao je najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

Mektić je kazao da SNSD isto kao i bilo koja druga politička opcija u BiH ima legitimno pravo da kandiduje koga hoće na izborima. Kako kaže, on ne može nijednoj političkoj stranci reći koga da kandiduje, a koga da ne.

“To je katastrofalno za RS i to će nas još više dovestio u tešku međunarodnu izolaciju. Ne znam koje varvare i kanibale će dovesti ovdje”, rekao je Mektić dodajući da je Dodikova vlast dovela u Republiku Srpsku i Irance.

Što se tiče migranata, on je kazao da je to ozbiljan problem za kompletan Zapadni Balkan pa tako i za BiH. Podsjetio je na masovnu izbjegličku krizu 2014. godine koja je zaustavljena dogovorom EU i Turske.

On je rekao da je jedna od ilegalnih ruta Turska-Grčka-Albanija-Crna Gora-Bosna i Hercegovina. Kako kaže, lično je čelnicima EU poručio kako ilegalne rute postaju alarmantne za zemlje Zapadnog Balkana.

Potvrdio je da se taj problem iz godine u godinu povećava za 500 ili 600 odsto. On ima informacije da sistem ne funkcioniše na granici Albanije i Crne Gore, odnosno Albanije i Grčke.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Ranko Markuš

Radio Sa-RS