Menu
A+ A A-

Poznata imena uhapšenih u akciji "Zadruga"

policija fbih specijalac zuta trakaTužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je danas Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za dvoje uhapšenih u nastavku akcije "Zadruga". Riječ je o uhapšenima Aliji Prašoviću i Miladu Ćerkiću.

Za 12 osoba, koje su u srijedu uveče ispitane u svojstvu osumnjičenih, predložene su mjere zabrane, a među njima je i Mirsad Berberović, kako navodi "Avaz" zet Bakira Izetbegovića i vlasnik firme "Bihexo", koji je dao izjavu u MUP Kantona Sarajevo, a izvršen je i pretres njegove firme na Ilidži.

Mjere pritvora za Aliju Prašovića i Milada Ćerkića predložene su zbog opasnosti uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza te ponavljanja krivičnog djela.

Ovu informaciju potvrdila je za "Dnevni avaz" danas i Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Mjere zabrane za osumnjičene podrazumijevaju zabranu sastajanja s određenim brojem svjedoka i obavezno javljanje najbližoj policijskoj upravi.

Među osobama kojima su predložene mjere zabrane su Feđa Morankić, iz kompanije "ASA osiguranje". Mjere zabrane predložene su, između ostalog, i za Asmira Dževlana, direktora firme "ANS Drive" Sarajevo.

Sve ove osobe osumnjičene su za organizovani kriminal i pranje novca.

Bivšem Radončićevom vozaču zapalili četiri auta

zapaljena auta sarajevoČetiri vozila u vlasništvu Armina Cibre i članova njegove porodice zapaljena su rano jutros u naselju Boljakov potok, opština Novi Grad, u Sarajevu, saopšteno je iz MUP Kantona Sarajevo.

Povrijeđenih osoba u požaru nije bilo, ali je tokom požara na jednom automobili došlo do oštećenja stambenog objekta u vlasništvu osobe čiji su inicijali K.N.

Prema navodima federalnih medija, vozila su bila parkirana u istoj garaži, ispod porodične kuće pomenutog Cibre, a na vozilima je pričinjena veća materijalna šteta, odnosno u visini od oko 100.000 KM.

U požaru su izgorjeli "škoda oktavija", "golf 2", "reno megan" i "fiat punto", saopštili su federalni mediji.

Armin Cibra javnosti je poznat kao bivši vozač predsjednika SBB Fahrudina Radončića, a nedavno je objavio i knjigu pod naslovom "Fahrudin Radončić, mafijaš u podzemlju Balkana".

 

 

Rakićevim zlostavljačima devet godina robije

rakic1Okružni sud u Doboju povećao je kazne Teslićanima Arminu Jašareviću (25) i Branku Juriću (24), te ih za zlostavljanje, mučenje i brutalno premlaćivanje sugrađanina Bogdana Rakića (19) pravosnažno osudio na po četiri godine i šest mjeseci robije, saznaju “Nezavisne”.

Drugostepeni sud je djelimično uvažio žalbu dobojskog okružnog javnog tužioca, a odbacio žalbe advokata optuženih.

U prvostepenom postupku Jašarević i Jurić su, 4. septembra prošle godine, u Osnovnom sudu u Tesliću osuđeni na po dvije godine i osam mjeseci.

Bile su to jedinstvene kazne, pošto im je za mučenje i zlostavljanje “odrezana” po godina, a još po dvije za nanošenje teških povreda Rakiću.

U drugostepenom postupku, dobojski Okružni sud im za zlostavljanje i mučenje pooštrava sankcije, te ih osuđuje na po tri godine.

Ujedno, potvrđene su prvostepene sankcije od po dvije godine za nanošenje teških povreda, pa su osuđeni na jedinstvene kazne od po četiri i po godine.

Okružni sud u Doboju odlučio je da se Jašareviću i Juriću u kaznu zatvora uračuna i vrijeme koje su proveli u pritvoru. Iza brave su bili od 13. novembra 2016. do 9. februara 2017. godine, a onda i od 22. februara 2017. pa do 28. aprila te godine.

Rakić, u izjavi za “Nezavisne”, kaže da nije zadovoljan presudom.

“Za ovakvo djelo je malo. I da su osuđeni na duže kazne, ne mogu mi vratiti zdravlje. Mladost mi je uništena, odrastam kao invalid. To je smiješna presuda. ‘Zahvaljujem’ onima koji su mi smjestili ovo. Oni će se pronaći”, poručio je Rakić.

Rakić, inače sin jedinac Teslićanke Roberte Glancer, je, podsjetimo, nakon svirepog premlaćivanja, više sedmica proveo u bolnicama, a zdravlje mu je i dalje narušeno.

Sudeći po optužnici, Jašarević i Jurić su gnusnim činom Rakića željeli da zastraše. Zajedno s jednim muškarcem, koji je vozio FIAT, 1. novembra 2016. godine odvezli su Bogdana na planinu Borja. Tokom vožnje su ga pitali: “Što si nas drukao policiji?”

Po dolasku na planinu, jedan od zlostavljača je rekao vozaču da zaustavi i ugasi vozilo, ostavi upaljena kratka svjetla te da ostane u autu.

“Jedan od optuženih udario je Rakića u grudni koš i ovaj se prevrnuo nazad nekoliko metara. Na naređenje optuženih da dođe do njih, on je došao, nakon čega su ga izudarali nogama”, stajalo je u optužnici, po kojoj su proglašeni krivim.

Jedan od aktera potom je izvadio makaze iz jakne, te su počeli naizmjenično da mu sijeku kosu, bradu i lijevu trepavicu na oku.

Rakić je zatim pao otežano dišući, dok mu je krv išla iz usta i nosa, ali se tortura tu nije završila. Naredili su mu da se skine go, a nešto kasnije i da se obuče. Dok se Bogdan oblačio, dobio je novo naređenje: da gaćama obriše krv iz nosa i usta.

Jedan od napadača je tada iz vozila izvadio sajlu i njom vezao Rakića za drvo, a pošto se Bogdan požalio da otežano diše, odvezao ga je, ali iživljavanje nije prestalo.

Naredili su mu da se baci unazad niz liticu u šumi, na šta ih je on molio da to ne radi, ali se na kraju ipak morao baciti.

Zatim ga je jedan od napadača pitao da li je žedan, a kad je rekao da jeste, naredili su mu da pije urin, govoreći: “Evo ti, pij!” Kada je popio urin, oni su nastavili s mlaćenjem, a zatim su mu naredili da sjedne u vozilo, te su krenuli prema Tesliću.

Akter tuče

Branko Jurić iz Teslića prije nekoliko mjeseci ponovo se ogriješio o zakon – teslićka policija ga je prijavila Okružnom javnom tužilaštvu Doboj za učestvovanje u tuči.

Osim Jurića, izvještaj je podnesen i protiv njegova dva sugrađanina, i to Jasmina H. i Velimira Ć., a koji su prijavljeni za nanošenje teških povreda.

Obračun zbog kojeg su se njih trojica našla u policijskim dosijeima se odigrao 29. oktobra prošle godine na lokalnom putu u mjestu Mladikovine, gdje se potuklo više lica.

KAKO SU IM IZRICANE KAZNE

za mučenje za teške povrede jedinstveno

Prvost. presuda po 1 god. po 2 god. po 2 god. i 8 mj.

Drugost. presuda po 3 god. po 2 god. po 4 god. i 6 mj.

 

Oduzet sat vrijednosti 68.000 KM

oduzet sat bihSlužbenici Uprave za indirektno oporezivanje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo spriječili su pokušaj izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina na skupocjeni sat marke "Ulysse Nardin" čija je tržišna vrijednost 68.000 KM.

Ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanja krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Sarajevo, na osnovu informacija koje su ustupljene od strane kolega iz Uprave carina Republike Hrvatske, izvršili su presretanje i pregled prtljaga državljanina Bosne i Hercegovine koji je u BiH pokušao ući preko međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Tom prilikom, uz pomoć stacionarnog skenera "Smith&Heimann" ,doniranog od strane EXBS programa, izvršeno je skeniranje prtljaga navedene osobe.

Prilikom skeniranja pronađen je i oduzet skupocjeni sat "Ulysse Nardin" u vrijednosti 68.000 KM koji je navedeno lice pokušalo unjeti na teritoriju BiH bez plaćanja uvoznih dažbina, a za koji je prethodno podnio zahtjev za povrat PDV-a kod zemlje izvoznice.

Ovim radnjama potvrđene su informacije koje su kolege iz Hrvatske podijelile s UIO te je na osnovu istih izvršena vrijedna zapljena. Važno je napomenuti da je ovakav vid saradnje sa kolegama iz Hrvatske uspostavljen kroz stalno prisustvo na regionalnim obukama koje organizuje program EXBS od strane Vlade SAD.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

 

 

Profesor likovnog prijetio likvidacijom direktorima i političarima

trebinje puVukašin Papović (69), bivši profesor likovnog iz Trebinja, osumnjičen je za prijeteće pismo upućeno generalnom direktoru Rudnika i termoelektrane RITE Gacko Bošku Kozomari početkom februara.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave Trebinje je saopšteno da je Papović osumnjičen kao autor i pošiljalac pismo upućenog Kozomari.

Ppaović je i ranije slao prijeteća pisma javnim ličnostima, naročito političarima, utvrdila je policija na osnovu dokumenata i predmeta koje su našli u stanu koji je koristio.

Radi se o vrlo ozbiljnom falsifikatoru koji je osim prijetećih pisama falsifikovao i diplome, vozačke dozvole.

U njegovom stanu pronađena su četiri laptopa, dva štampača, veća količina falsifikovanih pečata firmi, dva USB-a, tri MP3 plejera, pečat srednje tehničke škole, Gimnazije “Jovan Dučić” i “Elektroprivrede” Trebinje, te obimna dokumentacija.

Uz dokaze i izvještaj predat je Okružnom javnom Tužilaštvu u Trebinju, a tereti se za krivično djelo „Ugrožavanje bezbjednosti“.

Ranije je prijetio likvidacijom Nenadu Stevandiću, Staši Košarcu, Radovanu Viškoviću.

Nezvanično, radi se o Vukašinu Papoviću profesoru likovnog iz Trebinja.

U pismu koje je 2. februara iz pošte u Trebinju poslato Kozomari zaprijećeno je likvidacijom direktora Termoelektrane Gacko ukoliko ne napusti funkciju.

U potpisu je stajalo "Gačani"

To nije bio prvi put da se Kozomari prijeti i na njega vrši pritisak da napusti funkciju direktora ovog energetskog preduzeća. U januaru je Kozomaru u kancelariji fizički napala osoba iz Gacka, a posljedice su izbjegnute brzom intervencijom obezbjeđenja.

 

Na "Fejsbuku" se predstavljao kao žena i iznuđivao novac

facebook prevaraDobojska policija saslušala je mladića Z.A. (20) iz Zvornika koji se preko "fejsbuka" predstavljao kao ženska osoba iz Trebinja, te na prevaru od muškarca iz Doboja uzeo više od 11.000 maraka.

"Sumnja se da je u drugoj polovini 2017. godine stupio u kontakt sa oštećenim licem sa područja Doboja, lažno mu se predstavio i počeo razmjenjivati poruke radi stupanja u brak. Nakon toga je oštećenog naveo da uplati određeni iznos novca radi upoznavanja i zajedničkog odlaska u inostranstvo. Poslije određenog vremena sa različitih profila i uz različite prijetnje Z.A. je od oštećenog tražilo da uplati još novca. Oštećeni je u više navrata uplatio 11.894 maraka", rekli su u PU Doboj.

Na lažnom profilu bile su postavljane lažne fotografije djevojaka koje je, najvjerovatnije, našao na internetu.

Tokom pretresa stana i vozila koje koristi Z.A. nađeni su mobilni telefoni, računari, SIM kartice, novac u različitim valutama kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Njega je zvornička policija uhapsila u ponedjeljak i predala u nadležnost Policijske uprave Doboj.

Dan kasnije Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnesen je izvještaj zbog sumnje da je počinio krivična djela prevara i iznuda.

 

 

 

Drumski prevaranti ponovo na putu Doboj - Banjaluka

autoput bl dobojNa putu Banjaluka – Doboj ponovo su se pojavili drumski prevaranti koji na razne načine pokušavaju prevariti savjesne vozače koji se zaustave kako bi im pomogli.

Jedan od vozača koji je prevaren nedavno, kaže da je iste ljude primjetio i prije par dana, na nekoliko kilometara od Doboja. Ističe da je riječ o profesionalnim prevarantima, a u svemu učestvuju i porodice sa djecom.

Prevareni vozač, čiji je identitet poznat redakciji “Euroblica”, ispričao je da je i njegov poznanik na isti način ostao bez novca prije par mjeseci.

– Na putu prema Doboju primjetio sam zaustavljen automobil, a pored njega je stajala cijela porodica. Muškarac je mahao kanisterom da se zaustavim, jer su navodno ostali bez goriva, a pored vozila stajali su još žena i dvoje djece – ističe sagovornik „EuroBlica“ i pojašnjava da je vozilo bilo „sitroen“ ili „pežo“ sa bh. registarskim oznakama.

Uigrana priča

Kaže da ništa nije posumnjao, nego da se odmah zaustavio kako bi pomogao ovoj porodici.

– Kada sam izašao iz automobila rekli su da su krenuli kući i da su ostali bez goriva i da im treba pomoć. Ponudio sam se da ih odvezem do najbliže benzinske pumpe i vratim nazad, što su oni prihvatili. Kada su sjeli auto i krenuli prema pumpi, tada je krenula njihova prevara – pojasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima u jednom trenutku taj muškarac se iznenada sjetio da nema novca kod sebe, pa je upitao suprugu da slučajno ona nema nešto para.

– Kada je i ona rekla da nema, ja sam se ponudio da platim to gorivo, međutim oni su to prvo odbijali. Ponudli su mi neki kao zlatni nakit da kupim po veoma povoljnoj cijeni. Muškarac je tada skinuo sat sa ruke i rekao da vrijedi više od 300 maraka, ali da će ga meni prodati za 70 maraka. Sat je izgledao poprilično dobro i poslije njihovog nagovaranja pristao sam i kupio ga – priča prevareni vozač.
Kopija

Kaže kada ih je dovezao na benzinsku pumpu, da su oni odbili da ih sačeka i vrati nazad, nego su rekli da će se nekako sami snaći i vratiti do automobila.

– Nisam slutio uopšte da sam prevaren i nastavio sam put. Drugi dan otišao sam u jednu radnju da vidim koliko stvarno vrijedi sat koji sam kupio i tada sam shvatio šta se desilo. Sadžija mi je rekao da je to najobičnija kopija, koja vrijedi desetak maraka – pojašnjava ovaj prevareni vozač.

Ističe da je bio ljut na sebe i da zbog toga nije htio ni policiji prijaviti da je prevaren. Kaže sat je bacio i odlučio da se više neće zaustavljati da pomogne ljudima koji se zaustave pored puta.

Lažni nakit u zamjenu za gorivo

U policiji pozivaju sve koji su na sličan način prevareni da to prijave, kako bi što prije mogli pronaći prevarante. U Policijskoj upravi Doboj su rekli da im do sada niko nije prijavio slično krivično djelo.

Na identičan način pre više od godinu dana prevaren je i vozač u Prnjavoru. Njega je tada zaustavi nepoznati muškarac koji je stajao pored „mercedesa“.

– Taj čovek mu je rekao da je ostao bez goriva, te mu je ponudio zlatni nakit u zamjenu za novac. Ovaj vozač je pristao i dao mu 150 maraka za narukvicu i prsten koji su izgledali kao zlatni. Međutim, kada je otišao u zlataru shvatio je da je prevaren i sve to prijavio policiji – saopšteno je tada iz policije.

Vozače vara i žena sa detetom

Jedan od vozača ispričao je da je njega i kolegu nedavno prevarila žena, takođe na putu iz Banjaluke prema Doboju.

– Vidio sam ženu sa malim djetetom kako zaustavlja automobile i stao sam da je pitam jel sve u redu. U vozilu je bilo puno stvari pa nije mogla sesti, pa sam pitao šta se dešava. Rekla je da je pobjegla od bivšeg muža koji ju je tukao, te da dijete ništa nije jelo i da su bez novca. Dao sam joj 20 maraka, a kolega 10. Kada smo se vraćali iz Banjaluke vidjeli smo je opet, međutim sada je zaustavljala auta u drugom smjeru – ispričao je još jedan prevareni vozač.

Oduzete cigarete ukupne vrijednosti 80.000 KM

122 policija pale sarsPolicijski službenici Policijske stanice Gacko su juče, 13. februara 2018. godine, na magistralnom putu M-20 Gacko-Foča zaustavili putnički automobil marke "opel zafira", kojim je upravljalo lice inicijala N.M. (1983).

Prilikom kontrole lice inicijala N.M. je izjavilo da u prtljažniku prevozi 1500 paklica cigareta različitih vrsta, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Policijske uprave Trebinje.

U isto vrijeme policijski službenici Policijske stanice Ljubinje su u mjestu Badrljače, opština Ljubinje, zaustavili i kontrolisali putnički automobil marke "reno megan", kojim je upravljalo lice inicijala M.S. (1975), a u kome je pretresom pronađeno 560 paklica cigareta različitih vrsta.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju naložio je policijskim službenicima da preduzmu sve mjere i radnje s ciljem dokumentovanja krivičnog djela "Nedozvoljena trgovina" protiv lica inicijala N.M. u Gacku i M.S. u Ljubinju.

Policijska uprava Trebinje je ukupno oduzela 26 240 paklica cigareta različitih vrsta od početka 2018. godine.

Maloprodajna tržišna vrijednost se oduzetih cigareta procjenjuje na oko 80.000KM, kažu iz Policijske uprave Trebinje za naš portal.

 

 

 

Borca sa Košara ubio komšija zbog svađe u saobraćaju

kaludjerica kuca ubistvoMarko Đokić (29) iz beogradskog naselja Kaluđerica uhapšen je zbog sumnje da je u nedjelju oko 15 sati iz pištolja ubio svog komšiju Miodraga Milovanovića (39) da bi mu se osvetio zbog nesporazuma oko toga ko je kome prepriječio put.

Brutalno ubistvo Miodraga Milovanovića dogodilo se u dvorištu njegove porodične kuće u Kaluđerici, kada se sa suprugom vratio sa groblja.

Supruga ubijenog Milovanovića izašla je iz automobila i otišla u kuću, a on je ostao da parkira vozilo u garažu.

Kako je Miodrag izašao iz automobila, njegov komšija Marko Đokić iskočio je pred njega i sa dva hica iz pištolja upucao ga u grudi. Nesrećni čovjek preminuo je na licu mjesta.

Kako pričaju prijatelji ubijenog Milovanovića, užasnom zločinu i tragičnoj smrti ovog mještanina Kaluđerice, koji je iza sebe ostavio dva maloljetna sina, prethodila je svađa sa ubicom.

"U nedjelju ujutru, oko 10 sati, kada su Miodrag i njegova supruga krenuli na groblje, na ćošku ulice u kojoj su živjeli, njegov i Đokićev automobil su se susreli. Neko je nekome prepriječio put i Miodrag i Marko su krenuli da se svađaju. Jedva su se smirili", u nevjerici pričaju Miodragovi poznanici.

Prema njihovim riječima, Miodrag je zatim otišao sa ženom svojim putem, na groblje.

"Nekoliko sati kasnije oni su se vratili sa groblja kući. Miodrag je ostao da parkira automobil, a njegova supruga je ušla u kuću. Minut kasnije čula je komšinicu koja zapomaže i doziva je riječima: "Mikica ti leži u lokvi krvi. Ubi ga Marko na pravdi boga, tek tako, ni zbog čega", sa tugom u glasu objašnjavaju prijatelji ubijenog čovjeka.

Ubica Marko Đokić, inače stolar iz Kaluđerice, pobjegao je odmah sa mjesta zločina, da bi ga policija juče uhapsila.

Kako nezvanično saznajemo, Đokić je priznao ubistvo svog komšije.

"Marko je problematičan mladić iz komšiluka. Njegova kuća nalazi se samo jednu ulicu dalje od mjesta gdje je ubio Miodraga. Marko je živio je sa ocem i majkom", pričaju komšije.

S druge strane, za ubijenog Miodraga komšije i prijatelji imaju samo reči hvale. Svako ko bi juče prošao ulicom gdje je nastradali muškarac živio sa ženom i dva sina s tugom u očima pogledao bi u pravcu njegove kuće iz koje su dopirali jecaji familije.

"Miodrag je bio heroj sa karaule Košare tokom sukoba na Kosovu. Preživio je rat 1999. godine, bio je ranjen. U nozi je i dalje imao geler koji mu je ostao poslije ranjavanja. Eto, šta ti je sudbina. Prođeš rat i najteže bitke, kao što su bile one na Košarama, vratiš se kao heroj, a onda te ubije neko ispred kuće, tek tako, zbog banalne svađe", u nevjerici su pričali prijatelji ubijenog.

Kako objašnjavaju, Miodrag je bio vrijedan i porodičan čovjek, koji je radio kao kamiondžija.

"Svakog mjeseca je zbog posla bar 15 dana bio van kuće. Radio je. Borio se za porodicu, da zaradi i nešto stekne za svoje sinove. Ne možemo da vjerujemo šta se desilo", priča njegov prijatelj.

Druga pucnjava zbog sukoba u saobraćaju za mjesec dana

Zbog svađe oko saobraćaja početkom februara došlo je do vatrenog okršaja na Banovom brdu pošto su se sudarili jedan taksi i vozač automobila marke BMW.

Naime, pucnjavi je prethodila rasprava dvojice vozača oko štete nakon udesa, a bijesni vozač BMW-a uzeo je pištolj i ispalio nekoliko metaka u gumu taksija.

Na sreću, u ovoj pucnjavi niko nije povrijeđen.

 

 

Detalji akcije "Ometač": Pljačkali auta za manje od minuta

lopov krade autoViše skupocjenih vozila u Banjaluci opljačkano je tako što bi lopovi koristili ometače koji sprečavaju daljinsko zaključavanje automobila, a rade na udaljenosti i do 200 metara.

Iz automobila je kraden novac, ali i stvari poput odjeće, što je često trajalo manje od minut.

Otkriva to izvor "Nezavisnih", upućen u detalje akcije "Ometač", u kojoj su uhapšeni Predrag Vokić (58) iz Banjaluke i Mirko Repac (68) iz Kikinde, a koji su osumnjičeni da su pomoću ometača ometali signal između ključa i automobila, te tako sprečavali vlasnike da zaključaju svoja vozila, pa iz njih krali stvari.

Da li oni stoje iza ovih krađa biće utvrđeno u daljem postupku, a policija sumnja da su vozila pustošena na prilično zanimljiv način.

"Sumnja se da su lopovi vozilom sa zatamnjenim staklima, najčešće mercedesom, dolazili do parkinga velikih tržnih centara u Banjaluci. Kad bi vozač iz auta izašao, ometačem bi ga zaustavili da zaključa svoj četvorotočkaš", pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Kako dodaje, potom bi jedan od aktera krađe pratio vozača tokom kupovine, a drugi bi do tada imao dovoljno vremena da pokupi stvari iz automobila.

"Ovaj koji je iza leđa vozača prati svaki njegov korak. U međuvremenu, njegov saučesnik često za manje od minut kupi stvari iz četvorotočkaša", pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Uz navođenje inicijala dvojice uhapšenih, iz Policijske uprave Banjaluka juče je saopšteno da je akcija rezultirala pronalaskom specijalnih uređaja za ometanje signala za daljinsko zaključavanje vozila.

"Na tri lokacije na području Banjaluke, na osnovu naredbe banjalučkog Osnovnog suda, pretreseni su stanovi osumnjičenih, kao i ugostiteljski objekat i vozila koje koriste", saopštila je Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

U pretresima su pronađeni i oduzeti ometači sa futrolama i punjačima, mobilni telefoni, novac te drugi predmeti.

Iz policije upozoravaju da zbog slučajeva u kojima se pomoću ometača ometa signal daljinskog zaključavanja, vozači tokom parkiranja provjere da li je njihovo vozilo zaključano.

Vokić je, kako “Nezavisne” saznaju od izvora bliskog istrazi, vlasnik banjalučke kafane "Trač party", a policiji je odranije poznat po krađama.

On je, dodaje naš sagovornik, osuđivan u Njemačkoj zbog droge, teških krađa i krađa. Hrvatska je za njim raspisala centralnu potjernicu zbog krađa.

Kako su vozila pustošena

1. Autom s zatamnjenim staklima dolazili na parking tržnog centra

2. Vozač kojeg su naciljali pokušava zaključati auto

3. Ometačima spriječeno zaključavanje automobila

4. Jedan lopov prati vozača tokom kupovine

5. Drugi kradljivac kupi stvari iz auta

Brutalno premlaćen

Predrag Vokić nam je 2012. godine ispričao da su ga dvojica maskiranih razbojnika brutalno pretukla i opljačkala, te dodao da zna ko je naručio napad.

“Nikome u ovom gradu nisam dužan niti sam od nekoga uzimao novac na kamatu”, istakao je tada Vokić.

 

Lažna dojava o bombi u Ambasadi Holandije

sarajevo ambasada holandijeUobičajen radni dan u Holandskoj ambasadi jutros oko pola deset, prekinuo je dopis na mejl adresu kojim je oficir za vezu upozoren da je u zgradi postavljena ekpozivna naprava.

Odmah nakon toga svi zaposleni završili su ispred zgarde, gdje su se za tren oka stvorili pripadnici policijskih agencija. Sve se dešavalo u sarajevskom naselju Grbavica, a prilaz ambasadi bio je blokiran sa svih strana.

Ubrzo se ispostavilo da je dojava bila lažna, ali kola hitne pomoći i vatrogasci bili su dovoljan znak da je itekako ozbiljno shvaćena.

Pregledan je svaki ćošak zgrade, a policija je zaposlene, na kraju, obradovala dobrim vijestima.

“Na lice mjesta su izašli policijski službenici policije KS i zajedno sa pripadnicima Agencije za koordinaciju policijskih tijela, izvršili su KDZ pregled i tom prilikom je utvrdjeno da je dojava bila lažna”, rekla je Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Ambasador Holandije, ubrzo je nastavio sa redovnim obavezama. Vijest da se radi o lažnoj dojavi dočekao je na sastanku sa ministrom Mirkom Šarovićem sa kojim je razgovore počeo tačno u podne.

U to vrijeme oko ambasade su još bile jake mjere obezbjeđenja, a svi koji su pokušali proći pješačkom zonom u blizini zgrade, morali su da se vrate nazad.

U pregled prostorija Holandske amabsade trajao je nekoliko časova, a tek nakon što je utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi, policija se povukla iz ovog Sarajevskog naselja.

Još nije poznato ko je i zbog čega uputio mejl, nakon koga su radnici evakusani, a vrijeme su provodili ovdje ispred holandske ambasade, gdje su i čekali vijesti da li se radi o lažnoj dojavi.

Podvrđeno nam je je da je o svemu obavijesten i tužilac Tužilaštva BiH, koji bi se u narednih nekoliko dana trebao pozabaviti cijelim slučajem.

Nije to prvi put da stižu lane dojave o postavljenim bombama, ali razlika je ovoga puta u tome što je na meti bila ambasada. Da stvar bude još gora u blizini su i prostorije ambasade Brazila i Belgije, a nadležni obećavaju da će učiniti sve da uskoro i utvrde ko se i zašto tako grubo našalio.

 

Prijatelj ga izbo na pijaci zbog novca

ubistvo tuzlaPedesetogodišnji Fikret Duraković, koji je danas oko podne ubijen sa dva uboda nožem, život je najvjerovatnije izgubio zbog novca, nakon svađe sa prijateljem i kolegom.

Kako "Faktor" saznaje od radnika, ubijeni Duraković držao je štand na Maloj pijaci u tuzlanskom naselju Bulevar, gdje je prodavao cigarete.

S njim je radio i izvjesni Sema, čiji su inicijali S. M. (38), s kojim se danas sukobio zbog novčanih razmirica.

Prema riječima komšija i radnika na pijaci, Sema je, kako je kasnije ispričao i policiji, u tuči dva puta nožem ubo Durakovića, nedaleko od jedne od pijačnih kapija.

Ranjeni Duraković se potom udaljio sa tog mjesta, a očevici kažu da je, u stanju šoka, krenuo kući jer je živio u obližnoj zgradi.

Međutim, nedaleko od svoje zgrade je pao i ostao ležati. Tu ga je pronašla Hitna pomoć i prebačen je na Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Prema informacijama iz MUP Tuzlanskog kantona, ranjeni Fikret Duraković preminuo je na UKC sat vremena nakon incidenta.

Onim što se desilo između dvojice radnika s pijace šokirani su svi. Kažu da su ubijeni muškarac i ubica bili dobri prijatelji, da su se često družili, a neki čak tvrde da je Sema živio u kući Fikreta Durakovića, koja se nalazi u tuzlanskom naselju Ši Selo.

Osumnjičeni za ubistvo se predao policiji desetak minuta nakon incidenta.

 

Foto: tuzlanski.ba

Subscribe to this RSS feed

Ranko Markuš

Radio Sa-RS