Menu
A+ A A-

Bogoslovija u Foči proslavlja krsnu slavu

bogoslovija foca crkvaSluženjem svete liturgijem i lomljenjem slavskog kolača u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog, obilježiće se krsna slava Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči.

Liturgija počinje u 9:30 časova, nakon čega će biti obavljen slavski obred, a potom će uslijediti prigodan program i slavski ručak.

Fočanska Bogoslovija je nasljednica nekadašnje sarajevske Bogoslovije, koja je osnovana 1882. godine, kao prva visoka škola u BiH, a koja je radila do početka Drugog svjetskog rata.

Blagoslovom i duhovnim staranjem blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, Bogoslovija u Foči je počela sa radom 1995/96. godine, nakon što je Bogoslovija Sveta tri jerarha iz manastira Krka, usljed ratnih dešavanja, bila prinuđena da se privremeno preseli u Valjevo, a zatim u Foču.

Godine 2001. obnovljen je rad Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krki, a nakon ovoga, Bogoslovija u Foči od iste godine radi pod imenom i zaštitom Svetog Petra Dabrobosanskog.

 

 

 

back to top

Obrazovanje

Radio Sa-RS