Menu
A+ A A-

Budžet opštine Istočna Ilidža uvećan za 612.810 KM

marinko bozovic skupstina izjavaOdbornici u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 6.131.653 KM, što je povećanje za 612.810 KM u odnosui na plan za ovu godinu.

Prema riječima načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića do povećanja budžeta je došlo zbog naplate neporeskih prihoda koji su bili planirani u 2016. godini od strane investitora "Nevesinje putevi", koji je nedavno uplatio 364.000 KM.

Božović je dodao da je opština Istočna Ilidža od firme "Marković invest" koja gradi novu zgradu Bolnice Istočno Sarajevo naplatila 115.000 KM na ime troškova rente i 301.000 KM na ime troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

"Sva sredstva koja su naplaćena na osnovu rente i uređenja zemljišta za novu bolnicu biće iskorištena iduće godine u skladu sa ranijim obećanjima za poboljšanje zdravstvene zaštite građana", dodaje Božović.

On pojašnjava da je obračun bio napravljen na 770.000 KM, ali da je opština izašla u susret investitoru i dala mu sve moguće popuste, te da je uplaćeno 416.0000 KM.

Na sjednici je razmatrana i opcija kupovine zemljištra na lokaciji sportskog igrališta u Vojkovićima za potrebe Fudbalskog kluba "FAMOS".

Božović je objasnio da se u nabavku zemljišta ne ulaže 252.000 KM, kako tvrde odbornici opozicije, već 36.000 KM kako se navodi u usvojenoj skupštinskoj odluci.

On dodaje da će, u skladu sa ugovorom koji će se naći pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica, strani investitor preuzeti obavezu održavanja sportskog kompleksa i ulaganja u omladinske kategorije.

Protiv Nacrta rebalansa budžeta glasali su odbornici opozicije koji ističu da im ništa nije jasno.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Milica Ristović Krstić kaže da ne zna da li Opštinska uprava dobro pripremi materijale na osnovu kojih se odbornici pripremaju za sjednicu Skupštine opštine, s obzirom na to da načelnik govori nešto drugo.

Krstićeva ističe da nigdje u dokumentu o Nacrtu budžeta nije decidno navedeno koliko je naplaćeno od firme "Marković invest" po osnovu rente i uređenja zemljišta, dok načelnik tvrdi da su ta sredstva na računu.

Ona kaže da je opština iz ovih sredstava planirala samo 50.000 KM za izgradnju parking prostora ispred Bolnice Istočno Sarajevo i pita se kada će i gdje ostatak biti uložen.

"Načelnik kaže da će ostatak sredstava uložiti iduće godine, ali mi ne znamo od čega jer je novac koji je naplaćen rebalansom raspoređen po stavkama", kaže Krstićeva.

 

 

back to top

Radio Sa-RS