Menu
A+ A A-

Otvorene "Večeri dokumentarnog filma i filmske muzike"

sinikDokumentarnim filmom Micićev kofer" otvorene su "Večeri dokumentarnog filma i filmske muzike" u organizaciji Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale. Posjetiocima je predstavljen i film "Posljenja večera" čiji je režiser Branko Lazić.

Goran Šinik predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale,kaže da su ovoga puta pripremili dokumentarne i kratke filmove.

"U goste nam je došao jedan izvanredan autor Slobodan Simojlović iz Beograda, tu je sa fenomenalnim filmom "Micićev kofer" koji je jedno vrijeme bio u sakriven od javnosti. Radi se o Ljubomiru Miciću, pokretaču nečega što se kasnije izrodilo u evropski zenitizam" ,kaže Šinik. 

Režiser filma "Micićev kofer" Slobodan Simojlović ističe da je glavni junak potpuno neobičan zbog svog interesovanja.

"Razlog i ideja zbog čega  je film napravljen se vide u samom filmu a glavni junak filma je  Ljuba Micić, koji je nakon Drugog svjetskog rata izuzetno stradao. Bio je protivnik režima i živio povučeno. U periodu kada se bavio zenitizmom uspostavi je umjetničke veze sa najvećim umovima toga vremena. Družio se sa Majkovskim, Pikasom, te Šagalom" ,kaže Simojlović.

Poslije ratnih dešavanja prestaje da piše na srpskom jeziku i svoja djela počinje da objavljuje na francuskom zbog straha od policije i UDB-e.

Nakon projekcije filmova posjetioci su mogli da uživaju i u bogatom muzičkom programu.

Pored večerašnje premijere organizatori  su pripremili i sledeće filmove koji će  biti sutra prikazani u Kulturnom  centru Pale sa početkom 19,00h  a radi se o filmovim "Tanakini mostovi" autora Snježana Lalovića i "Krst od krvi" autora Sima Brdara.

Last modified onFriday, 03 November 2017 21:02
back to top

Radio Sa-RS