Emotivan i srdačan doček za dr Miodraga Lazića u Istočnom Sarajevu Istaknuto

1 komentar

Srdačan doček za doktora Miodraga Lazića priredili su večeras građani Istočnog Sarajeva ispred Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje je niški hirurg, koji je proveo cijeli odbrambeno-otadžbinski rat u bolnici ''Žica'' na Ilidži, predstavio dokumentarni film u okviru ''Dana odbrane Ilidže''.

doktor lazic sars

Sa sigurnošću se može reći da ne postoji nijedan stanovnik Ilidže koji nije čuo za ime dr Miodraga Lazića, ratnog hirurga, dobrovoljca koji je prevalio više od 400 kilometara iz Niša do Sarajeva, te spasio na hiljade života boraca, djece, žena i staraca.

Za doktora Lazića, prije projekcije filma u Kulturnom centru, svečani prijem priredili su predsjednik Skupštine grada i zamjenik gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i Danko Vučetić u Administrativnom centru Grada.

Lazić je novinarima rekao da je na Ilidžu došao bez ikakvog prethodnog znanja kakvo je stanje ovdje bilo u tom periodu, te naglasio da je došao kao humanista, patriota, ljekar-hirurg, da pomogne svom narodu.

"Imao sam sreću da budem deo ove borbe srpskog naroda ovde. Ceo život je na jednoj strani, a četiri godine boravka ovde je uspeh. Ne samo moj, već biti tu, upoznati obične ljude, koji su do juče bili obični, a odjednom su postali heroji, borci, postali su deo nečega što istorija mora da pamti", rekao je Lazić.

Lazić je istakao da su Srbi nažalost morali da napuste Sarajevo na kraju rata, ali da su dobili nešto što je mnogo vrijedno, a to je, prema njegovim riječima, Republika Srpska.

"Dobili smo Republiku Srpsku, koja je jedan veliki uspeh. Mi smo dobili nešto što moramo da čuvamo i to je borba svakog čoveka. Svi zajedno smo se borili na raznim mestima i stvorili smo Republiku Srpsku, slobodan život srpskog naroda, a ne da zavisimo od drugoga", kaže dr Lazić.

doktor lazic sars2

Doktor Lazić naglašava da je tokom skoro četverogodišnjeg boravka na Ilidži upoznao cijelo Sarajevo, da je znao sve dijelove i današnjeg Istočnog Sarajeva, od Trnova do Grbavice i Sarajeva.

"Ja sam deo ovog grada iako sam mnogo daleko odavde, a ovaj grad možda jednog dana bude lepši i bolji, jer nije bitan prostor, bitni su ljudi'', ističe dr Lazić misleći na Istočno Sarajevo, koje se iz dana u dan sve više gradi.

On dodaje da je prošle godine od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dobio Orden Krst milosrđa, te dodao da mu ta nagrada ne bi značila toliko koliko mu je značila nakon više od dvadeset godina od završetka rata.

"Kada dobijete nešto posle više od 20 godina, to je dokaz da te se neko seća, to je vrednost. Bio sam u  Banjaluci, time sam pokazao koliko je ovaj narod vredan, koliko je dobar, koliko ima dušu i koliko su ovo pravi Srbi ovde, koji cene sve što su uradili", istakao je Lazić.

doktor lazic sars3

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić novinarima je nakon prijema rekao da je doktor Lazić legenda koja je spasila na hiljade života, ekstremiteta i koja je pomogla mnogim ljudima na Ilidži.

"Specifično je što je doktor Lazić došao iz Niša, pomogao nam i što svaki Ilidžanac zna ko je on. Večerašnji film je veoma značajan sa aspekta dokazivanja i pokazivanja šta se to dešavalo u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovim prostorima", rekao je Lučić.

Lučić je naglasio da je doktor Lazić zajedno sa drugim ljekarima na Ilidži dao veliki doprinos u borbi srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je podsjetio da je Grad Istočno Sarajevo prije nekoliko godina nagradio doktora Lazića Srebrnom plaketom Grada u znak zahvalnosti za sve što je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata uradio za srpski narod.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajevo Danko Vučetić izrazio je takođe veliku zahvalnost doktoru Miodragu Laziću što je posjetio Gradsku upravu, grad Istočno Sarajevo i što je bio dio ovogodišnjeg obilježavanja ''Dana odbrane Ilidže''.

Vučetić je istakao da je ovo bio trenutak da se oda veliko poštovanje za doktora Lazića, čiji dokumentarni film je, prema njegovim riječima, svijetli putokaz kako treba da se odnosimo sa junacima koji su krasili protekli odbrambeno-otadžbinski rat.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočna Ilidža ''Ilidžanski borac'' Goran Šehovac naglasio je da mu je velika čast što je imao priliku da kontaktira i pozove doktora Lazića u Istočno Sarajevo, kako bi se njegov film prikazao u okviru obilježavanja ''Dana odbrane Ilidže''.

"Mi smo odavno predlagali ovo, ali međutim, zbog spleta okolnosti, tek sad smo došli u priliku da stupimo u vezu sa doktorom i da on dođe u Srpsko Sarajevo. Mi bismo voljeli da danas sjedimo tamo, u onom kulturnom centru, one Ilidže, da imamo tamo svoje spomenike", rekao je Šehovac i dodao da su danas na ovim prostorima, gdje Ilidžanci prave novi grad.

doktor lazic gradska uprava1

On je dodao da je ''Ilidžanski borac'' ozbiljna organizacija kada je u pitanju održavanje tradicije i obilježavanja značajnih datuma.

"Ovih dana smo oko hiljadu učenika izveli na istorijske časove, gdje smo im pričali ko su doktori Lazić i Pejić, i vjerujte mi, da pitate bilo koje dijete, učenika osmog razreda, da će vam svako dijete reći da su to ljudi koji su spašavali naše borce", rekao je Šehovac.

Sala Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo bila je večeras mala da primi sve zainteresovane, koji su došli da prisustvuju prikazivanju dokumentarnog filma snimljenog po ratnom dnevniku doktora Lazića, koji je pisao tokom svog boravka na Ilidži.

Nakon prikazanog filma, gdje su se pojavila mnoga lica čiji članovi porodica su večeras bili prisutni u Kulturnom centru, kojima je ovaj film izazvao emocije, suze, ali i prisjetio ih na teške dane na Ilidži u tom vremenu, gromoglasnim aplauzom su pozdravili doktora Lazića, koji je istakao da se velikim ponosom osjeća kao Ilidžanac.

Dr Miodrag Lazić rođen je 31.5.1955. godine u Zemunu, gdje je završio osnovnu školu. Otac, oficir, biva premješten u Niš. Tu Lazić završava gimnaziju, a zatim i studij medicine. Specijalizaciju završava na VMA u Beogradu i postaje sa trideset navršenih godina života, jedan od najmlađih hirurga. Radio je godinu dana u Vojnoj bolnici u Nišu, a zatim je prešao na kliniku Kliničkog centra, gdje i danas radi.

Kao hirurg dobrovoljac radio je u ratnim bolnicima u Dvoru na Uni, u Glini i Kostajnici tokom 1991. godine. Sa borcima je učestvovao u prodoru koridora. U julu 1992. godine vraća se u Niš, a ubrzo zatim u septembru 1992. godine odlazi na Pale, u ratnu bolnicu na Koranu. Nakon mjesec dana, prelazi u bolnicu ''Žica'' u Blažuju u namjeri da tu ostane mjesec dana. Ostao je četrdeset mjeseci!

Posljednja izmjena Nedjelja, 13 Maj 2018 14:06

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.
  • Ovaj komentar joč nije objavljen.
    Slaviša Terzić · 16:35 13.05.2018
    Divno, svaka čast, Laza je to zaslužio da ga svake godine pozovete kao počasnog gosta i veličanstveno je to što svake godine obilježavate i čuvate sjećanja na naše teške dane, koje smo izdržali junački i herojski odbranili, ali napustismo i raselišmo se po bijelom svijetu, što nam, mnogima, onemogućava da prisustvujemo ovim susretima, a i ja sam, Slaviša Terzić, učesnik i sudionik mnogih naših vojničkih uspjeha, ali i pacijent "žice" poslije teškog ranjavanja u decembru 1993,godine. Žao mi je što ovako divnoj svečanosti ne prisustvuju i drugi ljekari, heroji naše "Žice", koji to sigurno zaslužuju, rame uz rame sa Lazom, a kada to kažem, u ovom trenutku samo mislim na Popović Nedeljka doktora koji je spasio nogu meni i Golubović Nikoli, kada smo ranjeni u Azićima. Veliki heroji su i svo medicinsko osoblje "Žice" i mislim da im se nikada, mi borci i ranjenici, ne možemo zahvaliti i odužiti za ono što su nam pružali u najtežim danima odbrambeno otadžbinskog rata.
    Iskreni pozdrav "Ilidžanskom borcu" i organizatorima ovog veličanstvenog skupa i nadam se da ćete i idućih godina naći načina da se podsjetite na teške dane i bitke koje smo izdržali, uz velike žrtve, ali herojski i hrabro.
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Prev Next