Elektroprivreda Srpske u izbornoj godini primila 300 radnika! Istaknuto

Napišite komentar

Broj zaposlenih u „Elektroprivredi Republike Srpske“ u prošloj, izbornoj godini povećan je za oko 300, tako da je na kraju 2018. godine u holdingu radilo oko 9.500 radnika.

elektroprivreda rs banjaluka zgrada

Tačan podatak o broju zaposlenih iz „Eelektroprivrede RS“ nismo uspjeli dobiti, ali je iz finansijskih izvještaja pet distributivnih i pet proizvodnih preduzeća u sistemu ERS za prošlu godinu, vidljivo da su svi, osim „Elektro Doboja“, povećali broj radnika.

Ovih deset preduzeća ukupno je na kraju 2018. godine zapošljavalo 9.244 radnika, što je za 291 više u odnosu na 2017. kada su imala 8.953 radnika.

Ukupan broj zaposlenih u ERS je, međutim, i veći s obzirom na to da zvanično nisu objavljeni podaci za Matično preduzeće koje je u 2017. imalo 203 radnika i Istraživačko razvojni centar (IRCE) koji je imao 18 zaposlenih.

Ukoliko su ova dva preduzeća lani zadržala taj broj zaposlenih, to znači da je u ERS na kraju 2018. godine radilo 9.465 radnika.

Najviše radnika ima Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ koji je ujedno lani i primio najviše novih radnika. Ovo preduzeće je povećalo broj zaposlenih za 116 i na kraju prošle godine je imalo 1.991 radnika.

Odmah iza RiTE „Ugljevik“ po broju radnika je RiTE „Gacko“. Ovo preduzeće na kraju prošle godie je imalo 1.901 radnika, što je za 42 više u odnosu na godinu ranije.

Slijedi ih „Elektrokrajina“ sa 1.859 zaposlenih, odnosno 36 više nego na kraju 2017. godine.

„Elektro Bijeljina“ ima 924 radnika – sedam više nego godinu ranije, „Hidroelektrane na Trebišnjici“ 740 odnosno 20 radnika više u odnosu na 2017, „Elektro Hercegovina“ 373 što je pet radnika više te „Elekrtrodistribucija Pale“ sa 622 radnika odnosno 31 više nego na kraju 2017. godine.

„Hidroelektrane na Drini“ su, takođe, lani povećale broj zaposlenih i to za 22 i imale su ukupno 288 radnika, dok je broj zaposlenih u „Hidroelektranama na Vrbasu“ povećan za 14 i ovo preduzeće je lani imalo 142 radnika.

„Elektro – Doboj“ je na kraju prošle godine imao 404 radnika i on je jedini smanjio broj zaposlnih u odnosu na 2017. godinu kada je imalo 406. radnika.

Iako su u Vladi RS i samoj „Elektroprivredi RS“ priznali da u ERS ima viška zaposlenih, ovo preduzeće iz godinu u godinu povećavaju broj radnika.

Gostujući na Alternativnoj televiziji v.d. direktora ERS Luka Petrović nedavno je rekao da „Elektroprivreda RS“ ima više od 9.500 zaposlenih, dok „Hrvatska elektroprivreda“ koja je mnogo veća ima oko 11.000 radnika.

„Međutim, vjerovatno je sistem zapošljavanja te ljude zadržao u Republici Srpskoj i ne treba sada dizati tenziju zbog toga. Bolje da država resurse koje ima da određenim ljudima, a vlast je ta koja odlučuje i može da zapošljava i socijalne kategorije“, rekao je Petrović.

CAPITAL je nedavno objavio da je uprava ERS priznala da postoji višak radnika i da je donijela zaključak da se razmotri otpuštanje uz stimulativne otpremnine.

„Analizirati praksu koju imaju „Hidroelektrane na Trebišnjici“ u vezi stimulativne otpremnine radnika kao način rješevanja viška radnika u sistemu ERS“, navodi se u zaključcima.

 

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh