Dva miliona evra za žene-preduzetnike

Napišite komentar

Predstavnici Unikredit banke Banjaluka i Evropske banke za obnovu i razvoj potpisali su u Banjaluci prvi sporazum na području BiH o programu kreditiranja žena preduzetnika na zapadnom Balkanu u iznosu od dva miliona evra.

U okviru ovog programa EBRD je ovaj kredit stavio na raspolaganje za dalje finansiranje i savjetovanje malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu, koja vode žene.

"U Unikredit banci Banjaluka biće formiran poseban desk, koji će voditi računa o ženama koje žele da apliciraju za ovu kreditnu liniju, u vidu pomoći oko ispunjavanja tehničkih uslova za prijavu za kreditiranje do 200.000 evra u pojedinačnom iznosu", rekao je novinarima u Banjaluci direktor Unikredit banke Banjaluka Dalibor Ćubela.

On je istakao da će usluge tehničke podrške i savjetovanja zajednički finansirati vlade Luksemburga i Švedske. "Ovim aktivnostima, osim predstavljanja suštinskog značaja pokretanja biznisa u kojem žene imaju značajnu ulogu u upravljanju, želimo poručiti da su jednake šanse za sve u funkcionisanju u biznisu, jer vjerujemo da žene jednako dobro, ako ne i bolje od muškaraca, mogu upravljati biznisom", dodao je Ćubela.

Osim finansiranja, na raspolaganju će biti i mehanizam za smanjenje rizika u obliku pokrića potencijalnih gubitaka, koje će snositi poseban Fond dioničara EBRD-a. Šef kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun rekao je da je cilj programa promovisanje žena u biznisu i pomoć kako bi imale pristup finansiranju, ali i znanju i vještinama. "Želimo otključati taj skriveni potencijal za preduzetništvo koji leži skriven među ženama i vjerujemo da proširenje ove uloge ženske populacije predstavlja značajan dio ispunjenja ekonomskog potencijala regiona", istakao je Braun. On smatra da je kredit od dva miliona evra relativno mali iznos, ali da je riječ o pilot-projektu koji bi mogao da bude proširen u budućnosti na osnovu stečenih iskustava.

Advokat Stojanka Sajić, koja je 13 godina ortak u privatnoj advokatskoj firmi "Sajić", smatra da žene u biznisu imaju jednaku šansu kao i muškarci, jer BiH baštini tradiciju bivše SFR Jugoslavije u kojoj je bila tradicija da žene imaju jednaka prava u biznisu, bilo u privredi, nauci, kulturi, politici. "Trenutno u firmi imamo 20 zaposlenih, a od toga je 15 žena. Iz mog iskustva za uspjeh u privatnom biznisu potrebno je vjerovati u sebe, u saradnike, ulagati dosta truda i gledati naprijed, kako vas ni uspjeh ni neuspjeh ne bi skrenule sa puta", poručila je Sajićeva. Ona je istakla da joj je Unikredit banka Banjaluka u radu i napredovanju bila velika podrška. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici lokalnih preduzeća i Vlade Republike Srpske, kao i brojne predstavnice domaće privrede.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 16 Februar 2015 13:27
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh