Državni zatvor još uvijek čeka tehnički prijem

Napišite komentar

zatvor istocna ilidza projekatMinistarstvo pravde BiH svim svojim kapacitetima radi na tome da se državni zatvor u opštini Istočna Ilidža što prije stavi u funkciju, rekao je to ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Grubeša je istakao da je ovaj zatvor napravljen po najsavremenijim evropskim standardima i treba da predstavlja važan stub vladavine prava za BiH.

On je dodao da Ministarstvo pravde, po svojoj funkciji i organizaciji, nije organizacijski sposobno da se brine do kraja za funkcioniranje zatvora, te iz tog razloga rade na ubrzanom stavljaju zatvora u funkciju.

Iako ministar tvrdi da sve teče na po planu, na tehnički prijem se čeka već nekoliko mjeseci.

Prema njegovim riječima, Pravobranilaštvo BiH je pokrenulo upravni spor vezano za firmu koja je izabrana za tehnički prijem.

"Po mome mišljenju, mi ne trebamo čekati rješenje upravnog spora, jer nam on ne odlaže izvršenje. Iz tog razloga smo naložili Jedinici za implementaciju projekta, koja se brine za izgradnju državnog zatvora, da napravi ugovor i pošalje ga Pravobraniteljstvu, da nam ono da pozitivno mišljenje i da firma koja je odabrana od strane općine Istočna Ilidža napravi tehnički prijem", rekao je ministar Grubeša.

Pojasnio je da je Ministarstvo moglo napraviti tender da izabere firmu koja bi radila tehnički prijem. Navodi da su vjerovali opštini Istočna Ilidža da će taj posao napraviti kvalitetno kao što se rade i drugi poslovi tehničkog prijema i iz tog razloga su im to povjerili.

"Najsporniji dio vezan za finansijski okvir tehničkog prijema je bio taj što smo mi, kad smo radili proračun za tehnički prijem, imali odluku koja je glasila da nas tehnički prijem košta 1,5 KM po kvadratu. Imamo 24.000 kvadrata zatvorenog prostora i još desetak tisuća kvadrata parkirnog prostora i lako nam je bilo izračunati koliko će nas koštati. Prema tome smo napravili proračun za 2017. godinu za tehnički prijem, između ostalih stavki koje su bile definirane proračunom", podsjetio je Grubeša.

Međutim, kaže da je nekoliko mjeseci prije nego što su podnijeli zahtjev za tehnički prijem, načelnik opštine Istočna Ilidža promijenio tu odluku i umjesto 1,5 KM po metru kvadratnom, kako on kaže, promijenio je cjenovnik na jedan odsto od ukupne cijene, što je praktički za pet puta povećalo cijenu tehničkog prijema.

"U tom trenutku smo se našli u bezizlaznoj situaciji. Pokušao sam razgovarati s načelnikom opštine. On me je uvjerio da je sve napravio po zakonu. Onda smo tražili rješenje na drugim adresama. Razgovarao sam s kolegama u Vijeću ministara, tražili smo i tu neko rješenje kako da dođemo do tog iznosa sredstava, jer se to sve događa u zadnjem kvartalu 2017. godine, kad ne možemo mijenjati proračun", pojasnio je ministar.

Dodao je da je rješenje došlo, na kraju, iz Uprave za indirektno oporezivanje koja im je vratila određeni dio PDV-a koji su ranije uplaćivali za aktivnosti koje su imali za izgradnju zatvora.

"Ta sredstva smo mi dobili. Međutim, događa se ovaj dio vezan za upravni spor i sad čekamo rješenje upravnog spora. Ponavljam, razgovarao sam s pravobraniteljima, pokušao sam tražiti od njih da vidimo te zakonske mogućnosti, da bez čekanja rješenja upravnog spora mi idemo s pozitivnim mišljenjem na ugovor sa firmom koja treba napraviti tehnički prijem, kako bi mogli ići u daljnju realizaciju zatvora. Ono što nas dalje čeka, nakon što dobijemo pozitivno mišljenje na ugovor i nakon što uđe firma u zatvor, da pokrenemo inicijativu prema Vijeću ministara BiH o formiranju zatvora kao institucije", naveo je državni ministar pravde.

Po njegovim riječima, istovremeno će pokrenuti aktivnosti na izboru vršioca dužnosti upravnika. Pojasnio je da, po zakonu, vršilac dužnosti ne može biti duže od šest mjeseci, pa iz tog razloga smatra da to treba biti čovjek koji će u šest mjeseci napraviti sve predradnje da kasnije upravnik zatvora može normalno i kvalitetno raditi svoj posao.

Kapacitet zatvora 350 zatvorenika i pritvorenika, ali da bi se mogao povećati za još stotinjak mjesta.

 

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next