Drug je Tito rekao u Lici

Napišite komentar

momcilo krajisnik1''Drug je Tito rekao u Lici, Krajišnici najbolji vojnici'', pjevalo se nekada na zborovima i svenarodnim okupljanjima ispod, petokrakom ukrašene, trobojke. Iako se danas ta pjesma sve rijeđe čuje ne vjerujem da se, i dok se pjevala, bilo čime odnosila na Momčila Krajišnika.

Ipak, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  i današnji predsjednik asocijacije ''Stvaraoci Republike Srpske'', najglasniji je i najbolji vojnik penzionisanog bataljona SDS-ovih kadrova koji su davno napustili političku scenu. Nešto što ih je posmjenjivao OHR, a nešto što im je istekao rok trajanja.

Ipak, i bez njih, Srpska je preživjela i doživjela decenije postojanja iako je došlo do određenih pometnji u političkoj strukturi i iako SDS više nema onu snagu kakvu je nekad imao.

Da nisu nestali i da su još veoma živahni i nimalo gadljivi na novce, ''bivši'' su pokazali tražeći da im se isplate plate koje nisu primali dok su se patili radeći na stvaranju Srpske.

Njihov nemjerljiv doprinos i neviđena odricanja te nehuman smještaj u hotelu ''Panorama'' u Palama i ''Bistrica'' na Jahorini tokom četiri ratne godine, dok su, gradeći, praveći, prepravljajući i štimajući Srpsku za sebe i svoje potomke,  treba da se plati.

Plate vjerovatno traže za pretrpljeni strah dok su se vozili na relaciji Jahorina-Pale. Onima koji su izginuli ništa. Onima koji su preživjeli u rovovima, iznureni, izranjavani i napušteni od države, isto ništa. Porodicama poginulih, nezaposlenim borcima i njihovim potomcima isto ništa. Naravno jer zna se ko su ''stvaraoci'' a ko potrošni materijal.

''Stvaraoci'' dalje nalažu da SDS traži oproštaj od ''bivših'' te da ih vrati u svoje redove i prigrli kao najrođenije, a u vezi sa tim, napisali su i pismo današnjem rukovodstvu SDS-a ali odgovora nema. Uplašena za budućnost Srpske, pomenuta gospoda napominje da već skoro godinu dana u ovoj asocijaciji postoji snažna struja koja se zalaže za prekidanje svih odnosa sa SDS-om i formiranje nove političke partije, ali ih oni, kao, koče.

Ne treba, kažu, zanemariti ni to što među starim kadrovima i osnivačima SDS-a već dugo tinja ogromno nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja najvećom opozicionom strankom u RS, a poznato je šta se dešava kad se star panj upali. No, iako nezadovoljni SDS-om, ''stvaraoci'' su očigledno zadovoljni načinom na koji vladajuće partije upravljaju Srpskom.

Bilo kako bilo, niti Dodik daje pare niti Govedarica reaguje na zahtjeve za učlanjenjem. Ipak, umni, iskusni i strpljivi. ''Stvaraoci'' će sačekati još izvjesno vrijeme pa, ukoliko se ne udovolji zahtjevima ''izvornih i autentičnih Srba'', krenuti da stvaraju novu partiju.

Političko nebo Srpske će dobiti novu snagu u starim kadrovima, a nama koji gledamo u njega neka je Bog na pomoći.

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

Više iz kategorije: « Jaja Josip Broz Ranka Mišić »
nazad na vrh

Moj stav

Prev Next