Domaća ekonomija najgora u Evropi

Napišite komentar

fabrika mlijekaOd svih država bivše Jugoslavije i Evrope, BiH bilježi najkatastrofalnije rezultate kad je riječ o ekonomskom razvoju i kvalitetu života njenih građana.

I posljednja analiza Svjetskog ekonomskog foruma pokazala je da ova država ima ubjedljivo najgoru ekonomiju u Evropi, a kao glavni problem označeni su neefikasna državna birokratija, korupcija, visoke poreske stope, politička nestabilnost.

Švajcarska je već nekoliko godina zaredom na prvom mjestu sa ocenom 5,86, dok se BiH našla na 103. poziciji sa rezultatom 3,87, tek nešto malo ispred ratom uništenog Jemena, te Mozambika i Čada.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH pre nekoliko dana su saopštili da BiH, prema Globalnom indeksu konkurentnosti za 2016/2017, za razliku od prethodnih godina, nije zabilježila znatne promjene u svom rangiranju, te da je dospjela na 107. mjesto od 138 zemalja.

"Poslovno okruženje u BiH je i dalje opterećeno brojnim administrativnim preprekama, a tržište je fragmentisano usljed različitih pravila, zbog čega se ne može postići stvarna sloboda kretanja robe i usluga. Niska konkurentnost BiH ekonomije ima korijene u niskom obuhvatu obrazovanjem i obrazovnom sistemu koji ne priprema adekvatno kadrove za moderno tržište rada. U prošloj godini, svega deset odsto radno sposobnog stanovništva imalo je više ili visoko obrazovanje", saopštili su iz ove direkcije.

U Savjetu stranih investitora BiH naglašavaju da bi cjelokupna ekonomska politika države trebala bi biti usmjerena na razvoj proizvodnje i podsticanje izvoza.

Treba rasteretiti privredu i povećati efikasnost administracije, uz konkretnije i odlučnije mjere za poboljšanje poslovnog ambijenta i privlačenje investitora.

"BiH, kao i bilo koja druga država koja za cilj ima privlačenje stranog kapitala, mora prethodno da stvori povoljnu investicionu klimu. A preduslovi za unapređenje poslovne klime su stabilan politički i pravni sistem. Privlačenje stranih investitora mora da prati dosledno sprovođenje započetih reformi u zemlji, kako bismo te iste investitore i zadržali, nakon što ih jednom pozovemo i privučemo da investiraju u našu zemlju", kaže izvršna direktorka ovog savjeta Sanja Miovčić.

Da nam to slabo polazi za rukom, potvrđuju statistike o prilično niskom novou stranih investicija. Za razliku od ove godine, kada je njihov iznos u blagom porastu, u ranijem periodu ulaganja u BiH bila su na zabrinjavajuće niskom nivou.

Naime, lane su u BiH investirana 504 miliona KM, što je skoro pet puta manje od iznosa koji su građani BiH koji žive u inostranstvu poslali rođacima.fabrika ilustracija

Da nije ovih para, mnogi građani bi bili i gladni i žedni, jer preživljavaju upravo zahvaljujući pomoći rodbine iz inostranstva.

Analize nevladinog sektora pokazuju da je oko 70 odsto građana u zoni siromaštva, od čega trećina nema ni za golu egzistenciju, dok oko 30.000 ljudi u BiH preživljava zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.

Zato ne čudi što smo na samom začelju listi koje su rezultat istraživanja kvalitetu života u zemljama Evrope i svijeta.

Prema posljednjem smo zauzeli 69. mjesto, dok se Slovenija našla na 20, Hrvatska 33, Srbija 47, Crna Gora 55, a Makedonija na 57. poziciji.

Po korupciji “najbolji”

Korupcija u BiH dnevno, prema procjenama, proguta više od četiri miliona KM. Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM.

To, praktično, znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM.

Korupcija u BiH veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu, a stručnjaci upozoravaju da bez ozbiljne borbe sa ovom pojavom, ne možemo da računamo na ekonomski napredak.

 

 

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next