Dogovorili se Republičkim tužilaštvom da budu osuđeni na 19 godina zatvora

Napišite komentar

Nenad Berić i Aleksandar Savić sklopili su sporazum sa Republičkim tužilaštvom prema kojem bi trebalo da budu osuđeni na 19 godina zatvora zbog pokušaja ubistva kontroverznog profesora Spase Šakote.

bomba eksplozija sakota

Napad se dogodio 3. oktobra prošle godine ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci. Prema ovom sporazumu, Berić će biti osuđen na 10, a Savić na devet godina robije. Osim ovoga, Beriću se oduzima i 30 000 maraka koje je dobio od Šakote.

Na početku suđenja republički tužilac Živana Bajić izjavila je da je sklopljen sporazum sa Berićem, ali tada se javio Savićev advokat Živko Bojić, koji je rekao da i oni pristaju na prethodni sporazum.

Bajićeva je navela da je duže vremena pregovarala s advokatima optuženih i da je sklopljen sporazum o priznanju krivice. Nakon toga Berić i Savić su rekli da priznaju krivicu, da pristaju da namire štetu oštećenom, kao i da plate sudske troškove.

Poslije toga saslušano je osam svjedoka koji su rekli da ostaju pri imovinskim zahtjevima, a najveći od njih je imao Duško Partalo, kojem je pričinjena šteta od oko 30 000 maraka, jer mu je izgorio automobil, kao i alat i materijal koji je bio u njemu.

Predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić rekao je da će u utorak saslušati i druge oštećene koji se trebaju izjasniti o imovinskim zahtjevima. Poslije toga će donijeti odluku o tome da li će prihvatiti sporazum.

Podsjetimo, na prošlom ročištu svjedočio je oštećeni Šakota koji je ispričao kako je došlo do sukoba između njega i Berića.

On je istakaoda mu se prvo obratio Savić i rekao da je čuo da se protiv njega vodi suđenje zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicima. Napomenuo je da ima čovjeka koji mu to može riješiti.

Ubrzo poslije toga sastao se sa Berićem koji mu je tvrdio da poznaje predsjednike sudova i sudije i da će mu on za 30.000 maraka srediti da ne bude osuđen. Šakota mu je povjerovao i u više navrata dao novac. Međutim, kasnije je zaključio da ga je Berić prevario. Potom je više puta od Berića tražio da mu vrati novac, što je on izbjegavao, a zatim mu zaprijetio da će sve ispričati policiji.

Šakota je tokom suđenja ispričao i da je njegov zet policajac pokušao preko Berića srediti hrvatski pasoš.

nenad beric aleksandar savic

Eksplozija

Do eksplozije je došlo 3. oktobra prošle godine oko 10 časova, kada je Šakota krenuo do advokata, pa do suda na izricanje presude za pomenuto krivično djelo.

Kada je pokrenuo automobil sa točkova su pale i eksplodirale četiri bombe. Šakota je uspio na vrijeme izaći iz automobila i tom prilikom zadobio je lakšu povredu noge. Osim njega, povrijeđen je još jedan slučajni prolaznik. Tom prilikom na automobilima, poslovnim prostorima i zgradi pričinjena je šteta od oko 65 000 maraka.

Na ovaj način dovedeni su u opasnost životi Ilije Jokića, Petra Jokića, Pere Ćosić, Zorana Kovačevića i njegovog 18-omjesečnog sina Stefana, koji su bili u poslovnom prostoru „Eko Kolor“.

Šakota je isti dan u Osnovnom sudu u Banjaluci osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicama.

Berić i Savić su od ranije poznati policiji i više puta su do sada osuđivani. Nenad Berić je posebno uznemirio javnost kada je policija otkrila da je angažovao momka da njegovu bivšu djevojku polije kiselinom po licu, jer ga je ostavila.

Zdravstveni problemi

Zoran Kovačević je rekao da mu je od eksplozije na automobilu pričinjena šteta od oko 600 maraka. Međutim, ističe da je u to vrijeme sa njim bio njegov sin od 18 mjeseci, koji i danas ima posljedice od napada.

"Od eksplozije ima poremećaje u spavanju i ponašanju. Bio je mali kad se to desilo i očekujem da mu neće ostati posljedice", rekao je Kovačević.

Pero Ćosić je rekao da mu je uništen izlog na prodavnici, ali da i on ima zdravstvenih problema zbog ovog napada.

"Imam probleme sa spavanjem i išao sam psihijatru zbog toga. Propisala mi je tablete i rekla da imam PTSP", istakao je Ćosić.

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 02 April 2018 21:12

  • Izvor: SrpskaInfo
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Hronika

Prev Next