Dogovor: Četiri miliona kubika šume završiće na Kipru

Napišite komentar

sume rs tabla„Šume Srpske“ nikada nisu raskinule kontroverzni sporazum koji su prije šest godina potpisale sa firmom „Forest Bio Energy“ Banjaluka, a kojim su se obavezale godišnje isporučivati čak 400 hiljada kubnih metara drvne sječke, saznaje portal Kapital.

U „Šumama“ RS su potvrdili ovu informaciju, pravdajući se da su okvirni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom „Balkan Investment and Development limited“ sa Kipra zaključili postupajući po zaključku Vlade RS od 24. novembra 2009. godine.

Ovim sporazumom bilo je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi koristilo dio šumskog otpada, te je formirana firma „Forest Bio Energy“ Banjaluka u kojoj „Šume RS“ imaju 20 odsto vlasništva.

Polovinom 2011. godine „Šume“ su sa ovim preduzećem potpisle Okvirni sporazum o eksploataciji drvne mase u energetske svrhe izvođenjem radova melioracije i rekonstukcije izdanačkih šuma i isporukama šumskih drvnih sortimenata niže vrijednosti koji je, kako su za Kapital potvrdili u „Šumama“ još uvijek na snazi.

„Međutim, prema našoj evidenciji „Šume Srpske“ ovom preduzeću do danas nisu isporučivale šumski drvni otpad, kao ni ostale šumske drvne sortimente, a isporuka nije planirana ni u tekućoj kao ni u 2018. godini“, rekli su u „Šumama Srpske“.

Na pitanje Kapital-a da li bi „Šume“ mogle da snose odgovornost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma u ovom javnom preduzeću su rekli da je tim sporazumom predviđeno da će „Forest Bio Energy“ na osnovu godišnjeg ugovora na kraju svake godine iz tržišnih viškova „Šuma RS“ preuzimati sortimente niže vrijednosti, te da kako nema ugovora nisu u obavezi da isporučuju sortimente.

„U proteklom periodu nije potpisan ugovor kojim bi se precizirale količine i način isporuke, što znači da javno preduzeće, bez zaključenih ugovora nije u obavezi da isporučuje sortimente na osnovu okvirnog sporazuma“, pojsanili su u „Šumama“.

„Forest Bio Energy“ bez radnika i prihoda

Prema dostupnim podacima, firma „Forest Bio Energy“ nema nijednog radnika i ne ostvaruje nikakve prihode. U prošloj godini ostvarila je gubitak od 5.335 KM. Predsjednik Upravnog odbora ovog preduzeća je Ronald Henricus Joseph Wilhelmus Walschot, a broj mobilnog telefona koji se navodi kao kontakt ovog preduzeća nije dostupan.

Kapital je još 2011. objavio detalje sporazuma kojim su se „Šume Srpske“ obavezale da će do 2022. godine firmi „Forest Bio Energy“ Banjaluka svake godine isporučivati po 400.000 kubnih metara drvnog otpada.

Potpisani protokol i sporazum stručnjaci iz ove oblasti ocijenili su kao izuzetno štetan, nezakonit i monopolitistički, s obzirom na to da u skladu sa tim dokumentima „Šume“ moraju, većinski kiparskoj firmi, za deset godina isporučiti četiri miliona kubika drveta niže vrijednosti, ogrevno i celulozno drvo, krošnje i ono što se procjeni kao šumski otpad.

Na Šumarskom fakulteta tada su za Kapital rekli da je ove količine nemoguće obezbijediti i da bi sječa 400.000 kubika stvorila opasnosti od erozije zemljišta, te ugrozila izvore pitke vode.

 

 

Posljednja izmjena Utorak, 10 Oktobar 2017 00:38

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next