Dodik: Moramo zadržati naše mlade i obrazovane ljude Istaknuto

Napišite komentar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Ana Brnabić, zajedno sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, prisustvovali su otvaranju dvodnevnog ''Jahorina ekonomskog foruma'', koji se održava u hotelu ''Termag'' na Jahorini.

brnabic dodik covic sars

Dodik je na konferenciji za novinare istakao da Republika Srpska treba da bude inovativna u funkciji njenog razvoja i da će težiti ka informatičkoj budućnosti.

On je dodao da se mora raditi na informatičkoj bezbjednosti, razvijati elektronsku upravu, izučavati trend u svijetu, tržište kriptovaluta, te vidjeti, kako kaže, možemo li se time baviti.

"Ukoliko se zajedno ne razvijamo i sve države bivše Jugoslavije zajedno ne korespondiraju o tome, onda se ni naša ekonomija neće kretati uzlaznom linijom", istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je istakao da Republika Srpska mora energičnije odgovoriti izazovima koji su danas vidljivi, te da je to radna snaga, te poručio da današnji ''Jahorina ekonomski forum'' mora dati odgovor na to.

On je naglasio da prvi put pokrivenost uvoza izvozom u Republici Srpskoj u prvim mjesecima ove godine prelazi 80 odsto što nije rezultat sezonskog uticaja nego činjenice da je industrijska proizvodnja u Srpskoj u ovom periodu rasla po stopi od blizu sedam odsto.

Dodik je podsjetio na niz socijalnih mjera u Srpskoj u vezi sa pravima nezaposlenih koji se nalaze na fondu zapošljavanja.

dodik covic sars1

On je rekao da u Srpskoj svako ko je prijavljen na fondu ima plaćeno zdravstveno osiguranje, što je generisalo probleme crnog ili sivog tržišta, imajući u vidu da mnogi rade a ne žele da izgube benefite zdravstvenog osiguranja, pa ako se povuku uplate zdravstvenog osiguranja onda imate novi socijalni pritisak i problem, a ako nastavite ovako onda radite protiv javnih finansija i javnog interesa.

Dodik je istakao da treba naći rješenja da se zaustavi odlazak ljudi iz Republike Srpske, te dodao da nije siguran da li je samo plata u pitanju.

"Uvjeren sam da se u inostranstvu više radi nego ovdje i treba naći mogućnosti za povećanja plata i učiniti sve da zadržimo što je moguće više radnika u cijelom regionu", naglasio je Dodik.

On je rekao da će Srpska nizom mjera pokušati da utiče na budućnost, a jedna od ideja koja će biti realizovana naredne godine jeste novo ministarstvo u Vladi Srpske za nove tehnologije, da se tu koncentrišu znanje i javna sredstva.

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je da Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno i navela da se jačanjem ekonomije Srbije može očekivati bolja saradnja sa BiH.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare rekla da je odlična ekonomska situaciju u Srbiji dobra vijest za BiH i region, jer se, prema njenim riječima, jačanjem privrede Srbije može očekivati veći nivo investicija i dalje jačanje ekonomske saradnje.

"Ne postoji nijedno tržište u regionu na kojem Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim robne razmene kao tržište BiH. O značaju BiH kao spoljnotrgovinskog partnera i izvozne destinacije govori činjenica da se čak 44 odsto robne razmene Srbije u okviru CEFT-a odnosi na BiH", naglasila je Brnabićeva.

jahorina ekonomski forum 2018

Kako kaže, Srbija je za BiH treći najvažniji strani investitor, odmah nakon Austrije i Hrvatske sa do sada uloženih 1,1 miliona evra.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kaže da se najprije svi moramo integrisati unutar BiH, a zatim preći na regionalni nivo, te kao takvi dočekati integracije u Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, ne postoji resurs koji koristimo i koji nije podložan inovacijama.

"Moramo promijeniti sistem obrazovanja da bismo mogli da pratimo sve što se dešava u svijetu u narednim godinama", naglasio je Čović.

On je dodao da investiranje daje šansu da se snažnije zakorači u region.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Swot" Saša Grabovac naglasio je da je glavna tema ovogodišnjeg ekonomskog foruma regionalna saradnja, te da jedna od najvažnijih poruka treba da bude da je regiona potrebna saradnja.

Predsjednik Udruženja ekonomiste Srbije Aleksandar Vlahović dodao je da je da ovaj skup, zajedno sa sličnim u regionu, šansa za unapređenje regionalne saradnje i ključan doprinos unapređenju kvaliteta dijaloga između privrednika, međunarodnih finansijskih institucija i vlada zemalja.

Trećem ''Jahorina ekonomskom forumu'' danas su na Jahorini prisustvovali brojni ministri u Vladi Republike Srpske, ministar finansija i trezora u Savjetu ministar Vjekoslav Bevanda, predstavnici javnog-političko života, načelnici i gradonačelnici opština i gradova u Republici Srpskoj, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i mnogi drugi.

 

Posljednja izmjena Četvrtak, 03 Maj 2018 13:55

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next