Dječija biblioteka Istočno Sarajevo proslavila 6. rođendan

Napišite komentar

torta rodjendan djecije bibliotekeDječija biblioteka Istočno Sarajevo danas, 28. decembra, proslavila je svoj šesti rođendan. U Matičnoj biblioteci od osnivanja 1996. godine postoji dječije odjeljenje. Prije šest godina stvorili su se uslovi da Matična biblioteka kupi prostor u Spasovdanskoj ulici i napravi odjeljenje koje je fizički odvojeno od glavne biblioteke.

Ovo je poseban kutak namjenjen djeci, koji je nazvan Dječija biblioteka, ali koji kao samostalna institucija sigurno ne bi mogao funkcionisati, dok podršku mu daju ostalih šesnaest odjeljenja Matične biblioteke. U odjeljenju rade dva bibliotekara i nekoliko volontera, čiji se broj mijenja u skladu sa programima koji se organizuje.

Povodom obilježavanja šeste godišnjice rada Dječije biblioteke razgovarali smo sa bibliotekarkom Matične biblioteke Slađanom Bratić. Ona je istakla da je osnivanje Dječije biblioteke značajan projekat Matične biblioteke u obrazovanju djece iz našeg grada. 

''Prelaskom u prostor koji je namjenski za dječije odjeljenje sigurno je u proteklih šest godina poboljšan rad ovog odjeljenja. Osim što smo napravili odjeljenje gdje djeca mogu da posuđuju i čitaju knjige, napravili smo kutak u kome mogu da se zadržavaju, bilo da uče, da se igraju ili jednostavo samo žele da budu u biblioteci. Prateći savremene tokove, u odjeljenju postoji mala internet čitaonica, gdje je pristup internetu besplatan, naravno uz nadzor bibliotekara'', kaže Bratićeva za Sarajevo-RS.

Ona ističe da u Dječijoj biblioteci u toku godine ima deset različitih radionica za djecu. Neke od njih su ilustrativna, edukativna, likovna, bebe u biblioteci kao stalne, a u toku godine organizuju se i povremene radionice.

''U Dječijoj biblioteci imamo i školu stranih jezika u kome djeca predškolskog i školskog uzrasta uče engleski jezik, a djeca školskog uzrasta uče kineski jezik. Svaki radionicu posjećuje oko tridesetoro djece. U biblioteku je učalanjeno oko 2 500 djece, tako da uz radionice možemo reći da zaista imamo veoma posjećenu biblioteku, s obzirom na broj stanovnika opština u kojima radimo'', ističe Bratićeva.

 

djecija biblioteka rodjendanBratićeva kaže da odnedavno u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i Katedrom za sinologiju na Filozofskom fakultetu postoji i škola ''TAI ČIJA'', koji je prvenstveno namijenjen odraslim, ali je svakako dio rada biblioteke i uspješne saradnje sa Univerzitetom. 

Arhiv dječijih knjiga u ovom ovom ogranku Matične biblioteke za sad nema problema sa brojem knjiga, međutim prema riječima bibliotekarke Slađane Bratić, građani u toku godine poklone mnogo knjiga biblioteci i svi su rado prihvaćeni.

''Knjige koje nisu potrebne radu Dječije biblioteke bivaju poklonjene drugim bibliotekama na našem području. Trenutno, dječije odjeljenje sadrži oko 15.000 knjiga namijenjenih djeci od predškolskog do uzrasta završnog razreda osnovne škole'', ističe Bratićeva i dodaje da se u narednoj 2017. godini nadaju većem obimu i kvalitetnijem radu biblioteke.

''Nadamo se da ćemo povećati broj čitalaca, kao što smo ove godine povećali u odnosu na prethodnu. Kupili smo opremu za digatalizaciju, pa ćemo uspješno početi sa digitalizacijom stare i rijetke knjige, listova i časopisa iz 19. vijeka i s početka 20. vijeka i ostalih posebnih zbriki koje imamo u biblioteci, zavičajne, legata. Nastavićemo sa organizovanjem kulturnih programa kao i sa izdavanjem i promocijom knjiga'', kaže Bratićeva.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo do sada je objavila 23 zvučne knjige, a s obzirom da od ove godine imaju svoj studio, nadaju se većem broju zvučnih knjiga u narednom periodu. Cilj im je da učine da znanje bude dostupno svim građanima Istočnog Sarajeva.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Dječija biblioteka (Facebook)

 

Posljednja izmjena Srijeda, 28 Decembar 2016 17:37
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next