Deseti rođendan Muzeja savremene umjetnosti

Napišite komentar

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci predstavio je danas publikaciju "Inventure 2014", povodom obilježavanja deset godina rada ove ustanove kulture.

Publikacija pruža potpuni uvid u aktivnosti Muzeja u protekloj godini, kao što je aktivna saradnja sa srodnim institucijama u regionu – Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Muzej savremene umjetnosti Zagreb, Muzej Savremene umjetnosti Vojvodina i mnogih drugih.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović istakla je da je razvojni koncept Muzeja u proteklih 10 godina bio impozantan i brz. "Smjenjivali su se direktori koji su ostavljali svoj doprinos razvoju ove ustanove koja je na kraju dobila frapantno dobre konotacije", rekla je Vujanovićeva novinarima u Banjaluci. Ona je dodala da to pokazuje da je vrijednost ove ustanove prepoznata ne samo u regionu, nego i šire, te naglasila da je veliki uspjeh Muzeja zabilježen i odlaskom na Peto venecijansko bijenale, koje se dogodilo upravo zahvaljujući posvećenom radu i aktivnosti muzeja.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Srpske Sarita Vujković rekla je da je protekla godina bila izuzetno uspješna, uz izuzetnu programsku djelatnost. "Naš rad bio je usmjeren ne samo na izložbe, nego i na nove sadržaje koji će se uvrstiti u rad ove ustanove, a istovremeno smo usmjereni ka novim ciljnim grupama koje želimo dovesti da upoznaju naš rad, prije svega učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima", istakla je Vujkovićeva. Ona je podsjetila i na značaj saradnje ove ustanove sa medijima, pa je jedan od glavnih ciljeva da se ta saradnja još više i kreativnije razvije u narednom periodu, a s tim ciljem dodijeljene su i zahvalnice pojedinim medijima koji su aktivno pratili i podržavali rad Muzeja savremene umjetnosti Srpske. "Fokusiraćemo se i na rad na savremenoj umjetničkoj sceni koja je jako dinamična na našim prostorima", dodala je Vujkovićeva i najavila novi i intenzivniji rad kustosa Muzeja sa mladim umjetnicima Srpske i razvijanje drugih kreativnih programa.

Publikaciju "Inventure 2014" predstavila je kustos Žana Vukičević koja je rekla da ova publikacija tradicionalno izlazi svake godine i predstavlja "!najbolji način da se sumira protekla godina i da ostane trajno zabilježeno ukratko sve ono najvažnije što se dešavalo u programskim aktivnostima Muzeja savremene umjetnosti Srpske".

Proteklu godinu rada ove ustanove kulture Srpske obilježile su i posjete istaknutih pojedinaca kao što su princ Albert od Monaka, direktor Tejt galerije iz Londona Kris Derkon, ali i osvajanje prestižne međunarodne nagrade "Živa" za njabolji muzej jugoistočne Evrope, koji dodjeljuje forum Slavenskih kultura.

Muzej savremene umjetnosti Srpske nastao je prije 10 godina iz Umjetničke galerije koja je obimnošću svojih zbirki, programskim aktivnostima i značajem koji je imala i ima, kako za likovnu baštinu, tako i za savremenu umjetnost, odlukom Vlade Srpske preimenovana u Muzej savremene umjetnosti Srpske.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 16 Februar 2015 13:52
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Art

Prev Next