Deset zemalja koje neće postojati za 100 godina

Napišite komentar

briselKroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale, a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni vječan.

Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podijeljene između njihovih neprijatelja, čini se da će zemlje u budućnosti imati druge probleme koji će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od prijetnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih deset država da preživi u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija

Efekti klimatskih promjena izazvani globalnim zagrijavanjem djeluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu da nanesu štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad.

Upravo zbog te činjenice globalno zagrijavanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora, porastom svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama.

2. Sjeverna Koreja

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od četrdesetih, čini se kako je samo pitanje vremena kada će nezadovoljstvo u društvu da kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji su se tajili od medija.

Brojni analitičari vjeruju da će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong-un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da ni za koga nema milosti). Dobre vijesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna da ulaže u popravak štete i ujedinjenje nacije.

3. Belgija

Iako je ova država dom Ujedinjenih naroda, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podijeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce. Budući da ne dijele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, može se očekivati je da Valonci uspiju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele da dopuste, već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u sljedećih dvadesetak godina.

4. Maldivi

Za sve one koji ne vjeruju u koncept globalnog zagrijavanja, Maldivi su stvaran primjer na koji treba obratiti pažnju. Ova ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća. Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupnu populaciju ako nivo mora nastavi da se podiže.

Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrijavanja, a to bi moglo da se dogodi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnošću, moguće je da će raspad zateći i ovu svjetsku silu. Škotska je imala neuspjeli pokret za nezavisnost 2014. godine. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih dijelova države - i to će postati tačka spora.

Vjeruje se da će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva i da će se kao nezavisne pridružiti EU, a taj proces biće razriješen u narednih 20 godina.

6. Irak

U ratnom stanju od 2011. godine, ova je država pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hapšenja i egzekucije Sadama Huseina, koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno. Rast popularnosti ID privukao je pažnju na ovu podjelu, te je poprilično očigledno kako se zemlja na jedvite jade vještački održava.

Irak je podijeljen na tri grupacije: sunite, Kurde i šiite, za koje je poprilično nevjerovatno da će se ujediniti, pa se očekuje da će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati

Ova ostrvska država u središnjem dijelu Tihog okeana do 1979. godine bila je britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na golemom prostoru Tihog okeana - Gilbert, Feniks i Line. Smatraju se oličenjem tropskog raja, ali svako ko želi da ga posjeti trebalo bi to da učini brzo, jer je povišen nivo mora već poplavio dva ostrva.

Ukoliko se taj trend nastavi, veliki dio države bi mogao da postane more, a ostatak više neće moći da pruža osnovne uslove za život. Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvatanje ljudi s Kiribata kao stalne izbjeglice.

8. Španija

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008. godine, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada - i još se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015. godine, a do danas nije ništa bolja.

Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela među stanovništvom. Regija Katalonija planira sticanje nezavisnosti uz veliku podršku u javnosti. Na sjeveru zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju da steknu nezavisnost.

Ako se ekonomska kriza ne riješi i ove regije nastave da dobijaju popularnost u borbi za nezavisnost, velike su šanse da je Španiji kakvu danas poznajemo vrijeme odbrojano.

9. Sjedinjene Američke Države (SAD) 

S obzirom na istoriju, činjenica kako je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturalnim razlikama i političkim stavovima između sjevera i juga još od Građanskog rata. U 2012. godini svih 50 država je primilo na hiljade pisama svojih građana koji traže izuzimanje od unije.

Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i nastave se događaji koji samo produbljuju razlike - poput odabira Trampa za predsjednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najvjerovatnije je da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina

Uprkos tome što Kina ima jednu od najsnažnijih ekonomija na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u narednih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteći da čak 250.0000 Kineza zbog njega prijevremeno umire svake godine.

Predviđanja same kineska vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla da ostane bez pitke vode do 2030. godine, a velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

 

 

 

 

Izvor: b92.net

Foto: Balkan Breaking News

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Zanimljivosti

Prev Next