Debakl pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina u BiH

Napišite komentar

tuzilastvo bih nova slika 16Pred pravosuđem BiH nalazi se još oko 5.000 predmeta ratnih zločina, koji bi, ako se nastavi s dosadašnjim tempom, trebalo da budu završeni za 200 godina.

Potpuni debakl pravosudnog sistema BiH u procesuiranju odgovornih za ratne zločine indirektno je proglasio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je nedavno otkrio da se 5.000 predmeta i dalje nalazi pod istragom Tužilaštva BiH.

"Ima još oko 5.000 osumnjičenih koji trebaju biti procesuirani za ratne zločine, tako da puno toga još treba uraditi, a napredak koji vidimo ohrabruje", izjavio je Bramerc za federalne medije.

Glavni tužilac Haškog tribunala, doduše, nije otkrio na osnovu čega temelji svoju tvrdnju o “ohrabrujućem napretku”, s obzirom da je prema zvaničnim podacima Ministarstva pravde BiH za proteklih 13 godina rada Sud BiH doneo samo 346 presuda za ratne zločine.

Naime, prostom matematikom dolazi se do zaključka da pravosudne institucije BiH, ako nastave ovim tempom, u naboljem slučaju mogu da očekuju da će preostali predmeti ratnih zločina biti završeni tek za otprilike dva vijeka, odnosno negdje oko 2.205. godine.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović za “EuroBlic” kaže da podaci koje je objavio glavni haški tužilac o broju neriješenih predmeta ratnih zločina, koji se još “kisele” u fiokama Suda i Tužilaštva BiH, pokazuju potpuni fijasko u radu tih institucija.

"Sve bi bilo mnogo jednostavnije da su Sud i Tužilaštvo BiH ispoštovali ranije utvrđenu strategiju na nivou BiH, koja je podrazumijevala da se manje složeni predmeti ratnih zločina prepuste u nadležnost entitetskom i kantonalnom pravosuđu. Pošto to nije bio slučaj, sada je svima jasno da ogroman broj ratnih zločina, posebno onih koji su počinjeni nad Srbima, nikad neće biti procesuiran", kaže Mitrović.

On dodaje da o efikasnosti Suda i Tužilaštva BiH u rješavanju predmeta ratnih zločina dovoljno govori i to što su u proteklih 13 godina svog postojanja te institucije, prema njegovim riječima, od ukupnog broja izrečenih kazni u više od 80 odsto slučajeva kažnjavale Srbe.

"Blamaža sa izvođenjem lažnih svjedoka i eksperata poput Berka Zečevića, čije su “ekspertize” u predmetima “Markale” i “Tuzlanska kapija” odbačene čak i od strane Haškog tribunala, dovoljno govore o načinu na koji Sud i Tužilaštvo BiH dijele pravdu. Ako tome dodamo i farsu sa istragom protiv Atifa Dudakovića, koja traje već 11 godina, onda je svima jasno o čemu se tu radi", ističe Mitrović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da se prema podacima s kojima raspolaže taj centar u Tužilaštvu BiH nalazi još oko 350 najsloženijih predmeta ratnih zločina. U tim predmetima je, prema njegovim riječima, istragom obuhvaćeno više od 1.000 osoba.

"Samo za završetak tih predmeta pravosuđu BiH trebaće najmanje 10 do 15 godina, a ranije utvrđenom državnom strategijom bilo je predviđeno da najsloženiji predmeti budu završeni najkasnije do 2015. godine. Čak i u slučaju da se manje komplikovani predmeti ovog trenutka prebace u nadležnost entitetskog pravosuđa, radi se o ogromnom poslu koji zahtijeva godine i godine mukotrpnog rada. Nažalost, već sada je jasno da veliki broj predmeta ratnih zločina nikad neće biti procesuiran", zaključuje Kojić.

Srbima milenijum i po robije

Od 2003. godine, kada je zvanično počeo sa radom, pred Sudom BiH do sada je za ratne zločine pravosnažno osuđeno 111 Srba na 1.646,5 godina zatvora.

U isto vrijeme, Sud BiH pravosnažno je osudio 32 Bošnjaka na 257, te 22 Hrvata na 208 godina zatvora.

Kada je riječ o zločinima nad Srbima, Sud BiH je pravosnažno osudio 22 lica (15 Bošnjaka i 7 Hrvata), a za zločine nad Bošnjacima 80 lica, od kojih 64 Srba.

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh