Dan planete Zemlje - koliko zaista vodimo računa o zaštiti životne sredine?! Istaknuto

Napišite komentar

Dan planete Zemlje je naziv za dva različita praznika koje u proljeće svake godine obilježavaju stanovnici sjeverne hemisfere. Oba praznika imaju za cilj da povećaju svijest ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.

dan planete zemlje1

"Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi vasionski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života", rekao je U Tant, Sekretar Ujedinjenih nacija, 21. marta 1971. godine.

U mnogim zemljama se ekvinoksni Dan Zemlje slavi početkom proljeća na sjevernoj hemisferi. U tom momentu je dužina dana i noći izjednačena. Na južnom polu počinje šestomjesečni mrak, dok na sjevernom polu počinje šestomjesečni dan.

Jednakost razlika je simbol Dana Zemlje, kada se razlike zaboravljuju i priroda počinje da se obnavlja. Ovaj godišnji događaj obeležava početak Dana Zemlje koji se tradicionalno započinje zvonjenjem zvona.

Dan Zemlje je stvoren da ljude podsjeća na odgovornost za planetu na kojoj žive. Ujedinjene nacije slave Dan Zemlje svake godine 21. marta. Dana 26. februara 1971. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija je potpisao deklaraciju i u vremenu ekvinoksa zazvonio Zvono Mira u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Džon Makonel je kao prvi uveo ideju globalnog praznika zvan Dan Zemlje pri Uneskovoj konferenciji za životnu sredinu 1969. godine. Iste godine je dizajnirao zastavu Zemlje. Prvi Dan Zemlje je proglasio je 21. marta 1970. godine gradonačelnik San Franciska Džozef Alioto.

U Tant je podržavao ideju i inicijativu Džona Makonela. Sekretar Ujedinjenih nacija Valdhajm je nastavio tom tradicijom. Godine 1975. američki kongres i predsjednik Ford proglašavaju Dan Zemlje na dan martovskog ekvinoksa.

Januara 1970. godine američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izvještavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i odabira Denisa Hajesa za koordinatora.

Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao praznik postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz to senator Nelson sljedeće godine proglašava treću nedjelju u aprilu kao "Nedelju Zemlje", koja postaje nacionalni događaj.

U sjenci Dana Zemlje 1971. godine Američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Obilježavanju Dana planete danas su se pridružili i članovi paljanskog PED ''Romanija'', koji su perfomansom kroz učešće mnogobrojne djece u Kulturnom centru Pale obilježili ovaj dan i ukazali na posljedice koje se mogu desiti ukoliko ne budemo vodili računa o zaštiti životne sredine.

Posljednja izmjena Nedjelja, 22 April 2018 02:23

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Svijet

Prev Next