Crveno svjetlo Savjeta ministara za transportnu zajednicu zemalja regiona

Napišite komentar

kamioni cekanje 2017BiH će biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja na predstojećoj konferenciji u Trstu neće potpisati ugovor o transportnoj zajednici zemalja regiona jer ministri Savjeta ministara iz Republike Srpske, zbog negativnog stava Vlade Republike Srpske, taj prijedlog nisu podržali na posljednjoj sjednici.

Kako nam je potvrdio Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica, te je naglasio da je u interesu BiH da ga potpiše.

"Prometna zajednica je u skladu sa dobrom praksom EU i predstavlja značajan korak u procesu integrisanja BiH u punopravno članstvo EU, što je spoljnopolitički prioritet BiH", rekao je on.

S druge, pak, strane, u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske upozoravaju da u Vladi smatraju da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU.

"Suština sporazuma je da se prihvataju standardi i propisi EU i da se omogući otvaranje tržišta prema drugim operaterima, kako iz zemalja u okruženju, tako i iz zemalja EU, za šta BiH u ovom momentu nije spremna, jer transportna infrastruktura u BiH još nije na onom nivou razvoja koji zahtijevaju evropski standardi", navela je Nikolina Trninić, portparol Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ona ističe da je sličan stav zauzela i Vlada FBiH, i da je Savjet ministara odlučio da povuče ovu tačku s dnevnog reda, kako bi u narednom periodu bilo izvršeno usaglašavanje sa nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima.

Jusko, pak, kaže da će liberalizacija željezničkog sektora biti dio procesa koji uključuje tranzicioni period za ispunjavanje predviđenih uslova i ocjenu stepena ispunjenosti.

"Tek kada procjena bude pozitivno ocijenjena, ide se u narednu fazu realizacije", rekao je on.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrdio nam je da je bio među ministrima iz RS koji su tražili da se to pitanje skine s dnevnog reda zbog stava Vlade RS.

"Ministar Jusko radi na usaglašavanju stavova po ovom pitanju s entitetima, i kad se oni dogovore, onda će to pitanje ponovo doći na Savjet ministara i to je jedino ispravno uraditi na takav način", rekao je Šarović.

On je dodao da razumije stav da se čeka ulazak u EU, ali se pita da li je ovo moguće realno i ostvariti.

"Sve druge zemlje su već potpisale ovaj sporazum, pa će trebati 'debelo' obrazloženje zašto mi nećemo", rekao je Šarović.

Zorana Mihajlović, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije, rekla je da će njena zemlja potpisati sporazum.

"Za nas je najvažnije da se povežemo sa svim zemljama i mi to radimo i koridorom 10 i koridorom 11, i sa BiH, i sa Mađarskom preko pruge Beograd - Budimpešta, i novim autoputem Niš - Priština", rekla je Mihajlovićeva za Radio-televiziju Srbije.

"Za nas je zbog toga važan ugovor o transportnoj zajednici. Kao što smo pre desetak godina potpisali ugovor o Energetskoj zajednici zemalja jugoistočne Evrope, gde imamo jedinstveno tržište električne energije, sada ćemo imati i jedinstveno tržište transporta", dodala je ona.

Mihajlovićeva je istakla da će Srbija, ne samo na samitu u Trstu, nego i u nekim narednim mjesecima, posebno insistirati na uklanjanju svih nefizičkih barijera na granicama zemalja u regionu.

"Zato što će izgraditi puteve, autoputeve i brze saobraćajnice, Srbiji treba da na granicama nema nikakvog zastoja", dodala je ona.

 

 

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh