Crteži i akvareli oduševili publiku na Paviljonu BiH

Napišite komentar

izlozba akvarela venecija bihMjesec dana od zvaničnog otvaranja Paviljona BiH na 57. Venecijanskom bijenalu, izložbu “University of Disaster“ autora Radenka Milaka, obišlo je više od 7.000 posjetilaca.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kažu da je velikoj posjećenosti najinternacionalnijeg nacionalnog paviljona, kako su neki kritičari nazvali Paviljon BiH, uveliko doprinijela i preporuka stručnog žirija 57. Venecijanskog bijenala, koji je pokazao zapaženo interesovanje za našu postavku.

"Svečanom otvaranju Paviljona BiH 12. maja prethodila su pretpremijerna predstavljanja izložbe za mnogobrojne goste i predstavnike medija kao i prezentacija specijalne edicije švedskog “Palettenn magazine”, posvećenog platformi "University of Disaster", koja je ove godine predstavljena u Paviljonu BiH radom Radenka Milaka realizovanim u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima", rekli su u MSU RS.

Ovogodišnje predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu, kako navode, okupilo je umjetnike iz BiH, Slovenije, Norveške, Švedske, Danske, Meksika, Urugvaja i Sijera Leone, i uz tim internacionalnih kustosa privuklo značajnu pažnju i kritičara i novinara “New York Times”, “Art Foruma”, “Art Review”, te brojnih internacionalnih i regionalnih medija, galerista, kritičara i šire stručne javnosti.

Projekat "Univerzitet katastrofe" u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne šire platforme koja treba da se razvija i nakon Venecijanskog bijenala.

Njegov prijedlog da se u okviru te inicijalne ideje uspostavi saradnja sa internacionalnim kustoskim timom i razvije mreža participacije inostranih umjetnika.

"Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju od različitih vrsta radova crteža, akvarela, slika, animiranog filma, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj. Internacionalni umetnici na ovoj izložbi bave se mnogim aspektima katastrofa i želja našeg vremena, uz sučeljavanje, sporenje i bogaćenje teza Radenka Milaka i Romana Uranjeka, čime izložba dobija oblik jedne kompleksne montaže, koja poziva publiku da tačke trenja u radovima poveže novim sponama", kažu u MSU RS.

Izložba otvorena do novembra

Konačan broj posjetilaca izložbe “University of Disaster” organizovane od strane Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske znaće se 26. novembra kada će svih 86 Nacionalnih paviljona i centralna izložba francuske kustosice Kristin Masel "VivaArteViva" na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu biti zatvoreni.

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Art

Prev Next