Crna tačka na putu Pale - Sarajevo, šest ploča stoje kao opomene Istaknuto

Napišite komentar

Almina, Lejla, Merima i Mina bile su nevjerovatne žene, a svako ko ih je poznavao može biti ponosan što je bio dio njihovog života. Poručeno je ovo sa Komemoracije prosvjetnim radnicama koje su tregično nastradale u petak kada su automobilom sletjele u korito Miljacke na putu Sarajevo-Pale, piše N1 portalN1 portal.

crna tacka n1

Foto: ba.n1info.com

Tuga, nesreća, bol...ovim riječima bi se ukratko mogla opisati atmosfera na komemorativnom skupu. No, može li biti upozorenje i apel da se tragedija poput ove više nikada ne ponovi? Zbog tragične smrti četiri zaposlenice OŠ "Kovačići" u Federaciji Bosne i Hercegovine sutra je dan žalosti.

Nisu ni u salu mogli stati svi koji su došli da čuju poslednji pozdrav Almini Čolović, Mini Kadrić, Merimi Belkić i Lejli Sadiković.

Esma Međedović i Sara Salispahić dobile su možda najteži zadatak - da napišu poslednji pozdrav onima koje su ih naučile da pišu.

"Zvali su nas Lejlin razred i to smo ostali do danas, a ja u ime svih obećavam učiteljici da ćemo ono što nas je naučila zapamtiti zauvijek, da budemo dobri ljudi", poručuje Sara Salispahić.

Kolektiv OŠ Kovačići među prvim se u BiH uhvatio u koštac sa inkluzijom djece sa smetnjama u razvoju. Svaka od nastradalih dala je nemjerljiv doprinos, svjedoči učenik ove škole Harun Tanović.

"Bio sam srećan sve ove godine, zahvaljući dragoj Merimi, Almini, Lejli i Mini", kaže Tanović.

"Ostali smo bez velikih promotora inkluzije, bez onih koji su pokušavali da naprave ovo društvo boljim, za svakoga od nas, a to dokazuju generacije učenika spremnih da se bore za drugog i drugačijeg", dodaje Sedija Kojović.

Porodica, prijatelji, učenici, i kolege smjenjivali su se za govornicom, svjedočeći isto - nije ovo tragičan trenutrak samo za one koji su poznavali nastradale, već za cijelu zemlju.

"Ovaj put ugasila su se četiri plemenita života i odnijela sve njihove vrline, snagu, duhovnost, dobrotu, sve što nas je vezivalo. Teško je, u svima nama je bol, nevjerica, tuga i nemoć", ističe Nihada Čolić.

Nažalost nije ovo prva tragedija. Brojni spomenici na putu Sarajevo-Pale svjedoče o nesrećema. Postavljeni su u znak sjećanja, ali i upozorenja da se nikome nikada ne ponovi.

No, ponavlja se. Na istom putu spomen-ploča Damiru, Nevenu i Vedranu, koji su stradali 2003. godine. Imali su 21 godinu. Malo dalje još dva spomenika. U rasponu od jednog kilometra šest ploča stoje kao opomene.

Nije ovo jedina crna tačka u Bosni i Hercegovini. Samo u prošloj godini na svim putevima dogodilo se više od 36 hiljada saobraćajnih nesreća, 277 osoba smrtno je stradalo, a više od 10 hiljada njih zadobilo je teške tjelesne povrede.

 

Autor: Aleksandra Tolj (n1)

  • Izvor: ba.n1info.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh