Crkva koja se gradi u NP ''Sutjeska'' nema nikakvu dozvolu! Istaknuto

Napišite komentar

U Nacionalnom parku “Sutjeska”, nedaleko od čuvenog partizanskog spomenika, nedavno su osveštani temelji pravoslavne crkve, a za gradnju hrama nema nikakve dokumentacije!

nacionalni park sutjeska

Temelj za hram Svetog Prokopija je osveštao lično mitropolit dabrobodsanski Hrizostom, a svečanosti su prisustvovali i načelnik opštine Foča Radislav Mašić i direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Na budućem crkvištu je podignut i osveštan i veliki krst, i sve to ne bili bilo čudno da Srpska pravoslavna crkva ne gradi crkvu, po svemu sudeći – bez ikakve dozvole i saglasnosti, a vjerovatno i bez neke potrebe, jer u blizini partizanskog spomenika na Tjentištu stanovnika, pa ni vjernika gotovo da i nema.

Klizište

Podsjećamo, čuveni partizanski spomenik početkom godine, zbog nebrige rukovodstva NP, umalo nije progutalo klizište.

Za gradnju hrama nema nikakve dokumentacije, osim urbanističke saglasnosti iz 2012. koja je nevažeća, a uz to je izdata za drugu lokaciju na Tjentištu, a ne za onu na kojoj su postavljeni i osveštani temelji. Ta saglasnost je, shodno zakonu, prestala da važi 2013. jer u međuvremenu investitor nije podnio zahtev za izdavanje građevinske dozvole.

Posebno je pitanje, kako je uopšte moguća izgradnja na zaštićenom području najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

Prema riječima pomoćnika ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Dragana Jevtića ne postoji nikakva saglasnost za izgradnju ovog vjerskog objekta, što znači da su pokušaji da se jedan ovakav hram izgradi na mjestu na kom su se osveštavali temelji i postavljajo krst nemogući.

– U Ministarstvu, na zahtjev investitora Srpske pravoslavne crkvene opštine Lućka u Luću i opštine Foča, od 2009. godine je vođen postupak za pribavljanje urbanističke saglasnosti za izgradnju pravoslavne crkve na Tjentištu, u okviru NP „Sutjeska“ na zemljištu označenom kao dio KČ br: 159/1 KO Tjentište, opština Foča. Nakon sprovedenog postupka, Ministarstvo je 2012. godine navedenim investitorima izdalo Rješenje o urbanističkoj saglasnosti, kojim je propisano da navedeno rješenje prestaje da važi, ako se u roku od jedne godine od dana prijema Rješenja ne zatraži odobrenje za građenje. Imajući u vidu činjenicu da investitori nisu pribavili odobrenje za građenje, navedeno rješenje o urbanističkoj saglasnosti prestalo je da važi – objasnio nam je Jevtić.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović tvrdi da on nije provjeravao da li je izdata sva potrebna dokumentacija za izgradnju crkve, ali kaže da je dobio uvjeravanja mitropolitita da postoji dozvola.

Takođe, mjesto na kojem su mitropolit i predstavnici opštine Foča postavili krst i osveštali temelje uopšte nije identično onom za koji se tražila i dobila dozvola za izgradnju 2012. godine, što su potvrdili i u resornom ministarstvu.

– S obzirom na nedavna dešavanja, konstatovano je da lokacija započetog objekta ne odgovara lokaciji za koju je bila izdata urbanistička saglasnost – rekao je Jevtić.

To znači da se čak odustalo od prethodnog plana da se ova crkva gradi na prikladnijoj lokaciji, u naseljenom dijelu Nacionalnog parka, već se ovaj put bez dokumentacije sve prenijelo na dio u kompleksu oko spomenika na Sutjesci, u kojem, kako smo već spomenuli, gotovo da i nema stanovnika.

I činjenicu da se crkva gradi u krugu spomenika koji je podignut u čast poginulim partizanima, borcima NOB-a u drugom svjestkom ratu, mnogi smatraju, u najmanju ruku, neprimjerenim

Posljednja izmjena Petak, 03 Avgust 2018 15:46

  • Izvor: srpskacafe.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next