Čović: Revizija je politička greška

Napišite komentar

dragan covic hdz press 1Zahtjev za reviziju presude protiv Srbije nije predat u ime Bosne i Hercegovine, već u ime samo jednog naroda. To je zaključak i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je juče, nakon Bakira Izetbegovića, napustio vanrednu sjednicu Predsjedništva, a danas objašnjava i zašto.

Ovaj put je, kaze, izbjegao preglasavanje kao prilog traženju rješenja, umjesto dolijevanja na vatru, i kako kaže ima jasan stav o odluci da se pred Međunarodnim sudom zatraži revizija presude.

“Pravimo jednu nevjerovatnu političku grešku, to je moj sud oko toga, ja mislim da to nije trebalo uraditi na ovaj način, pa i ako se željela podnijeti revizija onda se trebalo uraditi na jedan potpuno drugačiji način”, istakao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Politička kriza u BiH će se najviše odraziti u bh. parlamentu, poručuje Čović. Parlamentarna većina, kaže. nikada nije ni bila najjasnija, a vjeruje da partije iz Republike Srpske neće napustiti vlast u Sarajevu. Odluka o daljem djelovanju je isključivo na liderima Saveza za promjene, poručuje Mladen Ivanić. A što se tiče Predsjedništva tu je nakon jučerašnje sjednice evidentna kriza, kaze Ivanić.

“Kako će se kriza prevazići, oprostite nisam ja napustio sjednicu Predsjedništva, to morate pitati gospodina Izetbegovića, nisam ja bojkotovao rad Predsjedništva i odlučivanje da bih ja objašnjavao šta je bojkot, kad vidim šta nude ponudiću odgvor”, rekao je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić će putem izaslanika Međunarodnom sudu pravde još jednom uputiti pismo da Predsjedništvo nije donijelo odluku o zahtjevu za reviziju. A kako će Savez za promjene dalje djelovati u Sarajevu još nije najjasnije. Ministri iz Republike Srpske ostaju u Savjetu ministara, a hoće li biti sjednica i da li je moguće donositi odluke, znaće se već naredne sedmice.
“Mi nećemo bježati iz institucija, mi tu krizu nećemo produbljavati, naprosto nećemo blokirati institucije, jer ne želimo da na neustavan čin, mi odgovorimo neodgovorno i neustavno”, naglasio je Mirko Šarović, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Kako god djelovao Savjet ministara iza njegovih odluka neće biti parlamentarne većine. Barem po najavama lidera SDS-a. Nije moguće da izvršna vlast na bh. nivou uđe u tehnički mandat, a može djelovati samo kao neka vrsta manjinskog Savjeta ministara, poručuje NDP-ov poslanik u bh. parlamentu.

“On kao manjinski znači samo po sebi da će donositi odluke na jedan restriktivan način, odnosno da će te odluke, biti znatno manjeg obima nego što je bilo do danas”, kazao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u PD PS BiH.

Što se tiče SNSD-a, do daljnjeg ne bi učestvovali u radu bh. institucija zbog novonastale situacije. Ipak, sve odluke treba prepustiti Narodnoj skupštini, kaže SNSD-ova Dušanka Majkić.

“Tom prilikom treba da se zauzme jasan stav u pogledu angažovanja svih predstavnika u institucijama, dakle skupština bi trebalo da definiše zaključke koji bi trebalo da budu obavezujući za sve institucije”, ocijenila je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Kakav će biti odgovor u Sarajevu na novonastalu situaciju možda i bude jasnije u ponedjeljak, nakon posebnog zasjedanja parlamenta Srpske. Do tada i predsjednik Republike, poručuje da je Bakir Izetbegović razorio bh. Predsjedništvo i vjeruje da će se sve partije iz Republike Srpske ostati jedinstvene u priči oko daljeg djelovanja.

 

 

 

Izvor: atvbl.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh