Brusnica kao antibiotik

Napišite komentar

Brusnica obiluje različitim zaštitnim materijama, sadrži minerale, vitamine A,B i C, kalijum i biljna vlakna. Sjevernoamerički starosjedioci su još prije 400 godina prepoznali ljekovita svojstva ove izuzetne biljke.

brusnica

U međuvremenu se i veliki broj naučnika bavio istraživanjima brusnice i njenim uticajem na zdravlje pa su zaključili da je ona prirodni antibiotik koji pomaže u prevenciji raznih oboljenja prvenstveno mokraćnog mjehura, bubrega, odnosno kompletnog urinarnog trakta.

Brusnica smanjuje i rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa, te rizik od nekih karcinoma (posebno dojke, debelog crijeva i prostate), pomaže pri obnovi vida i povećava nivo HDL, dobrog holesterola čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Brusnica takođe smanjuje i nivo šećera u krvi, što izuzetno pogoduje dijabetičarima. Ipak najznačajnija primjena brusnice je kod infekcija urinarnog trakta, jer djeluje na uzročnika infekcije bakteriju E. colli.

Brusnica sadrži zgusnute tanine koji čak u trajanju od deset sati sprečavanju zadržavanje bakterija na stijenkama mokraćnih kanala te time sprečavaju nastajanje infekcija. Tako se smanjuje potreba za uzimanjem antibiotika i drugih hemijskih preparata.

Pomjeranje kazaljki na satu se ukida 2021. godine

Napišite komentar

Evropski parlament glasao je za ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena. Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomjeranje sata koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

satovi

Zemlje koje planiraju da zauvijek ostanu na ljetnjem računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u martu 2021, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove posljednji put u oktobru 2021. godine, javljaju strani mediji.

Mnoge države članice uspostavile su promjenu vremena dvaput godišnje tokom naftne krize sedamdesetih, kao pokušaj uštede energije. Od 1996. godine, sve zemlje EU mijenjaju istovremeno svoje vrijeme.

Prijedlog sada ide pred Evropski parlament i parlamente zemalja članica Unije.

Sjedenje opasno po zdravlje, radite vježbe makar iz stolice

Napišite komentar

Deset sati sjedenja za radnim stolom povećava rizik od prijevremene smrti, pokazuju naučna istraživanja. Iako se dugo vjerovalo da je pretjerano sjedenje štetno samo za kičmu, sve je više studija koje ukazuju da je ono pogubno za cijeli organizam.

posao racunar

Naime, dugotrajno sjedenje je usko povezano sa opasnošću od pojave teških bolesti, poput dijabetesa, srčanih problema i lošeg rada bubrega. Sjedenje u stolici pet dana u nedjelji dovodi do ukočenosti tijela, skraćenja mišića i bolova u zglobovima.

Da bi se ove posljedice izbjegle, važna je fizička aktivnost. Ukoliko ste od onih kojima stalno nedostaje slobodnog vremena za rekreaciju, preporučujemo da negativan uticaj sjedenja umanjite sjedeći u stolici.

Prenosimo vam šest sjedećih vježbi pomoću kojih možete da ojačate mišiće stomaka i izbjegnete krivljenje kičme, koje je prvo u nizu posljedica načina života koji podrazumijeva mnogo sjedenja.

Rotiranje trupa

Sjednite na ivicu stolice sa razdvojenim nogama. Ruke opružite u ravni ramena. Nagnite trup blago ka naprijed i desnom rukom zamahnite ka lijevom stopalu dok ga ne dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa lijevom rukom zamahnite ka desnom stopalu. Uradite 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje koljena ka grudima

Sjednite na stolicu. Ispravite kičmu, ne oslanjajući se na naslon stolice. Stopala su na podu, razmaknuta u širini kukova. Podignite desno koljeno ka grudima i istovremeno uvucite stomak. Prilikom podizanja stavite ruke na potkoljenicu da biste što bolje istegli donje trbušne mišiće. Ponovite vežbu 20 do 30 puta naizmjenično podižući lijevu i desnu nogu.

Opružanje nogu

Sjednite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Savijte spojene noge i privucite koljena ka grudima, a zatim ih opružite. Ponovite vježbu 10 do 20 puta.

Jačanje bočnih mišića

Sjednite na ivicu stolice, kičmu držite uspravno. Oslonite se rukama na rukohvate. Nagnite tijelo u stranu, oslanjajući se na jedan sjedalni mišić. Spojite noge i podignite koljena ka grudima. Vratite se u početni položaj. Ponovite vježbu naginjući se na drugu stranu. Uradite 10 do 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje na ruke

Sjednite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Koristeći snagu ruku podignite zadnjicu. Ostanite u tom položaju 15 do 20 sekundi. Vratite se u sjedeći položaj pa ponovite vježbu još tri puta.

Lakat - koljeno

Sjednite na stolicu, kičma je uspravna, ne oslanjajte se na naslon. Dlanove stavite na potiljak. Podignite desno koljeno ka grudima, a lijevi lakat priljubite uz desno koljeno. Vratite se u početni položaj. Ponovite 15 puta naizmjenično suprotan lakat - suprotno koljeno.

Naučnici tvrde da su otkrili revolucionarni lijek protiv virusa

Napišite komentar

Hemikalija AM580 mogla bi se koristiti u borbi protiv širokog spektra smrtonosnih infektivnih bolesti, kažu naučnici. Naučnici u Hong Kongu tvrde da su napravili potencijalno prijelomno otkriće u borbi protiv infektivnih bolesti - hemikaliju koja bi mogla usporiti smrtonosne virusne bolesti.

laboratorija

U studiji objavljenoj u magazinu Nature Communications, tim sa Univerziteta u Hong Kongu opisao je otkrivenu hemikaliju kao "veoma moćnu u ometanju životnog ciklusa različitih virusa".

Naučnici su rekli za AFP da bi se jednog dana mogla koristiti kao antivirusni lijek širokog spektra za infektivne bolesti - čak i za viruse koji će se tek pojaviti - ako prođe klinička testiranja.

Antivirusni lijek širokog spektra

Širenje ponekad smrtonosnog virusa ptičije gripe, Bliskoistočnog respiratornog sindroma - MERS i Teškog akutnog respiratornog sindroma - SARS doveli su do potrebe za novim lijekom, koji će djelovati brže nego vakcine.

Antivirusni lijek širokog spektra je prijeko potreban, jer bi se mogao koristiti u slučaju mnogih patogena. Za razliku od toga, vakcine djeluju na samo jedan virus i, dok se naprave, virus može mutirati.

Tim naučnika iz Hong Konga testirao je hemikaliju "AM580" na miševima u dvogodišnjoj sutdiji i otkrio da ona sprečava repliciranje virusa gripe, uključujući H1N1, H5N1 i H7N9, kao i virusa koji izazivaju SARS i MERS.

Također je zaustavila repliciranje Zika virusa i Enterovirusa 71, koji izaziva bolesti ruku, stopala i usta.

"Zalihe koje ukradu od domaćina"

"To je ono što zovemo antiviralni lijek širokog spektra, što znači da može ubiti veliki broj virusa. Ovo je jako važno u ranoj kontroli epidemije", objasnio je mikrobiolog Yuen Kwok-yung, koji je vodio tim.

"Ova studija je nauka u razvoju, prvi korak u uzbudljivom novom smjeru", rekao je Benjamin Neuman, ekspert za viruse sa Univerziteta Texarkana iz Teksasa, koji je objavio svoju studiju o izgladnjivanju virusa.

"Virusi u potpunosti zavise od zaliha koje ukradu od domaćina te mnogo studije pokazuju da su tretmani u ometanju protoka lipida u inficiranoj ćeliji veoma efikasni u blokiranju raznih virusa", dodao je.

Sljedeći korak je testirati lijek na životinjama, uključujući svinje i primate, prije kliničkih ispitivanja, što bi moglo trajati do osam godina. Tim naučnika iz Hong Konga prijavio je svoje otkriće u SAD-u.

Varijacija se već koristi u Japanu

Varijacija ove hemikalije već se koristi u Japanu u tretiranju raka te se naučnici zbog toga nadaju maloj toksičnosti za ljude. Međutim, Neuman upozorava da, kao u slučaju mnogih hemoterapija, antivirusni lijekovi kao što je AM580 oštećuju ćeliju kako bi izgladnjeli virus.

Dok se ćelije mogu oporaviti, treba uraditi brojna istraživanja kada i kako bi se koristila ova tenika. Gusto naseljeni Hong Kong ima iskustvo u izbijanju smrtnosnih virusa: gotovo 300 ljudi je umrlo od SARS-a u 2003. godini.

Napitak od dva sastojka koji trebaju piti svi pušači

Napišite komentar

Ovaj napitak rješava problem iritantnog kašlja, izbacuje sluz iz pluća, a naročito se preporučuje pušačima. Đumbir kao glavni čuvar zdravlja našao je odličnog saveznika – biber u zrnu.

djumbir caj

Ova kombinacija je prirodni lijek za sve koji imaju sluz u grudima i pate od iritantnog kašlja. Vitamini i jak ukus ovog napitka učiniće da za nekoliko dana izbacite sluz iz grudi.

Dvije šolje vode sipajte u šerpu, a zatim dodajte do osam parčića đumbira i jednu kašičicu bibera u zrnu. Poklopite šerpu i ostavite da se napitak kuha pet do sedam minuta. Gotov napitak promiješajte, procijedite i zasladite sa kašičicom meda.

Za brže djelovanje popijte tri do četiri šolje napitka dnevno.

Fočak Petar Janjić u 82. godini života osvojio vrh Prenja (2.155m)

Napišite komentar

Osamdesetdvogodišnji Fočak Petar Janjić, iako teško ranjen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i sa pune 82. godine života, ima dovoljno snage i volje da se bavi alpinizmom i da se popne na najveći vrh Prenja, na 2.155 metara iznad mora.

janjic foca planinar

Za ovaj podvig koji je izveo u društvu planinara iz Foče, kada su se popeli na Zelenu glavu, najviši vrh Prenja, zavide mu sigurno i mnogo mlađe kolege planinari. Oslanjajući se na štap, uz maglu, vjetar i kišu, Janjić se do vrha popeo za dva sata pješačenja i penjanja uz klizave stijene.

– Rekao sam sebi, dok sam još živ moram se popeti na Zelenu glavu. Uspon je bio naporan. Bilo je magle, vjetra, povremeno i kiše, ali želja sve pobjeđuje. Na vrhu sam se potpisao i koliko sam mogao vidjeti nema upisan niko mojih godina, svi su mnogo mlađi – priča Janjić.

Prema njegovim riječima, poslije rata, u kome je kao borac Vojske Republike Srpske ranjen u noge od potezne mine, nije planinario, ali je prije 12 godina postao strastveni lovac, pa je često boravio u prirodi.

Za uspon na Prenj Janjić je imao je poseban motiv, a to je želja njegove supruge Stoje da joj donese vodu sa jednog od prenjskih izvora.

– Ova voda je posebna, nigdje je nema takve da tako dobro okrijepi. Hrana koja se sprema sa ovom vodom je izuzetno ukusna – rekao je Janjić, koji je pet i po decenija u braku sa suprugom Stojom.

Sve više građana traži ljekarsku pomoć zbog uboda insekata

Napišite komentar

Ljekari upozoravaju građane, pogotovo one koji znaju da su alergični na ujede insekata, da preduzmu preventivne mjere zaštite, kako bi spriječili moguće tragične ishode, poput nedavne smrti Banjalučanina, koju je izazvala alergijska reakcija nakon ujeda stršljena.

komarac zika epidemija

U Banjaluci se zbog tegoba izazvanih ujedima Hitnoj pomoći u aprilu obratilo 50 pacijenata, da se u maju broj drastično povećao na 244, dok je tokom prvih 12 dana juna registrovano 70 građana.

– Osobe koje već znaju da su preosjetljive na ujede i ubode insekata ili otrovnih životinja i mogu se preventivno zaštititi, koristeći poznate repelente, kreme za zaštitu kože koje odbijaju insekte, antialergijske tablete pri izlasku u prirodi. Nakon ujeda što prije je potrebno obratiti se u prvu zdravstvenu ustanovu – stav je doktora.

Reakcije na ujede i ubode insekata ili otrovnih životinja mogu biti lokalne poput otoka, crvenila i bola na mjestu uboda, ali i težeg oblika kao što su sistemske generalizovane reakcije organizma, anafilaktoidne ili anafilaktičke što podrazumijeva zatvaranje disajnog puta, nemogućnost disanja, gušenje i vaskularni kolaps, koji se manifestuje padom krvnog pritiska.

Evo kako da se oslobodite loših navika

Napišite komentar

Od pušenja, preko grickanja noktiju i "davljenja" u čokoladi, do sati i sati provedenih ispred ekrana, svi mi imamo neke loše navike kojih planiramo da se oslobodimo… Jednog dana. Ali, nije lako osloboditi se ovih sitnih svakodnevnih "zavisnosti" jer su sve one duboko usađene u naš mozak. Šta možemo da uradimo da bismo jednom zauvijek raskrstili sa njima?

kafa cigare piksla

Psiholozi kažu da je ključ uspeha u pažljivom odabiru riječi.

Sve što treba da kažete je "ja ne… (to i to)", umjesto "ja ne smijem/ne mogu da… (to i to)".

Psiholog Amanta Imber kaže da je teško osloboditi se loših navika jer su one postale dio našeg modela ponašanja i svaki pokušaj da idemo protiv njih zahteva ulaganje ogromnog napora. Zbog toga, lakše nam je da prosto nastavimo da radimo to što radimo, koliko god bili svjesni loših strana takvog ponašanja, prenosi "Indipendent".

Ali, ako promijenimo način izražavanja, biće nam lakše da promijenimo i model ponašanja, kaže Imberova.

"Ako kažemo 'ne jedem slatko' umjesto 'ne mogu da jedem slatko', mi verbalizujemo namjeru i u skladu sa tim se i ponašamo", objašnjava ona.

"Ako kažete da se trudite da jedete manje nezdrave hrane, to vam ostavlja više prostora da to ipak uradite, nego ako kažete da ne jedete nezdravu hranu", kaže Imberova.

Istraživanja su pokazala da osobe koje koriste ovaj model izražavanja imaju za 50 odsto više šansi da se trajno oslobode loše navike, od onih koji govore da to "pokušavaju".

Od pomoći može biti i ako uklonite iz blizine ono što vas dovodi u iskušenje. Ako želite da prestanete da pušite, bacite svaku paklu cigareta koju imate "u šteku", ali bacite i upaljače i pepeljare iz kuće, ako želite manje vremena da provodite na društvenim mrežama, obrišite sa telefona aplikacije i tome slično.

Amanta Iber podsjeća i da nam je snaga volje na najvišem nivou ujutru, pa ako pokušavate da raskrstite sa lošim navikama…Nemojte da zapalite prvu jutarnju cigaretu. Veće su šanse da uspijete u svojoj namjeri, nego ako kažete "prestaću poslije ručka".

 

Na Kalemegdanu se rodio bijeli bizon, jedan u 10 miliona!

Napišite komentar

U Beogradskom zoo-vrtu rodio se američki bijeli bizon, rečeno je Tanjugu u tom vrtu. Ovaj događaj je prava rijetkost jer u prosjeku od 10 miliona mladunaca, rodi jedan bijele boje.

bijeli bizon beograd

Beogradski zoološki vrt je među rijetkima koji mogu da se pohvale da imaju bijelog bizona. Riječ je o tradicionalno svetoj životinji indijanskih plemena, piše sajt RTS-a.

Bizon je najveća kopnena životinja u Evropi i Sjevernoj Americi. Rod bizona obuhvata četiri izumrle i dvije savremene vrste: Evropski bizon (Bison bonasus) i Američki bizon (Bison bison).

U Evropi slobodno živi samo u Bjaloveškoj šumi (Poljska, Bjelorusija). U Sjevernoj Americi divovska krda bizona su se procjenjivala na 60 miliona životinja, a danas su gotovo potpuno uništena.

 

Danijela Gašević: Moja reklama su zadovoljne mušterije

Napišite komentar

Nakon što je naša sugrađanka Milica Grgić, kao prva osoba sertifikovana za mederoterapije u BiH, počela da se bavi ovom tehnikom masaže, maderoterapija postaje sve popularnija, kako kod onih koji odlaze na ove tretmane, tako i kao želja mnogih djevojaka da se obuče i da se bave ovim poslom.

danijela maderoterapija

Maderoterapija je tako stigla i do Sokoca, gdje je naša sugrađanka Danijela Gašević, nakon obuke i položenog sertifikata kod Milice Grgić, počela da se bavi ovom tehnikom masaže.

Gaševićeva za Sarajevo-RS portal objašnjava da je maderoterapija sto odsto bezbjedna i prirodna bez alergijskih reakcija i nus pojava, te da nije bolno i nema podliva.

''Maderoterapija je masiranje tijela zahvaćenog celulitima pomoću drvenih oklagija, kada usljed određenih pokreta pokrećemo mikrocirkulaciju. Celulit se tako pokreće i razbija, a toksini se izbacuju'', pojašnjava Gaševićeva.

Ona ističe da već mjesec dana radi ovu masažu i da interesovanje kod njenih sugrađana raste iz dana u dan.

"Mnogo je dobar osjećaj pomoći nekome i učestvovati u toj promjeni na bolje. Moja reklama su zadovoljne mušterije'', kaže Gaševićeva.

Gaševićeva ističe da svaka masaža prija, ali da je maderoterapija nešto posebno, jer prvenstveno opušta i odmara tijelo, ali i da svaki pokret drvenim oklagijama pokazuje određene rezultate.

Ističe da je za vidljivu promjenu potrebno obaviti deset tretmana, kako bi se postigli željeni rezultati.

Maderoterapija se preporučuje za stimulaciju limfnog sistema, eliminaciju toksina, ubrzanje metabolizma, sagorijevanje masti, uništavanje celulita, smanjenje obima i opuštanje tijela i uma.

Razbijen jedan od najvećih zdravstvenih mitova u istoriji

Napišite komentar

Čak ni 12 jaja nedjeljno ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi u fazi pred dijabetes ili kod onih koji već pate od dijabetesa tipa 2, pokazala je nedavna studija.

jaje na oko

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju konačno su razbili mit o konzumiranju jaja i njihovom uticaju na naše zdravlje. Naime, ekipa koja je učestvovala u studiji sprovela je eksperiment koji je pokazao da 12 jaja nedjeljno nije povećalo šansu od kardiovaskularnih oboljenja kod ljudi koji imaju predispoziciju da dobiju dijabetes ili kod onih koji već imaju dijabetes tipa 2.

"Uprkos savjetima koje možete pročitati u mnogim izdanjima o dijetama naša studija je pokazala da ne morate da se uzdržavate od jaja i da one čine zdravu dijetu", rekao je dr Fuler, autor studije i dodaje da predrasuda uvijek kreće od toga da žumance ima previše holesterola, utiče na visok krvni pritisak i šećer.

Studija je pokazala da kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2 nijedno od ovih stanja nije bilo izazvano ovim brojem konzumiranih jaja, zbog čega ta teorija pada u vodu.

"Jaja su izvor proteina i mikronutrijenata koji podržavaju naše zdravlje – naš vid, srce, krvni pritisak i trudnoću", zaključio je.

 

Dobio sina u devetoj deceniji sa duplo mlađom suprugom

Napišite komentar

Za Ostoju Varčara, poljoprivrednika iz Razboja kod Srpca, godine su samo broj, a u to se uvjerio 1. maja, kada je u osamdesetoj godini života dobio Sina Stefana. Ostojina supruga Sanja, sa kojom ima još dvojicu sinova Milana (21) i Savu (17), mlađa je 38 godina od njega, a kaže da sa suprugom planira i ćerku iduće godine, na šta se Ostoja smiješi, odobravajući njen prijedlog.

ostoja sanja beba

Mali Stefan, koji dobro napreduje, priča ovaj srećni bračni par za Srpskainfo, unio je radost u njihovu porodicu i kuću. Sanji najviše pomaže Ostojina sestra Desa (84), koja je poslije penzionisanja u Novom Sadu došla da živi sa njima u rodni kraj.

– Za ljubav i porodičnu sreću godine nisu nikakva prepreka. Sanja i ja smo se zavoljeli u Sarajevu, poslije izbjeglištva iz Zenice. To je bila ljubav na prvi pogled, mada sam ja imao još jedan brak i tri kćerke – ispričao nam je Ostoja, koji je zakoračio u devetu deceniju života.

On kaže da je Sanju upoznao radeći u kromirištu u okolini Sarajeva, a do tada je bio građevinac u Zenici.

– Stefan me podmladio i mene i naš brak prosvijetlio. Samo želim da bude zdrav, a sreća će svakako doći – priča Ostoja, hvaleći se svojom vitalnošću.

Sanja kaže da je on dobar i vrijedan, posvećen njoj i deci.

– Srećna sam, naš brak je uspješan. Stefan je kruna toga. Iskreno, nisam vjerovala da sam trudna, otišla sam kod ljekara smatrajući da je nastupio klimaks, a onda sam saznala, mjesec dva prije poroda, da sam trudna – priča Sanja.

Strahovala je za ishod jer joj je prije nekoliko godina odstranjen bubreg, ali je sve ipak proteklo u najboljem redu.

Prinova u porodici Varčar je hit u Lijevče polju. Svi ovu porodicu smatraju vrijednom i uzornom te se nadaju da će mali Stefan imati srećno detinjstvo. Njima je pomoć potrebna jer žive u teškim uslovima, ali se ipak ne žale.

Ime dobio po Svetom Stefanu

Stefan je rođen 1. maja u Opštoj bolnici Gradiška, težak je 3,5 kilograma, a dugačak 53 centimetra. Ime je dobio po Svetom Stefanu, krsnoj slavi porodice Vračar.