Uskoro počinje ljetna sezona na Jahorini

Napišite komentar

Rukovodstvo Olimpijskog centra ''Jahorina'' najavilo je za četvrtak, 20. jun 2019. godine, konferenciju za novinare u ''Ruskom domu'', gdje će javnosti biti predstavljena turistička ponuda za ljetnu 2019/20. sezonu, koja zvanično počinje 29. juna.

jahorina ljeto 2018

Mnogobrojni sadržaji, nove atrakcije, događaji, ali i emisija ''Sasvim blisko sa poznatima na Jahorini'', će na zanimljiv način biti predstavljeni.

Na konferenciji će govoriti direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić, voditelj emisije Nataša Petrović i novinar Sanja Košarac. Nakon konferencije za novinare, biće priređen koktel i druženje za prisutne.

Podsjećamo, OC ''Jahorina'' počeo je prethodnih dana sa pripremama za gradnju gondole na potezu od tehničke baze do vrha Ogorjelice, a u narednom periodu u planu je i izgradnja zabavnog centra koji uključuje izgradnju alpin-kostera.

 

Bojan Križaj i Jure Franko najavljuju drugu ''Trku poznatih ljubitelja Jahorine'' Istaknuto

Napišite komentar

Druga po redu ''Trka poznatih ljubitelja Jahorine'' biće održana 2. marta 2019. godine na stazi Poljice, na Jahorini, a prema najavama organizatora okupiće veliki broj poznatih ljubitelja Jahorine.

trka poznatih ljubitelja 2019

Na drugoj konferenciji za novinare, koja će se u hotelu "Termag" održati 28. februara 2019. godine sa početkom u 12:00 časova, govoriće proslavljeni skijaši i promoteri trke Bojan Križaj i Jure Franko, te direktor marketinga hotela "Termag" Nemanja Vučetić, marketing menadžer ''Comtrade Distribution'' Ema Delalić i koordinator marketinga ispred sponzora "GoPro" Tea Feriz.

Trku poznatih ljubitelja Jahorine pratiće odličan muzički program, sadržaj na otvorenom poput muzičkog koncerta Lexington benda, trka poznatih, dodjela donacije Roditeljskoj kući u Sarajevu i za kraj, velika VIP zabava za učesnike trke, medije i organizatore uz muzički nastup Dejana Matića u ''Kolibi'' hotela ''Termag''.

 

OC ''Jahorina'' u planu ima izgradnju ''alpine-coaster''-a i gondole Istaknuto

Napišite komentar

Predstavnici Olimpijskog centra Јahorina prenijeli su ministarki trgovine i turizma Republike Srpske Dragici Kovač da se odmah po završetku zimske turističke sezone namjeravaju fokusirati na ljetne sadržaje da bi i tokom narednih mjeseci privukli pažnju turista.

alpine coaster

Direktor OC ''Јahorina'' Dejan Ljevnaić rekao je da namjeravaju izgraditi alpin koster (alpine coaster) koji će ići sa vrha planine od jezera do Poljica.

''To će biti prava ljetna atrakcija. Na vrhu, pored jezera, planiramo da uradimo klupe, kućice, restorane'', najavio je Ljevnaić.

On je izjavio da je u planu i izrada projekta jedne gondole koja bi se nalazila na lokaciji Јavor ili Partizan.

Objasnio je da su pratili situaciju kada su na planini bili najjači vjetrovi, te da su našli trasu gdje nema udara vjetra na kojoj bi mogli izgraditi gondolu, te nove staze čime bi se smanjile gužve na Poljicama i Ogorjelici.

''To treba da uradimo što prije da ne bismo došli su situaciju da imamo prevelik broj turista, tj. veći broj turista nego kapacitet ski-centra'', objasnio je Ljevnaić.

I ove godine program besplatnog skijanja za osnovce i srednjoškolce

Napišite komentar

Priliku da besplatno skijaju i u sezoni 2018/19. imaće ponovo svi zainteresovani dječaci i djevojčice iz osnovnih i srednjih škola na području grada Istočno Sarajevo, rečeno je danas u Olimpijskom centru "Jahorina", gdje su direktor Ljevnaić i predstavnici Grada i opština u sastavu grada potpisali ugovore o besplatnom skijanju.

jahorina ugovor djeca skijanje

Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da je ovaj projekat veoma značajan i da on podrazumijeva mnogo obaveza. On je istakao da je glavni cilj vratiti djecu na planinu, omogućiti im da je zavole i da odrastaju na njoj.

Ljevnaić je istakao da će i ove godine postojati određene procedure za djecu koja se budu prijavila na ovaj projekat, te će opštine biti dužne da angažuju ski instruktore za onu djecu koja ne znaju skijati, da će djeca koja su početnici biti dužna da nose kacige i prsluke, a da ona djeca koja znaju skijati mogu da neometano koriste skijaške staze.

Gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković je zahvalio rukovodstvu Olimpijskog centra ''Jahorina'' što je obezbjedio, već drugu godinu zaredom, akciju besplatnog skijanja, što, prema njegovim riječima, pokazuje koliko su društveno odgovorni.

Vuković je naglasio da će Gradska uprava i ove sezone omogućiti besplatan prevoz djece sa područja grada Istočno Sarajevo do Jahorine, odnosno na linijama Sokolac - Pale - Jahorina i Istočno Sarajevo - Pale - Jahorina, a o terminima i redu vožnje ćemo naknadno vas obavijestiti.

"Na taj način ćemo obezbijediti da će svi, koji budu zainteresovani i koji se putem opština prijave za korištenje besplatnog skijanja na Jahorini, imati besplatan prevoz u kombinaciji sa Olimpijskim centrom koji daje besplatnu kartu", kaže Vuković.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović novinare je podsjetio da je ova opština prošle sezone finansirala dio prevoza za djecu, zajedno sa Gradskom upravom, te da će ove godine obezbjediti finansiranje medicinskog osoblja Doma zdravlja iz Pala, koji će u toku zimske sezone biti angažovani u slučaju povreda na stazi.

Jugović je naglasio da opština Pale ima dobru saradnju sa upravom Olimpijskog centra ''Jahorina''.

Današnjoj konferenciji za medije u hotelu "Bistrica" pored pomenutih, prisustvovali su i pomoćnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Dragana Ristić, načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Trnovo Dragomir Gagović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Istočna Ilidža Mileta Vuković i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović.

Popusti od 20 odsto na skijanje u januaru i martu na Jahorini Istaknuto

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' pripremio je popust za sve posjetioce planine, prvenstveno skijaše i bordere. Bilo da kupujete jednodnevnu, dvodnevnu ili višednevnu kartu, u periodima od 24. januara do 12. februara, te od 7. do 10. marta i od 28. do 31. marta 2019. godine možete skijati uz kupovinu bilo koje karte sa 20 odsto popusta.

popust skijanje jahorina

Trenutna visina snijega na skijalištima na Jahorini iznosi 95 centimetara, a danas su u pogonu ski liftovi Poljice i Olimpik, šestosjedi Poljice, Skočine i Ogorjelica 2, kao i dvosjed Ogorjelica 2. Za djecu su dostupna oba ski vrtića.

Podsjećamo, Olimpijski centar "Jahorina" je u toku 2018/19 zimske sezone organizovao niz muzičkih koncerata, koji su okupili veliki broj stranih i domaćih posjetilaca, turista. Veliki broj njih je iskoristio božićne i novogodišnje praznike da boravi na olimpijskoj ljepotici Jahorini.

Cjenovnik pojedinačnih ski karata za sezonu 2018/19. na Jahorini možete pogledati na linku ovdje

Koncert Crvene jabuke zatvara manifestaciju ''JahorinSKI retro opening''

Napišite komentar

Otvaranjem današnje ''Mini olimpijade'', gdje su učesnici imali priliku da se oprobaju u trkama u nordijskom skijanju, slalomu, karlingu i bobu, manifestacija ''JahorinSKI retro opening'' biće nastavljena i sutra koncertom muzičke grupe Crvena jabuka u hotelu ''Bistrica''.

crvena jabuka zera

Koncert Crvene jabuke je u okviru ove manifestacije, koja turistima otvara vrata u novoj zimskoj turističkoj 2018/19 sezoni, gdje ih očekuje skijanje na 40 kilometara dugim stazama obezbjeđenim sistemom za vještačko osnježavanja, koji će se napajati vodom iz vještačkog jezera na vrhu planine zapremine 75.000 kubnih metara.

Zbog nedoumica pojedinih građana Istočnog Sarajeva koji su se putem našeg portala raspitivali o dolasku na koncert obavještavamo ih da je ulaz u restoran hotela "Bistrica", gdje će koncert biti održan, besplatan, ali da je bilo potrebno ranije obezbjediti rezervaciju stola za prisustvovanje koncertu.

Koncert je zakazan za 21:00 čas.

Jahorina prva u regionu otvorila staze za skijaše Istaknuto

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' danas je obradovao sve skijaše informacijom da je skijalište počelo sa radom i da su prvi skijaši već isprobali svježe i odlično pripremljene staze na planini. 

ljevnaic cika beograd

Iz OC "Jahorina" kažu da se, zahvaljujući dobri investicionim i infrastrukturnim radovima koji su prethodili novoj skijaškoj sezoni, mogu pohvaliti da je ova planina prva u regionu otvorila svoje staze za skijaše.

"Jahorinska ski karta je dobila na vrijednosti poslije saradnje sa slovenačkim ski centrima, danas je na sajmu Expozim potpisan sporazum o saradnji OC "Jahorina" i JP "Skijališta Srbije". Direktori dva preduzeća su potpisali sporazum koji podrazumijeva razmjenu ski karata", navodi se u saopštenju iz OC "Jahorina".

To znači da će vlasnici sezonskih ski karata na Jahorini moći besplatno da skijaju i na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini i obrnuto.

Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić smatra da je ovaj dogovor naišao na veliko oduševljenje kod turista koji kupuju sezonske ski karte, te istakao nadu da će što više skijaša iskoristiti ovu pogodnost.

"Želio bih premijerno da kažem da ski centar Jahorina od danas zvanično počinje sa radom, da su staze odlično pripremljene sa najboljim kombinacijom prirodnog i vještačkog snijega i da ćemo sve do kraja ski openiga, odnosno do 16.12. imati popust na ski karte od 70%", rekao je Ljevnaić.

Direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ćika istakao je da je ovo preduzeće u prethodnom periodu već imalo ovakav vid saradnje sa OC "Jahorina", ali i sa slovenačkim i crnogorskim partnerima iz iste oblasti.

"Smatramo da reginalno povezivanje može mnogo da doprinese razvoju turizma i jedne i druge strane, ali i da kroz ovakvu saradnju razmjenimo iskustva i unaprijedimo ponudu naših ski centara", istakao je Ćika.

''Sokolov grad'' na Ravnoj Romaniji još čeka režiju Emira Kusturice Istaknuto

Napišite komentar

Turistima u Republici Srpskoj je na raspolaganju odavno trebalo da bude etno selo „Sokolov grad“, mjesto koje bi ljepote Romanije „otvorilo“ svijetu. Skupština opštine Sokolac prije četiri godine, u izbornoj 2014. godini, dala je saglasnost za osnivanje preduzeća “Sokolov grad”, u cilju izgradnje istoimenog etno sela na Ravnoj Romaniji.

ravna romanija etno selo

To preduzeće trebalo je da bude u vlasništvu opštine i firme Emira Kusturice – „Lotika” Mokra Gora. Tadašnji, a i današnji načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ovlašten je da potpiše ugovor o osnivanju preduzeća sa Kusturicom, po čijoj zamisli i u čijoj režiji bi se i gradio „Sokolov grad“. Preduzeće nikada nije osnovano.

Sve je ostalo samo na zamisli, iako je te 2014. godine opština Sokolac izdvojila 317.471 KM za oblovinu koja je trebalo da se pripremi za gradnju „Sokolovog grada“. Čak je mehanizacija iz „Andrićgrada“ preseljena na Ravnu Romaniju, ali dalje od pripremnih radova na dva hektara, od ukupno 50 hektara na kojima bi trebalo da niknu objekti, nije se maklo.

Načelnik Bjelica je 2014. godine kazao da je teren mašinski očišćen, da je izgrađen nasip i saobraćajnice koje će biti korištene za pristup mehanizaciji, te da je u toku izrada dokumenata poslovnog uređenja i tehničke dokumentacije budućih objekata.

Prvi objekat koji je trebalo da bude građen bio bi 800 metara kvadratnih i na ulazu u etno selo, a u planu je gradnja još jednog takvog objekta. Svi drugi objekti u etno selu trebalo je da budu izgrađeni u dinarskom stilu površine između 60 i 70 metara kvadratnih. Planirana je i gradnja crkve brvnare i episkopskog ljetnikovca.

Bjelica sada kaže da će projekat gradnje etno sela biti nastavljen i da je upravo prije nekoliko dana o tome razgovarao sa Kusturicom.

„Zajedničko preduzeće nikada nije osnovano, to nije stalo, samo je odloženo. Sada nastavljamo priču jer je došlo vrijeme da se to pokrene. Nadam se da ćemo sada imati podršku Vlada RS i Srbije“, rekao je Bjelica.

Dodao je da je projekat privremeno zaustavljen zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa.

„To ne treba da bude neka vrsta klasičnog etno sela poput Drvengrada, Stanišića ili Kotromanićeva, već treba ići u pravcu izgradnje objekata u kojima će mještani prodavati svoje proizvode i gdje će domaća ogranska hrana romanijskog kraja biti servirana gostima, da svi zaintersovani mogu da kupe čuveni romanijski kajmak – skorup, meso, rakiju, med…Velike su mogućnosti, samo je potrebno da se zainteresovani, mještani i svi drugi privrednici uključe i organizuju. U svemu tome imaće punu podršku opštine i mene lično. Samim tim što je u ovaj projekat uključen i naš čuveni režiser Emir Kusturica ogromna je stvar kada je u pitanju promocija „Sokolovog grada“. Ravna Romanija bi ovim bila povezana sa „Drvengradom“ i „Andrićgradom“, a proizvodi poljoprivrednika Romanije lakše bi nalazili kupce“, smatra Bjelica.

Da li će se Kusturica, nakon “Andrićgrada”, zaista upustiti u režiju još jednog projekta o trošku građana Republike Srpske nismo uspjeli da saznamo, jer je bio nedostupan na telefon.

Prva ljetna humanitarna "Trka za život" na Jahorini

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' u saradnji sa Fondacijom ''Podrži život'' organizuje humanitarnu akciju ''Trka za život'', koja će se u subotu, 11. avgusta 2018. godine održati na platou Poljice, sa početkom u 11:00 časova.

trka za zivot

Iz Olimpijskog centra ''Jahorina'' navode da se radi o prvoj trci u ljetnoj sezoni koja će predstavljati izazov za porodice, rekreativce i iskusne takmičare, a održaće se u porodičnoj i ekstremnoj disciplini.

Porodična trka će biti održana na stazi dugoj 500 metara, koncetrisanoj oko vrtića na Poljicama, sa pet simboličnih prepreka i upotrebom staze za ''tjubing'' (sankanje).

Takmičarska ekstremna staza biće održana na etapi dugoj pet kilometara i sa 15 prepreka, spremljenih samo za iskusne trkače. Kotizacija za obje trke je po 20 KM, a sva prikupljena sredstva idu u dobrotvorne svrhe.

Svi takmičari će dobiti startni paket sa zanimljivim sadržajem i medalje u znak zahvalnosti, a za prva tri mjesta u kategorijama djeca, žene i muškarci pripremljene su vrijedne nagrade.

Nakon završetka trke, u 22.00 časa u hotelu “Bistrica” će početi dobrotvorna “di-džej” žurka.

Svi koji žele da učestvuju u humanitarnoj trci mogu da rezervišu svoje mjesto na www.oc-jahorina.com, kao i na platou Poljice ili u hotelu “Bistrica”, a uplate će se vršiti i u hotelu “Termag” i u aparthotelu “Vučko”.

Oni koji žele da podrže akciju, a nisu u mogućnosti da se takmiče, mogu to učiniti kupovinom marame posebno dizajnirane za “Trku za život”.

TO IS: Asfaltom do gondole napravili smo pristupačnijom destinaciju Istaknuto

Napišite komentar

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo g.Igor Tošić je, prilikom obilaska završetka radova, izrazio zadovoljstvo što je asfaltirana dionica prilaznog puta do Gondole, odnosno do Ski centra "Ravna planina".

"Ovim poslom je značajno unaprijeđen ovaj Ski-centar koji svakako zaslužuje pažnju svih nas. Zadovoljan sam posebno što smo u Skupštini opštine Pale ovu investiciju od oko 70.000 KM svi podržali jednoglasno, kako mi odbornici PDP-a, tako i predstavnici drugih političkih partija. Nadam se da će vlasnik centra g.Golijanin dobiti novi podstrek i energiju da nastavi sa ulaganjima i razvojem destinacije", rekao je Tošić.

TO Asfalt

 

TO Asfalt

Podrži ''Trku za život'' na Jahorini!

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' zajedno sa fondacijom "Podrži život" u okviru ljetne turističke sezone u subotu, 11. avgusta 2018. godine na poligonu Poljice organizujе humanitarnu "Trku za život" u porodičnoj i ekstremnoj disciplini, saopšteno je za Sarajevo-RS iz OC "Jahorina".

bistrica stadion jahorina sars

"Trka za život" je prva ljetna trka ove vrste na Jahorini. Sjajan izazov za porodice, rekreativce i naravno za iskusne takmičare. Ne propustite jedinstvenu priliku da u uzbudljivim trkama upoznate ljepote Jahorine i promovišete prave ljudske vrijednosti.

Trka je namijenjena i muškarcima i ženama. Porodična trka će se odvijati na stazi dugoj 500 metara, dok će ekstremna trka biti održana na stazi dugoj pet kilometara.

Pobjednici obje trke biće simbolično nagrađeni, a pravo učešća imaju sve punoljetne, zdrave i fizički sposobne osobe, navodi se u saopštenju iz OC "Jahorina".
Nagrade: slimbolična, za prvo mjesto u obje discipline;

U saopštenju se dodaje da svako lice koje bude učestvovalo u trci učestvuje na sopstvenu odgovornost, te da osobe mlađe od 18 godina moraju biti u pratnji starije osobe ili uz saglasnost roditelja.
Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost.

Kotizacija za učešće je 20 KM i ide u dobrotvorne svrhe fonda Fondacije "Podrži život". Prijave će se vršiti na dan trke na platou Poljice, u hotelu

Za sve, koji budu bili na Jahorini, prijave i uplate će se vršiti sve vrijeme na platou Poljice, u hotelu "Termag" i u apart hotelu "Vučko", nekoliko dana prije trke. Svoje mjesto na trci možete rezervisati već sad na www.oc-jahorina.com, a uplatu i prijavu za trku možete izvršiti na gore pomenutim lokacijama do 11. avgusta do 10h.

Ljevnaić: Jahorina ''procvjetala'' sa novim rukovodstvom Istaknuto

Napišite komentar

Olimpijski centar Jahorina se prošle godine, pred početak zimske sezone nalazio na prekretnici svog postojanja zadužen sa preko 24 miliona KM, pitanje je bilo da li odustati od ove planinske ljepotice ili pokušati još jednom da se oživi i pokaže svoj pravi potencijal.

dejan ljevnaic novo 2018

To u intervjuu za Srpskainfo ističe Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina i kaže da su Vlada Republike Srpske i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izabrali drugu opciju.

– Rukovodstvo Republike postavilo je na čelo Olimpijskog centra Jahorina iskusan tim u skijaškom biznisu, što se pokazalo kao odlično rješenje. Pod vođstvom nove Uprave, koja je OC Jahorina izvela na pravi put, preduzeće je zabilježilo nevjerovatne poslovne rezultate i uspjehe – ističe Ljevnaić.

Koji je Vaš lični motiv da preuzmete upravljanje OC Jahorina?

Kao prvo, velika mi je čast da radim za ovaj narod, koji sam imao prilike da upoznam i da se uvjerim da se radi o dobrim i časnim ljudima koji su preživeli teške trenutke. Želim svojim radom da bar malo doprinesem da bolje i srećnije žive, da svoju djecu zaposle na Jahorini, da grade kuće i formiraju porodice baš ovdje, jer Jahorina zaista ima taj potencijal i može im to pružiti.

Najuspješnija skijaška sezona na Jahorini je iza nas, šta biste izdvojili kao najznačajniji rezultat?

Najuspješnija skijaška sezona ikada na Jahorini, i prva sezona pod rukovodstvom mog tima, je završena sa postignutim brojnim rekordima i novitetima. Počeću od toga da smo prvi u regionu otvorili i posljednji u regionu zatvorili ski centar za skijaše i posjetioce, tako da je skijaška sezona trajala čak 131 dan. Rekordno povećanje od 50 odsto broja skijaša, koji su uživali na olimpijskoj planini ruši sve trendove u skijaškoj industriji, jer je dobro poznato da postoji trend opadanja broja skijaša u svijetu i da se uspjehom smatra samo ostati na istom broju skijaša svake sezone. Gotovo 185.000 skijaša koji su uživali na novouređenim Jahorinskim stazama su ostvarili 1.500.000 vožnji u toku sezone, što je takođe za 50 odsto više nego prošle sezone. To je dokaz da smo dobro sagledali potrebe skijaša i vratili ih na Jahorinu.

panoramska voznja sars1

Izuzetno smo ponosni i na činjenicu da smo izašli iz okvira skijališta i imali pozitivan uticaj na razvoj privrede ovog regiona Srpske i porast cijene u real estat-u. Prvi put poslije osam godina iskazan je pozitivan poslovni rezultat OC Jahorina u iznosu od 544.798 KM. Poređenja radi, prošlogodišnji rezultat je bio 4.356.116 KM u minusu, a ovogodišnji prihod od 5,3 miliona KM samo od prodaje karata bolji je za 86 odsto od prošle sezone, a čak 1.000.000 KM do prošle dvije sezone u zbiru, što će se tek pozitivno odraziti na sljedeći poslovni rezultat. Ako uzmemo kao parametar da je svaki skijaš na planini potrošio u prosjeku 500 KM, možemo reći da je indirektan prihod od turističke potrošnje na Jahorini oko 92.000.000KM, a da pri tom ne uzmemo u obzir posjetioce Jahorine koji ne skijaju, a kojih prema istraživanjima ima isto koliko i skijaša. Uz sve ove pozitivne pokazatelje, čak smo uspjeli i da postignemo uštede u različitim segmentima poslovanja u iznosu od više od 15 miliona KM. Prije i poslije protekle zimske sezone cijena u real estat-u je porasla za preko četiri puta, što je zaista odličan pokazatelj. Jahorina se pretvorila u jedno veliko gradilište, gradi se kod hotela Vučko, Termag, Bistrica i sve više privlačimo pažnju i interesovanje investitora.

Poslije ovakvih rezultata, kako planirate da nastavite na istom nivou? Koji su Vam planovi za ljeto?

Smatram da imam iskusan tim, eksperte u oblasti turizma i upravljanja planinskim destinacijama i nemam bojazan da možemo da nastavimo istim tempom. Važna je dobra priprema i dobar plan, što smo već uradili, tako da ostaje samo da upravljamo procesima kako bi ostali u zadatim granicama. Naš plan je da Jahorina radi 365 dana u godini i već uveliko radimo na njegovoj realizaciji. Poslije zimske sezone, ostvarili smo i nevjerovatne rezultate tokom proljećne sezone – od aprila do juna u ovom centru ostvareno je gotovo 13.500 noćenja, što predstavlja porast od 53 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Znači, nema „mrtvog” perioda, što je najznačajnije za sve segmente na planini. Početkom jula smo svečano otvorili ljetnju sezonu sa „365 Festom“, tokom kojeg smo organizovali koncerte najvećih zvjezda Balkana, Severine i Petra Graša, kao i jednog od najomiljenih bendova, Lexington banda. Ovo je prvi put da je se na ovaj način pristupilo ljetnjoj sezoni i moram da kažem da je ovo za nas bio eksperiment. Cilj nam je bio da privučemo od 500 do 1.000 ljudi na otvaranju, ali smo nadmašili sva očekivanja. Na Jahorini je cirkulisalo preko 4.000 ljudi koji su u potpunosti popunili kapacitete hotela.

Od ljetnjih sadržaja tokom cijele ljetnje sezone ćemo posjetiocima pružiti da svaki dan uživaju u panoramskoj vožnji šestosjedom, šetnji i vožnji bicikala i kvadova, spuštanju tjubing stazom, a potrudićemo se da obogatimo adrenalinske i zabavne sadržaje i da oživimo vrh planine, gdje ćemo pored novog jezera na vrhu Poljica urediti prostor za šetnju i odmor. Tokom cijele sezone smo isplanirali bogat zabavni i takmičarski program i rasporedili ravnomjerno tako da zadržimo pažnju posjetiocima. Krajem jula je i velika međunarodna trka „Ultra Trail“ koju smo podržali u ogranizaciji, a sredinom avgusta humanitarna „Trka za život“.

ljevnaic dodik jahorina 2017

Ovim biste zaokružili jednu godinu svog mandata. Da li ste već počeli sa pripremama za sljedeću zimsku sezonu?

Moram da napomenem da, s obzirom u kakvoj se situaciji preduzeće nalazilo, za pripremu i realizaciju svih sezona veoma nam je značila podrška, razumijevanje i povjerenje Vlade RS i resornog ministarstva. Naravno da smo započeli sa pripremam za predstojeću zimsku sezonu. Trenutno su u toku radovi na polaganju cijevi za sistem za vještačko osnježavanje, do sad je položeno preko 2.000 metara. Sistem za osnježavanje je višegodišnji temeljno planiran projekat, tako da smo njime obuhvatili i uređenje i markiranje 35 m km skijaških staza i puteva, izgradnju jezera za vještačko osnježavanje na vrhu planine kapaciteta 95.000 metara kubnih i izdragnju vjetroustava. Sa ovim sistemom proizvođača Technoaplin, koji ima 70 odsto svjetskog marketa, Jahorina nikad više neće imati problema sa nedostatkom snijega, i neće se postvljati pitanje, da li snijega ima ili ne, sigurno će ga biti!

Pored infrastrukturnih radova, koje će manifestacije biti organizovane?

Planiramo da obezbijedimo organizaciju velikih takmičarskih manifestacija zabavnog karaktera. Sljedeće sezone u februaru se održavaja EYOF, Olimpijske igra mladih, dok smo na 51. Internacionalnom FIS Congresu u Grčkoj konkurisali za dovođenje Evropa kupa na Jahorinu. Naišli smo na veliku podršku od strane čelnika FIS-a. Uvjerili smo se da su i oni upoznati sa pozitivnim promjenama koje su se desile na Jahorini. Svima smo predočili da pored prelijepe planine, sjajnih hotela i odličnih ljudi, dobrih domaćina, imamo najveću želju, od svih kandidata, da dovedemo Evropa kup na Jahorinu. Želimo da iskoristimo prednosti koje imamo, a to su oprema od EYOF-a, blizina međunarodnog aerodroma, dobra infrastruktura, novi sistem za vještačko osnježavanje i naše znanje i iskustvo u ovom poslu. Takođe, Olimpijski centar će biti bogatiji i za 4 FIS homologacije na navouređenim stazama, tako da ćemo imati staze za slalom, veleslalom, SG i spust. Naravno, kako je Jahorina drugo ime za zabavu, segment događaja i dalje popularizacije Jahorine nećemo izostaviti. Pošto se pokazao više nego uspješno, planiramo da ponovo organizujemo Exit festival, koji će tako postati tradicionalan i jedini zimski Exit festival. Uvijek vodimo i računa da osmislimo sadržaje tako da obuhvatimo sve ciljne grupe, pa ćemo organizovati i više Openinga. Mogu samo da kažem da trenutno pregovaramo sa par najvećih zvijezda današnjice.

Kako objašnjavate ovakav uspjeh? Šta je najzaslužnije za ovakve rezultate?

Tajna mog uspjeha na Jahorini je, prije svega, veliko iskustvo, konstantno obrazovanje i usavršavanje i odabir pravih ljudi, eksperata u svojoj obasti, za menadžerski tim. U ovom poslu je najvažnije znanje, jer su greške izuzetno skupe. U obuke mog tima je uloženo preko 100.000 evra i imamo ogromno iskustvo. Moram da napomenem da moja karijera u upravljanju ski centrima traje duže od 10 godina i da sam tokom karijere imao dosta uspjeha i priznanja. Uspjeh na Jahorini se nije slučajno desio i nije jedini. Dok sam sa svojim timom vodio JP „Skijališta Srbije“, takođe smo uspjeli da od gubitaša pretvorimo preduzeće u jedno od najprofitabilnijih u državi i da svake godine podižemo prihode za po 25 odsto. Postavili smo preduzeće na zdrave noge i uveli ga u sistemski rad. To je Vlada RS prepoznala i ponudila saradnju i postavila ispred nas izazov zvan Jahorina.

Takođe, imali smo čast da učestvujemo u svim investicijama na Kopaoniku (izgradnja 17 zičara, 60 kilometara sistema za osnježavnje, ljetnjih sadržaja, boba na šinama…), Staru planinu smo izgradili od nule, a ski centar „Tornik“ na Zlatiboru u potpunosti rekonstruisali. Samo kroz izradu cjenovnika po ključu iz Francuske smo sa istim brojem skijaša prihodovali preko milion evra više za jednu sezonu. To vam govori koliko je znanje u ovoj oblasti važno, a obuke za izradu cjenovnika su izuzetno kompleksne. Takođe, obuke inženjera za održavanje žičara, sistema za vještačko osnježavanje ili za uređenje staza su takođe kompleksne i traju nekoliko godina zbog sezonskog karaktera ovog posla. Neznanje u ovom poslu može napraviti ogromne gubitke i štetu za investitora. Postoji mnogo takvih primjera u Evropi. Ovaj posao može da bude izuzetno profitabilan i da posmatramo ski centar kao 100 fabrika koje pokreću jedan ogroman zamajac turističke potrošnje. Zaslužno je i to što sam imao priliku da pomažem u razvoju i ski centrima u okruženju: Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i BiH, tako sam stekao veliko iskustvo u svim segmentima poslovanja. Ideje i iskustvo sam stekao i u velikom broju stranih ski centara iz čijeg poslovanja sam izvukao najbolju praksu i, jednostavno, sve ovo sistemski posložio i napravio svoj pristup razvoju jednog ski centa koji garantuje uspjeh i rezultate.

Turizam

Prev Next