Sveštenici SPC pred sudom u Londonu zbog pedofilije

Napišite komentar

Pred Višim sudom u Londonu počeo je parnični postupak protiv Srpske pravoslavne crkve zbog seksualnog nasilja sveštenika, po tužbama koje je u ime oštećenih podnijela kancelarija koju zastupa britanski advokat Mladen Kesar.

kacavenda 1

Kako objašnjava sagovornik Blica, sveštenici nisu tuženi pojedinačno, već je tužba upućena cjelokupnoj SPC, čiji su bludni sveštenici predstavnici.

Kako je potvrdio Kesar, šestoro tužitelja dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a neke tužbe se odnose na sada penzionisanog vladiku Kačavendu.

– Podnijeli smo šest tužbi protiv SPC pa je parnični postupak počeo. Sve parnice su pokrenute u vezi seksualnog nasilja i pedofilije, iako u slučaju vezanom za Milića Blažanovića (kog je navodno zlostavljao Kačavenda, prim. nov.) postoje i optužbe da je ubijen. Tužitelji su majka i baka Milića Blažanovića koji je imao 16 godina kada je poginuo, dva đakona i dvije žene koje su bile maloljetnice u vrijeme kada su krivična djela počinjena. Jedan od tuženika je državljanin Srbije, ali je zlostavljan u Hrvatskoj. Ovi predmeti se ne odnose na vladiku Pahomija, ali nije isključeno da ćemo podnijeti druge tužbe i uključiti one koji tvrde da ih je zlostavljao – navodi Kesar za Blic.

On kaže da su tužitelji tužbu najavili pojedinačno u periodu od februara do maja 2018. godine, ali da SPC na to nije reagovala. Još nije jasno ni ko je njihov pravni zastupnik.

– Za sada, SPC u ovom sporu ima samo pravnog zastupnika za londonsku parohiju. Više puta obraćali smo se Patrijaršiji sa zahtjevom da pojasne njihov stav prema ovom slučaju, imajući u vidu da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije (prema pisanju pojedinih medija) javno priznali da su upoznati sa dokazima o pedofiliji u redovima SPC. Postoje, naravno, i sudske presude, koje nisu izvršene zbog mogućeg uplitanja vlasti i SPC u rad suda, tako da je odgovornost sveštenika, a i cele SPC, teško osporiti – kaže Kesar.

On dodaje da je bilo za očekivati da bi Srpska pravoslavna crkva željela da na neki način ispravi nepravdu nanesenu žrtvama, ponudi izvinjenje i nadoknadu, ali, za sada, SPC nije pokazala nikakav interes da se ovaj spor riješi na taj način.

Kesar kaže da mu je rečeno da su kontaktirali tužitelje direktno, ali su predstavnici londonske parohije to kasnije odbacili kao netačno.

Prema njegovim riječima, tužbe su pojedinačne, jer svaki tužitelj ima drugačiji slučaj i dokaze zasnovane na različitim događajima, a šteta koju su tužitelji pretrpeli i za koju traže nadoknadu mora biti razmotrena individualno. Ipak, Kesar ne isključuje mogućnost da će sud donijeti nalog da se sve tužbe spoje u jedan slučaj. To, ipak, ostaje da se vidi.

– Parnica će teći u skladu sa Pravilima građanskog postupka (Civil Procedure Rules), ali je vjerovatno da će se sud pozvati i na neke odredbe prava Srbije i Bosne i Hercegovine. Ročišta će biti javna, pa nije isključeno da bi neki od zvaničnih predstavnika crkve mogao da prisustvuje – kaže advokat Kesar.

SLUČAJEVI KOJI SU UZNEMIRILI JAVNOST

Sveštenik SPC Bojan Jovanović 2015. godine izašao je u javnost s optužbama protiv vladike zvorničko-tuzlanskog Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao, ali i da je od njega tražio da mu dovodi dječake. Nakon što se na internetu pojavio snimak koji ga prikazuje kako ljubi mladića, Kačavenda je penzionisan 2013. godine.

Kačavenda je zbog iznijetih optužbi tužio Jovanovića za klevetu, a taj postupak je i dalje u toku. Majka studenta sjemeništa Milića Božinovića koji je preminuo 1999. godine iznijela je tvrdnje da je njen sin ubijen, a da se to delio nakon što je odbio Kačavendu, dok u službenom izvještaju policije stoji da se ubio bombom.

Srpsku javnost svojevremeno uzburkao je i slučaj nekadašnjeg starješine manastira Hopovo Ilariona, svetovno Jovan Mišić, koji je bio uhapšen 6. juna 2001. pod sumnjom da je u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na “nedozvoljene polne radnje” maloljetne dječake.

Osuđen je najprije na 10, a potom na 12 mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, zastario.

Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dječaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u prostorijama Eparhije vranjske.

Krivične prijave protiv njega podnijete su decembra 2002. godine, a Opštinski sud u Nišu 6. marta 2006. odbacio je optužbe za seksualno zlostavljanje dva maloljetnika iz 1999. i 2000. godine zbog apsolutne zastarjelosti, dok ga je za druga dva dela protiv druge dvojice maloljetnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodio.

Predsjednik Austrije šokirao političare u BiH i na posao otišao autobusom!

Napišite komentar

Kada bi kod nas predsjednik Republike Srpske ili član Predsjedništva BiH došao autobusom ili biciklom na posao, o tome bi pisali svi domaći, ali i regionalni mediji. To bi vjerovatno bilo veliko iznenađenje, dok je na zapadu, van granica Balkana, takvih primjera mnogo i to nije nikakvo čudo!

predsjednik austrije autobus

Ono što je "šokiralo" naše medije bila je fotografija predsjednika Austrije Aleksandra Van der Belena na društvenoj mreži "Instagram", gdje se vidi kako putuje javnim prevozom do posla. U opisu njegove fotografije stoji natpis: "Ukratko prođite kroz bilješke o govoru, na putu do sljedećeg imenovanja".

Inače, poznato je da u Švedskoj mnogi političari, a ne samo premijer države, koriste javni prevoz, ali i bicikle, koji su jako popularni u skandinavskim zemljama. S toga, ako mogu visoki zvaničnici zemalja koje su desetine puta stabilnije i jače od BiH, zašto ne bi mogli i naši se ponašati kao obični ljudi?

Vjerujemo da u Austriji, Švedskoj, Njemačkoj ili Belgiji predsjednici imaju na raspolaganju helikoptere, avione, luksuzne, blindirane automobile, ali još uvijek nije zabilježeno da se neki od njih služio državnim vozilima i letjelicama u svrhe političke kampanje, kao što je slučaj kod nas!

Primjer tome jesu i mediji sami, koji su dosta transparentniji u Evropi nego u BiH. U BiH se može reći da, nažalost, ne postoji medij koji će se pozabaviti takvim i sličnim problemima! Tačnije, rijetki su mediji koji su uopšteno bave problemima u zemlji!

Učiteljica vukla autistično dijete po hodnicima škole

Napišite komentar

Osnovna škola u američkoj saveznoj državi Kentaki otpustila je učiteljicu koja je po podu školskog hodnika vukla autističnog devetogodišnjeg učenika. Učiteljicu su snimile nadzorne kamere.

uciteljica autizam dijete

Incident se dogodio još prije dva mjeseca, a škola nije objavila identitet smijenjene učiteljice.

– Učiteljica je otpuštena iz škole i provedena je službena istraga. Incident smo prijavili Savjetu za standarde obrazovanja u Kentaakiju -kazala je direktorica škole Sherry Horsely.

Majka dječaka Angel Nelson rekla je za CNN da je sina ispisala iz područne škole Greenup nakon što je saznala za incident.

Nelson je snimku objavila na Facebooku. U objavi je napisala da njen sin ima dijagnoze autizma, ADHD-a, PTSP-a i depresije. Uz sve to, ograničen mu je govor.

Snijeg paralisao dijelove Evrope, lavina se sručila na hotel

Napišite komentar

Snježne padavine paralisale su prethodnih dana pojedine dijelove Evrope, a snijeg i dalje zadaje velike probleme građanima Njemačke, Austrije, Švedske i Švajcarske. U Švajcarskoj su tri osobe povređene kada se lavina sručila na restoran jednog hotela.

hotel lavina

Agencija AP navodi da je u posljednjih 10 dana u Evropi najmanje 21 osoba izgubila život u snježnom nevremenu. Snježne padavine su paralisale pojedine dijelove Nemačke i Švajcarske – u petak nisu saobraćali vozovi, a škole su bile zatvorene, prenosi BBC.

U Bavarskoj je palo najviše snijega, a Crveni krst je pomagao vozačima koji su ostali zaglavljeni na putevima, dok je jedan devetogodišnji dječak poginuo nedaleko od Minhena kada je na njega palo drvo.

Tri osobe su povrijeđene kada se lavina u švajcarskim Alpima sručila na restoran jednog hotela. Vjeruje se da su svi gosti hotela evakuisani.

U Švedskoj i Norveškoj snježna oluja blokirala je puteve, dok su u Austriji spasioci uspjeli da spasu 41-godišnjeg poljskog snoubordera koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmbanu. U Austriji se u petak situacija malo stabilizovala nakon što je prethodnih dana u pojedinim dijelovima zemlje palo tri metra snijega.

Protekle nedjelje devet osoba je poginulo, a dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali.

“Ovolika količina snijega na visinama iznad 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, rekao je Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Austrijska vojska poslala je helikoptere da “oduvaju” snijeg sa krošnji drveća da bi se smanjio rizik od padanje stabala na željezničke pruge i puteve.

U Švedskoj snažan sniježni vjetar pogodio je sjeverne dijelove zemlje, koji je ponegdje dostizao brzinu i od 49,7 metara u sekundi.

Na sjeveru Norveške, jedan vozač kamiona opisao je kako je sa drugim vozačima bio cijelu noć zaglavljen na planinskom putu.

Austrija pred snježnim kolapsom: Vojska evakuisala đake

Napišite komentar

Vojni helikopteri evakuisali su njemačke srednjoškolce koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro sedmicu dana bili zarobljeni u hotelu zbog velike količine snijega. Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gdje su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snijega koji je pao u velikom dijelu zemlje.

vojska ciscenje snijega austrija

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje. Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snijega bili raspoloženi i ispunjavali vrijeme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Do tri metra snijega i čak više na nekim mjestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1 500 metara potpuno su nestale pod pet metara snijega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mjestima gdje je situacija najkritičnija. Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mjesta blokiranih snijegom više dana.

Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu prije novih padavina očekivanih ovog vikenda.

Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.

Nevrijeme pogada i jug Njemačke gdje je vojska takođe pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snijega i evakuacije.

Više vozača provelo je noćas noć u svojih vozilima na autoputu A8 jugoistočno od Minihena prije nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.

Kao i druga mjesta u regionu čuveno skijalište Garmiš Partenkirhen u Bavarskoj proglasilo je stanje prirodne katastrofe. Jedan devetogodišnji dječak stradao je juče kada ga je poklopilo drvo koje se srušilo pod teretom snijega.

Rajaković: Dodik nema opravdanje za stigmatizovanje 16 Srba iz diplomatije Istaknuto

Napišite komentar

"Ambasada BiH u Izraelu radila je posao profesionalno, u skladu sa zakonima i procedurama BiH, stavovima zemlje prijema, vodeći računa o senzibilitetu sva tri naroda u BiH, kao i potrebama svakog pojedinca koji se obratio ovoj ambasadi", poručila je ambasadorka BiH u Izraelu Jelena Rajaković i navela da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nema opravdanje za stigmatizovanje 16 Srba iz diplomatije.

rajakovic

"Milorad Dodik ima legalno pravo da razrješava i imenuje ambasadore i za to mu ne treba izgovor u vidu javnog stigmatizovanja 16 ljudi, za šta i on ,sigurna sam, zna da nije istina. Kada sam ja u pitanju, moj mandat svakako ističe za mjesec dana, tako da sam u skladu sa procedurom prema kojoj se ambasadori razrješavaju tri mjeseca prije isteka mandata, trebalo da budem razješena prije više od mjesec dana", objašnjava ambasadorka.

Što se tiče izjave o navodnom narušavanju odnosa Izraela i RS, Rajakovićeva je podsjetila da su u protekle tri godine ostvarene veze i zvanične posjete na najvišem nivou sve i jednog funkcionera iz Republike Srpske koji su obavljali dužnost na nivou BiH: predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića, ministara Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Igora Crnatka, kao i pojedinaca vlasti Republike Srpske koji su zatražili angažman Ambasade BiH u Tel Avivu.

"Sve su to ljudi koji su bili legalno izabrani na najviše funkcije u protekle 4 godine, i to može nekome da se sviđa ili ne, ali mora da se poštuje.

Ambasada BiH radila je posao profesionalno, u skladu sa zakonima i procedurama BiH, stavovima zemlje prijema, vodeći računa o senzibilitetu sva tri naroda u BiH, kao i potrebama svakog pojedinca koji se obratio ovoj ambasadi", istakla je ambasadorka BIH u Izraelu.

Stravične poplave u Veneciji, devet mrtvih Istaknuto

Napišite komentar

Broj stradalih u nevremenu koje je u posljednja dva dana pogodilo Italiju porastao je na devet osoba. Dvije osobe su poginule kada je drvo palo na automobil u kome su se nalazili na putu južno od Rima, saopštio je Crveni krst.

venecija3

U mjestu Teračina nedaleko od Rima jedna osoba je poginula, a druga zadobila teške povrede kada je drvo palo na automobil u pokretu, dok je jedan mladić izgubio život u gradu San Nikola la Strada, nedaleko od Napulja, kada je na njega pao bor dok je prolazio.

U Savoni je na putu za bolnicu preminula žena koju je teško povrijedio predmet koji je nosio vjetar. Menadžer jednog turskog sajta nestao je nakon što je nevrijeme razbilo jedrilicu u kojoj se nalazio.

Kako se navodi, u šest regiona u Italiji proglašen je crveni meteoalarm zbog vjetrova i obilnih kiša, a najugroženiji su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco, gdje jačina vetra dostiže 100 kilometara na sat.

U mnogim gradovima, uključujući i Rim i Napulj, obustavljena je školska nastava. Sektor za civilnu zaštitu grada Rima upozorio je građane da ograniče kretanja zbog loših vremenskih uslova, navodeći da će se u narednim satima vrijeme verovatno pogoršati.

venecija1

U Milanu su povrijeđene dve osobe kada su na njih pale grane drveta, dok je u Rimu jedno palo stablo oštetilo automobil. U italijanskoj prestonici otežan je rad metroa i željezničke linije ka morskoj obali u Ostiji.

Jedno vrijeme zbog odrona je bio obustavljen saobraćaj na autoputu ka granici Italije sa Austrijom. U Levantu u Liguriji poplavljene su mnogobrojne prodavnice i prizemlja kuća.

Širom Italije vatrogasci su intervenisasli 1.600 puta, od čega 700 u Toskani, 400 u Laciju, 200 u Rimu i 200 u venetu i Liguriji. Zbog nevremena zatvorena su arheološka nalazišta u Pompeji, Rimu i Herkulanemu.

Iako je nivo mora u Veneciji veoma porastao i gotovo 75 procenata grada je pod vodom, željeznički saobraćaj Venecije i ostatka zemlje za sada funkcioniše normalno, navodi italijanska agencija.

 

Foto: EPA

Požari ponovo haraju Grčkom, dva sela evakuisana Istaknuto

Napišite komentar

Na grčkom ostrvu Evia proglašena je vanredna situacija, a lokalne vlasti naredile su masovnu evakuaciju zbog širenja šumskog požara koji je izbio u nedjelju. Već su evakuisana dva sela i manastir.

pozar grcka1

Glavni put od 180 kilometara koji vodi kroz ostrvo obustavljen je za saobraćaj u oblasti koja je u blizini požara, saopštila je policija, koja je pozvala ljude koji žele da iz sjevernog dijela Evie stignu do Atine koriste trajekte koji će raditi cijelu noć.

Vatrogasna brigada saopštila je da su žitelji sela Kontodespoti i Stavros u centralnim dijelovima Evie, oko 70 kilometara od Atine, evakuisani iz predostrožnosti.

– Vatra je zahvatila veliko područje – rekao je predsjednik opštine Dirfije-Mesapije kojoj pripadaju ova sela Jorgos Psaras.

Požar je, kako je rekao, zahvatio borovu šumu i kreće se prema Psahni, prenosi ANA i dodaje da se vatra razbuktava zbog jakog vetra.

– Uprkos konstantnom bacanju vode iz aviona i helikoptera, nije moguće predvidjeti putanju vatre – rekao je on.

Portal Katimerini navodi se grčki premijer Aleksis Cipras redovno obavještava o razvoju situacije.

Požar gasi 62 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila, a trebalo bi da im stigne pojačanje iz centralne Grčke.

Mještani na društvenim mrežama objavljuju video snimke požara.

Saobraćaj između autoputa Hakida i sjeverne Evie je zabranjen, a u cijeloj oblasti je zbog dima veoma loša vidljivost.

Požar je izbio oko pola četiri u borovoj šumi i čini se da se širi u pravcu evakuisanih sela.

U požaru u selu Mati nedaleko od Atine u julu nastradalo je 94 ljudi, nakon čega je premijer Aleksis Cipras smijenio ministra za civilnu zaštitu i rukovodioce Vatrogasne brigade i policije.

Veliki šumski požar u Portugaliji, na terenu 1.000 vatrogasaca i 327 vozila Istaknuto

Napišite komentar

Službe za vanredne situacije u Portugaliji saopštile su u ponedjeljak da se još bore s velikim šumskim požarom na južnoj obali zemlje koji je tokom noći zaprijetio gradu na planinskim obroncima.

pozar portugal suma

Agencija za civilnu zaštitu saopštila je jutros da su 44 osobe zatražile medicinsku pomoć dok se požar tokom noći primakao predgrađima Monchiquea, 250 kilometara južno od Lisabona.

Teško je povrijeđena 72-godišnja žena. Vlasti su saopštile da se više od 1.000 vatrogasaca u 327 vozila i sedam aviona bori protiv vatrene stihije.

Požar potaknut vatrom širio se borovom šumom i poljima eukaliptusa u uglavnom nepristupačnom planinskom lancu iznad čuvenih plaža portugalske turističke regije Algavre.

Stubovi gustog crnog dima uzdizali su se iznad plaža popularnih među evropskim tursitima. Vatrogasci očekuju pad temperatura koji bi im pomogao da vatru stave pod kontrolu, prenosi AP.

 

 

Vatra "progutala" grčko ljetovalište Mati, stiže pomoć iz EU Istaknuto

Napišite komentar

Komesar EU za humanitarnu pomoć i rukovođenje krizama, Hristos Stilijanides, stigao je u Grčku gdje će koordinisati pomoć Unije u savladavanju pogubnih požara koji od ponedjeljka bjesne na području istočne Atike.

mati grcka pozar tanjug

– U Grčkoj sam kako bih izrazio solidarnost EU sa grčkim narodom. Evropa je uz Grčku u ovoj užasnoj tragediji. U ime cijele Komisije, predsjednika Žan-Kloda Junkera i svojih kolega, želim da izrazim naše najdublje saučešće porodicama svih koji su izgubili živote u ovim pogubnim požarima – rekao je Stilijanides.

On je naveo da će, zajedno sa grčkim vlastima, proceniti situaciju na terenu i vidjeti kako zajedno mogu upotrijebiti evropsku pomoć. Evropski komesar je zahvalio zemljama članica Unije i drugim zemljama koje su ponudile pomoć Grčkoj u ovim teškim trenucima.

– Na djelu je evropska solidarnost. Evropa pruža pomoć u teškim vremenima – istakao je Stilijanides.

On se, po dolasku u Grčku, sastao s premijerom Aleksisom Ciprasom, prenosi ANA. Grčkoj agenciji je rekao da će EU pružiti finansijsku pomoć Grčkoj za kupovinu vatrogasnih aviona u budućnosti, kao i za obnovu oblasti zahvaćenih pogubnim požarima na istoku Atike.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva infrastrukture i saobraćaja, čiji su inženjeri počeli da procjenjuju štetu od požara, više od 200 kuća je potpuno uništeno u požarima koji od ponedeljka bjesne u priobalnoj oblasti istočno od Atine, pri čemu je život izgubilo najmanje 80 osoba, prenosi grčki list “Katimerini” na svom sajtu.

Spasioci u Grčkoj su nastavili potragu kuća i spaljenih automobila nakon velikih požara koji su izbili nedaleko od Atine. Prema najnovijim informacijama, 80 osoba je izgubilo živote dok je najmanje 187 povređenih.

– Mati više ne postoji – rekao je gradonačelnik Rafine, Evangelios Borbuos, mjesta pored Matija koji je isto pretrpio oštećenja.

 

Foto: Tanjug/AP

Novi toplotni talas stiže u Evropu Istaknuto

Napišite komentar

Ekstremni vremenski uslovi stvorili su goleme probleme u dijelovima Evrope. Grčka se već danima bori s katastrofalnim požarima u kojima je dosad umrlo najmanje 74 ljudi, dok je Švedsku zahvatio nezapamćeni toplinski talas.

termometar 1

Meteorološki servis AccuWeather objavio je danas upozorenje na novi opasni talas vrućine koji sredinom sedmice dolazi u Evropu. Kako piše AccuWeather, novi talas vrućine zahvatiće područje od Španije pa sve do Skandinavije. Grčku bi trebao bi zaobići, kao i područje naše regije.

– Svi stanovnici ovih područja biće u velikom riziku od bolesti povezanih s velikim vrućinama, posebno stariji i djeca – upozoravaju meteorolozi AccuWeathera, a prenosi index.hr.

U nekim područjima očekuju se najviše temperature ove godine, na primjer u Madridu, Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu i Stockholmu. Temperature će rasti i do 40 stepeni, a osvježenje neće stići ni po noći. Vrhunac ovog talasa vrućine očekuje se u četvrtak i petak.

Nakon vrućina – oluje

U subotu će područje od Francuske do Švedske zahvatili promjena vremena. Očekuje se pristizanje hladnijeg vazduha što će dovesti do lokalnog razvoja olujnih nevremena.

Nestabilno vrijeme s grmljavinskim olujama nastaviće se širom tog područja tokom nedjelje i ponedjeljka.

 

Tragične posljedice požara u Grčkoj, tri dana žalosti Istaknuto

Napišite komentar

Najmanje 60 osoba je nastradalo do sada, a 150 je povrijeđeno u požarima koji se od ponedjeljka ne smiruju u oblasti istočno od Atine. Grčka je proglasila tri dana žalosti zbog požara, a premijer Aleksis Cipras izjavio je da Grčka prolazi kroz neizrecivu tragediju.

pozari grcka 2018

"Danas Grčka žali i proglašavamo tri dana žalosti u znak sjećanja na one koji su nastradali", rekao je Cipras.

Prvi požar pojavio se u četvrtak, a u posljednja 24 sata potpomoguta jakim vjetrom i u istočnoj Atici i proširila se na turistička mjesta Mati, Rafina, Neos Voutzas i Penteli. Osim stradalih, stotine ljudi se vode kao nestali.

U Grčkoj je proglašena vanredna situacija, a premijer i članovi Vlade otkazali su zakazane sastanke i putovanja. Prvu pomoć Grčkoj poslale su: Italija, Njemačka, Poljska, Francuska, Kipar, Izrael, Španija, Bugarska i Poljska.

Pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska. Grčki savjet odbrane poslao je specijalno obučene članove oružanih snaga i Nacionalne garde u pomoć patrolama civilne zaštite za sprečavanje požara, prenosi grčki portal Katimerini.

Sjednicu Savjeta sazvao je ministar odbrane Panos Kamenos, nakon što je nadletio razorenu oblast istočno od grčke prijestonice. Savjet je odlučio da će grčki i saveznički dronovi, kao i letjelice pomoći civilnoj odbrani u prikupljanju podataka iz djelova zemlje koji su još uvek pod posebnim rizikom od požara ili namjernog podmetanja požara.

Te mjere uvode se nakon spekulacija da su požar u istočnoj Atiki, kao i nekoliko požara u regionu Korinta podmetnuti.

Ministar za civilnu zaštitu Nikos Toskas sugerisao je u ponedjeljak tako nešto, navodeći da su tri od četiri požara ugašena u nedjelju na gotovo istom mjestu gdje je počela vatra u ponedjeljak - na obroncima planine Penteli, a zatim se proširila ka obali.

"Ti požari nisu slučajni", rekao je on.

U međuvremenu, grčki Vrhovni sud naredio je istragu o uzrocima požara u istočnoj Atiki. Od ponedeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istoku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vjetrova koji duvaju.

 

Foto: www.euronews.com