Izmjene u odvijanju saobraćaja zbog rekonstrukcije Romanijske ulice

Zbog početka radova na rekonstrukciju Romanijske ulice, opština Pale obavještava građane da će u narednom periodu dolaziti do izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u naseljima kuda ova ulica prolazi.

romanijska radovi sars2

Romanijska ulica proteže se u dužini od 2.662 metra, odnosno od nekadašnje ''Gradske kafane'' do pansiona ''Olimpik'', na izlazu na magistralni put Pale - Ljubogošta.

Nadležne službe će svakodnevno osigurati neometano odvijanje saobraćaja i blagovremeno obavještavati o izmjenama režima saobraćaja i alternativnim saobraćajnicama.

Molimo građane za strpljenje i razumijevanje s obzirom da je riječ o obimnom i značajnom infrastrukturnom projektu za lokalnu zajednicu.

 

Tokom dana sunčano, popodne moguć lokalni pljusak

Preovladavaće promjenjljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a popodne s lokalnim nestabilnostima uz prolaznu kišu ili pljusak s grmljavinom, postojaće uslovi i za lokalne nepogode.

kisa jesen pljusak

Ujutru pretežno vedro ili uz malu do umjerenu oblačnost i suvo. Tokom dana sunčano i toplo, a jači razvoj oblaka nestabilnosti usloviće pljuskove i grmljavinu u većini predjela. Može biti i jačih nepogoda.

Prvo će se javljati u južnoj polovini zemlje, u centralnom planinskom pojasu a popodne i uveče će se premještati prema sjeveru.

Minimalna temperatura vazduha od 9°C do 14°C, na jugu i sjeveru oko 16°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 22°C do 27°C, lokalno na jugu i sjeveru i stepen dva viša, u višim predjelima od 19°C.

 

Do kraja sedmice nestabilno i promjenljivo vrijeme

Preovladavaće promjenjljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a popodne s lokalnim nestabilnostima uz prolaznu kišu ili pljusak s grmljavinom, prvo u južnoj polovini zemlje, zatim na istoku i sjeveroistoku, a kasnije prema večeri ponegdje na sjeveru.

oblacno oblaci1

Jutro promjenjljivo oblačno sa sunčanim intervalima, na istoku i sjeveru ponegdje sunčanije. Tokom dana sunčano i sa sunčanim intervalima, suvo i toplo. Prve lokalne nestabilnosti će se javiti na jugozapadu, zatim na jugu, a popodne uz rijeku Drinu, njen srednji i donji tok.

Prema večeri ponegdje s nestabilnostima i na sjeveru, kada će u ostalim predjelia biti pretežno suvo vrijeme. Vjetar slab do umjeren promjenjljivog smjera. Minimalna temperatura vazduha od 10°C do 15°C, u planinama oko 7°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 20°C do 25°C, lokalno na sjeveru i stepen dva viša, u višim predjelima od 17°C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

U petak (11.05):

Ujutru promjenjljivo do pretežno oblačno u većini predjela, ponegdje na sjeveru i istoku s kratkotrajnom kišom ili pljuskom. U većini predjela suvo. Tokom dana jači razvoj oblaka nestabilnosti uz smjenu sunčanih perioda usloviće pljuskove i grmljavinu u sjevernoj polovini zemlje.

Nestabilnosti će se ponegdje produžiti i na veče. Preovlađujuće suvo u južnoj polovini zemlje. Minimalna temperatura vazduha od 9°C do 14°C, na jugu oko 17°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 21°C do 26°C, lokalno na jugu i stepen dva viša, u višim predjelima od 18°C.

U subotu (12.05):

Ujutru promjenjljivo do pretežno oblačno u većini predjela i suvo. Tokom dana sunčano i toplo, a jači razvoj oblaka nestabilnosti uz smjenu sunčanih perioda usloviće pljuskove i grmljavinu lokalno na jugozapadu i istoku, te kasnije uveče ponegdje na jugu.

Preovlađujuće suvo u većini predjela. Minimalna temperatura vazduha od 9°C do 14°C, na jugu oko 17°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 21°C do 26°C, lokalno na jugu i stepen dva viša, u višim predjelima od 18°C.

U nedjelju (13.05):

Ujutru pretežno vedro ili uz malu do umjerenu oblačnost i suvo. Tokom dana sunčano i toplo, a jači razvoj oblaka nestabilnosti usloviće pljuskove i grmljavinu lokalno na jugozapadu i istoku, te kasnije uveče ponegdje na jugu.

Preovlađujuće suvo u većini predjelaa u sjevernoj polovini zemlje. Minimalna temperatura vazduha od 8°C do 13°C, na jugu oko 15°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 19°C do 24°C, lokalno na jugu i sjeveru i stepen dva viša, u višim predjelima od 16°C.

 

Izmjene u odvijanju saobraćaja povodom ''Dana bezbjednosti saobraćaja'' Istaknuto

Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Istočno Sarajevo preduzima Planom predviđene aktivnosti povodom održavanja manifestacije ''Dani bezbjednosti saobraćaja u Istočnom Sarajevu'', koja se održava u periodu 8.,10. i 11. maja 2018. godine u organizaciji OŠ ''Sveti Sava'' zajedno sa ovom organizacionom jedinicom Policijske uprave Istočno Sarajevo, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savazom RS, Srednjim školama ''28. juni'' i ''Gimnazija i srednja stručna škola'' Istočna Ilidža.

stanje nemanjina sars1

S tim u vezi, u sklopu planiranih aktivnosti u vrijeme održavanja manifestacije, u petak 11. maja, u vremenskom periodu od 11,00 do 16,00 časova, biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila u ulicama Spasovdanska i Zmaj Jovina, opština Istočno Novo Sarajevo i to od raskrsnice ulice Spasovdanska sa ulicom Stefana Nemanje (kod zgrade Mtel-a) do raskrsnice ulice Spasovdanska sa ulicom Zmaj Jovina (kod Unikredit banke), kao i dijela ulice Zmaj Jovina (kod raskrsnice sa ulicom Spasovdanska - kod kafe bara ''Art'' do raskrsnice kod TC ''Tom'').

U vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeravati alternativnim putnim pravcima i to: ulicama Stefana Nemanje, Cara Lazara, Karađorđevom, Vojvode Radomira Putnika, Prve sarajevske brigade, Hilandarskom i ulicom Zmaj Jovina.

Apelujemo na sve građane da poštuju znakove policijskih službenika koji će regulisati saobraćaj i sprovoditi planirane aktivnosti u vrijeme održavanja navedene manifestacije.

 

Oblačno tokom jutra, popodne umjereno sunčano

Jutro malo do umjereno oblačno u većini predjela, a promjenjljivo do pretežno oblačno u gornjem Podrinju, na jugoistoku i jugu Hercegovine. U kotlinskim predjelima i oko rijeka na sjeveru javljaće se sumaglica i magla.

suncano uz oblacnost duga 2016

Tokom dana će u većini predjela preovladavati suvo, sunčano i ponegdje djelimično sunčano vrijeme. Više dnevnog razvoja oblačnosti će biti na sjeverozapadu i jugu, te nešto kasnije na jugozapadu, a u ostalim predjelima ostaje sunčano, ugodno i preovlađujuće suvo vrijeme.

Mogućnost za rijetku kratkotrajnu kišu ili pljusak postoji na sjeverozapadu i jugu. Vjetar umjeren sjevernih smerova, u planinama i Hercegovini jak, prema popodnevu i večeri u slabljenju.

Minimalna temperatura vazduha od 7°C do 12°C, na jugu oko 15°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 18°C do 23°C, na jugu do 25°C, u višim predjelima od 13°C.

 

Promjenljivo oblačno uz povremenu kišu

Jutro oblačno sa slabom kišom, na jugu pretežno suvo. Tokom prijepodneva i na jugu će se javiti povremeni pljuskovi. Od sredine dana i tokom popodneva na sjeveru pretežno suvo uz postepeno razvedravanje, a slaba kiša će i dalje padati na istoku gdje će biti i nešto svježije i samo ponegdje na jugu.

oblacno livada trava

Kasnije popodne pretežno suvo, a uveče će se povremeni pljuskovi javljati ponegdje u Semberiji i na sjeveru duž rijeke Save. Vjetar slab do umjeren sjevernih smijerova, krajem dana u skretanju na zapadni.

Minimalna temperatura vazduha od 9°C do 16°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 17°C do 23°C, na jugu do 26°C, u višim predjelima od 13°C.

 

Oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima

Jutro umjereno oblačno uz sunčane periode, na jugu pretežno oblačno. Tokom prijepodneva na jugu počinje kiša, a povremeno će biti i pljuskova sa grmljavinom. Sredinom dana kiša i pljuskovi se polako šire ka sjeveru, gdje ponegdje može biti i lokalno jačih pljuskova sa grmljavinom uz pojavu grada.

kisa kapljica drvo

Kasnije popodne i uveče na jugu i jugozapadu oblačno uz jaču i obilniju kišu, a na sjeveru i sjeveroistoku ostaje promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove.

Vjetar slab do umjeren istočni, u Hercegovini umjeren jugoistočni.

Minimalna temperatura vazduha od 10°C do 17°C, u višim predjelima oko 7°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 21°C do 29°C u Semberiji, u višim predjelima od 16°C.

 

Sunčano i toplo vrijeme tokom dana, uveče moguća kiša

Jutro pretežno vedro, osim jugozapada i zapada gdje se očekuje više oblaka. Tokom dana pretežno sunčano i dalje nadprosječno toplo posebno na istoku. Od podnevnih časova umjeren razvoj oblaka vertikalnog razvoja uz labilizaciju atmosfere prvo na istoku i uz rijeku Drinu, će usloviti pojavu pljuskova sa grmljavinom.

suncano oblaci jahorina sars

Poslijepodne izraženiji razvoj grmljavinskih oblaka u centralnim, zatim sjevernim, sjeverozapadnim i zapadnim predjelima. Lokalno u tom sjevernom pojasu može biti i nepogoda praćenih gradom.

Prema noći na jugoistoku i jugu će se stvarati uslovi za pljusak i grmljavinu. Vjetar na sjeveru slab istočni, poslepodne umjeren do jak, prolazno mahovit pri grmljavinskim procesima, a u Hercegovini i planinskom pojasu, umjeren do jak jugoistočni.

Minimalna temperatura vazduha od 12°C do 17°C, u višim predjelima oko 7°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 24°C do 29°C, na sjeveru i sjeveroistoku i stepen dva viša, u višim predjelima oko 22°C.

 

Otrovna tečnost se kreće ka Savi, pomor ribe u Bosni

Otrovna tečnost, koja se prošle nedjelje izlila iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko Tuzle, ulila se u utorak u rijeku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe zagađenje i pomor ribe i očekuje se da će se u sredu u jutarnjim satima uliti u reku Savu.

mrlja spreca

Portparol republičke uprave Civilne zaštite BiH Željko Stojanović izjavio je za da se mrlja sa otrovnom tečnošću iz rijeke Spreče proširila na Bosnu i da je zagadila područje u Kotorskom i Majevcu, nizvodno od Doboja, kao i da su na površini rijeke Bosne uočene uginule ribe.

Prema njegovim riječima, otrovna tečnost se brže kreće Bosnom jer ta rijeka ima veći protok vode, pa se očekuje da će oko ponoći zagađena tečnost stići do Modriče, a da će se u srijedu tokom ranih jutarnjih sati uliti u reku Savu, prenosi Hina.

Kako se navodi, velike količine otrovne tečnosti u petak su se izlile u rijeku Spreču iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle nakon pucanja brane i tada se izlila velika bazična tečnost (pH 12) i zagadila lokalnu reku Spreču i okolno zemljište.

 

Pojačan intenzitet saobraćaja zbog praznika

Povoljni uslovi za vožnju i pojačana frekvencija vozila karakterišu saobraćajnu situaciju na putevima RS. Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, vozačima skrećemo pažnju na mogućnost sitnijih odrona.

stanje lukavica raskrsnica 1

Izdvajamo putne pravce Banja Luka – Kneževo, Banja Luka – Crna Rijeka, Sarajevo - Foča i Rogatica – Višegrad.

Zbog većeg odrona, na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, saobraćaj se još uvijek odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, po privremeno urađenom proširenju pored puta i prohodno je za sva vozila.

FEDERACIJA BiH

Zbog nastupajućeg praznika 1. Maja Međunarodnog praznika rada, do 02.05. do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

U toku je biciklistička trka na relacijama Žepče-Doboj-Gračanica-Orašje. Molimo vozače koji se imaju namjeru kretati ovom dionicom da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

GRANIČNI PRELAZI

Pojačan je intenzitet saobraćaja na ulazu u BiH na GP Gradiška, a na GP Brod na izlazu, ali se na prelazak granice ne čeka duže od 30 minuta.

 

U protekla 24 sata rođena dva dječaka

bebe porodiliste2

U STANICAMA HITNE POMOĆI PREGLEDANO PACIJENATA

SOKOLAC: 35 pregleda
KC KASINDO:17 prijema
KC FOČA: 27 pregleda , 12 kućnih posjeta.

PORODILIŠTA – ROĐENO NOVOROĐENČADI:

KC KASINDO:Rođena dva dječaka.
KC FOČA: Rođena dva dječaka.

VATROGASNE JEDINICE:

Nisu intervenisale u protekla 24 časa.

ELEKTRODISTRIBUCIJA:

Napajanje uredno ,bez kvarova i planiranih radova.

AUTO MOTO SAVEZ:

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom odvijanju saobraćaja na putevima RS.Zbog prvomajskih praznika pojačana je frekvencija vozila,kako na putevima tako i na graničnim prelazima.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz,a izdvajamo putne pravce:Sarajevo –Foča i Rogatica –Višegrad.

Zbog većeg odrona,na magistralnom putu M-18 Sarajevo –Foča ,na lokalitetu Sijeračke stijene ,saobraćaj se još uvijek odvija usporeno,jednom saobraćajnom trakom,po privremeno urađenom proširenju pored puta i prohodno je za sve vrsta vozila.

Na magistralnom putu M-18 ,dionica Brod na Drini-Šćepan Polje (granica BiH/CG), na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 T. Na GP zadržavanja ovog jutra nisu duža od 30 minuta.

 

Vrlo toplo i sunčano vrijeme, popodne moguć pljusak

Jutro vedro, a tokom dana nastavlja se vrlo toplo i pretežno sunčano vrijeme. Tokom popodneva na istoku razvoj oblaka može usloviti ponegdje malo kiše ili rjeđi pljusak sa grmljavinom.

suncano cvijece nova

Vjetar slab, istočni, a na jugu Hercegovine zapadni i jugozapadni. Minimalna temperatura vazduha od 9°C do 16°C, u višim predjelima oko 6°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 26°C do 32°C, u višim predelima oko 21°C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

U ponedjeljak (30.04):

Ujutro i prijepodne sunčano. U drugom dijelu dana ostaje sunčano, a na krajnjem jugoistoku razvoj oblaka ponegdje može usloviti po koji pljusak. Minimalna temperatura vazduha od 9°C do 16°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 24°C do 30°C, u višim predelima oko 20°C.

U utorak (01.05):

Ujutro vedro na jugu i istoku, a u ostalim krajevima mlo do umjereno oblačno. Tokom dana u Hercegovini i istočnim predjelima ostaje sunčano, a promjenljivo oblačno uz sunčane intervale i toplo vrijeme u ostalim krajevima.

Minimalna temperatura vazduha od 8°C do 15°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 22°C do 28°C, u višim predjelima oko 20°C.

U srijedu (02.05):

Ujutro i prijepodne malo do umjereno oblačno i pretežno sunčano. Od sredine dana jak razvoj oblačnosti donosi kišu lokalno i pljuskove sa grmljavinom, ponegdje će biti i i jači pljuskova sa mogućnošću i grada.

Minimalna temperatura vazduha od 10°C do 17°C, u višim predjelima oko 8°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 24°C do 29°C, u višim predjelima oko 22°C.