Saobraćaj redovan i bez zastoja, ponegdje ugažen snijeg na kolovozu

Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija redovno, bez zastoja. Vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Na putevima u višim predjelima i preko prevoja na kolovozu mjestimično ima ugaženog ili raskvašenog snijega. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište,te puteve na širem području Mrkonjić Grada i Kneževa.

stanje snijeg cesta sars1

Zbog niskih jutarnjih temperatura, skrećemo pažnju na moguću poledicu. U kotlinama i duž riječnih tokova magla mjestimično smanjuje vidljivost, dok su odroni učestali na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Zbog svega navedenog, vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar, a ugaženog snijega ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres.

Na prevoju Makljen na dionici Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na dionicama Kupres-Šuica, Konjic-Mostar i Jablanica-Prozor, upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Na planinama mjestimično ugažen snijeg po kolovozu

Saobraćaj se danas u Republici Srpskoj u nižim predjelima odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima mjestimično ugaženog snijega. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

snijeg put

Dodatan oprez vozačima savjetujemo na širem području Mrkonjić Grada i Kneževa gdje pada snijeg. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Zbog niskih temperatura, upozoravamo na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i prilazima tunelima. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Na dionicama preko planinskih prevoja mjestimično ima ugaženog snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Bihać-Ključ, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mliništa i Kupres-Šuica. Snijega na kolovozu ima mjestimično i na putevima prema graničnim prelazima Kamensko i Prisika.

Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i na ostalim dionicama, gdje je zbog niskih temperatura moguća poledica. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostove i prilaze tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Takođe, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Saobraćajni kolaps u Sarajevu, udesi širom grada i otkazani letovi

Zbog neočišćenih ulica Sarajevo je ponovo okovano snijegom i ledom, a nadležne službe zadužene za čišćenje grada opet su zakazale. Osim ulica, veliki problem stvaraju i neočišćeni klizavi trotoari, kao i autobuska stajališta, piše avaz.ba.

snijeg kolaps sarajevo

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su kako im je od jutros dojavljeno najmanje šest manjih sudara zbog proklizavanja automobila na sarajevskim ulicama. Na sreću, u ovim nezgodana nema povrijeđenih osoba, ali su se formirale velike gužve i kolone vozila.

U nekoliko navrata od jutros je bilo povremenih prekida tramvajskog saobraćaja, kako zbog gužvi, tako i zbog sudara. Kombiji i autobusi jutros nisu vozili prema brojnim brdskim naseljima u Sarajevu, piše portal Klix.

Jutros je na dionici autoputa u Sarajevu došlo do udesa dva automobila. Povrijeđenih, srećom, nema, ali je na vozilima pričinjena manja materijalna šteta, piše Avaz.

Otkazani letovi za Zagreb i Beč

Zimska služba Međunarodnog aerodroma je na terenu od ranih jutarnjih sati, čiste se površine i provode sve predviđene mjere za odleđivanje površina i aviona, piše Avaz.

S obzirom da su sinoćnji letovi "Croatia Airlinesa" iz Zagreba i "Austrian Airlinesa" iz Beča zbog guste magle otkazani, samim tim i jutrošnji letovi tih avio-prijevoznika sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Zagreb i Beč su otkazani.

Kada su u pitanju ostali današnji letovi za sada nisu najavljena kašnjena, niti otkazivanja letova, saopštili su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Otežan saobraćaj na planinama, posebno na Han Pogledu

Vozače upozoravamo na snijeg na kolovozu, na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja gdje je odvijanje saobraćaja usporeno, a izdvajamo putne pravce: Vlasenica-Han Pijesak, Zvornik-Tuzla,Gacko-Tjentište,Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, Trnovo-Foča, preko prevoja Rogoj, Mrkonjić Grad-Mliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar i Šipovo-Novo Selo

stanje ciscenje snijeg han pijesak

U nižim predjelima zbog zbog niskih temperatura skrećemo pažnju na poledicu i klizav kolovoz, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega na kolovozu ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce Olovo-Kladanj-Vlasenica, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP Gradiška pojačan je intenzitet saobraćaja , dok na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Snijeg i poledica otežavaju odvijanje saobraćaja na planinama

Zbog snježnih padavima i poledice, otežano i usporeno se saobraćaj odvija na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja. Posebno skrećemo pažnju na područje, Kneževa, Mrkonjić Grada ,Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno, Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, a na dionicama puteva Vlasenica-Han Pijesak preko Han Polgeda, Trnovo-Foča preko Rogoja obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

stanje snijeg voznja jahorina 19

Jak vjetar duva na području Gacka, koji povremeno stvara snježne nanose, također zbog jakog vjetra saobraćaj se odvija otežano na putnom pravcu Ulog - Klanci, te se ne preoručuje saobraćajnje na ovoj dionici. Zbog niskih temperatura, poledice ima i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Snijega na kolovozu ima na putevima u istočnim, centralnim i zapadnim krajevima F BIH, kao i preko pojedinih planinskih prevoja. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica - Livno - Kamensko, Ripač - Vrtoče i Kazanci - Bosansko Grahovo - Resanovci, kao i na širem području Posušja, dok se zbog snijega na kolovozu usporeno saobraća na putevima: Glamoč-Mliništa-Mrkonjić Grad, Olovo-Kladanj.

Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Molimo vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta .

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Usporeno odvijanje saobraćaja preko Romanije i Rogoja

Zbog niskih temparatura vozače upozoravamo na poledicu i klizav kolovoz. Pored poledice vozače upozoravamo i na ugažen snijeg na kolovozu, na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja gdje je odvijanje saobraćaja usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Karanovac-Kneževo-Ugar i Šipovo-Novo Selo.

stanje cesta snijeg suma

Na području Romanije i donjeg Podrinja, na visoravnima i u višim predjelima povremeno duva jak vjetar koji nanosi snijeg na kolovoz. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega mjestimično ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Kupres-Šujica. Na dionicama Ripač-Vrtoče i Bosanski Petrovac-Drvar duva jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

GRANIČNI PRELAZI

Na GP Gradiška, Kostajnica i Gradina na izlazu iz BiH čeka se preko sat vremena. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Povodom proslave Dana Republike Srpske, dana 9. januara od ponoći do 10. januara do 6.00 časova, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području RS.

Obavezna upotreba lanaca za teretna vozila preko Romanije i Rogoja

Saobraćaj se danas u Republici Srpskoj odvija po mokrim i klizavim kolovozima. Na putevima u planinskim predjelima i preko prevoja na kolovozu ima snijega i peledice. Posebnu pažnju skrećemo na putne pravce Mokro-Rogatica (preko Romanije) i Trnovo-Dobro Polje (preko Rogoja), gdje je za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere obavezna upotreba lanaca.

lanci na kamionu

Dodatno, povremeno jak vjetar nanosi snijeg na kolovoz na području Mrkonjić Grada, romanijskoj regiji i u donjem Podrinju. Napominjemo da su dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu i vrše čišćenje i posipanje, ali niske temperature usporavaju njihovo djelovanje.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

FEDERACIJA BiH

Na većini puteva u višim predjelima kolovoz je zasnježen, zbog čega se saobraća sporije. Izdvajamo dionice: Sarajevo-Tuzla, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Ključ-Bihać, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Bugojno-Kupres-Šujica.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu mjestimično ima i u nižim predjelima centralne i zapadne Bosne.

U jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira snježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno mokar. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Zbog praznika pravoslavnog Božića danas od 12h do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.Dodatno, povodom proslave Dana Republike Srpske,dana 09.01.od 00:00 do 10.01. do 06:00h zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području RS.

Otežan i usporen saobraćaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji

Intenzivne snježne padavine i dalje usporavaju i otežavanju odvijanje saobraćaja u Republici Srpskoj, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, gdje je zbog niskih temperatura usporeno djelovanje posipnih materijala, saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

stanje snijeg jahorina 2018 sars

Dodatno, na području Kneževa, donjeg Podrinja i romanijskoj regiji povremeno duva jak vjetar i nanosi snijeg na kolovoz. Dežurne ekipe preduzeća za puteve su u punom kapacitetu na terenu i vrše čišćenje i posipanje, tako da su svi putevi prohodni.

Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu i sporuju vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme, dok se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko planinskih prevoja preporučuje upotreba lanaca. U nižim krajevima vozi se po mokrim i klizavim kolovozima.

Zbog niskih temperatura, poledica je moguća i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

FEDERACIJA BiH

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 Maglaj-Doboj, kod mjesta Šije. U toku je obavljanje policijskog uviđaja. Na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište od jutros je na snazi zabrana kretanja za teretna vozila.

Na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (na području Karaule) policija isključuje iz saobraćaja teretna vozila koja nemaju postavljene lance. I na ostalim dionicama u višim predjelima na kolovozu ima ugaženog snijega i leda, zbog čega teretna vozila na ovim dionicama trebaju koristiti lance.

Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar. Zbog snježnih padavina i jakog vjetra zabranjen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Pojačan je intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH na GP Brod, Gradiška i Gradina. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kraća. Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Oprez vozačima zbog snijega i poledice na planinskim prevojima

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj odvija po pretežno vlažnim i klizavim kolovozima. Zbog niskih temperatura, vozačima skrećemo pažnju na moguću poledicu, na dionicama u višim predjelima i preko prevoja, a na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, upozoravamo na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

stanje snijeg voznja krivina

Na svim putnim pravcima vozačima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

FEDERACIJA BiH

Zbog jakog vjetra u jugozapadnim krajevima mogući su nailasci na sniježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je mjestimično vlažan. Zbog niske temperature moguća je poledica, pa pozivamo na pojačan oprez.

Sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali su u usjecima i na planinskim prevojima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog loših uslova za vožnju na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 t. na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Zbog praznika katoličkog Božića, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBIH.

GRANIČNI PRELAZI

GP Rača dobio je struju tako se očekuje normalizacija saobraćaja teretnih vozila. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 20 minuta.

Zbog loših uslova za vožnju u Crnoj Gori zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Šćepan Polje-Plužine.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Novi Grad -Dvor.

Oprez: Moguća poledica u kasnim večernjim časovima

Na regionalnom putu R-433 Ulog-Klanci na prevoju Morine, privremeno je obustavljen saobraćaj zbog snježnih smetova. Saobraćaj se na većini ostalih puteva u RS odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. U višim planinskim predjelima i preko prevoja, vozačima skrećemo pažnju na mjestimično zasniježen kolovoz i poledicu, dok je zbog niskih temperatura poledica moguća i u nižim predjelima, naročito preko mostova i na prilazu tunelima.

stanje na putevima karta

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz, a na putnim pravcima Dobro Polje-Brod na Drini i Gacko-Foča, preko prevoja Čemerno (na lokalitetu između dva tunela) na obrušavanje snježnih lavina na kolovoz. Na svim putnim pravcima vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Zbog sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje. Na dionicama u jugozapadnim krajevima i dalje mjestimično ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, a izdvajamo puteve: Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Glamoč-Mliništa i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen). Na putevima na širem području Jablanice i dalje ima izražene poledice.

Na ostalim putevima saobraćaj se odvija po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Padom temperature tokom noći, može se očekivati formiranje poledice na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Vozače pozivamo na maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na dionici GP Šćepan Polje-Plužine, zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Crnoj Gori, trenutno je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 7.5 tona.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Tokom dana više saobraćajnih nezgoda na području Sarajevsko-romanijske regije

Na području Sarajevsko-romanijske regije tokom dana je zabilježeno nekoliko saobraćajnih nezgoda koje su manje ili više prouzrokovali loše očišćeni putni pravci. Snijeg koji intezivno pada otežava odvijanje saobraćaja na većini puteva širom Srpske.

mercedes celjigovic udes

Tokom dana dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo teretno vozilo, koje se prevrnulo na putnom pravcu Mokro - Sokolac. Vozač kamiona je zadobio lakše tjelesne povrede i vozilom Hitne pomoći je prevezen u bolnicu u Istočnom Sarajevu.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske saopšteno je da je danas na području Romanije proglašena zabrana kretanja teretnim motornim vozilima zbog otežanih uslova za saobraćaj. Tačnije, zbog izutetno loše očišćenih putnih pravaca.

Takođe, na magistralnom putu M-5 Pale - Sarajevo, u mjesto Bulozi, danas oko 16:00 časova se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo više vozila, a učesnici su prošli bez težih tjelesnih povreda.

Izdvajamo putne pravce na kojima je saobraćaj otežan: Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banja Luka- Kneževo –Turbe, Banja Luka-Čađavica i Kotor Varoš-Teslić.

Napominjemo da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i vrše čišćenje i posipanje. Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

 

Foto: Radio OSM Pale

Saobraćaj preko planina i prevoja (standardno) otežan i usporen

Zbog snježnih padavina, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja u RS je otežano i usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banja Luka- Kneževo –Turbe, Banja Luka-Čađavica i Kotor Varoš-Teslić.

stanje snijeg voznja sars1

Napominjemo da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i vrše čišćenje i posipanje, gdje je potrebno. U nižim predjelima RS saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Na dionicma u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Zbog snijega koji pada u većem dijelu FBiH, saobraća se otežano i usporeno. Na dionicama u višim planinskim predjelima ugaženog snijega i leda ima na kolovozu. U tim područjima za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Posebno skrećemo pažnju na dionice: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Glamoč-Livno, Bugojno-Kupres-Livno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Konjic, Travnik-Donji Vakuf, Srednje-Olovo-Kladanj.

Na putnom pravcu Stupari-Kladanj-Olovo policija isključuje teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

Na jugu trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skreće se pažnja i na učestale odrone. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uslovima i stanju na putevima

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH frekvencija vozila povremeno je pojačana, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na GP Izačić, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7.5 tona.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.