Usporen i otežan saobraćaj zbog klizišta i poplavljenih puteva

Zbog izlijevanja rijeke Sane na magistralnom putu M-15 Prijedor –Sanski Most u mjestu Žeger potpuna je obustava saobraćaja , obilaznica je , preko Gomjenice. Obustavljen je saobraćaj i na regionalnom putu R-465 opština Modriča u mjestu Vranjak, zbog izlijevanja rijeke Bosne.

odron sanski most

Zbog aktiviranog klizista na magistalnom M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, saobraćaja se sada odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo izlila se rijeka Sana i saobraćaj se odvija veoma otežano, jer se voda nalazi na obe saobraćajne trake, zbog vode na putu saobraćaj se odvija otežano i na putnom pravcu Mrkonjić Grad –Jajce u mjestu Jezero. Na magistralnom putu M-16.1Banja Luka-Prnjavor kod pumpe Dušanić na ulazu u Prnjavor saobraćaj se odvija otežano jednom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu M-4 Teslić-Kotor Varoš preko prevoja Borja zbog odrona saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Zbog izlijevanja rijeke Jošavke, u mjestu Jezero (M-5 Jajce-Bihać) u dužini od cca 50 m zaplavljena jedna saobraćajna traka, pa se vozila propuštaju naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom. Završena je sanacija odrona i saobraćaj se odvija redovno na magistralnom putu M-4, Banja Luka-Čelinac,u mjestu Marjanovići.

poplave podvoznjak

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se rijeka Sana, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne. U Novom Gradu, lokalni put Urije-Šuća, zbog izlijevanja Sane neprohodna je Ulica Meše Selimovića, a u funkciji je alternativni putni pravac preko Urijanskih brda.Sana se izlila i u mjestu Tukovi, na lokalnom putu Tukovi-Volar-Radomirovac.

Povukla se rijeka Usora i pušten je u saobraćaj magistralni put M-4 Banja Luka-Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić. Zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta R-473 Tedin Han-Teslić u mjestu Kamenica.

Na regionalnom putu R-474 Doboj-Prnjavor u mjestu Popovići rijeka Ukrina prijeti da se izlije na kolovoz,ali za sada je ovaj putni pravac prohodan. Na svim putevima koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na veliku mogućnost odronjavanja kamenja i zemlje na kolovoz.

Obilne kišne padavine otežavaju i usporavaju odvijanje saobraćaja na putevima u RS.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima

''Iznenadni snijeg'' onemogućio kretanje šlepera na Romaniji

Prema fotografijama vozača i učesnika u saobraćaju na području Sarajevsko-romanijske regije, konkretno onih koji su se danas uputili preko Romanije ka Sokocu ili Rogatici iz pravca Mokrog, naišli su na potezu Mokro- Ravna Romanija na zastoj u saobraćaju.

zastoj mokro

Foto: Policija zaustavlja-regija Istočno Sarajevo /facebook/

Kao što to obično biva na području Sarajevsko-romanijske regije, nakon više sunčanih dana, putare je jutros na ovom području opet "iznenadio" snijeg, koji je prouzrokovao saobraćajni zasto, u kojem je zbog obilnog snijega saobraćaj usporilo više teretnih vozila-kamiona, a kojima iz AMS Republike Srpske savjetuju obaveznu upotrebu zimske opreme, to jeste, lanaca.

Sudeći prema fotografijama sa stranice ''Policija zaustavlja-regija Istočno Sarajevo'', upozoravamo vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da očekuju da ih prve saobraćajne gužve mogu očekivati već u Mokrom, na putu ka Romaniji.

Da ne bude sve tako crno samo kod nas, iz Auto-moto saveza Srpske kažu da i u drugim krajevima Srpske pada snijeg, te da se saobraćaj na većini puteva odvija mokrim i klizavim kolovozima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

FEDERACIJA BiH

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, u F BIH savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Zbog istražnih radova u tunelu Drenik, na dionici magistralnog puta M-1.8 Duboki Potok-Srebrenik, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Odron na magistralnom putu Sarajevo - Han Derventa, usporen saobraćaj

Veliki odron kamenja na magistralni i jedan od najfrekventnijih putnih pravaca Sarajevo - Han Derventa, u mjestu Bulozi, dogodio se večeras, a fotografije sa lica mjesta koje su vozači poslali na fejsbuk stranicu ''Policija zaustavlja - regija Istočno Sarajevo", govore više od riječi.

odron bulozi

Foto: Facebook.com

Vidljivo je bilo ovih dana na tom istom mjestu da se sitno kamenje osipa na više mjesta, a svjedoci smo i sami bili da su vozači na nekoliko mjesta, na putnom pravcu iz pravca Pala ka Sarajevu, morali da zaobilaze kamenje veličine fudbalske lopte na cesti, kako ne bi oštetili svoje vozilo.

Odroni kamenja na kolovoz na području Istočnog Sarajeva su česti, a sličnih odrona kao što je ovaj je bilo i ranije. Sva sreća pa u tom trenutku na cesti nije bilo vozila, jer bi ovolika količina kamenja ili kraće rečeno dio stijene, mogao usmrtiti nekoga.

Ovim putem pozivamo nadležne institucije da riješe problem stalnog osipanja kamenja na dionici puta od Han Dervente ka Sarajevu.

Ugažen snijeg na kolovozima preko planina i prevoja

Normalizovan je saobraćaj nakon završenog policijskog uviđaja saobraćajne nezgode koja se dogodila jutros na dionici magistralnog puta M-16 Banjaluka-Klašnice, u smjeru od Prijedorske petlje ka Klašnicama.

snijeg put 1

U nižim predjelima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima mjestimično ugaženog snijega. Izdvajamo putne pravce: Mrkonjić Grad-Miliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo, Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

Na regionalnom putu R-433 Klanci-Ulog, na dionici Plužine-Obrnja, zbog jakih udara vjetra i snježnih nanosa, potpuna je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila. Posebno skrećemo pažnju na poledicu, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, pa apelujemo na vozače da voze oprezno, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, upozoravamo na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na magistralnom putu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

FEDERACIJA BiH

Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno, preko prevoja Borova Glava, zbog loših uslova za vožnju, obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila. Na magistralnom putu M-16 Kupres-Šuica obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima i na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bugojno- Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šuica-Tomislavgrad i Livno-Glamoč-Tomislavgrad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara snježne nanose. Na regionalnom putu R-418 Prozor-Mokronoge (Tomislavgrad) pušten je saobraćaj za sve kategorije, ali je i dalje otežano saobraćanje.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH trenutno nema dužih zadržavanja. Na GP Brčko-Gunja zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse iz sigurnosnih razloga.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

 

U naredna dva dana novih 35 centimetara snijega, na planinama do pola metra

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske saopštio je danas da će u naredna dva dana, petak i subotu, odnosno 25. i 26. januar 2019. godine doći do novih snježnih padavina, posebno na istoku Srpske, gdje se očekuje da će tokom ta dva dana pasti između 25 i 35 centimetara snijeg, a u planinama do 50 centimetara.

zima suma kucice

Dežurni meteorolog Igor Kovačić rekao je da se očekuje da će ukupna visina snježnog pokrivača preći 70 centimetara snijega, s obzirom da ga u pojedinim krajevima na istoku Republike Srpske već ima oko 40-50 centimetara.

Sutra, tokom noći, u planinama i u Hercegovini duvaće jak sjevernoistočni vjetar, koji će stvarati probleme sa smetovima.

Jutra će biti dosta hladna, na planinama i do minus 10, u ostalim krajevima između minus sedam i minus tri stepena Celzijusova. Dnevna temperatura će biti oko nule, dok se u nedjelju očekuje još hladnije vrijeme, prestanak padavina i djelimično razvedravanje.

U subotu i nedjelju temperatura vazduha neće prelaziti nula stepeni Celzijusovih.

Od sljedeće sedmice padavine će biti česte i trajaće do kraja mjeseca, te da postoji indicija da ih bude i tokom prvih dana u februaru.

Obavezna upotreba lanaca za teretna vozila preko Romanije

Zbog snježnih padavina saobraća se usporeno i otežano, posebno na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Tisovac-Kneževo-Ugar, Rogolji-prevoj Miliništa, Šipovo-Strojice, Kotor Varoš-Teslić, Sarajevo-Rogatica, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište. Napominjemo da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i vrše čišćenje i posipanje, po prioritetima.

lanci na kamionu

Na putnim pravcima Trebinje-Stolac, preko prevoja Žegulja, Šepak-Zvornik-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak i Tišća-Donje Caparde vozačima skrećemo pažnju na maglu koja smanjuje vidljivost. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost i na ostalim dionicama u višim predjelima, te ponegdje u kotlinama i uz riječne tokove. Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Neophodna je maksimalno oprezna i sporija vožnja, uz obaveznu upotrebu zimske opreme, dok je na dionicama koje vode preko planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučljiva upotreba lanaca, a preko Romanije (Sarajevo-Rogatica) obavezna.

FEDERACIJA BiH

Završen je uviđaj saobraćajne nezgode u mjestu Donja Jablanica (M-17 Jablanica-Mostar), ali se i dalje na ovom lokalitetu saobraća usporeno. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovoj dionici obavezna je upotreba lanaca.

I na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Nove padavine usporavaju saobraćanje i na ostalim putevima u našoj zemlji.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima duva jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BIH nema dužih zadržavanja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Saobraćaj redovan i bez zastoja, ponegdje ugažen snijeg na kolovozu

Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija redovno, bez zastoja. Vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Na putevima u višim predjelima i preko prevoja na kolovozu mjestimično ima ugaženog ili raskvašenog snijega. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište,te puteve na širem području Mrkonjić Grada i Kneževa.

stanje snijeg cesta sars1

Zbog niskih jutarnjih temperatura, skrećemo pažnju na moguću poledicu. U kotlinama i duž riječnih tokova magla mjestimično smanjuje vidljivost, dok su odroni učestali na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Zbog svega navedenog, vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar, a ugaženog snijega ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres.

Na prevoju Makljen na dionici Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na dionicama Kupres-Šuica, Konjic-Mostar i Jablanica-Prozor, upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Na planinama mjestimično ugažen snijeg po kolovozu

Saobraćaj se danas u Republici Srpskoj u nižim predjelima odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima mjestimično ugaženog snijega. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

snijeg put

Dodatan oprez vozačima savjetujemo na širem području Mrkonjić Grada i Kneževa gdje pada snijeg. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Zbog niskih temperatura, upozoravamo na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i prilazima tunelima. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

FEDERACIJA BiH

Na dionicama preko planinskih prevoja mjestimično ima ugaženog snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Bihać-Ključ, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mliništa i Kupres-Šuica. Snijega na kolovozu ima mjestimično i na putevima prema graničnim prelazima Kamensko i Prisika.

Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i na ostalim dionicama, gdje je zbog niskih temperatura moguća poledica. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostove i prilaze tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Takođe, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Saobraćajni kolaps u Sarajevu, udesi širom grada i otkazani letovi

Zbog neočišćenih ulica Sarajevo je ponovo okovano snijegom i ledom, a nadležne službe zadužene za čišćenje grada opet su zakazale. Osim ulica, veliki problem stvaraju i neočišćeni klizavi trotoari, kao i autobuska stajališta, piše avaz.ba.

snijeg kolaps sarajevo

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su kako im je od jutros dojavljeno najmanje šest manjih sudara zbog proklizavanja automobila na sarajevskim ulicama. Na sreću, u ovim nezgodana nema povrijeđenih osoba, ali su se formirale velike gužve i kolone vozila.

U nekoliko navrata od jutros je bilo povremenih prekida tramvajskog saobraćaja, kako zbog gužvi, tako i zbog sudara. Kombiji i autobusi jutros nisu vozili prema brojnim brdskim naseljima u Sarajevu, piše portal Klix.

Jutros je na dionici autoputa u Sarajevu došlo do udesa dva automobila. Povrijeđenih, srećom, nema, ali je na vozilima pričinjena manja materijalna šteta, piše Avaz.

Otkazani letovi za Zagreb i Beč

Zimska služba Međunarodnog aerodroma je na terenu od ranih jutarnjih sati, čiste se površine i provode sve predviđene mjere za odleđivanje površina i aviona, piše Avaz.

S obzirom da su sinoćnji letovi "Croatia Airlinesa" iz Zagreba i "Austrian Airlinesa" iz Beča zbog guste magle otkazani, samim tim i jutrošnji letovi tih avio-prijevoznika sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Zagreb i Beč su otkazani.

Kada su u pitanju ostali današnji letovi za sada nisu najavljena kašnjena, niti otkazivanja letova, saopštili su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Otežan saobraćaj na planinama, posebno na Han Pogledu

Vozače upozoravamo na snijeg na kolovozu, na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja gdje je odvijanje saobraćaja usporeno, a izdvajamo putne pravce: Vlasenica-Han Pijesak, Zvornik-Tuzla,Gacko-Tjentište,Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, Trnovo-Foča, preko prevoja Rogoj, Mrkonjić Grad-Mliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar i Šipovo-Novo Selo

stanje ciscenje snijeg han pijesak

U nižim predjelima zbog zbog niskih temperatura skrećemo pažnju na poledicu i klizav kolovoz, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega na kolovozu ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce Olovo-Kladanj-Vlasenica, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP Gradiška pojačan je intenzitet saobraćaja , dok na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Snijeg i poledica otežavaju odvijanje saobraćaja na planinama

Zbog snježnih padavima i poledice, otežano i usporeno se saobraćaj odvija na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja. Posebno skrećemo pažnju na područje, Kneževa, Mrkonjić Grada ,Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno, Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, a na dionicama puteva Vlasenica-Han Pijesak preko Han Polgeda, Trnovo-Foča preko Rogoja obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

stanje snijeg voznja jahorina 19

Jak vjetar duva na području Gacka, koji povremeno stvara snježne nanose, također zbog jakog vjetra saobraćaj se odvija otežano na putnom pravcu Ulog - Klanci, te se ne preoručuje saobraćajnje na ovoj dionici. Zbog niskih temperatura, poledice ima i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Snijega na kolovozu ima na putevima u istočnim, centralnim i zapadnim krajevima F BIH, kao i preko pojedinih planinskih prevoja. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica - Livno - Kamensko, Ripač - Vrtoče i Kazanci - Bosansko Grahovo - Resanovci, kao i na širem području Posušja, dok se zbog snijega na kolovozu usporeno saobraća na putevima: Glamoč-Mliništa-Mrkonjić Grad, Olovo-Kladanj.

Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Molimo vozače da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta .

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Usporeno odvijanje saobraćaja preko Romanije i Rogoja

Zbog niskih temparatura vozače upozoravamo na poledicu i klizav kolovoz. Pored poledice vozače upozoravamo i na ugažen snijeg na kolovozu, na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja gdje je odvijanje saobraćaja usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Karanovac-Kneževo-Ugar i Šipovo-Novo Selo.

stanje cesta snijeg suma

Na području Romanije i donjeg Podrinja, na visoravnima i u višim predjelima povremeno duva jak vjetar koji nanosi snijeg na kolovoz. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega mjestimično ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Kupres-Šujica. Na dionicama Ripač-Vrtoče i Bosanski Petrovac-Drvar duva jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

GRANIČNI PRELAZI

Na GP Gradiška, Kostajnica i Gradina na izlazu iz BiH čeka se preko sat vremena. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Povodom proslave Dana Republike Srpske, dana 9. januara od ponoći do 10. januara do 6.00 časova, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području RS.

Servisne informacije

Prev Next