SNSD javna preduzeća i fondove zadužio za 1,8 milijardi KM Istaknuto

Napišite komentar

Javna preduzeća i fondovi u Srpskoj zaduženi su od 2006. godine, od kada je SNSD na vlasti, pa do sada za ukupno 1,8 milijardi KM kod stranih i domaćih kreditora, pokazuju podaci Ministarstva finansija Republike Srpske, piše Capital.

novac marke ilustracija

Najveće zaduženje je ono od 160 miliona evra za dionicu autoputa Banjaluka – Prnjavor dužine 35,3 kilometra uključujući i 23,7 kilometara lokalnih puteva. Ovaj kredit uzet je 2013. godine od Evropske investicione banke (EIB) i alociran je na „Autoputeve RS“. Za ovaj projekat je 2018. godine uzeto dodatnih 47 miliona evra kreditnih sredstava.

Oko 98 miliona evra uzeto je 2009. godine od Vlade Japana za projekat izgradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE „Ugljevik“.

Više od 50 miliona evra zadužene su „Željeznice RS“ (ŽRS) i to kod Svjetske banke 2018. godine. Ukupan iznos zaduženja iznosi 51,3 miliona evra. ŽRS su i ranije, 2006. godine, zadužene za 34,4 miliona evra kod EIB za remont i rekonstrukciju pruga, sanaciju mostova, tunela i stanica, modernizaciju signalizacije, telekomunikaciju i elektrifikaciju.

Krediti od po 50 miliona evra uzeti su 2009. godine za obezbjeđivanje povoljnih kreditnih linija za finasiranje investicionih projekata u RS, te 2011. godine za izgradnju hidroelektrane „Cijevna III“ na rijeci Bosni. Prvi je alociran na Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS, a drugi na „Elektro-Doboj“.

Idući kredit po visini je onaj od 42,6 miliona evra alociran na „Elektroprivredu RS“. Uzet je 2007. godine od EIB-a i namijenjen za sanaciju curenja brana u hidroelektranama Trebinje, Višegrad i Bočac i sanaciju i izgradnju distributivnih objekata, nabavku mjerne i druge instalacione opreme, sve u cilju pouzdanosti i kvaliteta isporuke struje, smanjenja gubitaka i poboljšanja energetske efikasnosti.

Od EIB je 2006. godine uzeto i 40 miliona evra za rehabilitaciju puteva, presvlačenje i ojačanje oko 1.105 kilometara na 55 dionica magistralnih i regionalnih puteva, a plasiran je „Putevima RS“. I godinu kasnije, 2007. godine „Putevi“ su zaduženi kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za još 30 miliona evra za projekat rekonstrukcije puteva.

Svjetska banka je 2012. godine dala kredit od 36 miliona evra IRB-u za finasiranje malih i srednjih preduzeća koja doprinose rastu regionalne ekonomije i izvoza u oblasti proizvodnje hrane, prerade poljoprivrednih proizvoda ili srodnim uslugama.

Ovo su samo krediti od 30 i više miliona evra uzeti od stranih kreditora od 2006. do danas za potrebe javnih preduzeća i fondova. Ukupno zaduženje kod stranih kreditora iznosi oko 790 miliona evra ili 1,5 milijardi KM.

Na unutrašnjem planu vlast se za potrebe fondova socijalne sigurnosti i Univerzitetsko – kliničkog centra Banjaluka zadužila za 265 miliona KM, kako bi obezbijedila sredstva za pokriće zakonom utvrđenih prava, izmirenje obaveza prema dobavljačima i finansijskih obaveza za refundaciju naknade plate za porodiljsko odsustvo.

Tako su fondovi i preduzeća za vrijeme SNSD-ove vlasti zaduženi ukupno 1,8 milijardi KM.  U Ministarstvu finansija RS nisu naveli koliko je od navedenih kredita do sada vraćeno.

Poreska uprava zapošljava bez konkursa i krši Zakon o javnim nabavkama

Napišite komentar

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je zapošljavala pripravnike bez konkursa, načelnicima odjeljenja je davala veće koeficijente za obračun plata od zakonom propisanih, ali i netransparentno kupila poslovni prostor u Prijedoru, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

poreska uprava

CAPITAL je nedavno objavio da je Poreska uprava RS za dva miliona KM kupila poslovni prostor u Prijedoru od brata ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, a upravo su zbog ovog poslovnog prostora revizori preporučili Poreskoj upravi RS da osigura transparentnost pri kupovini ili zakupu postojećih zgrada u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Кupovina namještenog i opremljenog poslovnog prostora nije realizovana u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama, jer nije u dovoljnoj mjeri obezbijeđena transparentnost procedure pri kupovini, kako to zahtijevaju opšti principi definisani zakonom“, navedeno je u revizorskom izvještaju Poreske uprave RS za prošlu godinu.

Revizori su naveli i da je Poreska uprava u 2018, kao i ranijih godina, zapošljavala državne službenike na određeno vrijeme na duže od šest mjeseci te da je zapošljavala pripravnike bez konkursa.

Naveli su i da su načelnicima odjeljenja u statusu namještenika utvrđeni veći koeficijenti za obračun plata od zakonom propisanih, dok su pripravnicima utvrđene niže neto plate od zakonom propisanih.

Revizori su utvrdili i da ministar finansija pojedinim obveznicima nije ukinuo rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza po prijemu obavještenja od Poreske uprave da se ne pridržavaju uslova iz rješenja.

„To se najvećim dijelom odnosi na javne zdravstvene ustanove, čije su obaveze mirovale do 30. juna 2017. godine uz obavezu redovnog plaćanja tekućih obaveza za poreze i doprinose. U toku 2018. godine se nije odlučivalo o zahtjevima javnih zdravstvenih ustanova“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Firmama u stečaju u prošloj godini otpisano 63 miliona KM duga

Naveli su i da je ministar finansija, na osnovu zaključaka Vlade RS, donio devet rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga u ukupnom iznosu od 21,9 miliona KM bez obezbjeđenja poreskog duga kako je propisano zakonom.

„Pojedini poreski dužnici, za koja je rješenja donio ministar finansija, nisu obezbijedili dug ili su dostavili sredstva obezbjeđenja koja nisu propisana zakonom i ostvarili su pravo na odgađanje duga više puta jer im nisu ukinuta prethodna rješenja po kojima nisu izmirivali obaveze“, dodaje se u izvještaju.

Poreska uprava je i u prošloj godini otpisala milione KM potraživanja od firmi u stečaju. Prema izvještaju o otpisu potraživanja PURS je lani otpisala 63,1 milion potraživanja.

Po osnovu otpisa stečajnih potraživanja doneseno je 496 rješenja o nenaplativosti u iznosu od 60,5 miliona KM i 3.826 rješenja o nenaplativosti po osnovu zastare potraživanja u iznosu od 2,6 miliona КM.

U izvještaju je pojašnjeno da rješenja o nenaplativosti po osnovu otpisa stečajnih potraživanja Poreska uprava donosi nakon što stečajni sudija zaključi postupak i donese rješenje koje postane pravosnažno.

Dragan Bogdanić sam sebi organizovao skup podrške

Napišite komentar

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Teslić osuđuje sve vrste nasilja, pogotovo to što je u posljednje tri godine veliki broj raznih vidova nasilja nad građanima i imovinom na području naše opštine ostao nerazjašnjen, neriješen i neprocesuiran od strane MUP i okružnog tužilaštva.

teslic podrska bogdanicu

– Upravo iz tog razloga nije nam jasan razlog i povod za jučerašnje proteste u organizaciji SNSD i vanredne sjednice Skupštine opštine Teslić, kojima su dali sebi za pravo da se stave iznad institucija MUP i tužilaštva, u koje se inače zaklinju – navode u SDS.

Pitaju da li to SNSD i Dragan Bogdanić nisu zadovoljni radom okružnog tužilaštva, MUP i sudstva i da li protestima koje organizuju, te vanrednom sjednicom SO Teslić – prejudiciraju rezultate istrage koja je u toku, dok je osumnjičeni u pritvoru i koji je u obradi tužilaštva? Zašto pravdu traže na ulici?

– Zašto vrše javni pritisak na MUP i tužilaštvo? Zašto ne prepuste institucijama da rade svoj posao? Da li SNSD-ova skupštinska većina u lokalnom parlamentu zaključcima, te izjavama predsjednika SO Teslić i odbornika kojima sugerišu MUP i tužilaštvu način i pravac na koji treba da usmjere svoju istragu – znači da SNSD i Dragan Bogdanić ne vjeruju da MUP i Tužilaštvo odgovorno rade svoj posao i da prilikom sprovođenja istražnih radnji neće uvažiti sve činjenice i dokaze koji su im na raspolaganju? – pitali su oni.

Navode da je proteste koje je juče organizovao Dragan Bogdanić i SNSD u podršku samima sebi, javnost je odmah prepoznala kao farsu u kojoj su natjerani da učestvuju radnici nekoliko javnih preduzeća sa područja opštine Teslić, u radno vrijeme u 9 sati ujutru.

– Cilj tog cirkusa je bio da se javnost ubijedi da incident koji se desio prije nekoliko dana nije proizvod ličnih relacija Dragana Bogdanića, nego da se radi o široj zavjeri protiv njega, u šta ne vjeruju ni njegovi najbliži saradnici – naveli su u SDS Teslić.

Navode da odbornici Srpske demokratske stranke nisu željeli da učestvuju u današnjem cirkusu u organizaciji SNSD i Dragana Bogdanića.

– Predsjednik Kluba odbornika Srpske demokratske stranke u SO Teslić, Milan Kasapović i odbornik SDS u SO Teslić, Aleksandar Šakanović po ko zna koji put u izjavi za medije da SDS osudili su sve vidove nasilja, ali su naglasili da je besmislena kvalifikacija da se za unutarstranački SNSD incident optužuje načelnik opštine i SDS, te da je iz istog razloga besmisleno i učešće odbornika SDS u takvoj vanrednoj sjednici SO Teslić koja ima za cilj donošenje takvog zaključka – navode oni.

Dodaju da jučerašnji zaključci SNSD skupštinske većine mogu biti samo povod za tužbe zbog insinuacija i etiketiranja, te će svi oni koji su glasali za takav zaključak i javno za medije iznijeli takve tvrdnje na sudu morati da se pravdaju odakle im pravo za to i na osnovu kojih dokaza.

SDS: Boljeg za nas nema

– Najiskrenije i od srca, mi iz SDS Draganu Bogdaniću ne želimo nikakvo zlo, već da ga Bog što duže poživi i da što duže bude na čelu SNSD u Tesliću, jer boljeg za nas od njega odavno nije bilo na čelu te stranke, što pokazuju i jučerašnji ne pretjerano inteligentni potezi koji su već naišli na sveopštu osudu javnosti – zaključili su oni.

Višković: Srpska i Srbija grade tri elektrane na Drini Istaknuto

Napišite komentar

Republika Srpska i Srbija prvi put rade na velikim energetskim projektima izgradnje tri elektrane na gornjem slivu Drine čija je vrijednost oko 450 miliona evra, a novi sastanak predstavnika institucija Republike Srpske i Srbije u maju donijeće još mnogo novih projekata, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

radovan viskovic12

- Razgovaraćemo o investiranju u Srpsku. Vodimo pregovore sa određenim kompanijama iz Srbije o tome da dođu u Republiku Srpsku. Već smo se dogovorili da Srbija iz fonda koji ima za podsticanje investicija prema stranim ulagačima, podstakne svoje privredne subjekte da otvaraju pogone u Srpskoj. Sve ono što strani investitori dobijaju u Srbiji sada će dobijati privrednici iz Srbije za otvaranje pogodna u Srpskoj - rekao je Višković za ''Novosti''.

Privrednici iz Srbije se već javljaju i obavlajju istraživanja tržišta, kaže on i dodaje da očekuje konkretne rezultate ove godine kao i da veliki srpski brendovi otvore proizvodne pogone širom Srpske.

- Zamolio sam predsjednika Aleksandra Vučića da pokuša da utiče na kompanije iz Srbije koje imaju sjedište u Federaciji BiH da se vrate u Republiku Srpsku. Njihov odlazak nam je napravio znatne gubitke u privednom smislu, jer povrat PDV za te firme ide u Federaciju, a Srpska gubi milione - rekao je on.

Kako je dodao, bar 20 ozbiljnih kompanija iz Srbije sada ima svoje sjedište širom BiH, od Mostara, Širokog Brijega do Sarajeva, a u Banjaluci očekuju da se one vrate u Srpsku.

Na konstataciju da su te firme otišle zbog bolje poslovne klime u Federaciji, Višković kaže da to nije tačno i da su uslovi za privređivanje bolji od uslova u Federaciji.

- U jednom momentu jeste situacija na terenu bila zategnuta, ali je sve promijenjeno u posljednje tri godine u korist Republike Srpske. Naša zbirna poreska stopa na primanja je manja nego u FBiH. Cijena električne energije je manja nego u FBiH - rekao je on.

Miličević: Bogdanić donio nekulturu i primitivizam na političku scenu Teslića Istaknuto

Napišite komentar

Zbog optužbi da stojim iza napada na poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i bivšeg ministra zdravlja RS Dragana Bogdanića podnijeću krivičnu prijavu protiv Komiteta opštinskog odbora SNSD Teslić, rekao je za Srpskainfo načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević.

milan milicevic2

Podsjetimo, Ilija Pavlović uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je u Tesliću više puta šakom u glavu udario Bogdanića.

Miličević je u razgovoru za naš portal rekao da je zatečen saopštenjem SNSD Teslić i da će danas podnijeti prijavu protiv njih.

''Jako je bezobrazno da Komitet opštinskog odbora SDSD u Teslić izda saopštenje u kome jasno stoji, da oni osuđuju mene kao načelnika opštine da sam organizovao napad na Bogdanića'', rekao je Milićević, piše Srpskainfo.

On je dodao da nekultura i primitivizam u politici u Tesliću postoji od momenta pojave Bogdanića na političkoj sceni.

''Prije svega osuđujem svaki vid nasilje i upotrebu fizičke sile bilo gdje na svijetu, a ne samo u Tesliću. To je moj životni stav i tako se ponašam. Da li ovaj napad ima političku pozadinu ili je riječ o privatno neriješenim odnosima, to neka rješavaju nadležni organi koji se sa tim trebaju baviti'', poručio je Miličević.

Iz SNSD Teslić u srijedu uveče je saopšteno da je napadač na Bogdanića u proteklom periodu u dva navrata boravio kod načelnika.

''Nakon ovoga postavlja se jasno pitanje, kojim povodom, obzirom da je pomenuti i ranije korišten od strane načelnika za prljave radnje. Da se ovaj događaj mogao očekivati, svjedoče i priče po gradskim kuloarima u kojima je Pavlović govorio da mu je Škrebić D. nudio pare, kako bi prebio Bogdanića'', saopšteno je iz SNSD.

Direktor ŠG ''Vučevica'' Čajniče prisluškivao radnike, pa ih ucjenjivao

Napišite komentar

Predsjednik sindikalne organizacije ''Vučevice'' Jadrnka Tadić kaže da su pored raznih vrsta maltretiranja radnika i mobinga od strane bivšeg direktora Mašića otkrili da su prisluškivani u svojim kancelarijama.

nedjo masic cajnice

Kako je na silu došao u fotelju Šumskog gazdinstva ''Vuševica'' u Čajniču, Neđo Mašić je tako na silu i otišao, ali je iza sebe u ovom preduzeću ostavio gubitke, nezakonite kupovine objekata i mašina, ali i slučaj sa prisluškivanjem radnika o čemu će zadnju riječ, kako izgleda, reći istražni organi.

Predsjednik sindikalne organizacije ''Vučevice'' Jadranka Tadić kaže da su pored raznih vrsta maltretiranja radnika i mobinga od strane bivšeg direktora Mašića otkrili da su prisluškivani u svojim kancelarijama.

"Postavljanje prislušnih uređaja na našim računarima u kancelarijama su bili vrhunac maltretiranja, jer su radnici doživjeli i to od njega da ih neko prisluškuje šta pričaju u firmi, ali i privatno među sobom", kaže Tadićeva.

Ona dodaje da su radnici zaključili da su uređaji za prisluškivanje postavljeni krajem avgusta, vikendom, i to pred izbore 2018.godine.

"Primjetili smo čudan kabl kako izlazi iz kućišta kompjutera, njegovim tragom dolazimo do malog uređaja sa antenom, a mikrofon je izgleda bio u računaru", ispričala je Tadićeva.

Mašić je, koji je kadar SNSD, uz pratnju policije 12. avgusta 2017. godine, oko šest časova ujutro, zauzeo direktorsko mjesto, a smijenjen je, skoro u tajnosti 21. februara ove godine.

Prema nekim informacijama Služba za unutrašnju kontrolu ''Srpskih šuma'' pronašla je u ''Vučevici'' prislušne uređaje i prijavila policiji. Da li je to bio razlog njegove smjene niko nije potvrdio.

Sindikalna organizacija je u krivičnoj prijavi protiv Mašića skrenula pažnju i na nezakonitu kupovinu devastiranog hotela ''Orijent'' i njegovu rekonstrukciju bez saglasnosti matičnog preduzeća ''Srpske šume'' i tendera za sanaciju, a zatim nabavku polovnih građevinskih mašina i druge malverzacije.

Višković već 45 dana ćuti o Đokićevoj diplomi, u FBiH počele provjere Istaknuto

Napišite komentar

Dok je u Vlada Federacije BiH pokrenula reviziju diploma svojih zaposlenih, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković već 45 dana odbija da portalu "Direkt" dostavi odgovore kada će i na koji način sankcionisati ministra Petra Đokića zbog toga što je u zvaničnoj biografiji godinama lagao o svojoj diplomi.

radovan viskovic 1

Foto: Vanja Malidžan

Obećanje da će sankcionisati Đokića Višković je novinarki "Direkta" dao prilikom svoje zvanične posjete Trebinju. Nakon toga, naš portal otkrio je da je Đokić diplomirao na privatnom fakultetu "Megatrend" u Beogradu, a ne na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kao što je lažno navodio u svojoj biografiji, pa smo uputili zvanični upit premijeru Viškoviću da se očituje na navedeno javno dato obećanje. Međutim, odgovor nismo dobili ni nakon 45 dana.

Naše pokušaje da dobijemo odgovore Viškovićeva portparolka Danijela Pejić prvo je pokušala da opstruiše tako što nam je u telefonskom razgovoru rekla da naš portal "nije dokazao da je Đokićeva diploma lažna". Na našu konstataciju da nismo ni dužni da to dokažemo i da je premijer Višković obećao da će sankcionisati ministra ako se ispostavi da je lagao u svojoj biografiji, Pejić je rekla da će nam poslati odgovor. No, nakon toga, Pejić nas je obavijestila da, vjerovali ili ne, "odgovor nećemo dobiti, jer premijer Višković smatra da nam je odgovor na postavljeno pitanje već dao u Trebinju".

Naša dalja insistiranja da se Višković očituje na obećanje koje je javno dao građanima, ostala su bez odgovora, jer portparolka Pejić uporno ignoriše naše pozive i poruke.

U Vladi FBiH druga priča

U Vladi Federacije BiH je počela provedba zaključka s njene 169. sjednice od 17. januara 2019. godine, o pokretanju revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH već provodi aktivnosti na provjeri diploma svih članova Vlade, premijera, zamjenika premijera i federalnih ministara, njihovih savjetnika i ostalih državnih službenika i namještenika ovog sekretarijata.

Već su upućeni dopisi svim obrazovnim ustanovama čije diplome su priložene u personalnim dosijeima uposlenih i neke od njih su već dostavile odgovor.

U Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH izražavaju zadovoljstvo ažurnošću i brzinom kojima stižu odgovori i cijene da takva dobra saradnja visokoškolskih i drugih obrazovnih ustanova jeste znak da obrazovna zajednica podržava napore Federalne vlade na otkrivanju onih koji su, eventualno, zloupotrijebili obrazovni sistem.

 

Cvijanovićeva kupila pet novih automobila za 650.000 KM! Istaknuto

Napišite komentar

Predsjednica RS Željka Cvijanović ponovo je utrošila stotine hiljada maraka na auto-šoping u "Brčko Gasu" Đorđa Kojića, jednog od osnivača SNSD-a i predsjednika brčanskog odbora ove stranke.

zeljka cvijanovic auto1

Pet novih limuzina iz budžeta će mu platiti 650.032 KM sa uračunatim PDV-om! Pristigle su tek dvije ponude, a odlučeno je da je, kako je javnost već i navikla, ona „Brčko Gasa“ najpovoljnija – 5.168 KM niža od cifre koju je Cvijanovićeva bila spremna da izdvoji. O lotovima nije bilo govora pa se znalo da će kompletan iznos završiti na računu samo jedne firme.

Kojić je cijenu prilagodio, ali i očito ispoštovao želje kabineta u pogledu komfora i bezbjednosti. Stavka „obavezna oprema“ podrazumjevala je grijаnje prednjih i zаdnjih sjedištа, ambijentаlnа svjetlа u unutrаšnjosti vozilа, elektroаsistenciju prilikom zаtvаrаnjа vrаtа, putni računar i automаtski trozonski klimа uređаj sа dodаtnim kontrolаmа zа klimu nаzаd.

Jedno od vozila mora biti minimalne dužine od 5,3 metara što, kako su već pisali mediji, odgovara vozilu"Audi A8".

Prosječno, prosječna vrijednost automobila je 130.000 KM, što je daleko više od dosadašnjih predsjedničkih kupovina. U septembru 2017. Služba predsjednika kupila je vozilo za 65.000 maraka, a pod pritiskom javnosti i građanskih protesta raskinut je ugovor za vozilo koje je koštalo oko 75.000 KM.

Kako se cijeni apsolutna sloboda?

Predsjednica, kako je Žurnal pisao, ove godine planira da potroši ukupno milion budžetskih maraka za obnavljanje i održavanje voznog parka. Puno? Svi znamo da sloboda nema cijenu i, što bi Cvijanovićeva rekla, "rijeka teče tamo, brdo je ovdje, planina je ovdje, trava izrasla ovdje, ovdje se dešava..." Svugda mora da stigne pa sloboda građana RS ne smije da dođe u pitanje zbog tričavih 1.000.000 KM.

O svemu može da misli Cvijanovićeva kada je instituciji predsjednika RS na raspolaganju 10,85 miliona KM. Nakon što Kojić obnovi vozni park, servisiranje i održavanje vozila ova institucija će plaćati 110.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. U odnosu na godinu ranije gorivo će biti skuplje za 20.000 KM i građani ga, za potrebe svite Cvijanovićeve, plaćaju 210.000 KM.

Nekoliko starih automobila, najavila je, ići će na licitaciju, ali vozila u kojima se vozi služba moraju da budu bezbjedna. A pravila ispoštovana!

Pravila, kad njemu odgovara, voli i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, jedan od Cvijanovićevoj omiljenih. Promptnost Lukač izuzetno cijeni pa ga u stopu može pratiti samo stranački kadar. Dvije limuzine – "Brčko gas" – 160.000!

U martu ove godine potpisom na ugovor ispoštovano je da motor u automobilima bude od minimalno 190 konjskih snaga, odnosno 140 kilovata, a i da se razlikuju u pogonu i boji. Osim što je bila jedina pristigla ponuda, auto-diler Kojić, u maniru pravog trgovca, pojeftinio je robu za 380,5 KM i 72 KM u odnosu na cifru koju je Lukač odredio.

Prvi specijalac RS vjeruje "Brčko Gasu" pa je i 20. februara kod Kojića pazario putnički kombi za 58.000 KM. Prethodno, 26. aprila prošle godine na adresu MUP-a isporučena su dva kombija i to za više od 140.000 KM.

Podsjetnik na poznato

Stranački podoban kvalitet brčanskog preduzetnika nije nepoznanica, jer je Kojić, o čemu je Žurnal takođe pisao, institucijama u RS prodao luksuzne automobile vrijedne oko dva miliona KM. Za sada već više od 20 dobijenih tendera bile su mu potrebne samo dvije godine.

Automobile dugogodišnjeg prijatelja Milorada Dodika kupuju svi – od Regulatorne komisije za Energetiku RS, preko "Šuma RS", ministarstava pa do načelnika opština i gradonačelnika. Svima je, kako su kao po direktivi naveli, bio najpovoljniji ponuđač. Nisu često spominjali i da je jedini prijavljeni pa su stotine hiljada maraka, koliko košta komfor u VIP loži RS, i mogle da odu samo u njegov džep.

 

Piše: Žana Gauk/Žurnal

Vlada Srpske priznala da ne zna ko su vlasnici ''Batagona''

Napišite komentar

Vlada Republike Srpske nije se bavila pitanjem ko je vlasnik firme „Batagon International AG“ iz Švajcarske, kojoj su prodata milionska potraživanja Srpske u Fabrici glinice „Birač“ i hotel „Bistrica“ na Jahorini.

vlada rs 2017

Poslanik SDS-a Miladin Stanić zatražio je danas tokom zasjedanja parlamenta Srpske od potpredsjednice Vlade RS i ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić da odgovori da li joj je poznato da je vlasnik preduzeća “Batagon” Dalibor Matić osuđivan za utaju poreza u Švajcarskoj.

On je zatražio od ministrice Golić da pred narodnim poslanicima odgovori i na pitanje da li joj je poznato da preduzeće koje je Vlada RS prodala kompaniji “Batagon” nema nikakvu imovinu u Švajcarskoj.

Golićeva je odgovorila da uopšte nije ulazila u to ko je vlasnik firme “Batagon”, niti joj je poznato ime vlasnika.

„Nisam istražni organ i nisam to istraživala, niti je Vlada Srpske ulazila u to“, kazala je Golićeva.

Istakla je da je saglasnost na sve ugovore dalo Pravobranilaštvo RS. Stanić je kazao kako nije zadovoljan odgovorom, jer ministar nije odgovorila na njegovo pitanje.

„Vaš odgovor liči na kišu oko Kragujevca. Tužno je da ne znate ko je vlasnik “Batagona”, ni da li je kažnjavan i kakve reference ima firma kojoj prodajete imovinu Srpske. Kako možete prodavati imovinu na takav način. Pa ni sjemenke na pijaci se ne prodaju tako“, kazao je Stanić.

Dodao je da očekuje pisani odgovor od ministrice Golić na njegovo pitanje.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je Vlada Republike Srpske prodala švajcarskoj kompaniji „Batagon International“ 43 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“

Podsjećamo, „Batagon“ je preuzeo i više od 20 odsto Pavlović banke, što je početak sticanja kontrolnog paketa. Iz ove kompanije saopštili su da je „Batagon International AG“ na tržište BiH ušao sa jasnim ciljem da unaprijeđuje privrednu i poslovnu klimu.

„Svi relevantni podaci o kompaniji “Batagon” i dokaz o raspoloživim sredstvima za ulaganje su dostavljeni Vladi Republika Srpske. Nakon detaljne provjere i analize dobijena je i prethodna saglasnot za sticanje kvalifikovanog – kontrolnog učešća u Pavlović International Bank Bijeljina od strane Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, u skladu sa Zakonom utvrđenim procedurama čime je odstranjena bilo kakva sumnja na upitnost vlasništva i pozadinsku strukturu kompanije”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je “Batagon” vlasnik pravnih lica na teritoriji Švajcarske, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te da zapošljava preko 1.000 ljudi. Takođe, kompanija posluje sa više od 10.000 kompanija iz EU, Afrike, Azije i Rusije i do sada je investirala značajna finansijska sredstva u više zemalja EU.

U saopštenju se navodi da je u posljednjih godinu i po dana “Batagon” aktivno prisutan u zemljama regiona i na prostorima bivše Јugoslavije, gdje je do sada investirao više od 100 miliona evra.

Gorivo skuplje i do 10 feninga

Napišite komentar

Gorivo u BiH je u protekloj sedmici, u odnosu na pretprošlu sedmicu, bilo skuplje i do 10 feninga po litru. Ako nam je za utjehu, na početku ove sedmice nije došlo do novih korekcija, ali vozači strahuju da će se to ubrzo desiti, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu, odakle su se trendovi, bar kada je riječ o poskupljenjima, uvijek slijevali i u BiH.

tocenje goriva pumpa

Po informacijama Spoljnotrgovinske komore BiH, oslonjene na podatke Međunarodne unije drumskog saobraćaja, u pretprošloj sedmici smo benzin 95 plaćali 2,16 KM, za benzin 98 trebalo je izdvojiti 2,31, a za litar dizela 2,26 KM. Već u prošloj sedmici dizel je poskupio i koštao 2,36 KM, a narasla je i cijela benzina 98 - na 2,36 KM, dok benzin 95 nije poskupljivao.

Cjenovnici su juče bili na prošlosedmičnom nivou, ali informacije kojim raspolažu vozači nisu optimistične.

"Mi smo još prije desetak dana imali informaciju da treba doći do poskupljenja goriva, s tim što na benzinskoj pumpi gdje ja točim nije bilo korekcija. Međutim, očekuje se da se to dogodi svaki dan", rekao je za "Nezavisne" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Po njegovim riječima, svako poskupljenje goriva je predstavnicima ove branše poput omče oko vrata.

"Mi unazad deset godina nismo uspjeli da dignemo cijenu prevoza, malte ne ni žuti fening. Svako poskupljenje goriva nama je ogroman problem, jer mi cijene svojih usluga ne možemo dići", žali se Grbić.

Prema podacima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, u Banjaluci u proteklom periodu nisu rasle cijene goriva.

"Nezahvalno je procjenjivati šta bi se moglo desiti u narednom periodu kada je riječ o cijenama goriva, ali zasad nema najava da će doći do promjena", rekli su za "Nezavisne" iz ove grupacije.

Jedan Banjalučanin kaže da više nema smisla da cijene goriva skaču i da se to pravda kretanjem na svjetskom tržištu jer je naš standard ionako loš.

"Planiram što više da se vozim biciklom na posao, vidim mnogi to će rade, kako bih uštedio bar malo", rekao je on.

Inače, na svjetskim tržištima su cijene nafte porasle i prošle sedmice, dosegnuvši novi najviši nivo od novembra prošle godine, što je ponajviše posljedica smanjenja ponude iz Venecuele, Irana i Libije.

Kako javljaju agencije, na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice porasla za 1,7 odsto, odnosno na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3 odsto, na 63,89 dolara

 

Dolaskom SNSD-a na vlast Doboj se zadužuje milionskim kreditima

Napišite komentar

Grad Doboj je raspisao tender za kredit od 4,35 miliona KM kojim planira da finansira šest projekata. Grad se zadužuje na deset godina, a u tom periodu spreman je da plati kamatu od 1,2 miliona KM.

gradska uprava doboj

Najviše novca planirano je za izgradnju sportske dvorane i to 2,5 miliona КM. Po 500.000 KM predviđeno je za asfaltiranje ulica, za izgradnju stambenog objekta u naselju Bare te za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju saobraćajnice i kolektora, dok je za rekonstrukciju pumpne stanice Rudanka planirano 350.000 КM.

Kada su u pitanju uslovi pod kojima se Doboj planira zadužiti, u tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je rok otplate deset godina, uključujući i grejs period od dvije godine, a kamatna stopa fiksna.

Zainteresovane banke ponude mogu dostaviti do 23. maja.

Pored Doboja, tender za milionski kredit raspisala je i opština Milići. Ova opština planira da zaduži tri miliona KM na deset godina i po fiksnoj kamatnoj stopi do 3,8 odsto. Kredit je planiran za finansiranje kapitalnih investicija, a zainteresovane banke ponude mogu dostaviti do 4. juna.

Odluku o kreditnom zaduženju od tri miliona KM ranije su donijeli odbornici Skupštine opštine Milići, predsjednik Skupštine Branislav Novaković tada je rekao da je više od dva miliona KM predviđeno za asfaltiranje makadamskih puteva, te oko 600.000 KM za sanaciju vodovoda iz pravca naselja Žutica i dijela gradskog vodovoda sa azbestnim cijevima.

U Srpskoj raste broj djece oboljele od malignih bolesti Istaknuto

Napišite komentar

Broj djece u Republici Srpskoj, oboljele od malignih bolesti je u porastu. U prošloj godini je na Odjeljenju dječije hematoonkologije primljeno 33 mališana. Najčešće oboljenje je akutna limfoblastna leukemija. U prošloj godini je u odnosu na 2017 broj oboljele djece od ove bolesti tri puta veći.

dijete rak

Foto: ilustracija

Postoji određen broj dijagnoza koje nisu registrovane, jer se djeca sa određenim oboljenjima direktno upućuju na liječenje u Srbiju.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije sa Centrom za hemofiliju UKC RS, prof. dr Jelica Predojević Samardžić, kaže da incidencija tih bolesti raste:

– Imamo zabilježeno egzaktno kroz naše medicinske podatke. Ako ćemo govoriti o učestalosti samo pojedinih malignih bolesti, a naječšća među njima je akutna limfoblastna leukemija, za prošlu godinu smo imali gotovo tri puta veći broj pacijenata nego što je to bilo 2017.godine.

Tačan broj oboljele djece u Republici Srpskoj nije poznat, jer ne postoji registar za rak ni na nivou entiteta, ni na nivou države. Iako je broj izlječenja djece na banjalučkoj onkologiji 80 odsto, ona se uglavnom odnose na lakše slučajeve, dok roditelji djece sa komplikovanijim oblicima bolesti spas traže u Beogradu ili u nekoj od evropskih klinika.
Nikolijina najveća podrška je brat Aleksej

Četvorogodišnja Nikolija Kljajić iz Banjaluke ima tumor moždanog stabla. Zahvaljujući liječenju u Rusiji, ona je danas dobro. Njeno stanje se prati, a troškove liječenja na klinici u Sant Peterburgu, kao i troškove kontrole snosio je Fond solidarnosti.

– Nikolija je bila dva i po mjeseca u bolnici u Rusiji. Bilo je planirano mjesec i po, ali zbog komplikacija sa plućima ostali smo duže. Nikolija je sada super, hvala bogu. Nadamo se da će tumor stati tu gdje je i da neće biti kompliakcija. Očekuju nas pregledi i kontrole, ali nadam se da će biti u redu – izjavila je njena majka Svjetlana.

Nikolijina najveća podrška je brat Aleksej, koji ima 18 mjeseci. Nikolijina majka smatra je da je jedina ispravna odluka, nakon Nikolijine dijagnoze, bila da joj rodi brata ili sestru, jer je znala koliko će joj to značiti:

– Tumori generalno, svi su nam rekli, nemaju veze s genetikom. Ljekari nisu sigurni je li Nikolija dijete koje je rođeno s tim ili se to naknadno desilo. Nama se to desilo, mi se borimo do sada uspješno zahvaljujući ljekarima i prijateljima.

Broj djece oboljele od raka je u porastu svuda u svijetu, ne samo kod nas, tvrde stručnjaci. Razlog, međutim, nije poznat. Banjalučka dječija onkologija postala je kvalitetno mjesto za dijagnozuu i liječenje, zahvaljujući stručnom medicinskom kadru. Zato je sve više pacijenata koji im vjeruju.
“Dječija onkologia je teška”

Prof. dr Jelica Predojević Samardžić kaže da, nažalost, postoje dijagnoze koje su prisutne samo kod djece:
– Djeca boluju gotovo od svih malignih bolesti kao i odrasli, a onda još imaju i neke vrste malignih bolesti koje su samo prisutne kod djece. To se odnosi na embrionalne tumore koji se javljaju samo kod djece i uglavnom se dijagnostikuju u prvoj godini života ili čak u novorođenačkoj dobi. Mi smo u prošloj godini kod troje novorođenčadi neposredno nakon rođenja otkrili maligne bolesti. Dječija onkologia je teška, jer podrazumjeva liječenje djece do 18 godina. A svi tumori nemaju jednaku prognozu. Zahvaljujući tome što smo član studijeske evropske grupe za liječenje leukemije i imamo na raspolaganju najsavremenije protokole, postigli smo evropski nivo, a to je izliječenje više od 80 odsto pacijenata.

Doktori tvrde i da na neke od malignih bolesti utiče i dob i pol djeteta. Za neke vrste tumora procenat izliječenja je manji. Kada je u pitanju izliječenje, stepen recidiva, odnosno povratka bolesti, nije visok.

– Lijekova uvijek mora biti tačno onda kada trebaju. Svako loše i nekvalitetno provođenje terapije povećava rizik za povrat bolesti. Jedan od glavnih faktora da li ćemo dijete izliječiti ili zaliječiti i bolest će se vratiti, je kvalitetan tretman – dodala je Predojević Samardžić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja priznaju da se zna desiti da nekog lijeka u određenom trenutku ne bude, ali da ima zamjenski. Ukoliko ne postoji zamjena za lijek, onda roditelji sami moraju kupiti lijek, a novac im se refundira. Fond finansira 100 citostatika a za sada, kako kažu, problema sa nabavkom nema.

Ako se neki zahvat ili pregled ne može obaviti u Srpskoj, onda se djeca šalju u Klinike u inostranstvu, sa kojima Fond ima potpisan sporazum.
Fond solidarnosti pun pogodak

U prošloj godini je na liječenje djece do 18 godina u inostranstvu potrošeno četiri miliona maraka.

– Oboljeli od malignih bolesti bez obrira na starosnu granicu su oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njene komplikacije, a djeca do 15 godina su u potpunosti oslobođenja od svega plaćanja participacija, dok ostala osigurana lica koja boluju od malignih bolesti su oslobođenja plaćanja participacija osnovne bolesti i njenih komplikacija – pojasnila je portparol FZO RS Darija Filipović Ostojić.

Roditelji djece oboljele od malignih bolesti kažu i da nemamo palijativnu njegu, kao ni program praćenja izliječenih.

U Udruženju “Iskra” priznaju da je napravljen veliki iskorak u liječenju djece otvaranjem roditeljske kuće, koja se nalazi pored Kliničkog centra. Trenutno su ispunjeni kapaciteti. Sedmoro djece se nalazi u roditeljskoj kući, sa jednim od roditelja, ali ih uvijek ostali članovi porodice mogu posjetiti. U Udruženju potvrđuju da je najveći problem kada određenog lijeka nema.

– Kada roditelj nema novac, onda mora da nađe novac. Tu nema ili-ili, moraju ili posuditi ili naći novac na bilo kakav način, jer roditelju je najvažniji život njegovog djeteta. A zaista od toga da li će njegovo dijete primiti terapiju na vrijeme, zavisi ishod svega – ocijenila je predsjednik “Iskre” Dijana Berić.

Kada neko liječenje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ne može da isfinansira, tada se roditelji obraćaju Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U prošloj godini odobreno je 96 zahtjeva, a na liječenje u inostranstvo otišlo je 82 djece iz Srpske. Fond solidarnosti je, u stručnim krugovima, ocijenjen kao jedna od najboljih inicijativa u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina. Najveći prihod Fonda dolazi od građana RS, koji uplaćuju dio plata za liječenje teško oboljele djece. Dio prihoda obezbjeđuju i lokalne zajednice.