Predstava ''Zla žena'' i pred paljanskom publikom

Napišite komentar

Amaterski dramski studio Matične biblioteke Istočno Sarajevo odigraće predstavu ''Zla žena'' u subotu, 21. aprila 2018. godine, u Kulturnom centru Pale sa početkom u 18:00 časova. 

zla zena novi plakat

Glumci Amaterskog dramskog studija pri Matičnoj biblioteci predstavu ''Zla žena'' su dva puta igrali pred publikom u Istočnom Novom Sarajevu, a sada je došao red i na Pale.

Predstava ''Zla žena'' je djelo Jovana Sterije Popovića. Radi se o klasiku drame i pozorišta, i kako je ranije za Sarajevo-RS portal rekao osnivač i režiser dramskog studija Zoran Todorović, uvijek ga je lijepo vidjeti na sceni.

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo je dva puta bio pun tokom izvođenja ove predstave, a nadamo se da će tako biti i na Palama.

Cijena ulaznice na predstavu iznosi 3 KM.

Kolege o smrti proslavljene srpske glumice Jelene Žigon

Napišite komentar

Proslavljena glumica Jelena Žigon koja je preminula juče u 85. godini ostavila je dubok trag u domaćoj kinematografiji, a njen odlazak ostavio je prazninu u srcima mnogih njenih kolega.

vesna voja snezana glumci

"Jelena je bila jedan od simbola srpske kinematografije i ne samo kinematografije jer je radila i u pozorištu za koje je bila vezana sa mužem, ćerkom i sestrom. To je jedna porodica predana umjetnosti i nadam se da će tako i ostati upamćena", kaže Voja Brajović za “Blic”.

Glumica Vesna Čipčić koja je sarađivala sa Jelenom Žigon, kaže da ima lijepe uspomene na taj period.

"Jako mi je žao što se ovo desilo. Radile smo zajedno kao mlade glumice i divno smo sarađivale. Bila je koleginica za poželjeti", navodi Vesna Čipčić.

Snežana Savić, koja je igrala sa Jelenom Žigon u popularnoj “Žikinoj dinastiji”, kaže da ju je vijest o smrti koleginice iznenadila.

"Izjavljujem najiskrenije saučešće Ivani i njenom bratu povodom smrti majke. Ja nisam ni znala da je bila bolesna, mnogo mi je žao", ističe Snežana Savić za “Blic“.

Ona dodaje da će Jelenu pamtiti po ulozi koja je, prema njenom mišljenju, obilježila karijeru slavne glumice.

"Najviše ću je pamtiti po filmovima iz ciklusa “Žikine dinastije”. Mislim da ju je ta uloga nekako obilježila. Ona je igrala u onim starijim ciklusima, u nekim našim prvim filmovima. Tada je bila jako mlada. Bila je izuzetno lijepa žena. Markantna, i velika dama", dodaje Snežana.

Iako se nisu privatno družile, ona ističe da su se njih dvije s vremena na vrijeme sretale u glumačkim krugovima.

"Nismo čak ni sarađivale nikada, nismo imale zajedničke scene, iako sam i ja igrala u “Žikinoj dinastiji”. Sretale smo se povremeno, i poznavale smo se. Ali nismo se družile. Sa Ivanom sam imala priliku da sarađujem, poznajem je, i veoma mi je žao što se ovo dogodilo", zaključuje Snežana Savić.

 

Ove godine na ''Lut festu'' 11 lutkarskih pozorišta iz regiona i svijeta

Napišite komentar

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' biće održan od 13. do 18. maja 2018. godine u Istočnom Sarajevu, rečeno je danas na sjednici Organizacionog odbora Festivala. Na ovom festivalu učestvovaće jedanaest pozorišta iz Srbije, BiH, Hrvatske, Bugarske, Španije i Irana.

lut fest 17

Predsjednik Organizacionog odbora 19. “Lut festa 2018” Nenad Vuković rekao je novinarima da su grad Istočno Sarajevo i njegova uprava od ranije prepoznali veliku energiju, kreativnost i hrabrost organizatora ovog festivala “Forum teatra” iz Istočnog Sarajeva i njihove programe namijenjene djeci sa ovog područja.

Selektor i umjetnički direktor Festivala reditelj Vitomir Mitrić rekao je da moto festivala “Poetika lutkarskog izraza” daje akcenat različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavljajući vrhunska svjetska lutkarska dostignuća.

Selektovane predstave različitih poetika, kroz simbole, naznake i sva izražajna sredstva omogućavaju gledaocima da asocijacijom i instinktom shvate njihovu metaforu i na svom stepenu razumijevanja i lične emocije dožive ih i dograde.

Na ovogodišnjem “Lut festu” iz Srbije učestvovati Dečije pozorište Subotica, sa predstavom “Avanture s Karlsonom”, u režiji Veselina Bojdeva, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom “Patkica Žutkica”, u režiji Dejana Gocića, Pozorište lutaka “Pinokio”, sa predstavom “Baroni di Makaroni”, u režiji Olje Đorđević i Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin, koje će se ove godine predstaviti sa najnovijim lutkarskim ostvarenjem “Trapavi zmaj”, u režiji Irene Tot.

Predstaviće se i Bosansko narodno pozorište Zenica, Dječija, omladinska i lutkarska scena, sa predstavom “Prodani smijeh”, u režiji Darka Kovačovskog i Pozorište lutaka Mostar, sa predstavom “Punim jedrima”, čiju režiju potpisuje Elica Petrova.

Španiju će ove godine na "Lut festu" predstavljati Lutkarsko pozorište “David Zuazola” sa jedinstvenim, avangardnim lutkarskim spektaklom “Igra vremena”, čiju režiju potpisuju vrhunski umjetnici iz sedam zemalja – Poljske, Portugala, Tajvana, Grčke, Španije, Kolumbije i Indije.

Iz Bugarske dolazi Državno lutkarsko pozorište Sliven, sa predstavom “O princezi”, u režiji Dore Ruškove i “Soulmejed teatar compeni”, Plovdiv sa predstavom “Marionetski kabare”, u režiji Georgija Gadaleva.

Prvi put će se publici predstaviti Lutkarsko pozorište "Dimak" iz Irana, sa predstavom "Kofer i pas", reditelja Alberta Bigjonija, dok će Lutkarsko kazalište Virovitica, u koprodukciji sa Lutkarskim kazalištem Zadar, izvesti predstavu "Kaštanka".

U okviru festivala planiran bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa na svim poljima lutkarske umjetnosti, uz edukativnu i vaspitnu dimenziju.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sufinansijeri su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

 

Publika uživala u predstavi ''Rijaliti obračun''

Napišite komentar

Predstava ''Rijaliti obračun'', crna komedija i priča o dvoje učesnika rijaliti šoua Kokana i Švabe, odigrana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

rijaliti obracun predstava sars

Radi se o predstavi u kojoj glumci igraju uloge dva učesnika rijaliti šoua, koji poslije izlaska iz rijalitija nastavljaju svoje svakodnevne živote kao što su to radili i na televiziji. Ovaj sudar svakodnevne i virtuelne stvarnosti izazvao je smijeh kod publike, ali i ukazao na negativne odlike današnjeg društva.

Glumica u predstavi Danina Jeftić kaže da je poruka ove predstave dublje upoznavanje rijaliti učesnika i onoga što je dovelo njih do tog ponašanja.

"Devojka mlada koja želi da stvori sebi neku određenu vrstu života i sad ona bira načine sa kojima će da postigne u životu to što želi i to vidimo kroz sliku sa vezom sa mlađim kolegom i kroz vezu sa starijim gospodinom, tako da upoznajemo tu stranu starleta", objašnjava Dijana.

Glumac Igor Damnjanović rekao je da poruka ove predstave jesteda se ljudi više trebaju baviti svojim životom, a ne rijalitima i tuđim životima.

"Većinu stvari koje rade u rijalitima nisu oni već su neko drugi da bi postigli ciljeve", kaže Damnjanović.

 

Predstava ''Rijaliti obračun'' pred publikom u Istočnom Novom Sarajevu

Napišite komentar

Predstava ''Rijaliti obračun'' u režiji Rade Vukovića i po tekstu Vanje Bulića odigraće se u srijedu, 4. aprila 2018. godine, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19:00 časova.

rijaliti predstava1

U predstavi, koja je zapravo crna komedija i priča o dvoje učesnika rijalit šoua Kokana i Švabe, koji nakon izlaska iz rijalitija nastavljaju svakodnevni život, kao što su radili na televiziji. Nesporazum nastaje kada se u njihov život umiješa vremešni biznismen Anđelko, koji živi po pravilima novog srpskog poretka, smatrajući da je sve dozvoljeno onome ko ima novca i moć.

U predstavi igraju Danina Jeftić, Igor Damnjanović i Ivan Bekjarev.

Karte po cijeni od 10 KM možete kupiti u prostorijama Kulturnog centra radnim danima od 09:00 do 18:00 časova.

 

Predstava ''Zla žena'' sa humanitarnim karakterom ponovo pred publikom

Napišite komentar

Amaterski dramski studio Matične biblioteke Istočno Sarajevo ponovo će pred domaćom publikom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo odigrati predstavu "Zla žena", u subotu 31. marta 2018. godine, povodom predstojećeg praznika Vaskrsa.

zla zena novi plakat

Ulaz je besplatan, ali svi zainteresovani mogu da ostave dobrovoljni prilog volonterima OO Crvenog krsta Istočno Novo Sarajevo i OO Crvenog krsta Istočna Ilidža, koji će postaviti kutije za dobrovoljni prilog.

Sav novac prikupljen te večeri biće iskorišten za pomoć onima kojima je najpotrebnije uoči obilježavanja hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Početak predstave zakazan je u 18:00 časova.

 

Predstava ''Zla žena'' privukla veliko interesovanje

Napišite komentar

zla zena kovacevic fotoPredstavom "Zla žena" Jovana Sterije Popovića, Amaterski dramski studio Matične biblioteke Istočno Sarajevo predstavio se sinoć publici u Istočnom Novom Sarajevu.

Osnivač i režiser ovog studija Zoran Todorović rekao je za Sarajevo-RS portal da je ovo je bila prva javna izvedba ovog studija.

"Djelo Jovana Sterije Popovića je izabrano za prvo predstavljanje, jer je to klasik drame i pozorišta i lijepo ga je uvijek pogledati na sceni", rekao je Todorović i dodao da je ovo blaga ironija i humor sveden na amatersku ali sasvim dovoljnu mjeru.

Todorović je istakao da interesovanje za Amaterski dramski studio glumaca amatera postoji, ali da to samo po sebi nije dovoljno.

On kaže da je neophodno zalaganje glumaca i rad, ukoliko se već odluče biti dio ove priče.

Glumica u predstavi "Zla žena" Milica Kenjić kaže da su se za izvođenje ove predstave spremali od prošle godine.

"Sve naše probe su bile u Dječijoj biblioteci, koja je u okviru Matične biblioteke. Zadovoljna sam odazivom publike kao i našom izvedbom", rekla je Kenjićeva za naš portal.

Osim Milice, u predstavi su igrali i Ana Ignjatović, Budimirka Kenjić, Darinka Kenjić, Miljan Maksimović i Nikola Šehovac. Inspicijent je Marija Đević.

 

 

Foto: Darko Kovačević

 

Predstava ''Zla žena'' prvi put u izvedbi Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke

Napišite komentar

Zla zenaU organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo i u izvođenju Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke u subotu, 3. marta 2018. godine sa početkom u 18:00 časova, odigraće se predstava "Zla žena" Jovana Sterije Popovića.

Osnivač Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo Zoran Todorović rekao je za portal Sarajevo-RS da je ovo prva javna izvedba ovog studija, koji je osnovan u saradnji Studija Teatrolog i Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Todorović je pokušao ovim putem da animira mlade ljude nove generacije zaljubljene u teatar i umjetnost uopšte.

"Podrška sredine za sada nije odigrala značajan faktor u razvoju Dramskog studija, ali ja sam uvjeren da će se to promjeniti, u pozitivnom smislu, poslije izvođenja predstave "Zla žena". Riječ je o klasičnom djelu srpske drame i pozorišta, koje je svojim glavnim dijelovima aktuelno i danas, te da će mladi i budući potencijalni glumci ovom izvedbom osvojiti simpatije domaće publike", rekao je Todorović za naš portal.

On ističe da su u pitanju amateri koji nemaju dosadašnjeg većeg iskustva na pozorišnoj sceni, ali da njihov trud, entuzijazam i pozitivan pristup nadoknađuju profesionalne nedostatke.

"Ovo iskustvo će im praktično pokazati koliko su savladali do sada, ali, što je još važnije, koliko je toga tek pred njima ukoliko se nastave baviti ovim plemenitim pozivom, amaterski ili profesionalno", dodaje Todorović.

Todorović se nada da će se u našem gradu vremenom oformiti više ovakvih glumačkih grupa, što će vremenom stvoriti osnovu za kvalitetan domaći pozorišni kadar, u svim segmentima te prijeko potrebne institucije.

Kako kaže, očekuju dobru posjetu i pozitivnu podršku građana i korisnika Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U predstavi igraju Miljan Maksimović, Ana Ignjatović, Milica Kenjić, Nikola Šehovac, Darinka Kenjić i Budimirka Kenjić.

Inspicijent je Marija Đević.

Ulaz besplatan!

 

 

Predstavom "Miki Maus i Mini" oduševili najmlađe

Napišite komentar

miki maus sokolacPozorištance "Maslačak" iz Bijeljine, u saradnji sa Ustanovom za kulturu "Pero Kosorić" i Narodnom bibiliotekom Sokolac, predstavom "Miki Maus i Mini" koju su sinoć premijerno izveli za 110 mališana predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, još jednom su svojim glumačkim umijećem izazvali oduševljenje najmlađih u Sokocu.

Kako nam je rekla Natalija Stankić koja se amaterski bavi glumom i godinu dana radi u "Maslačku" ovo je posao koje se radi iz ljubavi.

"Djeca su divna publika, mislim da činimo pozitivnu stvar za obrazovanje i kulturu naših najmlađih. Roditelji su steki naviku da vode svoju djecu u pozorište bez obzira na ubrzan način života i okupiranost poslom", rekla nam je Stankićeva i dodala da pozorištance "Maslačak" na repertoaru ima 20 predstava koje izvode širom Republike Srpske, a uskoro će ostvariti saradnju sa Centrima za kulturu po ugovorima.

Prema riječima direktorice Ustanove za kulturu "Pero Kosorić" Irene Šućur, ovo je deveta predstava koju Ustanova zajedno sa Narodnom bibliotekom organizuje za mališane u Sokocu.

"Predstave su prilagođene djeci školskog i predškolskog uzrasta i glumci se uvijek tokom izvođenja trude da pošalju pozitivnu poruku djeci. Nadamo se da ćemo ovako lijepu saradnju nastaviti i u budućnosti", istakla je Šućurova.

Zbog zainteresovanosti velikog broja djece, glumci su izveli predstavu "Miki Maus i Mini" u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis.

 

 

 

Foto: opstinasokolac.net

Konkurs za 19. Lut fest u Istočnom Sarajevu

Napišite komentar

vitomir mitric lutU vrijeme kada se sumira prethodna godina, uspjesi i realizovane aktivnosti, odlučili smo da krenemo u susret novim izdanjima naših tradicionalnih manifestacija i u skladu sa tim, raspišemo konkurs za 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".

Zaokružujući jednu veoma uspješnu godinu, idemo u susret novom Lut festu i novim lutkarskim čarolijama.

Lut fest, 19. po redu, održaće se od 14. do 18. maja 2018. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom "Poetika lutkarskog izraza". Moto festivala nas uvodi u svijet lutkarskog teatra koji predstavlja jednu vrstu scenske pozije, a njegova poetika jeste ustvari, onaj najintelektualniji umjetnički izraz koji se ostvaruje kroz lutkarsku igru.

Na taj način, festival daje akcenat različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavljajući vrhunska lutkarska dostignuća. Kroz poetski izraz različitih oblika lutkarskog pozorišta od ginjil lutke, senke, maske, javajke, grand lutke, do marionete, koja predstavlja fantaziju lutkarskog pozorišta, poeziju i magiju, želimo da otkrijemo tajne lutkarske umjetnosti stvarajući bajkovitu sliku svijeta oko nas.

U okviru festivala planiran je bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa na svim poljima lutkarske umjetnosti. U skladu sa tim, planirano je održavanje radionice grand ginjol lutke od recikliranog materijala, koju će voditi Zorana Milošaković, animatorka, dobitnica brojnih nagrada za animaciju i glumu, kao i priznanja za izradu lutaka i scenografije za lutkarsko pozorište.

Njen istraživački pristup na poseban način doprinosi modernizaciji lutkarskog izraza, ali i podizanju svijesti o važnosti procesa reziklaže. Pored radionice, u okviru edukativnog segmenta festivala biće održan masterklas na kome će se predstaviti različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju.

Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja, koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti.

Konkurs festivala

O LUT FESTU

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" održava se od 14.05. do 18.05.2018. god. u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska- BiH. Lut fest je jedna od veoma značajnijih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH, koja već 18 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijelog regiona.

Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

ORGANIZATOR

Organizator festivala je "Forum teatar", čiji su ciljevi promocija kulture, stvaranje jedinstvenog evropskog kulturnog prostora, očuvanje identiteta, osnovna ljudska prava i eliminacija svih oblika diskriminacije.

NAČIN PRIJAVLjIVANjA

Molimo Vas da nam poštom ili e-poštom pošaljete popunjenu prijavu (obrazac se nalazi na našem sajtu) i sljedeće materijale:

1. kratak tekst o pozorištu (do 900 znakova)
2. kratak opis predstave (do 900 znakova)
3. imena autora, izvođača i ostalih saradnika i učesnika u predstavi
4. pet fotografija predstave (minimalna veličina: 15h10 cm; jpeg 1MB 300dpi)
5. video zapis predstave (DVD ili link)

Priloženi materijali se ne vraćaju.

ADRESA:

Forum teatar (LUT FEST)
Banović Strahinje 5
71123 Istočno Sarajevo
Republika Srpska- BiH

e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ROK ZA PRIJAVU

Rok za prijavu učešća na festival je 28. Februar, 2018. godine.

USLOVI UČEŠĆA

Festival je malih formi. Na festivalu mogu da učestvuju lutkarska pozorišta sa:

- predstavom koja broji do pet glumaca (Maksimalan broj članova ansambla je sedam)
- predstavom koja je po ideji i režijskoj postavci autorska

Za pozorišta iz inostranstva festival obezbjeđuje smještaj na bazi tri pansiona.
Za pozorišta iz EX JU okruženja festival obezbjeđuje smještaj na bazi dva pansiona.

Pozorišna predstava "Kući" u izvođenju Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada

Napišite komentar

25383401 552711751734839 1433273192 o 1Gradsko pozorište iz Mrkonjić Grada, odigraće u subotu 16.decembra predstavu pod nazivom "Kući", sa početkom u 19:00 časova u Kulturnom centru Pale.

Radnja  predstave „Kući“, nastalaje  po dramskom tekstu Ljudmile Razumovske.

Predstave se odigrava u Rusiji i govori o jednom društvenom sistemu. Priča prati djecu,tačnije maloljetnike iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja, koji su zbog nasilja pretrpljenog od strane upravnika pobjegli u potragu za boljim svijetom.

U tom "boljem svijetu" dočekuje ih siledžija koji ih iskorištava za svoje potrebe i na taj načim im pruža priliku da prežive.

Priča se završava tragičnim krajem koji prikazuje najružniju stranu ljudskog života.

Cijena ulaznica je 3.00KM.

 

 

Pozorište ''Jazavac'' izvelo predstavu ''Malo blago''

Napišite komentar

maloblago1Predstava ''Malo blago'' režiserke Slađane Kilibarde odigrana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u okviru 22. Festivala maliih scena i monodrame, koji se održava u Istočnom Sarajevu.

Glumci Gradskog pozorišta ''Jazavac'' iz Banjaluke, Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božićković su zabavili publiku sjajnom izvedbom ove predstave. Glumica ove predstave, Slađana Zrnić, rekla je da predstava ''Malo blago'' , koju je napisala Elen Marfi, a režirala Slađana Kilibarda iz Zagreba nailazi na mnoštvo komentara, koji su uglavnom pozitivnog karaktera. 

Takođe je dodala da Gradsko pozorište iz Banjaluke ima sjajne glumce, koji će pokušati publici približiti poruku ove predstave.

Pored učešća na mnogobrojnim festivalima, Gradsko pozorište ''Jazavac'' predstavu ''Malo blago'' odigralo je u Zagrebu, Trebinju, Mostaru, Banjaluci, gdje su osvojili najbolje nagrade. Sa ovom predstavom 22. Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu je završem. Nakon završetka predstave uslijedila je dodjela nagrada učesnicima Festivala, a zatim i svečano zatvaranje.