U Srpskoj osnovci i srednjoškolci imaju 82.625 neopravdanih časova Istaknuto

Napišite komentar

Za razliku od prvog polugodišta prethodne školske godine, učenici osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu ove školske godine smanjili su broj izostanaka, osnovci za 6,4 odsto, a srednjoškolci za 7,6 odsto, najnoviji su podaci Republičkog pedagoškog zavoda RS.

srednjaskola IS

"U prvom polugodištu učenici osnovnih škola su napravili 1.553.351 izostanak, od toga je 1.508.615 opravdanih i 44.736 neopravdanih. Najviše izostaju učenici devetog razreda, a najmanje drugog razreda. U srednjim školama tokom prvog polugodišta napravljena su 999.622 izostanka, od toga je bilo 961.769 opravdanih i 37.862 neopravdana, a najviše izostaju učenici četvrtog razreda, dok najmanje izostaju učenici prvog razreda", kažu u Republičkom pedagoškom zavodu RS.

Oni ističu da je negativnu ocjenu u prvom polugodištu ove školske godine imalo 8,02 odsto osnovaca, dok su njihove starije kolege srednjoškolci imali daleko veći broj neprolaznih ocjena, odnosno njih 25,69 odsto imalo je negativan uspjeh.

"U osnovnim školama na kraju prvog polugodišta 91,7 odsto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 8,02 odsto učenika je imalo negativan uspjeh, a njih 0,28 odsto je ostalo neocijenjeno", rekli su u Zavodu.

Kod osnovaca koji imaju pozitivan uspjeh, odličnih je bilo 42,67 odsto, vrlo dobrih 31,67 odsto, dobrih 16,62 odsto, dovoljnih 0,74 odsto. Njih 3,73 odsto imalo je negativnu ocjenu iz jednog predmeta, 1,86 odsto iz dva predmeta, dok su 2,43 odsto imala iz tri i više predmeta.

U Zavodu naglašavaju da je ukupna srednja ocjena u osnovnim školama 4,01, a najbolju ocjenu osnovci imaju iz fizičkog vaspitanja i vjeronauke, dok je najlošija prosječna ocjena iz fizike, matematike i hemije.

U Republičkom pedagoškom zavodu RS kažu da je na kraju prvog polugodišta 73,66 odsto učenika srednjih škola postiglo pozitivan uspjeh, 25,69 odsto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,63 odsto ostalo je neocijenjeno.

"Među srednjoškolcima njih 16,7 odsto je bilo odličnih, vrlo dobrih 31,76 odsto, dobrih 23,62 odsto, dovoljnih 1,58 odsto. Srednja ocjena srednjoškolaca je 3,10", kažu u Zavodu.

Obrazovanje u Kasindolu traje više od jednog vijeka Istaknuto

Napišite komentar

os jovan ducic kasindo

Osnovna škola ''Jovan Dučić'' Kasindo, koja spada u red najstarijih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini i ove godine će prigodnim programom obilježiti krsnu slavu Svetog Savu.

Osim priredbe u kojoj učestvuju učenici ove škole, planiran je i slavski ručak za zaposlene, članove školskog odbora, te predstavnike lokalnih, gradskih i republičkih institucija, kao i svih onih koji na razne načine pomažu rad škole.

Škola u Kasindolu prvi put se pominje u pisanim tragovima iz 1897. godine.

Origanalni dokumenati, a čije su kopije od ove godine u posjedu školske arhive, pokazuju da su 13. oktobra 1897. godine izaslanici iz ovog kraja, tadašnjeg Kobiljdola, uredu u Sarajevu podnijeli zahtjev za osnivanjem škole.

Potpisnici ovog dokumenta su Knez Jovo Erić, Pero Bojović, Ilija Tešanović i Risto Nišić iz Kobiljdola, Knez Simo Pjević, Jovan Lubura i Manojlo Lubura iz Mladica, Knez Risto Cabo, Tešan Jovančić, Mitar ? i Janko Radan iz Toplika, te Knez Aleksa Vasković iz Lukavice.

Obratili su se molbom u kojoj je navedeno:

''Nami je strašno daleko i tegobno djecu na Ilidžu u školu slati, osobito tako sada zimi. Molimo vas da se zatgo u Kobiljdolu škola podigne, a ima privatnih kuća, gdje bi se ista lako smjestiti mogla. Mi bismo čim se učitelj postavi odmah djecu na školu dali.''

Prema nekim nepotvrđenim izvorima, prva generacija đaka krenula je u školu u Kasindolu 1898. godine, ali u izvornim dokumentima stoji da je projektna dokumentacija školskog objekta urađena 1900. godine. Izgradnja škole koštala je 5.030 tadašnjih kruna, a ugovor je potpisan 5. septembra 1900. godine. Projekat su radili Austrijanci, a gradnju škole pomogao je Đuzepe Feltrineli, tadašnji vlasnik pilana u Kobiljdolu i Trnovu.       

arhiv os jovan ducic kasindo004

Prvi pisani tragovi o upisu djece datiraju iz 1901. godine, kada se u prvi razred upisalo 63 učenika, od čega je bilo 59 dječaka i 4 djevojčice, a prvi učtelj bio je Jovan Pržulj.

Novi projekat i školski objekat urađeni su 1916. godine i taj objekat ostajeo je vizuelno zapamćen kod generacija koje su osnovnu školu pohađale do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, s tim da je jedan objekat (dio do Bojovića) dograđen nakon II Svjetskog rata.

Tokom 1945. godine u školi je, pored redovne nastave, bio organizovan analfabetski tečaj. U 1952. godini izvršen je, prvi put, upis u prvi razred niže realne gimnazije za jedno odjeljenje, koje na kraju školske godine, nije priznato. Učenici su izgubili jednu školsku godinu iz razloga što nije bio zastupljen strani jezik.

Godine 1958. četverorazredna osnovna škola prerasta u punu osmogodišnju školu i dobija naziv ''Dušan Pajić-Dašić'', po imenu ovdašnjeg narodnog heroja. U istoj godini je škola renovirana i dograđena sa tri učionice.

U 1985. godini škola je, ponovo, bila renovirana i uvedeno je centralno grijanje. Iste godine škola je pripojena Osnovnoj školi ''Branko Radičević'' sa Ilidže, kao izdvojeno odjeljenje i tako je radila sve do maja 1992. godine, kada je rad prekinut radi ratnih dejstava u BiH.

U prvo vrijeme škola je služila za smještaj izbjeglica. Opštinske vlasti su nakon sedam-osam mjeseci uspjele naći drugi smještaj za raseljena lica, pa je školskoj zgradi vraćena njena osnovna funkcija.

Dana 15.03.1993. godine je organizovana redovna nastava i to u 14 odjeljenja, od I do VIII razreda, sa 439 učenika. Nastava se odvijala u dvije smjene, a u trećoj smjeni je bila organizovana nastava srednje škole sa 200 učenika (po jedno odjeljenje gimnazije, mašinske i elektrotehničke, te medicinske škole).

Dana 16.08.1993. godine, odlukom Ministarstva prosvjete škola je dobila naziv OŠ ''Kasindo'' u Kasindolu, sa izdvojenim odjeljenjima u Vojkovićima i Trnovu. Tako je matična škola u Kasindolu organizovala nastavu u 16 odjeljenja. Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, u lukavičkoj kasarni je obezbeđen prostor za rad srednje škole.

U oktobru 1996. godine škola je dobila naziv ''Jovan Dučić'', a u septembru 1999. godine Vlada RS je odlučila da ova škola bude jedna od šest oglednih škola u Republici Srpskoj. Te godine upisana su dva odjeljenja šestogodišnjaka u tzv. ''nulti'' razred, a iste godine započeta je, za sada posljednja, rekonstrukcija školskog objekta.

Reformom obrazovanja u Republici Srpskoj od školske 2003/2004. godinu nastava se odvija u devetogodišnjem trajanju.

Danas OŠ ''Jovan Dučić'' Kasindo pohađa 338 učenika u 18 odjeljenja od I do IX razreda.

View the embedded image gallery online at:
https://sarajevo-rs.com/content/obrazovanje#sigProId526a711f08

Na tatinoj i maminoj katedri: Ekspresno do titule i zaposlenja Istaknuto

Napišite komentar

Ne dozvoljavajući da ih etika i moral sputavaju u olakšavanju školovanja i zaposlenja djece, profesori na Pravnom fakultetu u Banjaluci, ali i sudije i tužioci, kao nosioci pravosudnih institucija u Republici Srpskoj, svjesno ili ne, ugrozili su temelje na kojima počiva ova izuzetno osjetljiva oblast, eliminišući kvalitet i uspostavljanjem institucije nepotizma.

cekic sudjenje sud

Korupcija na najvišem stepenu obrazovanja, Pravnom fakultetu, te nepotističko zapošljavanje u pravosudnim institucijama, imaju drastične i dalekosežne posljedice, jer će se eliminisati najstručniji kadar, a njihova mjesta popuniti osobe koje to ne zaslužuju i koje će ovaj obrazac napredovanja i usavršavanja prenijeti i utkati na sljedeće akademske generacije bez mogućnosti iskorijevanja ove pojave dugi vremenski period.

Uz ograđivanje da sigurno postoji i poneki izuzetak, gdje su potomci uticajnih na pojedinim konkursima zaista bili najkvalitetniji kadar, primjeri gdje su magistrate i doktorate dobijali na katedrama roditelja, zaposlenja u institucijama u kojima je uticaj njihovih bližnjih nesporan, pokazuju da ovako masovna pojava ne može biti slučajnost, već svjestan izbor roditelja da, ne hajući za šire društvene posljedice, djeci “na tacni” daju ono, što najčešće ostaje nedostižno ljudima “bez leđa”, bez obzira koliko više truda i vremena da su posvetili svom usavršavanju.

Kod mame i tate na katedri

Tako će ostati zabilježeno da su na katedri Vitomira Popovića, koji je inače profesor Međunarodnog poslovnog prava, za vrijeme dok je obavljao funkciju dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci, magistrirali i njegov sin Aleksandar, i kćerka Jelena, a Aleksandar je kasnije i doktorirao.

Oboje su pripravnički staž obavili na Okružnom sudu u Banjaluci, da bi Aleksandar potom prešao u Pravobranilaštvo RS, a kasnije se angažovao u advokaturi, u okviru koje je dobijao izuzetno jake predmete. Među njegovim klijentima u to doba bili su Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), BIRAČ, Elektroprivreda Republike Srpske, Komercijalna banka, Nova banka, Unikredit banka, Malbašić, Rafinerija nafte Brod i drugi. Interesantno, većina pomenutih klijenata prestala je sa angažovanjem advokatske kancelarije Aleksandra Popovića, nakon što je njegov otac Vito nakratko, oko lokalnih izbora 2016. godine bio “van vlasti”, i kada se približio pojedincima iz opozicije na nivou RS.

Slično prethodnom primjeru, i Matej Savić, sin Snežane Savić, profesorice Teorije države i prava na banjalučkom Pravnom fakultetu, te sudije Ustavnog suda RS i člana pravosudne komisije, magistrirao je, a potom i doktorirao na katedri svoje majke. Potom je zaposlenje pronašao kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Da im, kada je bar posao u pitanju, porodično “cvjetaju ruže”, pokazuje i primjer Snežaninog supruga Zvonka Savića, inače vlasnika preduzeća “Comesgrafika” d.o.o. iz Banjaluke, preduzeća koje najvećim dijelom posluje sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpke. Ova firma štampa publikacije, knjige, rokovnike, kancelarijski materijal i slično Ministartsvu finansija RS, Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i drugima.

Za vrijeme dok je pokojna profesorica Milena Raković predavala Finansijsko pravo na banjalučkom Pravnom fakultetu, kao asistent je zaposlen njen sin Đorđe, koji je danas profesor “Nasljednog prava” na istom fakultetu. Zanimljivo je i to da ni pomenuti sin Snežane Savić, niti sin Milene Raković, na konkursima za asistente, nisu imali protivkandidate.

Prethodno je Đorđe ekspresno završio banjalučki Pravni fakultet, za manje od četiri godine, dok je njegova majka predavala na pomenutom fakultetu, a nakon što je postao asistent, magistrirao je u Zenici, gdje je njegova majka takođe bila profesorica.

Kasnije je i doktorirao te je, kako smo i naveli, danas profesor u Banjaluci. Milena Raković bila je istaknuta članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dok je njegov otac bio u suprotnom političkom taboru, u Srpskoj demokratskoj stranci, a mnogi smatraju da je upravo pomenuti porodični politički balans zaslužan za uspješnu karijeru Đorđa Rakovića.

Jelena Marković Vukadinović, kćerka profesora Radovana Vukadinovića, posao asistenta na Pravnom fakultetu u Banjaluci, na katedri za međunarodne odnose, na kojoj predaje i njen otac, je dobila uprkos tome što nije državljanin Bosne i Hercegovine, što je grubo kršenje zakona.

Pomenuti konkurs, na kojem mjesta, npr. nije bilo za Predraga Raosavljevića, koji je postdiplomske studije završio na Kolumbija univerzitetu, kao pravnik radio u sjedištu UN u Njujorku, a doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, bio je sporan i za prosvjetnu inspekciju RS, koja je zatražila poništenje konkursa. Međutim, tročlana komisija nije izvršila naredbu, te je istrajala u odluci da kćerka profesora Vukadinovića dobije posao.

rjesenje tatina katedra

Da sve bude još apsurdnije, pored inspekcije, suprotno tročlanoj komisiji se postavio i sam Pravni fakultet, čije Naučno-nastavno vijeće je na sjednici održanoj 23. februara 2017. godine, odbacilo izvještaj komisije, čime su potvrdili da je inspektor pravilno postupio. Komisiji ni to nije bilo dovoljno.

Komisija je istrajala u naumu da zaposli profesorovu kćerku

U komisiji su bili, u tekstu već spomenuti Vito Popović te Marko Rajčević, profesor Poslovnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci i sudija Ustavnog suda RS, inače bliski profesoru Vukadinoviću, koji su pokazali da nemaju ništa protiv da se djeca profesora “poguraju” i da dobiju prednost u odnosu na ostatak generacije.

Inače, sin Marka Rajčevića, Srđan, nakon što je stekao zvanje diplomiranog inžinjera računarstva, u kratkom roku je završio i Pravni fakultet, vanredno, a potom i magistrirao te preuzeo direktorsku poziciju u Agenciji za informaciono društvo RS, na kojoj se nalazi i danas.

Takođe, profesor Vukadinović je zaposlenje na banjalučkom Pravnom fakultetu dobio neposredno nakon što je Popović postao dekan istog fakulteta, a angažovan je na predmetu koji do tog trenutka nije ni postojao kao predmet u redovnom studijskom programu.

Miodrag Simović, profesor je na fakultetima u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Bihaću, bio je predsjednik, a sada je sudija Ustavnog suda RS, dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i član Predsjedništva Akademije, te inostrani član Ruske akademije prirodnih nauka. Sin Vladimir je magistrirao Krivično-procesno pravo, na katedri svog oca, potom postao stručni saradnik u Tužilaštvu BiH a kasnije i tužilac Tužilaštva BiH, na predmetima ratnih zločina.

Bez problema do dobrog zaposlenja

Pored “pomoći” tokom studiranja, mnoga djeca uticajnih roditelja nisu imala problema ni prilikom traženja posla. Kćerke Obrena Bužanina, sudije Vrhovnog suda RS i bivšeg člana Visokog, sudskog tužilačkog savjeta BiH, Milana i Jovana, zaposlene su u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala, odnosno kao stručni saradnik u Osnovnom sudu Banjaluka.

Za vrijeme dok je Jovan Čizmović bio predsjednik Advokatske komore RS, njegov sin Miloš je primljen za stručnog saradnika u Osnovnom sudu u Banjaluci, a nedavno je postao i sudija pomenutog suda. Inače, stariji Čizmović je jedan od najuticajnijih ljudi u pravosuđu Republike Srpske.

Sin pravobranioca Slobodana Radulja, Srđan Radulj, zaposlen je u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) Republike Srpske kao zamjenik direktora, a svojevremeno je bio i pomoćnik ministra pravde BiH, gdje je zaposlen bez obzira što je njegovo prethodno radno iskustvo bilo i više nego skromno. Iako zbog funkcija ne mogu biti formalni članovi političkih stranaka, i Slobodan, i njegov sin Srđan Radulj, su imali nesebični pomoć Demokratskog narodnog saveza. Aktuelni pomoćnik ministra pravde RS, inače član DNS-a, Slobodan Zec, suprugu Branku je zaposlio u Pravobranilaštva RS, gdje je ekspresno došla do pozicije sekretara ove institucije.

Krajem prošle godine, u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zaposleni su, na pozicije stručnih saradnika, Igor Bajić i Danko Mitrović, inače sinovi dugogodišnjih republičkih javnih tužilaca, Živane Bajić i Branka Mitrovića. Primjeri su nastavili da se nižu i ove godine, na konkursu za prijem stručnih saradnika u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, zaposleni su Stefan Radić i Željka Glušac Babić. Prvi je sin Drene Marin, sudije Okružnog suda u Prijedoru a drugi zaposleni kćerka Dragice Glušac, tužioca Republičkog javnog tužilaštva.

Suprugu Darka Kremenovića, predsjednika banjalučke Advokatske komore, savjetnika potpredsjednika Narodne skupštine i bivšeg pripravnika najpoznatijeg banjalučkog advokata Miroslava Mikeša, Marinu Kremenović, inače zaposlenu u Poštama Srpske, pokušali su, putem političkog uticaja, preko Narodne skupštine “progurati” na poziciju člana Odbora za žalbe RS. Međutim, plan su osujetili poslanici Socijalističke partije, koji, iako dio vladajuće većine, nisu dali zeleno svjetlo za pomenuto personalno rješenje.

Izuzetno loša poruka

Uglješa Vuković, analitičar iz Transparency International-a, ističe za eTrafiku da su primjeri nepotizma i drugih koruptivnih praksi u postupku zapošljavanja u javnom sektoru sveprisutni i a da se već nekoliko godina unazad najveći broj prijava korupcije, koje dobija TI BiH, odnose upravo na ovu oblast.

“Posljedice su mnogobrojne, i one sigurno utiču na kvalitet rada javnih organa, stvaranje osjećaja pravne nesigurnosti, a najviše se odražavaju na gubitak povjerenja građana u rad pravosudnih institucija i u rad javne uprave. I to se veoma teško obnavlja. Kako se boriti protiv ove pojave? Rješenje nije samo u upornim i stalnim izmjenama zakonodavnog okvira, iako tu naravno treba biti dosljedan i u svim dijelovima javnog sektora uspostaviti javnu konkurenciju. No, iskusktva nam govore da to nije dovoljno. Neophodno je stvoriti javni i medijski pritisak koji će uticati na npr. nezavisne institucije da se više posvete ovoj temi i da iskoriste svoja ovlašćenja kako bi se u potpunosti profesionalizovao rad u javnom sektoru. To su institucije kao što su Agencija za državnu upravu, Ombudsmani, VSTV, i druge”, zaključio je Vuković za naš portal.

Koliko je pravosuđe u Republici Srpskoj i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini na niskim granama pokazuje i podatak da je samo u 2017. godini TI BiH zaprimio čak 20 predmeta koji se odnose na pritužbe u radu osnovnih/opštinskih i kantonalnih/okružnih sudova, te 11 prijavakoje su se odnosile na rad tužilaštava.

Takođe, u toku prošle godine TI BiH je zaprimio pet prijava koje su se odnosile na neregularnosti prilikom zapošljavanja administrativnog i stručnog osoblja u okružne sudove na teritoriji Republike Srpske, od kojih su se tri prijave odnosile na javne konkurse za popunu upražnjenih radnih mjesta u okružnim sudovima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Politički analitičar Velizar Antić ističe za eTrafiku da “institucija nepotizma” već odavno postoji, kako kod nas, tako i u zemljama okruženja.

“Mi nismo izuzetak, ali to nije razlog da se ne borimo protiv takve pojave u našem društvu. Ne samo da je nepotizam široko rasprostranjen u pravosuđu već i u drugim oblastima, a to je veliki problem ovog društva. Ako sudije ili profesori na fakultetima ili bilo kojoj drugoj funkciji svojoj djeci ostavljaju u nasljeđe te iste funkcije šalje se jedna loša poruka svima drugim generacijama, svim drugim mladim i vrijednim ljudima koji studiraju, rade i uče, da oni nemaju jednake šanse, kada naspram sebe imaju povlaštenu djecu uticajnih ljudi u društvu. I onda pričamo o tome kako nam ljudi odlaze odavde. Naravno da će da odlaze dok se ne urede neke stvari”, ističe naš sagovornik.

Sa druge strane, dodaje on, ova tema je i “mač sa dvije oštice” jer postoje djeca uticajnih ljudi koja su zaista kvalitetna i možda bolja od drugih protivkandidata na konkursima.

“Ali magistrirati baš na katedri vašeg roditelja ili se zaposliti baš u instituciji u kojoj je vaš otac ili majka među najuticajnijim ljudima, u najmanju ruku nije etički. Ne treba, dakle, u samom startu osuđivati ali je to kod nas postala masovna pojava, to nisu izdvojeni slučajevi, pa da povjerujemo da su to ljudi koji su i zaslužili da se nađu na određenim mjestima jer su kvalitetniji od ostalih kandidata. Masovna pojava nepotizma, što kod nas nesporno postoji, je ogroman problem za naše društvo, koji šalje izuzetno lošu poruku”, kaže Antić.

Ako se neko već na samom početku, dodaje on, “prošeta” kroz fakultet i preko veze odmah dobije zaposlenje u nekoj pravosudnoj instituciji, a takvih slučajeva je mnogo, sa pogubnim posljedicama takvog djelovanja ćemo se tek suočiti u vremenu koje je pred nama.

“Jer to su ljudi koji će uskoro postati sudije, tužioci, pravobranioci i slično, dakle stubovi pravosudnih institucija. Oni će trebati da dijele pravdu, a na samom startu svoje karijere su dobili taj tzv. teret, da su došli na nepravedan način. A oni su zaduženi za dijeljenje pravde. Pa to je potpuni apsurd. Moramo se protiv toga boriti. Sve mora što je moguće više da bude transparentno. Ne možete prosto na oglasu za posao da na intervjuu dobijate maksimalan broj bodova, a da su vam pritom ostali parametri osrednji ili ispodprosječni”, zaključio je Antić.

Autor teksta: Ognjen Tešić (eTrafika.net)

 

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Počela kampanja ''16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja'' Istaknuto

Napišite komentar

U sаrаdnji sа Asocijаcijom XY i u okviru UN Women projektа „Stаndаrdi i аngаžmаn zа sprječаvаnje nаsiljа nаd ženаmа i porodičnog nаsiljа u Bosni i Hercegovini“ Forum teаtаr iz Istočnog Sаrаjeva danas, 25. novembrа počinje kаmpаnju „16 dаnа аktivizmа u borbi protiv nаsiljа!“

forum teatar muzika

U znаk sjećаnjа nа sestre Mirаbel iz Dominikаnske republike, koje je brutаlno ubio diktаtor Rаfаel Trujilo 1999. godine, Ujedinjene Nаcije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembаr kаo Međunаrodni dаn eliminаcije svih oblikа nаsiljа nаd ženаmа. Ovаj dаn, koji se u svijetu obilježаvа nаrаndžаstom bojom, ujedno je i dаn kojim počinje 16 dаnа аktivizmа – globаlnа, svjetskа kаmpаnjа koju obilježаvа 1700 orgаnizаcijа u preko 100 držаvа svijetа, а kojа se zаvršаvа 10. decembrа, Dаnom ljudskih prаvа.

Forum teаtаr će početi kаmpаnju nа društvenim mrežаmа, svаkodnevnim objаvljivаnjem slikа, koje su nаstаle u okviru kreаtivne rаdionice „Oslikаj emocije“, koju su pohаđаli člаnovi Budi muško klubа i budi žensko sаvezа, Istočno Sаrаjevo i člаnovi Udruženjа djece i mlаdih sа posebnim potrebаmа „Vrаtite nаm osmijeh“, Istočno Sаrаjevo. Nа ovаj nаčin želimo dа pokаžemo, koliko su mlаdi ljudi kreаtivni i koliko je znаčаjаn doprinos ovаkvih rаdionicа u stvаrаnju zdrаvijih životnih stilovа kod mlаdih. NJihove poruke, su poruke protiv nаsiljа, koje ističu prаve životne vrijednosti i pozitivne emocije.

UN Women kаncelаrijа u BiH, u sklopu ovogodišnje kаmpаnje 16 dаnа аktivizmа u borbi protiv rodno zаsnovаnog nаsiljа plаnirа sprovesti niz аktivnosti nа 8 lokаcijа u Bosni i Hercegovini.

Ključni element kаmpаnje je аutobuskа turа tokom koje će brendirаni аutobus u 16 dаnа posjetiti grаdove: Livno, Bihаć, Bаnjа Luku, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sаrаjevo (5. i 6.12.), Mostаr i Sаrаjevo. Autobus će voziti duž redovnih linijа nudeći besplаtаn prevoz i uključujući grаđаne u rаzgovor sа stručnim licimа uključenim u sistem odgovorа nа nаsilje u porodici: policijski službenici, socijаlni rаdnici, doktori, nаstаvnici te orgаnizаcije civilnog društvа.

U toku 16 dаnа аktivizmа, pored medijske kаmpаnje, Forum teаtаr plаnirа reаlizаciju rаzličitih progrаmа i аktivnosti koje će doprinjeti podizаnju svijesti o nаsilju u društvu. Pored edukаtivnih rаdionicа, koje će sprovesti vršnjаčki edukаtori u Srednjoškolskom centru Istočnа Ilidžа nа temu nаsiljа, plаnirаnа je i edukаcijа novih vršnjаčkih edukаtorа, koji će se obučiti zа reаlizаciju rаdionicа. Nа ovаj nаčin želimo dа skrenemo pаžnju nа to koliko je znаčаjnа edukаcijа nаjmlаđih i dа onа predstаvljа početаk ciklusа borbe protiv nаsiljа, jer se, kroz vršnjаčku edukаciju prije svegа mijenjа svijest o nаsilju, što je od posebne vаžnosti zа odrаstаnje novih generаcijа.

U toku kаmpаnje počeće reаlizаcijа Kreаtivne drаmske rаdionice " Bаsne, životne pouke". „Scensko izvođenje tri Ezopove bаsne pod nаzivom "Mudrа lisicа" dаje mogućnost dа se kroz likove životinjа predstаve rаzličite osobine, kаrаkteri i tipovi ljudi. Svаkа od ovih pričа imа poučnu životnu sutuаciju i ukаzuje nа njihove nedostаtke i mаne.

Porukа koju mi želimo dа pošаljemo je: Nekа vаš izbor budu dobre ljudske vrline koje pobjeđuju svаko zlo i nаsilje i budu putokаz kа prаvim vrijednostimа.“, izjаvio je Vitomir Mitrić, voditelj rаdionice. Rаdionicu će pohаđаti člаnovi Budi muško klubа i budi žensko sаvezа, Udruženjа djece i omlаdine sа posebnim potrebаmа „Vrаtite nаm osmijeh“ i drаmskog studijа Kulturnog centrа, Istočno Novo Sаrаjevo.

Mladi studiraju i ne nadaju se poslu Istaknuto

Napišite komentar

Skoro polovina Banjalučana svjesna je da se neće zaposliliti u struci nakon što završi fakultet. Još jedna anketa, koju je popunjavalo više od 1.000 mladih Banjalučana, dala je zabrinjavajuće rezultate.

studenti banjaluka bozic

U sklopu izrade dokumenta Omladinska politika grada Banjaluka, mladi od 15 do 30 godina odgovarali su na pitanje “Smatrate li da ćete se zaposlici u struci nakon studiranja?”, a pozitivan odgovor dalo je tek nešto više od polovine, tačnije 56,5 odsto ispitanika.

– Odgovor na ovo pitanje ukazuje da čak 43,5 odsto mladih ljudi upisuje fakultet samo radi studiranja, ne gledajući na to da li im taj poziv može doneti posao u budućnosti – navodi se u Omladinskoj politici.

Takođe, oni dodaju da se ne smije zanemariti ni činjenica da su mladi ljudi ukazali na to da je pored nezaposlenosti problem i zapošljavanje nestručnog kadra, nepotizam i korupcija što se takođe može podvesti pod razloge ovakvog odgovora.

Da mladi odavno studiraju “kako bi okusili studentski život” tvrde i stručnjaci, koji kažu da je ova anketa rezultat loše upisne politike na fakultetima i pasivnosti mladih ljudi.

– Loše je što fakulteti koji školuju studente za suficitarna zanimanja još uvijek primaju mnogo studenata. Ekonomista je, na primer, toliko na birou, da onaj ko sada upiše ekonomiju ili ima zagarantovan posao ili nije znao šta bi drugo, a vjerujem da je mnogo više ovih drugih – smatra ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da mladi koji studiraju “napamet” bez cilja i nade da će jednog dana biti uspješni u svom poslu najviše sebi čine medveđu uslugu, a samim tim i kompletnom sistemu.

VIŠE VJERUJU U VLASTITI BIZNIS

Više od 60 odsto ispitanika odgovorilo je pozitivno na pitanje “Želite li pokrenuti vlastiti bizni?” što znači da ih nešto više od pola vjeruje u svoje ideje.

– Pored zaposlenja mladih ljudi kod poslodavca, za jednu lokalnu zajednicu veoma je bitno i da ima dosta mladih ljudi koji sami pokreću sopstvene poslove. To je značajno u današnje vreme, kada se u cijelom svijetu pojavljuje sve više startap preduzeća koja osnivaju i vode mladi ljudi – navode mladi u ovom dokumentu.

Mnoge svjetske poznate kompanije kao što su Gugl ili Fejsbuk, koji su počeli baš kao mali startapi, dok su danas to najveća svjetska privredna društva.

 

Foto: Dejan Božić/Blic

Srednje škole u problemu: Učionice puste, višak nastavnika Istaknuto

Napišite komentar

Pokušaj Građevinske škole da obrazuje djecu za deficitarna zanimanja, prošao je neslavno, jer su se za smjerove kamenorezac i zidar prijavila tek četiri učenika. Analizirajući protekle školske godine, može se zaključiti kako je trend “bijele kuge” nastavljen i ove.

srednjoskolci1

Sve zajedno dovelo je do polupraznih i praznih učionica, a pokušaji škola da uvedu nova zanimanja koja će djecu kasnije zaposliti prolaze neslavno.

– Nema dovoljno đaka, a i oni koji su ostali ovdje jednostavno bježe od zanata – kaže direktor banjalučke Građevinske škole, Ljuban Bajić.

Iako su osnovni smjerovi u ovoj školi popunjeni, za dva odjeljenja u kojima bi bile zanatlije gotovo da nije bilo zainteresovanih.

– Uveli smo novi smjer pomoću koga bi djeca mogla odmah da se zaposle, a grad daje i stipendije. Uložili smo mnogo i u reklamu, a uvijek postoji mogućnost da se naknadno upiše i četvrti stepen. Međutim, sve je džaba –kaže Bajić razočarano.

Dodaje je da djeca ne žele da upisuju zanate, na šta velikog uticaja imaju i njihovi roditelji.

– Roditelji djecu upisuju u četverogodšnje škole, ni ne razmišljaju o trogodišnjim, iako će im to osigurati posao i dobru platu – rekao je on, te dodao da samo kod nas škole bukvalno moraju da mole djecu da upisuju deficitarna zanimanja.

Iako upis u srednje škole još nije potpuno završen, prosvetari nisu optimistični. Kada je ovakvo stanje u najvećem gradu Srpske, kako je tek u manjim opštinama, pitaju se.

Tako se u problemu našla i Poljoprivredna škola, koja je uprkos ulaganju u marketing i odlazak na sajmove, ponovo ostala praznih učionica.

Ova škola ranije je imala tri osnovna odjeljenja, a sada jedva da sastave jedno. Zaposleni kažu da su im i radna mjesta upitna, te da će uskoro mnogi ostati bez posla.

– Loše je i biće još gore. Nema djece, nikad ovo nismo doživjeli. Krpimo odjeljenja. I ovi koji su završili dolaze po pečate i diplome, jer zajedno sa porodicama odoše vani. To je jako tužna slika, kad dječica napuste školu i dođu po pečat da idu vani. Ove godine se borimo, ali sljedeće će otpuštanje mnogo radnika biti neizbježno – rekli su u ovoj školi.

Tužna slika sve praznijih učionica posljednjih nekoliko godina zadesila je gotovo sve banjalučke srednje škole, a zvanični podaci sve su strašniji.

Iako nemamo tačne podatke za grad Banjaluku, brojke Zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da u cijeloj Republici posljednjih pet školskih godina broj upisanih srednjoškolaca sve više opada. U cijeloj Srpskoj u školsku 2013/2014. godinu upisano je ukupno 11.543 srednjoškolca, dok ih je samo godinu kasnije bilo za 300 manje.

Ovim tempom, došli smo do brojke od 10.285, koliko je đaka upisano prošle školske godine, od čega je oko 2.500 krenulo u banjalučke srednje škole.

Ove godine, prema prognozama nastavnika, broj će ići ispod 10.000 upisanih srednjoškolaca.

Medicina popunjena

U sličnim problemima su gotovo sve banjalučke škole, osim Medicinske, koja je još u prvom roku popunila svoje razrede osnovcima odlikašima. Međutim, i ova priča ima drugu stranu. Mnoga djeca, sama priznaju, ovu školu upisuju upravo kako bi odmah po završetku sa diplomom mogla ići da rade vani.

Školovanje jednog studenta iznosi 30.000 KM Istaknuto

Napišite komentar

Za četvorogodišnje školovanje jednog studenta, porodice u RS moraju izdvojiti do 30 000 maraka. Takva je računica roditelja čija djeca odlaze na studije u druge gradove, studiraju na državnim fakultetima, ali nisu na budžetu, te žive u privatnom smještaju. Takvih je većina među studentima.

studenti

Broj onih koji studiraju na univerzitetima u Srpskoj višestruko premašuje kapacitete studentskih domova da ih prime, baš kao što je i mnogo više onih koji sami plaćaju školarinu od onih koji su upali na budžet.

Samo za školarine izdvaja se minimalno 440 KM godišnje, a najviše 1 500 KM, koliko treba studentima nekih smjerova Akademije umjetnosti. Pored toga, administrativni troškovi upisa svakog semestra su 40 KM, a svaki četvrti izlazak na ispit plaća sa 20 KM na većini fakulteta. Za studente privatnih fakultete, sve to je nekoliko puta skuplje.

Studenti kažu da je za studiranje u Banjaluci, pored toga, svaki mjesec potrebno obezbjediti minimalno 250 do 300 KM, dok je za mnoge to i dvostruko više.

– To je onaj najskromniji vid studentskog života, da se živi i hrani u domu i da se ima nešto novca za boravak izvan doma, odnosno za kafu i kupovinu osnovnih potrepština, te za odlazak kući – kaže Radovan S, koji ističe da su porcije hrane koje se serviraju u domu za mnoge studente nedovoljne, pa moraju dokupljivati i hranu.

Smještaj u domu u Banjaluci plaća se različito, zavisno od toga u kojem od paviljona se živi. Za život u savremenom četvrtom paviljonu treba mjesečno 75 KM, za treći paviljon cijena je 25 KM, dok je boravak u najstarijim paviljonima prvom i drugom po cijeni od 20 maraka. Dnevna cijena obroka u studentskoj menzi je 2,5 KM.

Ako umjesto u domu žive u privatnom smještaju, studenti moraju računati na kirije do 400 maraka, ali i na oko 150-200 maraka režija.

– Većina ima cimere, pa se taj trošak prepolovi ili dijeli na tri dijela, a roditelji uz to šalju oko 50 KM mjesečno za hranu. Prevoz do kuće i nazad je isto vrlo skup. Da odeš do Prnjavora, koji je samo 50 kilometara udaljen, i da se vratiš treba minimalno 15 KM. Kada se tako gleda, studiranje nije nimalo jeftino za naše uslove i porodice. Domovi su uvijek puni, a stanovima su nabijene cijene – priča jedna studentkinja iz ovog mjesta.

Za nabavku knjiga i skripti iz kojih se uči, treba najmanje 150 KM po semestru, ako se uči iz fotokopija, dok za kupovinu originala treba puno više. Studenti kažu da su zahvalni na tome što većina opština daje studentske stipendije od bar 80 KM mjesečno onima koji redovno studiraju i polažu ispite, pa se bar na taj način plati dio troškova.

Oni koji studiraju od kuće, u mjestima gdje inače žive, kažu da su i njihovi troškovi oko 150 KM mjesečno, bez obzira na to što žive i hrane se kod kuće.

– Na odlazak na fakultet i sve što prati boravak izvan kuće potroši se mjesečno oko 100 maraka, a na to još uzmete cijenu prevoza od 30-tak maraka i dodate 20 do 30 KM za troškove pribora i telefona i interneta. Knjige, bar za tehničke fakultete, nisu skupe, jer se dosta uči iz elektronskih formi, pdf-ova i slično. To možda ukupno bude do 100 KM godišnje – priča Pavle K. student elektrotehnike iz Banjaluke.

Ako su za mjesto studiranja izabrali Foču, studenti se uglavnom nadaju da će naći mjesto u domu, jer je privatno stanovanje jako skupo, kaže predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić.

– Dobro je pa kapaciteti uglavnom odgovaraju broju studenata, a i uslovi u domu su sve bolji. Slična je situacija i u Palama, dok je u Lukavici dosta drugačije, upravo zbog loših uslova u domu. Nadamo se da će se i to, međutim, uskoro popraviti i da će i studentima biti mnogo lakše – kaže Simanić.

I studenti i roditelji kažu da bi sve to izdvajanje i odricanje nekako podnijeli da znaju da će na kraju sve to imati smisla – da će kao svršeni studenti pronaći posao i moći normalno da žive od plate.

Bijeljina bez doma

Najteže je studentima u Bijeljini gdje uopšte nema studentskog doma, pa oni koji odluče da studiraju skupo plaćaju privatni smještaj. U Bijeljini, tako, svake godine studira oko 7 000 studenata, a mjesta u đačkom domu, koji prima i studente, ima za svega stotinjak njih. Ostali za kiriju daju od 100, pa i do 400 KM mjesečno.

Brucoše najviše privukli medicina i informatika Istaknuto

Napišite komentar

U RS je završen upisni rok na javnim univerzitetima, a najviše zainteresovanih je na medicini i računarstvu i informatici. Svršenim srednjoškolcima na banjalučkom Univerzitetu na raspolaganju su 3 163 indeksa, dok na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu buduće brucoše čeka 2 287 slobodnih mjesta.

ekonomski fakultet pale ljeto

Provjera stečenog znanja planirana je u ponedjeljak, a rezultati prijemnog ispita biće poznati u srijedu. Upis primljenih kandidata trajaće od 10. do 13. jula. Najviše indeksa na banjalučkom Univerzitetu, čak 410 budućim brucošima je ponudio Medicinski fakultet, gdje je u prvom upisnom roku stigla 391 prijava.

– Najveće interesovanje i dalje je za studijski program medicina, za koji je prijavljeno 196 maturanata – rekli su u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Brojem kandidata zadovoljni su i na banjalučkom Elektrotehničkom fakultetu, gdje je planiran upis 226 brucoša.

– Do petka ujutro bilo je 212 prijava, a najveće interesovanje je, očekivano, za računarstvo i informatiku – rekao je dekan ETF-a Branko Blanuša.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić kaže da je odziv budućih studenata u prvom upisnom roku sličan kao i prethodne godine.

– Mjesta ima za 277 brucoša, a prijavila su se 102 kandidata. Najveće interesovanje je za studijske programe biologija i matematika, dok je najmanje prijavljenih za ekologiju i fiziku. Očekujem da će nakon drugog ili eventualno trećeg upisnog roka biti popunjeno oko 80 odsto mjesta na ovom fakultetu – rekao je Trbić.

Prema podacima Univerziteta, na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, gdje je planiran upis 264 brucoša, do petka u podne stiglo je 155 prijava.

– Od toga je 116 prijavljenih za studijski program ekonomija i poslovno upravljanje, a 39 za poslovnu informatiku – kažu na Univerzitetu.

Kao i prethodnih godina na Filološkom fakultetu u Banjaluci najveće interesovanje vlada za engleski jezik, dok na ostalim katedrama očekuju da će upisne kvote ispuniti u drugom upisnom roku, koji počinje 27. avgusta i traje do 5. septembra.

– Za izučavanje srpskog jezika stiglo nam je 13 prijava, za italijanski osam, francusko-latinski četiri, ruski devet, dok je za njemački stiglo 27, a engleski 56 prijava – rekli su u Studentskoj službi ovog fakulteta.

Najviše slobodnih mjesta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu budućim brucošima ponudili su Filozofski fakultet, čak 492, zatim Pedagoški fakultet 240 i 165 mjesta Medicinski fakultet.

Rektor ovog Univerziteta Stevo Pašalić kazao je da je u prvom upisnom roku stiglo nešto više od 1 000 prijava, te da je taj broj u skladu sa realnim očekivanjima.

– Pad broja upisanih studenata će sigurno biti nastavljen, ne samo kod nas, već u cijeloj BiH. To se dešava u kontinuitetu već deset godina, a razlog za to, između ostalog, su loša demografska situacija i intenzivan odlazak mladih u inostranstvo – rekao je Pašalić.

Istakao je da je Medicinski fakultet u Foči očekivano ispunio upisne kvote već u prvom roku, za razliku od Poljoprivrednog fakulteta, gdje je broj prijavljenih kandidata daleko od očekivanog.

Velikim interesovanjem ne mogu se pohvaliti ni na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, gdje je prijavljen 81 kandidat.

Za razrednu nastavu i predškolsko vaspitanje i obrazovanje vlada podjednako interesovanje, dok je veoma mali broj onih koji bi da studiraju tehničko obrazovanje i informatiku – istakli su na ovom fakultetu.
Postdiplomske studije

Na banjalučkom Univerzitetu ističu da je na drugi i treći ciklus studija na Ekonomskom fakultetu stigao veoma mali broj prijava.

– Za postdiplomske studije na ovom fakultetu prijavilo se 14 kandidata, dok je za treći ciklus stigla samo jedna prijava – naveli su u Univerzitetu.

Rekordno malo prvačića u Srpskoj ove godine Istaknuto

Napišite komentar

Čak 77 područnih odjeljenja u Srpskoj ove godine nije upisalo nijednog prvačića, ali u ministarstvu ne planiraju novo zatvaranje škola. Prošle godine su, kažu, uradili veliku racionalizaciju mreže osnovnih škola u RS, tako da se sada one mogu zatvoriti samo ako to opština u kojoj se nalaze zatraži, zato što nemaju niti jednog učenika.

osnovna pale stepenice sars

Tvrde i da neće biti otpuštanja učitelja, mada je ove godine u Srpskoj upisano rekordno malo prvačića – 9.600. U posljednje tri godine, naime, broj prvačića konstantno pada, a za proteklih desetak godina škole su ostale bez oko 22.000 đaka.

– U slučaju da u nekoj školi zbog smanjenog broja učenika dođe do pojave tehnološkog viška, zbrinjavaće se na nivou aktiva direktora jedne regije – kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

To znači da će tim nastavnicima tražiti radno mjesto u nekoj drugoj školi u istoj regiji, kao što je rađeno i prethodnih godina.

Među područnim školama u koje ove jeseni u klupu neće sjesti nijedan prvačić je i ona u selu Ledenice kod Banjaluke. Ovo odjeljenje Osnovne škole „Vojislav Ilić“ iz Krupe ne Vrbasu, ipak, neće biti zatvoreno, kaže direktorka škole Rajka Čajić, jer će u kombinovanom odjeljenju nastavu pohađati šest đaka od drugog do petog razreda.

– I ove godine ćemo, kao i lani, u centralnoj i četiri područne škole imati ukupno 235 učenika. Dakle, imamo isti broj đaka, ali manje odjeljenja, pa će jedna učiteljica biti tehnološki višak. Učinićemo sve da je, u skladu sa zakonom, premjestimo u neku drugu školu, gdje je ovaj kadar potreban – kaže Rajka Čajić.

Slični problemi uskoro bi mogli zadesiti još 93 područna odjeljenja ili takozvane seoske škole, u koje je ove godine upisan tek po jedan prvačić, dok će još 73 takve školice imati svega po dva prvačića.

Prošle godine je u RS zatvoreno pet područnih petorazrednih odjeljenja, koja u toj školskoj godini nisu imala nijednog učenika, kao i 10 takvih odjeljenja koja su imala po jednog ili dva učenika. Istovremeno, racionalizacija je podrazumijevala i kombinovanje odjeljenja od šestog do devetog razreda u 12 područnih devetorazrednih škola. Iz Ministarstva su tada saopštili da je tako najbolje i za učenike, jer se podstiče i socijalizacija djece, a ujedno se novac koji se štedi na taj način može iskoristiti za obnove drugih škola.

Nova mjesta za sve zaposlene

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS kažu da ne očekuju višak i otpuštanja prosvetara, ali da zabrinjava činjenica da imamo sve manje đaka.

– Skrenuli smo pažnju Ministarstvu i da se kod preraspodjela radnika mjesta traže za sve zaposlene u školama, ne samo za nastavnike. Dakle, i za čistačice, sekretare, pedagoge, psihologe, a imamo uvjeravanja da oni vode računa o tome – kaže predsjednik sindikata Dragan Gnjatić.

Srpska gubi djecu, najmanje prvačića u Trnovu i Oštroj Luci! Istaknuto

Napišite komentar

U Republici Srpskoj u aprilu i maju 2018. godine upisano je 9. 600 učenika u prvi razred osnovne škole u narednu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

osnovna skola trnovo

Prema podacima koje su Ministarstvu dostavile osnovne škole, najviše upisane djece je u Banjaluci 1.919 učenika, zatim u Bijeljini 927, Prijedoru 549, te u Doboju 546 učenika. Najmanje učenika upisano je u Trnovu i Oštroj Luci, odnosno po dva prvačića.

Najviše prvačića biće u banjalučkoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" - 222 učenika, zatim u bijeljinskim osnovnim školama "Knez Ivo od Semberije" - 194 učenika i "Sveti Sava" - 173 učenika. Trend smanjenja prvačića vidljiv je i alarmantan, a samo za tri do četiri školske godine broj prvačića manji je za skoro 1000!

Podsjećamo, u prve razrede školske 2014/2015. godine upisano je ukupno 10.505, a 2015/2016. godine 10.517 učenika. U školskoj godini 2016/2017 u klupe u RS sjelo je 10.206 prvačića, što je za 311 manje nego godinu ranije.

Školske 2017/2018, u prvi razred osnovne škole u RS upisano je 9.936 učenika. Prema zvaničnim podacima, RS je zabilježila već drugu godinu zaredom broj prvačića manji od 10 000!

Demograf Aleksandar Čavić ističe kako se radi o zabrinjavajućem trendu, koji je bio vidljiv 6 godina prije upisa.

"Populacioni okvir za prvačiće je broj rođenih 6-7 godina ranije. Taj okvir, imajući u vidu negativni migracioni saldo, može samo da se smanji do upisa u školu" ističe Čavić.

Dakle, ako 2018. godine imamo npr. 1000 rođenih manje nego 2015. godine, manje će biti 20124. godine upisanih prvačića biće za najmanje toliko.

"Na to se samo doda negativni migracioni saldo" naglašava on.

Mali maturanti pokazali bolje znanje iz srpskog jezika Istaknuto

Napišite komentar

Učenici devetih razreda iz 21 osnovne škole u RS koji su prošle sedmice radili eksperimentalnu malu maturu pokazali su veće znanje iz srpskog jezika i književnosti nego iz matematike, kazao je danas Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

osnovci maturanti

"Procenat riješenosti testova na eksperimentalnoj maturi iz matematike je 42,74 odsto, a iz srpskog jezika i književnosti je 56,02 odsto", ističe Damjanović za "Nezavisne".

On dodaje da su prilikom odabira škola u kojima je sprovođena eksperimentalna mala matura vodili računa da se škole nalaze u gradskim, prigradskim i seoskim sredinama, kao i da budu škole s velikim brojem učenika, optimalnim brojem učenika i malim brojem učenika.

"Zadovoljni smo činjenicama da je sprovođenje eksperimentale male mature proteklo bez problema i u skladu s uputstvima te da je preko 98 odsto učenika pristupilo eksperimentalnoj maloj maturi", naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, pošto se radi o eksprimentalnoj maloj maturi, bitnije su im bile procedura sprovođenja i njeno poštivanje od samih rezultata.

"Mada su i oni bitni, da analizirajući iste uradimo adekvatne priprema za narednu godinu", kaže Damjanović i dodaje da je eksperimentalna mala matura sprovedena kod 1.718 učenika.

Rajka Ćajić, direktorica OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, Banjaluka, kazala je da je u eksperimentalnoj maloj maturu učestvovalo 19 učenika njihove škole te da su svi pristupili testiranju.

"Naši đaci su pokazali bolje znanje iz srpskog jezika i književnosti, što je bilo i za očekivati, jer je to predmet koji je učenicima lakši nego matematika", pojasnila je Ćajićeva.

Kako kaže, mala matura će u narednom periodu biti mjerilo upisa u srednju školu.

 

Počeo upis srednjoškolaca u Srpskoj Istaknuto

Napišite komentar

U Republici Srpskoj danas je počeo upis u prve razrede srednjih škola za učenike koji imaju 60 i više bodova, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 18. juna, i trajaće do srijede, 20. juna.

ssc pale zgrada sars1

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2018/2019. godinu predviđena su 11.083 mjesta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske. U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto.

Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,42 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis.

Osim junskog, učenici u Republici Srpskoj upisivaće se u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

-Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred – navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu navode da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Učesnici konkursa treba da podnesu školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”, kao i diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi.

Uz navedeno, potrebno je da učenici podnesu i diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja, te adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Obrazovanje

Prev Next

20:55 26 Februar, 2019 Utorak

U Srpskoj osnovci i srednjoškolci imaju 82.625 neopravdanih časova

U Srpskoj osnovci i srednjoškolci imaju 82.625 neopravdanih časova

Za razliku od prvog polugodišta prethodne školske godine, učenici osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu ove školske godine smanjili su broj izostanaka, osnovci za 6,4 odsto, a srednjošk...

11:05 25 Januar, 2019 Petak

Obrazovanje u Kasindolu traje više od jednog vijeka

Obrazovanje u Kasindolu traje više od jednog vijeka

Osnovna škola ''Jovan Dučić'' Kasindo, koja spada u red najstarijih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini i ove godine će prigodnim programom obilježiti krsnu slavu Svetog Savu. Osim prire...

12:49 18 Decembar, 2018 Utorak

Na tatinoj i maminoj katedri: Ekspresno do titule i zaposlenja

Na tatinoj i maminoj katedri: Ekspresno do titule i zaposlenja

Ne dozvoljavajući da ih etika i moral sputavaju u olakšavanju školovanja i zaposlenja djece, profesori na Pravnom fakultetu u Banjaluci, ali i sudije i tužioci, kao nosioci pravosudnih institucija...

15:10 25 Novembar, 2018 Nedjelja

Počela kampanja ''16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja''

Počela kampanja ''16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja''

U sаrаdnji sа Asocijаcijom XY i u okviru UN Women projektа „Stаndаrdi i аngаžmаn zа sprječаvаnje nаsiljа nаd ženаmа i porodičnog nаsiljа u Bosni i Hercegovini“ Forum teаt...

16:02 15 Juli, 2018 Nedjelja

Mladi studiraju i ne nadaju se poslu

Mladi studiraju i ne nadaju se poslu

Skoro polovina Banjalučana svjesna je da se neće zaposliliti u struci nakon što završi fakultet. Još jedna anketa, koju je popunjavalo više od 1.000 mladih Banjalučana, dala je zabrinjavajuće ...

10:00 06 Juli, 2018 Petak

Srednje škole u problemu: Učionice puste, višak nastavnika

Srednje škole u problemu: Učionice puste, višak nastavnika

Pokušaj Građevinske škole da obrazuje djecu za deficitarna zanimanja, prošao je neslavno, jer su se za smjerove kamenorezac i zidar prijavila tek četiri učenika. Analizirajući protekle školske...

11:00 02 Juli, 2018 Ponedjeljak

Školovanje jednog studenta iznosi 30.000 KM

Školovanje jednog studenta iznosi 30.000 KM

Za četvorogodišnje školovanje jednog studenta, porodice u RS moraju izdvojiti do 30 000 maraka. Takva je računica roditelja čija djeca odlaze na studije u druge gradove, studiraju na državnim fa...

22:00 30 Juni, 2018 Subota

Brucoše najviše privukli medicina i informatika

Brucoše najviše privukli medicina i informatika

U RS je završen upisni rok na javnim univerzitetima, a najviše zainteresovanih je na medicini i računarstvu i informatici. Svršenim srednjoškolcima na banjalučkom Univerzitetu na raspolaganju su...

20:00 30 Juni, 2018 Subota

Rekordno malo prvačića u Srpskoj ove godine

Rekordno malo prvačića u Srpskoj ove godine

Čak 77 područnih odjeljenja u Srpskoj ove godine nije upisalo nijednog prvačića, ali u ministarstvu ne planiraju novo zatvaranje škola. Prošle godine su, kažu, uradili veliku racionalizaciju mr...

15:30 28 Juni, 2018 Četvrtak

Srpska gubi djecu, najmanje prvačića u Trnovu i Oštroj Luci!

Srpska gubi djecu, najmanje prvačića u Trnovu i Oštroj Luci!

U Republici Srpskoj u aprilu i maju 2018. godine upisano je 9. 600 učenika u prvi razred osnovne škole u narednu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske. Prema p...

10:00 12 Juni, 2018 Utorak

Mali maturanti pokazali bolje znanje iz srpskog jezika

Mali maturanti pokazali bolje znanje iz srpskog jezika

Učenici devetih razreda iz 21 osnovne škole u RS koji su prošle sedmice radili eksperimentalnu malu maturu pokazali su veće znanje iz srpskog jezika i književnosti nego iz matematike, kazao je da...

15:00 11 Juni, 2018 Ponedjeljak

Počeo upis srednjoškolaca u Srpskoj

Počeo upis srednjoškolaca u Srpskoj

U Republici Srpskoj danas je počeo upis u prve razrede srednjih škola za učenike koji imaju 60 i više bodova, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak...

14:00 09 Juni, 2018 Subota

Konkurs za upis brucoša na univerzitete u Srpskoj 13. juna

Konkurs za upis brucoša na univerzitete u Srpskoj 13. juna

Konkurs za upis studenata u prvu godinu studija na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj biće objavljen 13. juna. Na zajedničkom kolegijumu rektora univerziteta u Banjoj Luci i u Istočnom Saraj...

19:28 06 Juni, 2018 Srijeda

Raspisan drugi konkurs za dodjelu stipendija studentima II i III ciklusa

Raspisan drugi konkurs za dodjelu stipendija studentima II i III ciklusa

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Fond „Dr Milan Jelić“, raspisalo je 5. juna drugi konkurs za dodjelu stipendija u akademskoj 2017/2018. godini studentima drugog i trećeg ciklu...

14:30 05 Juni, 2018 Utorak

Srednje škole u BiH ''kraće'' za 102 odjeljenja

Srednje škole u BiH ''kraće'' za 102 odjeljenja

Iz godine u godinu sve je manje upisanih srednjoškolaca u školama u BiH, a u prilog tome govori i činjenica da su u tekućoj školskoj godini upisana 102 odjeljenja manje, ako se uzme u obzir da je...

09:00 04 Juni, 2018 Ponedjeljak

Od naredne godine 1,6 miliona KM za studentske i srednjoškolske stipendije

Od naredne godine 1,6 miliona KM za studentske i srednjoškolske stipendije

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u narednoj školskoj godini planirano je da bude izdvojeno 1,6 miliona KM. "Pojedinačni i...

13:00 02 Juni, 2018 Subota

Odobren upis za 1.955 studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Odobren upis za 1.955 studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Odlukom Vlade RS, utvrđen je upis 4.701 studenta na prvu godinu prvog ciklusa studija. Od tog broja, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, planirano je da se upiše 1.955 redovnih studenta. Kako j...

19:30 28 Maj, 2018 Ponedjeljak

Formalno obrazovanje nema više od 146.000 građana BiH

Formalno obrazovanje nema više od 146.000 građana BiH

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je prva u regionu sa najvišom stopom neobrazovanih osoba, kojih je više od 146 000. Od skoro tri miliona osoba starijih od 15 godina nepotpuno osnovno ...

11:00 25 Maj, 2018 Petak

Osnovnu školu ''Sokolac'' upisuju 33 prvačića više

Osnovnu školu ''Sokolac'' upisuju 33 prvačića više

U Osnovnoj školi "Sokolac" u prvom upisnom roku upisano je 100 prvačića, dok se u avgustovskom roku na testiranju očekuje još oko dvadesetak budućih đaka. Prema riječima direktora Divne Jankov...

17:08 24 Maj, 2018 Četvrtak

Od septembra više od šezdeset prvačića u klupama OŠ ''Srbija''

Od septembra više od šezdeset prvačića u klupama OŠ ''Srbija''

Osnovna škola ''Srbija'' u Palama danas je proslavila svoju krsnu slavu Svetog Ćirila i Metodija kroz bogat i raznovrsan program koji su priredili osnovci iz ove škole. Nakon programa, rukovodstvo ...

17:56 23 Maj, 2018 Srijeda

Mladenka Marković pobjednik ovogodišnjeg ''Kineskog mosta''

Mladenka Marković pobjednik ovogodišnjeg ''Kineskog mosta''

Tradicionalno preliminarno takmičenje studenata Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ''Kineski most'' završeno je danas u Palama, a ove najbolja je bila stud...

15:30 17 Maj, 2018 Četvrtak

Poziv za mlade: Obuka iz projektnog menadžmenta

Poziv za mlade: Obuka iz projektnog menadžmenta

Omladinski savjet Istočna Ilidža i Omladinski savjet Republike Srpske uz podršku opštine Istočna llidža organizuju dvodnevnu obuku iz oblasti projektnog menadžmenta, koja će se održati u pone...

21:00 16 Maj, 2018 Srijeda

Jelena Vujičić prvi master kineskog jezika u BiH

Jelena Vujičić prvi master kineskog jezika u BiH

Jelena Vujičić iz Brčkog ušla je u istoriju Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Filozofskog fakulteta na Palama tako što je postala prvi student u BiH koji je odbranio master rad na Katedri za ki...

22:39 15 Maj, 2018 Utorak

Srednjoškolci pokazali izuzetan talenat kroz ''Veče mladih umjetnika''

Srednjoškolci pokazali izuzetan talenat kroz ''Veče mladih umjetnika''

Učenici Srednjoškolskog centra ''Pale'' okupljeni kroz sekciju ''Stvaralaštvo mladih'' održali su večeras u Kulturnom centru Pale, autorsku izložbu i priredbu ''Veče mladih umjetnika'', kojoj s...

15:45 14 Maj, 2018 Ponedjeljak

Predavanja o značajnim ličnostima srpskog novinarstva u Palama

Predavanja o značajnim ličnostima srpskog novinarstva u Palama

Dr Vladimir Barović vanredni profesor na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Istočnom Sarajevu održaće tokom 2018. godine u Kulturnom centru Pale ciklus predavanja pod nazivom "Značajne ličnos...

14:45 14 Maj, 2018 Ponedjeljak

Opština Pale obezbjedila više od 96.000 KM za studentske stipendije

Opština Pale obezbjedila više od 96.000 KM za studentske stipendije

Rukovodstvo opštine Pale danas je sali Skupštine opštine potpisalo ugovore sa sedamdeset studenata kojima je opština dodijelila stipendije u iznosu od po 120 KM, a koji studiraju na području koje...

23:28 11 Maj, 2018 Petak

Boriti se za očuvanje srpske tradicije i jezika

Boriti se za očuvanje srpske tradicije i jezika

Studenti četvrte godine Katedre za srbistiku Ana Stakić i Nina Lazarević u saradnji sa profesorima i kolegama sa ove katedre odlučile su da organizuju Svečanu akademiju povodom obilježavanja 200...

12:28 11 Maj, 2018 Petak

Istorijski čas za osnovce iz Istočne Ilidže na ''Malom Zejtinliku''

Istorijski čas za osnovce iz Istočne Ilidže na ''Malom Zejtinliku''

Učenici tri osnovne škole iz Istočne Ilidže posjetili su danas Vojničko groblje ''Mali Zejtinlik'' na Sokocu, gdje je održan istorijski čas. Organizator ove posjete bila je Opštinska boračka ...

08:00 11 Maj, 2018 Petak

Proslavljena krsna slava SŠC ''Vasilije Ostroški''

Proslavljena krsna slava SŠC ''Vasilije Ostroški''

Srednjoškolski centar ''Vasilije Ostroški'' Sokolac, svečanom akademijom, obilježio je sinoć Dan i slavu škole. Akademija je održana u Duhovnom centru Romanijske Lazarice, gdje su naši sugrađ...

15:30 09 Maj, 2018 Srijeda

Edukativno predavanje ''Bezbjednost djece u saobraćaju'' u Tilavi

Edukativno predavanje ''Bezbjednost djece u saobraćaju'' u Tilavi

Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježava manifestaciju ''Dani bezbjednosti saobraćaja u Istočnom Sarajevu'', a edukativno predavanje ''Bezbjednost djece u saobraćaju'' biće održano u podru...

16:16 08 Maj, 2018 Utorak

Saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa kineskim partnerima sve jača

Saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa kineskim partnerima sve jača

Kineska delegacija Asocijacije za međunarodno razumijevanje, koja okuplja oko šezdeset civilnih organizacija iz cijelog svijeta, posjetila je danas Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Saraj...

16:30 07 Maj, 2018 Ponedjeljak

Struka upozorava: Neprihvatljivo uvođenje vjeronauke u srednje škole

Struka upozorava: Neprihvatljivo uvođenje vjeronauke u srednje škole

Nastavno-naučno vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci smatra da je neprihvatljivo uvođenje vjeronauke u srednje škole u Republici Srpskoj. Upozorili su da je u tom slučaju u potpu...

13:15 07 Maj, 2018 Ponedjeljak

U Osnovnu školu ''Jovan Dučić'' na jesen kreće 40 prvačića

U Osnovnu školu ''Jovan Dučić'' na jesen kreće 40 prvačića

Ove godine u Osnovnu školu ''Jovan Dučić'' iz Kasindola, opština Istočna Ilidža, krenuće oko 40 prvačića, što je prema statističkim podacima za oko sedam učenika manje u odnosu na prošlu ...

09:30 06 Maj, 2018 Nedjelja

Na univerzitetima u Srpskoj studiraju i po 24 godine

Na univerzitetima u Srpskoj studiraju i po 24 godine

Po starom programu na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu studira još 927 studenata, a među njima ima i onih koji su fakultet upisali 1994. godine. Prema podacima javnih univerziteta, br...

17:30 05 Maj, 2018 Subota

Svečana akademija povodom 200 godina od objavljivanja Prvog srpskog rječnika

Svečana akademija povodom 200 godina od objavljivanja Prvog srpskog rječnika

Studenti Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuju Svečanu akademiju povodom obilježavanja 200 godina od objavljivanja Prvog srpskog rječnika Vuka Stef...

17:45 04 Maj, 2018 Petak

Srednjoškolci mogu besplatno na Omladinski Film festival

Srednjoškolci mogu besplatno na Omladinski Film festival

Omladinski Film Festival, 10. po redu u Sarajevu, od septembra ove godine svim srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine nudi mogućnost da prijave sebe i svoje društvo ili čitavo odjeljenje i da dođ...

13:00 03 Maj, 2018 Četvrtak

Srednjoškolci se družili sa osnovcima u Mokrom

Srednjoškolci se družili sa osnovcima u Mokrom

Učenici i predstavnici Srednjoškolskog centra Pale posjetili su 30. aprila 2018. godine, u sklopu manifestacije ''Dani knjige'', kako je to ranije najavljeno, Osnovnu školu ''Mokro'' u Mokrom, u ci...

08:00 29 April, 2018 Nedjelja

Mali maturanti završili testiranje uz prosječnu ''mršavu'' trojku

Mali maturanti završili testiranje uz prosječnu ''mršavu'' trojku

Testiranje malih maturanata iz srpskog jezika i matematike završeno je u srijedu, okonačno je i pregledanje i dešifrovanje, jer su đaci radili pod šifrom, kako bi se onemogućila protekcija. Rezu...

22:24 26 April, 2018 Četvrtak

Donatorsko veče SŠC Pale: Cilj obezbjediti novac za zamjenu vanjske stolarije

Donatorsko veče SŠC Pale: Cilj obezbjediti novac za zamjenu vanjske stolarije

Donatorsko veče za pomoć Srednjoškolskom centru ''Pale'' u prikupljanju novčanih sredstava za rekonstrukciju škole kroz projekat ''Energetska efikasnost'' održano je večeras u svadbenom salonu ...

17:15 26 April, 2018 Četvrtak

Studenti Ekonomskog fakulteta upoznati sa radom ''Java'' platforme

Studenti Ekonomskog fakulteta upoznati sa radom ''Java'' platforme

Drugi dio radionice u okviru programa ''Moja IT karijera'' održan je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a prisutni su besplatno mogli da se upoznaju sa radom ''Java'' pl...

18:30 25 April, 2018 Srijeda

Na tatinoj i maminoj katedri: Ekspresno do titule i odličnih zaposlenja

Na tatinoj i maminoj katedri: Ekspresno do titule i odličnih zaposlenja

Ne dozvoljavajući da ih etika i moral sputavaju u olakšavanju školovanja i zaposlenja djece, profesori na Pravnom fakultetu u Banjaluci, ali i sudije i tužioci, kao nosioci pravosudnih institucija...

15:39 23 April, 2018 Ponedjeljak

''Dani knjige'' u Palama: Cilj vratiti knjigu među mlade ljude

''Dani knjige'' u Palama: Cilj vratiti knjigu među mlade ljude

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige Savjet učenika i Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Srednjoškolskog centra ''Pale'' danas je započeo manifestaciju ''Dani knjige'', koja će...

14:00 23 April, 2018 Ponedjeljak

HSK Test - prilika za studente da dođu do posla ili stipendija bez diplome fakulteta

HSK Test - prilika za studente da dođu do posla ili stipendija bez diplome fakulteta

HSK Test (Chinese Proficiency Test) održan je juče na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na kojem se ovog puta našlo dvadeset polagača. Test su održali...

17:00 22 April, 2018 Nedjelja

Ove godine u Osnovnu školu ''Sveti Sava'' kreće više od 120 prvačića

Ove godine u Osnovnu školu ''Sveti Sava'' kreće više od 120 prvačića

U Osnovnu školu ''Sveti Sava'' u Istočnom Novom Sarajevu od septembra i nove školske 2018/19 godine, u školske klupe, sješće više od 120 prvačića, koji bi, prema riječima direktora Danijele ...

15:30 21 April, 2018 Subota

Udruženje vaspitača ''Uvako'' posjetilo vrtić ''Buba-mara''

Udruženje vaspitača ''Uvako'' posjetilo vrtić ''Buba-mara''

JU Dječiji centar ''Buba-mara'' iz Pala organizovalo je doček za goste iz Udruženja vaspitača ''UVAKO'' iz Valjeva, a posjeta je prvenstvo edukativnog karaktera, kako bi predstavili svoje radove ...

09:30 20 April, 2018 Petak

Donatorsko veče SŠC ''Pale'' pod motom: ''Mladi su naša sadašnjost i naša budućnost''

Donatorsko veče SŠC ''Pale'' pod motom: ''Mladi su naša sadašnjost i naša budućnost''

Srednjoškolski centar ''Pale'' organizovaće u četvrtak, 26. aprila 2018. godine u salonu ''Sara-Stanišić'' u Palama, donatorsko veče, te tim povodom pozvala mnogobrojne privrednike, predstavnike...

13:40 18 April, 2018 Srijeda

U Trnovu upisana samo dva prvačića

U Trnovu upisana samo dva prvačića

Opština Trnovo, koja broji 2.100 stanovnika, jedna je od onih koje se suočavaju sa manjkom djece školskog uzrasta. Osnovnu školu ''Sveti Sava'' u ovoj opštini trenutno pohađa 61 učenik, uključ...

11:00 18 April, 2018 Srijeda

Alarmantno stanje u obrazovnom sistemu Srpske, sve manje učenika

Alarmantno stanje u obrazovnom sistemu Srpske, sve manje učenika

Republika Srpska svake godine ostane bez 1.500 osnovaca, a odlukom Vlade Republike Srpske u ovoj godini je zatvoreno petnaest područnih škola. Srpska je u pet posljednjih godina izgubila više od 7...

17:30 17 April, 2018 Utorak

Očekuje se početak radova na izgradnji fiskulturne sale Osnovne škole ''Petar Petrović Njegoš''

Očekuje se početak radova na izgradnji fiskulturne sale Osnovne škole ''Petar Petrović Njegoš''

Rukovodstvo Osnovne škole ''Petar Petrović Njegoš'' i opština Istočna Ilidža ove godine bi trebali da realizuju projekat izgradnje fiskulturne sale za potrebe učenika pomenute škole, što je z...

15:49 16 April, 2018 Ponedjeljak

Realizovan prvi dan promotivne kampanje Elektrotehničkog fakulteta srednjoškolcima u Palama i Sokocu

Realizovan prvi dan promotivne kampanje Elektrotehničkog fakulteta srednjoškolcima u Palama i Sokocu

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo danas je u srednjoškolskim centrima u Sokocu i Palama održao promociju projekta autonomno-multifunk...

21:30 15 April, 2018 Nedjelja

Smanjenje broja učenika u Srpskoj ozbiljan problem

Smanjenje broja učenika u Srpskoj ozbiljan problem

Osnovne škole u Republici Srpskoj iz godine u godinu imaju sve manji broj učenika, pa je tako na početku 2017/2018. godine u klupama bilo 91 370 učenika, što je za 1 313 đaka manje nego godinu r...

10:00 14 April, 2018 Subota

Moguće kazne za korištenje moblinih telefona na nastavi

Moguće kazne za korištenje moblinih telefona na nastavi

Korištenje mobilnih telefona za vrijeme nastave postaće istorija sudeći po novom Zakonu o srednjoškolskom obrazovanju koji će uskoro stupiti na snagu. Prema istom snimanje i slikanje nastavnika i...

12:15 13 April, 2018 Petak

Tehnološke inovacije za kabinete informatike u srednjim školama u Istočnom Sarajevu

Tehnološke inovacije za kabinete informatike u srednjim školama u Istočnom Sarajevu

Grad Istočno Sarajevo pomogao je studentima Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu izradu autonomnih multifunkcionalnih automobila-robota, koji bi trebalo da učenicima srednjih škola sa p...

21:00 12 April, 2018 Četvrtak

Upisna groznica za maturante - koji fakultet odabrati?!

Upisna groznica za maturante - koji fakultet odabrati?!

Upisna groznica na univerzitetima u Srpskoj samo što nije počela, a prema istraživanjima, najbrže do posla dolaze matematičari i inženjeri obućarstva, dok su pedagozi, filozofi, sociolozi i geo...

12:29 11 April, 2018 Srijeda

U školske klupe Osnovne škole ''Pale'' u septembru će sjesti 85 prvačića

U školske klupe Osnovne škole ''Pale'' u septembru će sjesti 85 prvačića

Širom Republike Srpske počeo je upis prvačića u osnovne škole, a prema riječima direktora Osnovne škole ''Pale'', u školske klupe u nastavnoj 2018/19 godini, u ovoj školi, trebalo bi u septem...

15:30 10 April, 2018 Utorak

Roditelji prvačića plaćaju rodne listove

Roditelji prvačića plaćaju rodne listove

Iako osnovci i srednjoškolci koji završavaju školu ne plaćaju rodne listove koji su im potrebni za upis na dalje školovanje, roditelji za prvačiće još moraju plaćati ovaj dokument. Roditelji...

17:20 06 April, 2018 Petak

Ko upravlja sistemom obrazovanja u RS, država ili Crkva?!

Ko upravlja sistemom obrazovanja u RS, država ili Crkva?!

Nakon što je SPC odbila prijedlog Ministarstva prosvjete da se, pored vjeronauke, uvedu i izborni predmeti etika i kultura te umjetnost, otvoreno je pitanje ko upravlja sistemom obrazovanja u Republi...

09:00 06 April, 2018 Petak

Od septembra u osnovnim školama udžbenik o istoriji Republike Srpske

Od septembra u osnovnim školama udžbenik o istoriji Republike Srpske

Osnovci i srednjoškolci od naredne školske godine prvi put će izučavati lekcije o nastanku Republike Srpske, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu prosvjete. Već od septembra u osnovne škole stiže...

10:00 05 April, 2018 Četvrtak

Novi kodeks oblačenja u školama: Farmerke idu u prošlost

Novi kodeks oblačenja u školama: Farmerke idu u prošlost

Pirsinzi, minđuše u nosu, obrvama ili usnama to je od sada zvanično zabranjeno u osnovnim školama. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školsk...

17:15 04 April, 2018 Srijeda

Počeo upis prvačića u osnovne škole u Srpskoj

Počeo upis prvačića u osnovne škole u Srpskoj

Upis prvačića u osnovne škole u Republici Srpskoj počeo je danas i trajaće tokom aprila i maja ove godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. U prvi razred osnovn...

19:30 02 April, 2018 Ponedjeljak

Moguća kupovina udžbenika i školskog pribora na rate za novu školsku godinu

Moguća kupovina udžbenika i školskog pribora na rate za novu školsku godinu

Javno preduzeće "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" aktivno radi na pripremi udžbenika, nastavnih sredstava i pedagoške dokumentacije za sljedeću školsku godinu, saopšteno je iz ove ustano...

19:00 02 April, 2018 Ponedjeljak

Upis prvačića tokom aprila i maja

Upis prvačića tokom aprila i maja

Upis djece u prvi razred osnovne škole biće obavljen tokom aprila i maja, kazali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, navodeći da se u prvi razred školske 2018/2019. upisuju djeca koja zaklj...

16:10 02 April, 2018 Ponedjeljak

Prvi primjerak igre ''Jedi zdravo! Bravo, bravo!'' na poklon vrtiću ''Patrijarh Pavle''

Prvi primjerak igre ''Jedi zdravo! Bravo, bravo!'' na poklon vrtiću ''Patrijarh Pavle''

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva godinama obilježava Međunarodni dan dječije knjige i ovim putem je JU Vrtić ''Patrijarh Pavle'' u Istočnom Novom Sarajevu poklonio prvi primjerak igre, koj...

13:10 02 April, 2018 Ponedjeljak

Uspješan nastup učenika Srednje muzičke škole JU SŠC ''Istočna Ilidža'' u Banjaluci

Uspješan nastup učenika Srednje muzičke škole JU SŠC ''Istočna Ilidža'' u Banjaluci

Učenici Srednje muzička škola JU SŠC ''Istočna Ilidža'' nastupili su proteklog vikenda na 25. Takmičenju muzičkih škola Republike Srpske, koje je održano Kulturnom centru Banski dvor u Banja...

18:30 27 Mart, 2018 Utorak

Učenici SŠC ''Pale'' treći na takmičenju ugostiteljsko-turističkih tehničara u Prijedoru

Učenici SŠC ''Pale'' treći na takmičenju ugostiteljsko-turističkih tehničara u Prijedoru

Proteklog vikenda u Prijedoru je održano Republičko takmičenje ugostiteljsko-turističkih škola, a na ovom takmičenju učestvovali su i učenici Srednjoškolskog centra "Pale", koji su pokazali s...

19:40 24 Mart, 2018 Subota

Kinezi stipendiraju studente iz oblasti šumarstva, ekonomije i inženjerstva

Kinezi stipendiraju studente iz oblasti šumarstva, ekonomije i inženjerstva

Šumarski fakultet iz Harbina u Kini ponudio je stipendije kineske Vlade studentima iz oblasti šumarstva, ekonomije i inženjerstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Iz Univerziteta je saopšteno...

17:40 24 Mart, 2018 Subota

Dvodnevni seminar ''Korak dalje sa lutkom kroz predškolsko obrazovanje'' u vrtiću ''Buba Mara''

Dvodnevni seminar ''Korak dalje sa lutkom kroz predškolsko obrazovanje'' u vrtiću ''Buba Mara''

JU Dječiji centar ''Buba Mara'' iz Pala organizuje dvodnevni seminar ''Korak dalje sa lutkom kroz predškolsko obrazovanje'', koji se održava danas i sutra, 24. i 25. marta 2018. godine u prostorija...

23:05 23 Mart, 2018 Petak

Učenici: Hoćemo bolje školstvo

Učenici: Hoćemo bolje školstvo

Učenici banjalučkih srednjih škola danas su na Trgu Krajine upozorili na katastrofalne uslove u kojima se izvodi nastava u njihovim školama. Za ponedjeljak najavljuju izložbu fotografija o stanju...

18:40 23 Mart, 2018 Petak

Cincar prvi na regionalnom takmičenju iz kompjuterskog konstruisanja

Cincar prvi na regionalnom takmičenju iz kompjuterskog konstruisanja

Darko Cincar, učenik četvrtog razreda mašinske struke JU Srednjoškolskog centra "Pale", osvojio je prvo mjesto na Regionalnom takmičenju iz kompjuterskog konstruisanja koje je održano 17. 3. 201...

13:30 23 Mart, 2018 Petak

Mališani ''Buba Mare'' uživali u druženju sa policijom

Mališani ''Buba Mare'' uživali u druženju sa policijom

Policijski službenici PS Pale danas su u JU Dječiji centar ''Buba Mara'' održali edukativno predavanje o pravilnom učešću u saobraćaju sa ciljem da im se ukaže na značaj poštovanja saobraća...

16:30 22 Mart, 2018 Četvrtak

Uspješno realizovana uređivačka radionica ''Edu Viki''

Uspješno realizovana uređivačka radionica ''Edu Viki''

U organizaciji Vikimedijine Zajednice Republike Srpske na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa sjedištem u Palama, održana je uređivačka radionica - Edu Viki. Na radionici...

14:15 21 Mart, 2018 Srijeda

Na ovogodišnjem ''Infotehu-Jahorina 2018'' svoje radove predstaviće 320 autora

Na ovogodišnjem ''Infotehu-Jahorina 2018'' svoje radove predstaviće 320 autora

Sedamnaesti Međunarodni naučno-stručni simpozijum ''Infoteh-Jahorina 2018'' otvoren je danas u hotelu ''Bistrica'' na Jahorini, gdje je okupio naučnike, inženjere, istraživače i studente koji s...

15:40 20 Mart, 2018 Utorak

Potpisani ugovori o dodjeli budžetskih sredstava srednjim školama

Potpisani ugovori o dodjeli budžetskih sredstava srednjim školama

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković potpisao je danas sporazum sa direktorima srednjih škola sa područja Istočnog Sarajeva o dodjeli sredstava iz gradskog budžeta za školske programe...

17:10 19 Mart, 2018 Ponedjeljak

Zavidan uspjeh osnovaca škole ''Sveti Sava'' na regionalnom takmičenju iz matematike

Zavidan uspjeh osnovaca škole ''Sveti Sava'' na regionalnom takmičenju iz matematike

Regionalno takmičenje iz matematike održano je u subotu, 17. marta 2018. godine u Osnovnoj školi ''Sveti Sava'' u Istočnom Novom Sarajevu, gdje su učenici sedmog, osmog i devetog razreda ove ško...

21:09 16 Mart, 2018 Petak

Vikimedijina Zajednica RS organizuje uređivačku radionicu ''Edu Viki''

Vikimedijina Zajednica RS organizuje uređivačku radionicu ''Edu Viki''

U organizaciji Vikimedijine Zajednice Republike Srpske u ponedjeljak, 19. marta, sa početkom u 16:00 časova u Palama, biće održana uređivačka radionica - Edu Viki na Ekonomskom fakultetu Univerz...

15:15 16 Mart, 2018 Petak

Grad Istočno Sarajevo izdvaja 30.000 KM za pomoć srednjim školama

Grad Istočno Sarajevo izdvaja 30.000 KM za pomoć srednjim školama

Grad Istočno Sarajevo planirao je u budžetu za ovu godinu 30.000 KM kao podršku Srednjoškolskom centru "Pale", "Vasilije Ostroški" i srednjim školama "28. juni" i "Istočna Ilidža" za realizaci...

21:40 13 Mart, 2018 Utorak

U Istočnom Sarajevu konferencija za novinare povodom izgradnje studentskih domova

U Istočnom Sarajevu konferencija za novinare povodom izgradnje studentskih domova

Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Unija studenata Republike Srpske organizuju konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu na kojoj će biti riječi o izgradnji studentskih dom...

15:00 02 Mart, 2018 Petak

Mala matura u svim osnovnim školama u Srpskoj od školske 2021/22. godine

Mala matura u svim osnovnim školama u Srpskoj od školske 2021/22. godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će mala matura u osnovnim školama u Srpskoj najvjerovatnije biti uvedena školske 2021/2022. godine, a do tada će se rad...

15:10 28 Februar, 2018 Srijeda

Odličan rezultat mladih programera iz Srednje škole ''28. juni'' na regionalnom takmičenju

Odličan rezultat mladih programera iz Srednje škole ''28. juni'' na regionalnom takmičenju

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su regionalno finale takmičenja za izradu aplikacija za mobilne uređaje - "Regionalni app izazov". U regionalnom finalu učestvova...

19:15 27 Februar, 2018 Utorak

Šta se isplati studirati danas

Šta se isplati studirati danas

Pitanje koje trenutno muči sve maturante, ali i druge ambiciozne ljude kojima je želja steći visoko obrazovanje i vrijednu diplomu fakulteta koja će im osigurati veću zaradu i uspješnu karijeru...

12:33 24 Februar, 2018 Subota

Održani prvi časovi kineskog jezika u OŠ ''Sveti Sava''

Održani prvi časovi kineskog jezika u OŠ ''Sveti Sava''

U saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u BiH, koji su donirali 13 000 maraka, za opremanje kabineta kineskog jezika, učenici OŠ "Sveti Sava" počeli su izučavati kineski jezik. Časovi kin...

11:52 23 Februar, 2018 Petak

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

Iako su u Trebinju trenutno deficitarna zanimanja građevinske struke trećeg stepena poput zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, ali i varilaca, kao i svih zanimanja potrebnih najvećem privred...

20:30 19 Februar, 2018 Ponedjeljak

Lošim đacima se povlađuje, genijalci se zapostavljaju

Lošim đacima se povlađuje, genijalci se zapostavljaju

Škole u Republici Srpskoj više pažnje posvećuju problematičnim učenicima, dok su oni natprosječni prepušteni sami sebi, jer prosvjetari nemaju poseban program za rad sa njima. U gotovo svakoj...

15:46 17 Februar, 2018 Subota

Studente od jeseni čekaju novi smijerovi na fakultetima

Studente od jeseni čekaju novi smijerovi na fakultetima

Univerzitet u Banjaluci bi, od iduće akademske godine, mogao dobiti 20 novih studijskih programa, dok bi akademci sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu trebalo da dobiju priliku za nove master i dokto...

15:54 16 Februar, 2018 Petak

Zaljubljeni par stvoren za desetke

Zaljubljeni par stvoren za desetke

Ana Petričević i Đorđe Vićić diplomirali su prošle godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a nedavno su im i svečano uručene diplome, uz priznanje da su bili najbolji u svojoj ge...

15:57 14 Februar, 2018 Srijeda

Srednjoškolcima predstavljene radionice s ciljem skretanja pažnje na prevenciju nasilja

Srednjoškolcima predstavljene radionice s ciljem skretanja pažnje na prevenciju nasilja

Forum Teatar u saradnji sa Asocijacijom XY, održao je danas dvije radionice u JU Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža" i Srednjoj školi "28.juni" Istočno Novo Sarajevo. Radionice su održane p...

23:30 13 Februar, 2018 Utorak

Edukativna predavanja sociologa Vladimira Vasića u Srednjoj školi "28. juni"

Edukativna predavanja sociologa Vladimira Vasića u Srednjoj školi "28. juni"

Sociolog Vladimir Vasić iz Istočnog Sarajeva sutra će, 14. februara, u Srednjoj školi "28 Juni" u Istočnom Novom Sarajevu učenicima trećeg i četvrtog razreda održati edukativna predavanja na ...

09:30 11 Februar, 2018 Nedjelja

Iste lekcije u klupama s obje strane Drine

Iste lekcije u klupama s obje strane Drine

Osnovci iz Republike Srpske i njihovi vršnjaci iz Srbije od iduće školske godine učiće gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije, te prirode i društva po istim, usklađenim nastavnim progr...

11:30 10 Februar, 2018 Subota

Akcija darivanja knjiga Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo

Akcija darivanja knjiga Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje akciju prikupljanja knjiga povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, a predviđeno je da traje do 14. februara. Svi koji žele da poklone knjigu il...

22:00 07 Februar, 2018 Srijeda

Mala matura će se polagati u dvije škole iz grada Istočno Sarajevo

Mala matura će se polagati u dvije škole iz grada Istočno Sarajevo

Zbirke zadataka za malu maturu u Republici Srpskoj su spremne, a testove iz srpskog jezika i matematike na kraju ove školske godine polagaće učenici devetog razreda u 21 osnovnoj školi, piše Glas...