Vaskršnji koncert Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje u Sarajevu

Napišite komentar

Tradicionalni Vaskrsšnji koncert Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod dirigentskom palicom Radeta Radovića, održaće se u subotu, 14. aprila 2018. godine u Domu oružanih Sarajevu.

hor muzicka akademija patrijarh

Koncert, sa početkom u 20:00 časova, će biti održan u organizaciji Mitropolije dabrobosanske i sa blagoslovom mitropolita Hrizostoma, a kao gosti na pomenutom koncertu nastupiće Hor i orkestar Osnovne muzičke škole u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom Jovane Marić.

Na programu Kamernog hora naći će se i djela Kornelija Stankovića "Hristos voskrese", M. Paterjajka "Hristos voskrese".

Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan je 2001. godine, na inicijativu tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Glavni rukovodilac i dirigent hora od njegovog osnivanja do danas je redovni profesor Rade Radović.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

Počinje prvi Studentski festival klasične muzike ''Orfej''

Napišite komentar

Prvi Studentski festival klasične muzike ''Orfej'' biće otvoren sutra u amfiteatru ''Business centra UNITIC'' u Sarajevu, sutra, 11. aprila u 19:00 časova, i trajaće do 13. aprila 2018. godine, a koncerti će biti održani na nekoliko lokacija širom Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

orfej logo

Festival organizuju studenti muzičkih akademija univerziteta u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, u saradnji sa Udruženjem građana za njegovanje klasične muzike ''Koral'', a tokom tri festivalska dana predviđeni su brojni sadržaji.

Festival ''Orfej'' će ugostiti brojne učesnike i predavače iz BiH, Srbije i Crne Gore na festivalu koji je edukativnog i revijalnog karaktera. Edukativni dio sadržaja uključuje master klasove harmonike, kamerne muzike, klavira i solo pjevanja.

Njih voditi pedagozi Vladimir Blagojević sa Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Ivana Pešić iz Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Dara Čokorilo" (Nikšić), Jelena Vukićević Vukmirović iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Savo Popović" (Cetinje), Vesna Damljanović i Sanja Ostić sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovo je sjajna prilika za mlade umjetnike koji će moći da prošire svoja znanja, rade sa iskusnim pedagozima i umjetnicima, i na taj način grade svoj umjetnički put.

Sa temama iz raznih oblasti na Festivalu ''Orfej'' će se predstaviti profesor Ivana Cerović (Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu), koja će govoriti o stvaralaštvu kompozitora Vojina Komadine, čime će se obilježiti 85 godina od njegovog rođenja, Jelisaveta Mojsilović, muzikolog (Fakultet muzičke umetnosti, Beograd), Dijana Hujić, harfistkinja Sarajevske filharmonije, Stefan Mojsilović, dirigent hora "Sloga", koji će se i predstaviti na jednom od večernjih koncerata, profesor Vanja Danilović koja će se osvrnuti na stvaralaštvo kompozitora i dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesora Dražana Kosorića, Boris Bomoštar, oboista, i profesor Božica Jeftović.

U okviru festivala, dodaje on, biće održana i promocija zbirke poezije Save Radulović "Pjesmom te ćutim", pjesnikinje i profesora ruskog jezika iz Nikšića.

Večernji sadržaji, prema njegovim riječima, uključuju tri koncerta, na kojima će se predstaviti brojni umjetnici i ansambli iz BiH, Srbije i Crne Gore, poput violiniste Vladimira Markovića, violinistkinje Leonore Bajramoski, sopranistkinje Anđele Đerić i mnogih drugih, čije nastupe ćete moći vidjeti ukoliko posjetite prvi Studentski festival klasične muzike.

Veličanstvenim koncertom SPD ''Sloga'' otpočela obilježavanje 130 godina osnivanja hora

Napišite komentar

Srpsko pjevačko društvo ''Sloga'' sinoć je u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu u zajedničkoj organizaciji sa Crkvenom opštinom dolačkom i Srpskim humanitarnim udruženjem ''Dobrotvor'' održalo Treći Vaskršnji koncert.

hor sloga koncert d.kovacevic

Koncerti su prethodnih godina održavanja prevazišli sva očekivanja, a tako je bilo i ove godine, gdje je održan veličanstveni koncert pred velikim brojem posjetilaca.

Ovogodišnji koncert sačinjen je od kompozicija srpskih i ruskih autora crkvene muzike, koje prikazajušarolikost slavljenja vaskrslog Hrista kroz napjeve i himne Pravoslavne crkve.

Uz SPD "Slogu", nastupio je novoosnovani Dječiji hor Centra za mlade "Sveti Petar Sarajevski" iz Istočnog Sarajeva, kao i solisti - sopran Lana Pržulj i tenor Jerej Vidak Vujadinović.

Poslije Vaskršnjeg koncerta, hor SPD ''Sloga'' će nastupiti na svečanom zatvaranju Prvog studentskog festivala ''Orfej'', koji će specijalno biti najavljen na našem portalu, a biće održan u organizaciji studenata Muzičkih akademija Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Srpsko pjevačko društvo hor "Sloga" ove godine proslavlja jubilej, 130 godina od osnivanja hora, koji je osnovan je davne 1888. godine i od tada postoji i opstaje njegujući tradiciju i kulturu Srba na našim prostorima bez obzira na istorijske prepreke.

 

Aki Rahimovski doživio moždani udar

Napišite komentar

Aki Rahimovski, pjevač poznatog hrvatskog benda "Parni valjak" imao je blaži moždani udar, a na zvaničnom instagram profilu ove grupe objavljeno je da su svi koncerti do daljnjeg otkazani.

aki rahimovski

Kako su napisali, Aki Rahimovski se bolje osjeća, ali da je potrebno određeno vrijeme da se pjevač oporavi i da će u narednom periodu biti samo na to fokusiran.

"Vrlo ozbiljno shvatamo svoj posao i nerado razočaravamo tisuće vas koji ste se veselili nadolazećim koncertima, ali Akijevo zdravlje je na prvom mjestu", napisano je na instagramu.

 

SKUD ''Vojkovići'' organizuje Vaskršnji koncert u Trnovu

Napišite komentar

Srpsko-kulturno umjetničko društvo "Vojkovići" u nedjelju, 8. aprila 2018. godine na hrišćanski praznik Vaskrs održaće Vaskršnji koncert u Centru za kulturu u Trnovu, sa početkom u 18:00 časova.

vaskrsnji koncert trnovo

Ovogodišnji gosti na koncertu biće Folklorna sekcija Trnovo, Etno grupa "Trnovo", MIG "Srpski sokolovi", ŽIG "Vojkovićanke", MIG "Jabučani", narodni guslari, zdravičari i recitatori.

Ulaz će biti besplatan za sve posjetioce.

 

 

Srpsko pjevačko društvo ''Sloga'' priređuje treći Vaskršnji koncert

Napišite komentar

Blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma i u organizaciji sa Crkvenom opštinom Dolačkom, Udruženjem "Dobrotvor" iz Sarajeva, Srpskog-pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajevao organizuje svoj treći Vaskršnji koncert u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu.

hor sloga koncert d.kovacevic

Na koncertu, koji će se održati u ponedjeljak, 9. aprila 2018. godine sa početkom u 19:00 časova, uz hor SPD "Sloge" kojim diriguje Stefan Mojsilović, nastupiće solisti sopran Lana Pržulj i tenor jerej Vidak Vujadinović, te Dječiji hor Centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" iz Istočnog Sarajeva.

Iz SPD "Sloga" za Sarajevo-RS portal su rekli da su koncerti održani prethodnih godina prevazlišli sva očekivanja što se tiče posjećenosti, te da i ove godine očekuju veliku podršku publike.

SPD "Sloga" ove godine obilježava veliki jubile 130 godina od osnivanja hora, te da ovaj koncert zaslužuje i zbog toga veću pažnju.

Ulaz je besplatan.

 

Foto: Darko Kovačević

Demofest konkurs za demo bendove otvoren još tri dana!

Napišite komentar

Demofest iz Banjaluke podsjeća da je konkurs za sve regionalne demo bendove, koji žele da nastupe u takmičarskom dijelu programa festivala, otvoren još samo tri dana – preciznije, zatvara se 1. aprila u ponoć!

demofest plakat 2018

Demofest koristi ovu priliku da još jednom pozove sve demo grupe sa ex-Yu prostora da pošalju svoje prijave na vrijeme i tako steknu uslove za eventualni nastup u Banjaluci, gdje će uz podršku Banjalučke pivare i UNESCO-a 11. godinu zaredom biti održan Demofest.

Demofest nudi jedinstvenu priliku demo bendovima za nastup sa vrhunskim ozvučenjem i rasvjetom, pred oko 10.000 ljudi, kao i vrijedne nagrade za one koje stručni žiri proglasi najboljima.

Takođe, bendovima koji budu nastupali u Banjaluci su plaćeni troškovi smještaja i imaju svoje domaćine.

Sve detalje u vezi sa konkursom, možete pronaći na zvaničnom Demofest sajtu na adresi http://demofest.org/konkurs/http://demofest.org/konkurs/, kao i Facebook stranici festivala.

Rezultate ovogodišnjeg konkursa Demofest će objaviti tokom juna, kada će otkriti i imena stručnog žirija.

Ovogodišnji Demofest će biti održan od 19. do 21. jula na prostoru tvrđave Kastel u Banjaluci.

 

RnR Records vam predstavlja – sHpiritus mOvens

Napišite komentar

shpiritus movensMuzičko putovanje beogradskog sastava sHpiritus mOvens krenulo je 2005. godine. Tokom tog perioda grupa je ostvarila zapažene uspehe, Muzičko putovanje beogradskog sastava sHpiritus mOvens krenulo je 2005. godine. Tokom tog perioda grupa je ostvarila zapažene uspehe, nastupajući po brojnim internacionalnim mestima, festivalima, imajući piliku da čak 5 puta „odradi“ regionalne turneje.


Sebe nazivaju karavanskim bendom, grupom puteva i trgova, a njihov pristup predstavlja nesvakidašnji miks world music tendencija, francuskog i mediteranskog muzičkog nasleđa, šansonjerskog pasticha i još puno toga što se provlači kroz njihove koloritne aranžmane. Njihovi nastupi su svojevrstan spoj kabarea i muzičkog nastupa, često sviraju neozvučeni u manjim prostorima i neguju prisan odnos sa publikom koju uvlače u svoj svet, koju ostaje omađijana makar nekim od instrumenata koje sviraju: harmonika, flauta, truba, violina, klarinet, saksofon, gitara, kontrabas…


RnR Records sa velikim zadovoljstvom predstavlja u digitalnoj formi EP izdanje grupe sa 3 kompozicije, naziva „Na putevima“. sHpiritus mOvens su: Jelena Adamović – violinistkinja, Slobodan Manojlović -pevač i gitarista, Uroš Vasiljević – kontrabasista, Maša Cvijović – flautistkinja, Nikola Ristić – klarinetista i saksofonista, Milena Radićanin – harmonikašica i Lazar Muždalo – trubač.


Sve ono što kroz svoj bogati lirski i izražajni koncept sHpiritus mOvens poručuju, adekvatno se može čuti preko ovde prisutne 3 kompozicije :

 

Van Gogh oduševio publiku na Jahorini

Napišite komentar

van gog nastup sarsNastup muzičkog sastava Van Gogh-a na Olympic Main stage sceni u okviru Festivala 84 na Jahorini privukao je veliki broj ljubitelja rock muzike i posjetilaca na olimpijskoj planini.

Osnivač benda Zvonimir Đukić - Đule Van Gogh je prije početka koncerta u izjavi za novinare rekao da je Jahorina mjesto gdje se okupljaju ljudi iz cijelog regiona.

"Ljudi koji vode Jahorinu su na vreme odlučili da se odreknu nekih starih laži u korist nekih novih istina, a nova istina se zove EXIT Festival 84", rekao je Đule Van Gogh.

On je rekao da će se publici na večerašnjem koncertu predstaviti modernom muzikom, te potpuno drugačijim, kako je rekao, koncertom i drugačijom energijom na koju su ljudi navikli da ih vide.

"Fantastično je sve osmišljeno, fantastično mesto izgleda, razglas je "desetka", rasveta, tim, sve je na svom mestu. Možda je ovo prilika da nas publika na ovom delu regiona čuje na, onako, u svetskom paketu", istakao je Đule.

Poznati muzičar je dodao da mu je drago zbog publike koja je došla večeras na Jahorinu.

Na nastupu grupe Van Gogh na Jahorini prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, a nakon toka žurka se nastavlja do ranih jutarnjih časova, gdje od 03:20 časova nastupa poznati svjetski DJ Mahmut Orhan.

Da je publika uživala drugog dana Festivala 84 svjedoči jedna od posjetilaca ovog muzičkog spektakla na Jahorini Sunčica Bajić, koja je novinarima rekla da joj se sviđa organizacija samog festivala.

"Juče smo bili i bilo je fenomenalno, a očekujemo i večeras da će biti isto, kao i narednog dana festivala", rekla je Bajićeva.

Ona je poručila svima da vrijedi posjetiti Festival 84 i da je odlična atmosfera.

Portparol Festivala 84 Vanja Mišić istakla je da je proteklih dana na muzičkim nastupima širom planine prisustvovalo preko 9.000 ljudi.

"Imali smo dnevne žurke, ono što jeste misija ovog festivala jesu te maratonske zabave, koje traju preko 50 sati u komadu", kaže Mišićeva i dodaje da posjetioce nije spriječila kiša da se dobro zabave na scenama koje nisu pokrivene.

Ona je dodala da je na glavnom bini toplo i svi oni koji i sutra na posljednjoj zabavi posjete Festival 84 mogu samo osjetiti ljubav i uživati u muzici.

View the embedded image gallery online at:
https://sarajevo-rs.com/content/kultura-muzika#sigProId12cc9cef53

Publika uživala u nastupu di-džejeva Marka Nastića i Dejana Milićevića na Festivalu 84

Napišite komentar

marko nastic sarsPoznati srpski di-džej Marko Nastić danas je na Festivalu 84 koji se održava na Jahorini nastupio zajedno sa Dejanom Milićevićem na Vučko Main Daily Stage sceni, a nakon nastupa rado je odgovorio i na naša pitanja.

"Zadovoljan sam što je publika uživala na današnjem nastupu, iako mi ne prija što moram da nastupam napolju, zbog kiše i vjetra, i morao sam da držim ceradu i puštam muziku", kaže Nastić u izjavi za Sarajevo-RS portal.

Nastić kaže da privatno često dolazi na Jahorinu, koja mu je omiljena destinacija za skijanje, dok je poslovno prvi put kod nas i obećava da će, ukoliko ga pozovu, rado posjetiti ovaj kraj.

Di-džejingom se bavi 20 godina, a upravo taj "rođendan" želi proslaviti na posebnom događaju pod nazivom "Retrospektakl", koji će biti održan 19. maja u Beogradu.

Prve korake napravio je kao tinejdžer, kao šesnaestogodišnjak postao je rezident u beogradskim klubovima "Industrija" i "Omen", gdje je upoznao Dejana Milićevića i počeo saradnju sa njim.

"Od 1996. godine sam počeo da izlazim u klub "Industrija" i u to vrijeme sam slušao elektroniku. Bio sam oduševljen i prvo sam krenuo da skupljam ploče, išao sam u jednu radnju koja je prodavala ploče sa namerom da će da me zgotive i da ću moći da radim sa njima", ističe Nastić.

Dodaje da tada di-džejevi nisu bili popularni kao sada, kada, kako kaže, "iskaču i iz kante za smeće".

Već do svoje 25. godine je svirao sa di-džejevima poznatim u svjetskim razmjerama kao što su Karl Koks, Riči Hotin, Marko Karola, Kevin Saunderson, Grin Velvet, Adam Bejer, Bili Nesti i Sven Fet.

Pridruživanjem timu "Recycled Loops", kao i potpisivanjem za berlinsku di-džej agenciju "Kne'Deep", Nastićeva internacionalna karijera nastavlja da cvjeta.

Svoju prvu vanevropsku turneju odradio je 2002. godine u Brazilu, a sada redovno nastupa u Ujedinjenom Kraljevstvu, širom Azije i Evrope.

Njegovi novi lable-ovi su Easy Tiger i Sake&Vinyl Only.

Nastić je glavni akter promocije tehno zvuka u Srbiji i najaktivniji srpski di-džej u inostranstvu.

 

Stefan Ćeha nastupio na manifestaciji ''Dunavski salon 2018'' u Berlinu

Napišite komentar

stefan ceha berlinStudent četvrte godine Smjera za harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Ćeha nastupio je na turističko-privrednoj manifestaciji "Dunavski salon 2018", koji je održan u Berlinu.

Ćeha je na jednodnevnoj manifestaciji, na kojoj učestvuju zemlje podunavskog sliva Njemačka, Mađarska, Rumunija, Ukrajina, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH, izveo kompoziciju Sensibile banjalučkog kompozitora Dalibora Đukića.

Manifestacija je održana u raskošnim prostorijama Privrednog predstavništva njemačke pokrajine Baden- Württemberg i okupila je preko 800 učesnika i posjetilaca, među kojima su bili visoki državnici zemalјa Dunavskog sliva, predstavnici političkog i kulturnog života, brojni predstavnici medija.

Cilј manifestacije je predstavlјanje zemalјa Dunavskog regiona, njihovih turističkih znamenitosti i potencijala, te zalaganje za jačanje saradnje u oblasti privrede, turizma, obrazovanja i kulture.

 

 

Koncert hora SPKD ''Prosvjeta'' OO Pale u Istočnom Novom Sarajevu

Napišite komentar

hor prosvjeta naslovnaKoncert muzičkog ansambla SPKD ''Prosvjeta'' Opštinski odbor Pale održeće se u četvrtak, 15. marta 2018. godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19:30 časova.

Na repertoaru ovog muzičkog ansambla naći će se tradicionalna i moderna muzika, sa ciljem popularizacije amaterskog horskog pjevanja.

Hor SPKD ''Prosvjeta'' OO Pale osnovan je u oktobru 2016. godine i trenutno broji 25 članova hora i pet članova orkestra.

Do sada je imao nekoliko zapaženih nastupa.