Počeo šesti ''Boljšoj'' na Mećavniku

Napišite komentar

Šesti festival ruske klasične muzike “Boljšoj”, na kojem će učestvovati mladi muzički talenati iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, svečano je sinoć u Drvengradu otvorio idejni tvorac te manifestacije Emir Kusturica istakavši da je divno da postoje mjesta do kojih se stiže bez “crvenog tepiha”.

boljsoj festival 2018

– Mislim da su mnogi koji stižu ovdje prvi put iznenađeni da tog crvenog tepiha nema – rekao je on i našalio se da je za one koji su na crveni tepih navikli pokušao u Užicu da nabavi sto metara, ali “nije bilo dovoljno materijala”.

Uvijek se, kazao je, pita da li bi oni koji su “ovisni od crvenog tepiha”, kada bi znali šta on zapravo znači, išli tim tepihom.

– Jedno znam sigurno, pošto sam i ja šetao tim tepisima, da je mnogo bolje bez njih – dodao je Kusturica i kao značajno istakao da je u posljednjih šest godina došlo do saradnje u kojoj je grupa entuzijasta sa “Gasprom njeftom” napravila ovaj festival.

– Ima li igdje na svijetu mjesto skriveno kao što je Mećavnik da se sa klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Nema. Ima li mjesta gdje su veliki Gasprom i mali Maćavnik uspjeli da nađu zajednički jezik? Ja mislim da nema – rekao je proslavljeni reditelj, uz zahvalnost svima koji su od početka učestvovali u organizovanju “Bošljoj” festivala.

U okviru festivala, koji će trajati do 17. jula, mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dvije starosne kategorije – od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

boljsoj festival mecavnik 2018

O najboljima će odlučiti žiri koji čine predsjednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Na otvaranju festivala, koji ove godine po prvi put traje četiri dana, nastupio je baletski prvak Konstatin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon svečane ceremonije otvaranja festivala, uslijedio je koncert proslavljenog violiniste Nemanje Radulovića sa njegovim ansamblom “Dabl Sens”.

Program

Sutra, drugog festivalskog dana, gosti večernjeg programa biće američki gitarista Geri Lukas, koji će svojim muziciranjem oživjeti nijemu filmsku komediju “Šahovska groznica” reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Ðorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Treće večeri nastupiće jedan od trenutno najboljih pijanista svijeta Denis Macujev, koji na “Boljšoj” festival dolazi pravo sa Svjetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Macujev će izvesti “Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18” Sergeja Rahmanjinova i “Rapsodiju u plavom” Džordža Geršvina uz Simfonijski orkestar “Boljšoj” pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na zatvaranju festivala nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović.

Rahlin će svirati sa sekstetom oformljenim specijalno za festival “Boljšoj” koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Ðorđević.

Poslije nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće “Muzičke ilustracije” Sviridova i “Koncert za violinu i orkestar u ce-molu” Johanesa Bramsa.

Na kraju festivala, svi gosti, učesnici i posjetioci Mećavnika, moći će da se opuste uz koncert “Vlatko Stefanovski trija”. Cilj “Boljšoj” festivala je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

 

Foto: Rade Prelić/Tanjug

Dejana Hršum na festivalu ''Slavjanski bazar'' u Bjelorusiji

Napišite komentar

Naša sugrađanka, Paljanka, Dejana Hršum nastupiće na međunarodnom umjetničkom festivalu ''Slavjanski bazar'' u bjeloruskom Vitebsku, koji će se održati od 12. do 16. jula 2018. godine. Radi se o tradicionalnom festivalu koji traje već 25 godina.

dejana hrsum

Dejani je pripala čast da ove godine učestvuje na pomenutom festivalu i kako piše portal ''Exprestabloid.ba'' nada se da će se kvalitetno predstaviti. Takmičarski dio sastoji se iz jedne polufinalne i dvije finalne večeri, a od toga na jednoj od finalnih večeri, izvođače prati orkestar.

Dejana Hršum rođena je 16. septembra 1989 godine u Sarajevu, a živi u Palama. Muzikom se bavi od samog djetinjstva, pohađala je Srednju muzičku školu u Istočnom Sarajevu, kao i Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Po zanimanju je profesor solo pjevanja.

Svoj profesionalni muzički put trenutno gradi kroz koncerte klasične muzike i kao lead vokal benda ''Starbridge'', sa kojim je izdala tri pjesme i spota: ”Reborn”, ”Days of fire” i ”U polusnu”. Uskoro izlazi i novi singl i spot, kao i album na engleskom jeziku.

 

Počinje peti trodnevni OK Fest na Tjentištu

Napišite komentar

Tjentište i ove godine spremno dočekuje mnogobrojnu publiku koja će od 6. do 8. jula uživati u trodnevnoj OK avanturi koja ih očekuje kroz brojne sadržaje petog po redu Nektar OK Festa.

ok fest tjentiste

Vrhunska imena regionalne i svjetske muzičke scene, projekcije svjetskih filmskih ostvarenja, promocije knjiga i uživanje u adrenalinskoj ponudi NP Sutjeska samo su dio bogatog OK programa ove godine.

Zasigurno najveću pažnju i ove godine privlači muzički program u okviru kojeg će publiku tokom 19 h dnevno sva tri dana na isto toliko festivalskih bina zabavljati:

OK SUMMER STAGE:

Bjutiful selekšn by: G Edd/Fedja Knajdl/Forniva
Back to roots by: DJ Umbo/Audio InFunktion
Closing Summer stage by: Nebs Jack/Stefan Ivanković/Nikola Todorović

SENSATION OK STAGE:

Laka; Zemlja Gruva; Atheist Rap; Obojeni program; Ritam nereda; Orthodox celts

Jägermeister MAIN STAGE:

Stereo MC’s; Rudimental; Gibonni; Hladno pivo; Kiril Djaikovski; Jinx; Letu štuke; S.A.R.S.; Elemental.

OK after party (na Sensation OK stage-u u OK kampu):

Vukašin Irie FM; Sergej Trifunović; Gile – Električni orgazam; Remi – Elemental; Vasil Hadžimanov; Mika the Kawiar

Napominjemo da svi oni koji još uvijek nisu osigurali svoj OK kamp paket (kamp + ulaznica) po cijeni od 35 KM, to mogu učiniti na licu mjesta, na recepciji OK kampa tokom sva tri dana trajanja festivala.

Banka partner festivala ovogodišnjeg Nektar OK Festa je Addiko bank.

Održan Vidovdanski koncert horske muzike u hramu Svetog Varnave

Napišite komentar

Srpsko pjevačko društvo ''Sloga'' u zajedničkoj organizaciji sa Kamernim horom Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo, priredilo je u subotu, 30. juna 2018. godine Vidovdanski koncert horske muzike u hramu Svetog Varnave Hvostanskog u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu.

spd sloga zajednicki koncert1

Pored horova-organizatora pod upravom dirigenata Rada Radovića i Stefana Mojsilovića, na koncertu su učestvovali Ansambl pojaca koji djeluje pri pomenutom Smjeru (rukovodilac Slobodan Brljić) i Dječiji hor Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije Dabrobosanske ''Sveti Petar Sarajevski'' iz Istočnog Sarajeva, navodi se na ''facebook'' stranici SPD ''Sloga''.

U prepunom hramu Svetog Varnave Hvostanskog (koji je i sam bio muzičar, svirao je violinu) održan je prvi koncert horske muzike uopšte. Horovi su se predstavili repertoarom prilagođenim velikom prazniku koji je okosnica srpskog vjersko-nacionalnog bića.

kamerni hor koncert2

Izvođenje raznovrsne pravoslavne crkvene muzike iz pronađenih neumskih zapisa manastira Hilandara, izvođenje raznih napjeva melografa i kompozitora arhiepiskopa Jonatana, episkopa Stefana Lastavice, sveštenika Nenada Baračkog i Mirka Pavlovića, te kompozicija savremenih autora duhovne i svjetovne muzike Vojina Komadine, Radomira Petrovića i dr., prikazalo je da se na području Sarajeva njeguje i razvija reprezentativna horska škola.

Vidovdan je bio krsna slava SPD ''Sloga'' od osnivanja društva 1888. do 1921. godine, kada postaje nacionalni praznik Kraljevine Jugoslavije, pa hor za svog zaštitnika uzima Svetog Dimitrija, kojeg kao krsnu slavu proslavlja i danas.

Upravo je sjećanje na te prve dane ''Sloge'' i prve slave hora jedan od povoda organizovanja koncerta, dodaje se u saopštenju SPD ''Sloga'' Sarajevo. Bratstvo hrama na čelu sa starješinom jerejem Boškom Tošovićem izrazilo je nadu da će ovih koncerata biti u budućnosti i više, dodaje se u saopštenju SPD ''Sloga''.

 

Foto: SPD ''Sloga'' facebook

Vidovdanski koncert u hramu Svetog Varnave na Vranješu

Napišite komentar

Veliki Vidovdanski koncert u Hramu Svetog Varnave na Vranješu, opština Istočno Novo Sarajevo, biće održan u subotu, 30. juna 2018. godine sa početkom u 19:00 časova.

vranjes crkva sars

Na koncertu će posjetioci i publika imati čast da slušaju ansambl pojaca Smjera za crkvenu muziku i pojanje muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Dječiji hor Pravoslavnog centra za mlade "Sveti Petar Sarajevski" pod rukovodstvom Slobodana Brljića, Srpsko pjevačko društvo ''Sloga'' iz Sarajeva pod dirigentskom palicom mr Stefana Mojsilovića i Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom Radeta Radovića.

 

20180626 171813

Koncert ''Duh starih vremena'' Srbskih pravoslavnih pojaca u Istočnom Novom Sarajevu

Napišite komentar

Akapela sastav ''Srbski pravoslavni pojci'' održaće koncert pod nazivom ''Duh starih vremena'' u petak, 29. juna 2018. godina u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Opštine.

srbski pravoslavni pojci pale sars

Prvobitni plan je bio da se koncert održi na otvorenom, u gradskom parku ''Gavrilo Princip'', međutim ukoliko to vremenske prilike ne dozvole, koncert će biti održan u sali Kulturnog centra.

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine, od kada se bave očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike. Zalaganje "Pojaca" prepoznao je i patrijarh Irinej, koji je ovom sastavu dao blagoslov u svakom njihovom daljem radu na očuvanju srpske muzike.

Publici u Istočnom Novom Sarajevu ovaj akapela sastav će se predstaviti pjesmama koje nose jaku emotivnu snagu u riječima, a ta snaga postaje još veća kada se pjesme izvode takozvanim grlenim pjevanjem. Koncert će biti podijeljen u tri muzička bloka – duhovni, nacionalni i etno.

"Pojci" nastoje da svojim pjevanjem upoznaju narod sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način omoguće da ovaj vid muzike postane dio popularne kulture dostupan svima.

Solistički koncert hora Filozofskog fakulteta u Palama

Napišite komentar

Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu održaće u ponedjeljak, 25. juna 2018. godine sa početkom u 20:00 časova, solistički koncert. Koncert će biti održan u velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Palama, gdje će se članovi hora predstaviti kroz svoj raznoliki repertoar.

hor filozofskog fakulteta pale1

Repertoar hora Filozofskog fakulteta se uglavnom sastoji od izvođenja kompozicija na srpskom, ruskom, engleskom, ali i kineskom jeziku. Oni, takođe, na svojim nastupima često izvode pjesme vezane za POP kulturu, pravoslavne duhovne kompozicije, rodoljubive pjesme, stare srpske napjeve i drugo.

Ukoliko želite da uživate u koncertu hora Filozofskog fakulteta, dođite u ponedjeljak na njihov nastup.

Ulaz je besplatan.

 

''Večeri kineske muzike'' u Kulturnom centru Pale

Napišite komentar

Udruženje građana za njegovanje klasične muzike ''Koral'', Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuju u petak, 1. juna 2018. godine, ''Večeri kineske muzike'' u Kulturnom centru Pale.

koncert klasicne muzike pale

Tokom manifestacije održaće se koncert na kojem će se predstaviti Šan Žu na baritonu, Klaudija Krktić sopran u pratnji Sonje Radojković na klaviru. Na koncertu će učestvovati i studenti Katedre za kineski i engleski jezik i književnost sa Filozofskog fakulteta.

Prijatelji koncerta su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Pale. Početak koncerta zakazan je za 19:30 časova.

Deveti ''Akordeon art plus'' okupio 350 takmičara

Napišite komentar

Ovogodišnji, deveti po redu, ''Akordeon art'' plus koji je ove godine bogatiji iz Prvo međunarodno takmičenje pijanista, okupio je 350 takmičara, te tako zadržao svoju internacionalnu notu.

akordeon art 2018 otvaranje

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, kojem je pripala čast da sinoć u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu otvori ovaj muzički festival, rekao je da ''Akordeon art'' iz godine u godinu sve više napreduje.

Lučić je, obraćajući se prisutnima na otvaranju festivala, istakao da ''Akordeon art'' ima veliki značaj za Istočno Sarajevo i za Republiku Srpsku, ali i za regiju.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić kaže da je ''Akordeon art plus'' ove godine proširen dodavanjem novih kategorija u oblasti takmičenja za harmoniku.

Kosorić je rekao da će tokom trajanja festivala veliki broj gostiju održati stručna predavanja i cjelovečernje koncerte u oblasti harmonike i klavira.

Prvi koncert na harmonici danas će održati duo "Pariz-Moskva" iz Francuske, a djela programa za klavir izvešće eminentni pijanista Aleksandar Serdar iz Srbije.

Sutra, 17. maja, koncert će održati pijanista iz Hrvatske Đorđe Staneti, a u večernjim časovima publici će se predstaviti jedan od najznačajnijih akordeonista Josif Puric iz Rusije.

Na posljednji dan festivala u petak, 18 maja, profesor sa Konzervatorijuma u Lozani Stefan Šapui održaće predavanje, a u 18.00 časova predviđena je svečanost zatvaranja, na kojoj će biti dodijeljeni pehari i novčane nagrade, a svaki od laureta predstaviće se publici.

Deveti ''Akordeon art plus'' održava se u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike ''Novi zvuk''.

 

Foto: ues.rs.ba

Međunarodno takmičenje pijanista u okviru 9. ''Akordeon arta''

Napišite komentar

U okviru ovogodišnjeg, devetog po redu Internacionalnog festivala harmonike, koji će se u Istočnom Sarajevu održati od 15. do 18. maja 2018. godine, biće održano i Međunarodno takmičenje pijanista.

akordeon art 2018

Prvog dana festivala, od 11:00 časova počinje takmičarski dio programa, koji traje do 15:00 časova. Nakon toga, od 17:00 časova biće održano predavanje Teodore Anzeloti iz Njemačke, dok je svečano otvaranje festivala u 20:00 časova u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.ž

Drugog dana trajanja festivala, takmičarski program počinje u 09:00 časova, dok će u 18:00 časova se održati koncert Duo Pariz-Moskva (Francuska), Dominik Emorin, harmonika i Roman Žbanov - harmonika u sali Muzičke akademije.

Istog dana, do 20:00 časova održaće se koncert Aleksandra Serdara (klavir) iz Srbije, takođe u sali Muzičke akademije.

U četvrtak, 17. maja sa takmičenje po kategorijama, u sali Muzičke akademije, kao i prethodnih dana, počinje od 09:00 časova. Istog dana, u 18:00 časova počinje koncert Đorđa Stanetija (klavir) iz Hrvatske u sali Muzičke akademije.

Takođe, istog dana u 20:00 časova predviđen je termin za koncert Josifa Purica (harmonika) iz Rusije u sali Muzičke akademije.

U petak, posljednjeg dana festivala, 18. maja, takmičenje po kategorijama počinje u 09:00 časova. Od 12:30 časova predviđen je termin za predavanje Stefane Čapuis iz Švajcarske.

Zatvaranje festivala, proglašenje i koncert pobjednika će biti održano istog dana, sa početkom od 18:00 časova, u amfiteatru ETF-a.

 

Predrag Ikonić: Zvuci i slike djetinjstva

Napišite komentar

predrag ikonic

KNJIGA ''Grad za nezbrinutu djecu''

Nisam pročitao mnogo knjiga posljednjih godina jer uglavnom čitam (i ponekad crtam) stripove raznorazne tematike. Kolegica s posla mi je preporučila i dala na čitanje knjigu “Grad za nezbrinutu djecu” pisca Dragana Tepavčevića i kada sam je počeo čitati nisam mogao stati dok nisam došao do kraja.

Rođeni sam Sarajlija, rat me zatekao sa nepunih 18 pa me možda i zato tako opalio ovaj roman koji je i ratna i sarajevski. Kroz priču glavnog lika Damira Filipovića koji je jedno od djece iz Doma za nezbrinutu djecu na Bjelavama i koji ne zna ni oca ni majku, nit'zna koje je vjere i nacije, Dragan Tepavčević Tepa nam oslikava predratno stanje, opisuje zašto je moralo ili nije doći do još jednog besmislenog rata, ali ono što je na mene ostavilo najjači utisak je ono kako je on dočarao Sarajevo i Sarajlije.

Ponovo mi je oživio slike ulica kojima sam prolazio dok sam išao u školu, gdje sam odrastao, a mislim da mentalitet Sarajlija nije niko tako dobro opisao kao on. Knjiga je toliko slikovita i stripična da dok sam je čitao zamišljao sam kako bi bilo dobro pretočiti je u strip. Kada me je kolegica pitala je li mi se svidjela knjiga samo sam rekao da sam otišao u knjižaru i kupio sebi svoj primjerak. Mislim da je to bilo dovoljno.

FILM – Vrana / The Crow

Iako ovo nije moj omiljeni žanr jer preferiram komedije, za vašu rubriku sam odabrao film “Vrana”(The Crow), a i to je vjerovatno posljedica moje zaluđenosti stripom. Film sam prvi put odgledao negdje 1996. godine kad sam bio u izbjeglištvu u Višegradu, snimak iz kina vjerovatno (tako se to tada radilo) na nekoj iznajmljenoj video kaseti. Dok smo gledali film, rođak koji je takođe dobar poznavalac stripa i ja smo komentarisali kako su dobri akdrovi u filmu, baš kao stripovski. Na odjavi filma smo vidjeli da je on u stvari adaptacija istoimenog stripa Džejmsa O'Bara i da je ovaj strip autor u stvari koristio motive svoje životne priče. Nisam nikad odgledao nijedan nastavak “Vrane”, nije me ni zanimalo, ovaj prvi je ostavio i te kako dobar utisak na mene.

MUZIKA – ''Appetite for Destruction''

“Guns N’ Roses” su se pojavili krajem osamdesetih taman kada sam ja prelazio iz osnovne u srednju školu i kada sam tražio prelaz na neki malo jači zvuk od onog koji su proizvodili moji omiljeni Atomci (Atomsko Sklonište), u što se njihov prvenac “Appetite for Destruction”savršeno uklopio. Sviđala mi se melodičnost njihovih pjesama, jasan i žestok Slešov rif i energija koju je Aksl Rouz nosio na svojim nastupima. Obožavao sam da gledam snbimke sa njihovih koncerata. Njihova pojava pojačala je i moju želju da naučim da sviram gitar pa sam ubrzo i naučio da promjenim nekoliko akorda.

 

Kompozicija mr Dražana Kosorića ''Bajke novih vremena'' na koncertu u Berlinskoj filharmoniji

Napišite komentar

Kompozicija ''Bajke novih vremena'' autora prof.mr Dražana Kosorića, dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, biće izvedena na koncertu u Berlinskoj filharmoniji 17. juna 2018. godine.

berlinska filharmonija kosoric

Djelo će izvesti Landes-Akkordeon-Orchester Berlin, dirigent Thomas Bauer.

Dekan Dražan Kosorić, kompozitor, u periodu od 30. maja do 22. juna 2018. godine učestvovaće u projektu CEEC Composers Fieldtrip to China, projektu koji je pokrenulo Ministarstvo kulture Kine sa ciljem da kompozitore iz  Centralne i Istočne Evrope upozna sa kineskom tradicionalnom muzikom.

Pozvani kompozitori će boraviti u devet kineskih gradova i imaće priliku da se upoznaju sa nekim od jedinstvenih kineskih tradicionalnih muzičkih žanrova.

Organizator ima za cilj da kroz ovo iskustvo inspiriše kompozitore da napišu nova djela, koja će biti izvođena tokom 2019. godine. Projekat je uključen u Hangzhou Deklaraciju o saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koja je potpisana 25. septembra 2017. godine na Trećem ministarskom forumu o kulturnoj saradnji između Kine i CEEC-a.

Kultura

Prev Next