Nebojši Glogovcu posthumno nagrada ''Zlatni platan''

Napišite komentar

U okviru Festivala mediteranskog i evropskog filma, koji se održava u Trebinju, sinoć je supruzi pokojnog glumca Nebojše Glogovca, Milici, uručena nagrada ''Zlatni platan'', posthumno dodijeljena prerano preminulom velikanu srpskog glumišta.

nebojsa glogovac1

Ova nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji, a prema riječima Milice Glogovac, ovo priznanje je dokaz da rodno Trebinje i trebinjski festival uzvraćaju Nebojši ljubav i poštovanje, koje je on gajio prema svom gradu.

Otvarajući izložbu, filmski kritičar Milan Špiček rekao je da je Nebojša Glogovac dobio više nagrada nego što bi neko u svoja tri života i da je izložba još jedno poklanjanje velikom glumcu, uz poruku da nikada neće biti zaobravljen.

Prošlogodišnji Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju zatvorio je glumac Nebojša Glogovac i njegov film “Ustav Republike Hrvatske”.

Počinje 5. Revija ruskog filma u Han Pijesku

Napišite komentar

Peta revija ruskog filma biće održana od 18. do 20. jula 2018. godine u Kulturnom centru u Han Pijesku, a otvaranju će prisustvovati zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Pjotr Frolov i treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Lilia Sabirova.

peta revija ruskog filma

Nešto prije samog otvaranja revije, delegaciju Ambasade Ruske Federacije u svom kabinetu ugostiće načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Ove godine, stanovnici Han Pijeska imaće priliku da pogledaju filmove "Moskva", "Sankt Peterburg" i "Ermitaž". Sve projekcije filmova su od 19:00 časova, a ulaz će biti besplatan.

Autor i koorganizator projekta koji se, osim u Han Pijesku, organizuje i u Palama, je Željko Stojanović, a nesebičnu podršku ima od same Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Velikani režije: Felini, Bergman i Fasbinder na programu Filmoteke

Napišite komentar

Trodnevna ''Filmoteka'', koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 3. do 5. jula na Palama, biće posvećena velikanima režije pa će ljubitelji filmske umjetnosti imati priliku da još jednom uživaju u izvanrednim ostvarenjima Federika Felinija (Federico Fellini) , Ingmara Bergmana (Ingmar Bergman) i Rajnera Vernera Fasbindera (Rainer Werner Fassbinder).

filmoteka 2018 1

''Filmoteka'' počinje u utorak, 3. jula, projekcijom čuvene Felinijeve „Ulice“ („La Strada“) iz 1954. godine, sa Đulijetom Masinom i Entoni Kvinom u glavnim ulogama. Priča o neobičnom odnosu pomalo mentalno zaostale djevojke i cirkusanta-snagatora predstavlja blagi odmak od italijanskog neorealizma ka „neorealizmu duše“, sa Felinijem kao izrazitim predstavnikom.

''Ulica'' označava prekretnicu u Felinijevoj karijeri. Osvojivši prvog od ukupno četiri Oskara, Felini postaje zvijezda svjetske kinematografije, ali i predmet žučnih rasprava i osporavanja u Italiji zbog napuštanja tradicije italijanskog neorealizma. Međutim, Felini, kojeg često nazivaju i „majstorom fantazije i snova“, ubrzo postaje jedan od nauticajnijih reditelja 20. vijeka, a „Ulica“ se danas smatra jednim od najboljih filmova kinematografije uopšte.

U srijedu, 4. jula, na programu je „Sedmi pečat“ čuvenog švedskog reditelja Ingmara Bergmana. Kroz poetsku alegoriju o srednjovjekovnom vitezu Antonijusu Bloku, uhvaćenom u izgubljenoj partiji šaha sa smrću, Bergman sjajno dočarava sednji vijek i postavlja prvo od niza metefizičkih pitanja o odnosu čovjeka i Boga, temi koja će ga zaokupljati čitavu deceniju.

Osvojivši Specijalnu nagradu žirija na Kanskom festivalu, kao i niz drugih nagrada na festivalima širom Evrope, „Sedmi pečat“ je daleke 1957. godine istakao Bergmana ne samo kao majstora filma nego i kao intelektualca čije su vizije opsjedale čitave generacije. „Sedmi pečat“ danas se smatra klasikom svjetske kinematografije i jednim od najznačajnijih filmova svih vremena.

U četvrtak je na programu Fasbinderov film „Strah jede dušu“ iz 1974. godine. Iako snimljen prije više od 40 godina, ovaj film ne gubi na aktuelnosti, naročito u uslovima migrantske krize i terorističkih napada. Šovinizam, rasizam, malograđanština i oportunizam osnovne su teme kojima se Fasbinder, na njemu svojstven način, bavi u ovom ostvarenju. Emi (Brigite Mira) je usamljena žena od šezdesetak godina koja se igrom slučaja zaljubljuje u tridesetogodišnjeg migranta arapskog porijekla, koga svi zovu Ali (El Hedi ben Salem). Ljubav je obostrana, ali istovremeno izaziva i opštu sablazan u njihovom okruženju.

Film je u Kanu osvojio nagradu međunarodnih filmskih kritičara Fipresci, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu. ''Filmoteka'' će biti održana u Art galeriji ''G 3'', sa početkom u 20:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urdnik programa

Popadići na okupu poslije trideset godina

Napišite komentar

Popularna porodica Popadić, koja je bila glavni akter serije ''Bolji život'' iz 1987. godine okupila se ponovo u Beogradu, trideset godina nakon prvog emitovanja serija 1988. godine, gdje su evocirali uspomene na davna, ali kako kažu, srećna i lijepa vremena.

popadici 30 godina

Okupljanje nažalost nije bilo zbog nastavka snimanja serije, kako se to pominjalo prethodnih godina, već zbog fotografisanja za naslovnu stranu jubilarnog 600. broja magazina ''Story''. Susret je evocirao lavinu uspomena i inicirao osjećanja koja nemaju rok trajanja.

Akteri jugoslovenske serije su pozirali kao na špici, a neke od njih nije ''pregazilo'' vrijeme, poput Lidije Vukićević i Svetlane Bojković.

Svetlana Bojković kaže da se sa nekim kolegama iz serije često viđala, ali da Lidiju Vukićević ili Violetu iz serije nije dugo vidjela, te da joj je drago što su ponovo zajedno nakon dugo godina.

Mnogi su mišljenja da se ovako legendarna serija neće ponovo snimiti, a da je njen uspjeh u tome što je oslikavala prosječnog Jugoslovena, prosječnu srpsku porodicu, i prosječne probleme gotovo svakog čovjeka u Jugoslaviji.

Dio porodice Popadić bili su: Marko Nikolić, Svetlana Bojković, Boris Komnenić, Lidija Vukićević i Dragan Bjelogrlić.

 

 

Večeri dokumentarnog filma Republike Srpske u Sankt Peterburgu

Napišite komentar

Programom "Večeri dokumentarnog filma Republike Srpske" , koji će biti održan u Sankt Peterburgu od 10. do 12. maja , u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu", Kinoteka Republike Srpske predstaviće nekoliko značajnih dokumentarnih filmova i autora koji su svojim dokumentarcima obilježili ovaj vid stvaralaštva u Srpskoj.

kinoteka sankt peterburg

Tokom trodnevnog programa, koji će biti održan u Kinocentru „Rodina“ u Sankt Peterburgu, biće prikazani višestruko nagrađivani dokumentarci Duška Anđića, Milovana Pandurevića, Sima Brdara, Milenka Jovanovića, Snježana Lalovića, Branka Lazića i Mire Lolić Močević, proizvedeni od 1995. do 2018. godine. Kinoteku Republike Srpske predstavljaće direktor Milovan Pandurević.

Program počinje 10. maja u 17:00 časova projekcijom dokumentaraca "Moj Milane" (1995) Duška Anđića, „Suvenir“ (1998) Milovana Pandurevića, „Bukvar Bukvica“(2001) Milenka Jovanovića , u produkciji "Srna filma", te "Sunce i žica" (2006) Sima Brdara, u koprodukciji Spomen-područja Donja Gradina iz Kozarske Dubice i beogradskog „Film i tona“.

Druge večeri, 11. maja, biće prikazani dokumentarci "Biti ili ne Ivan Hiti" Branka Lazića iz 2015. i „Tanakini mostovi“ Snježana Lalovića iz 2018. godine, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Program se završava 12. maja projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma „Dušu nisu ubili“ Mire Lolić Močević iz 2017. godine, u produkciji Asocijacije Rusko-srpski most i Radio-televizije Republike Srpske.

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu" biće održana od 10. do 14. maja, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Vlade Sankt-Peterburga.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za 10. maj u 18:20 časova u Državnom dramskom pozorištu "Prijut Komedijanta" u Sankt Peterburgu.

U kulturnom dijelu programa "Dana Republike Srpske u Sankt Peterburgu" učestvuju i Narodno pozorište Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Republike Srpske i kvartet "Flutete" iz Banje Luke.

Program predstavljanja Srpske u oblasti kulture u okviru manifestacije „Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu“ usaglašen je sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom za ekonomske odnose, u koordinaciji sa Predstavništvom Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

Raspisan konkurs za 12. East Sarajevo Film Fest ''Prvi kadar''

Napišite komentar

Dvanaesti East Sarajevo Film Fest ''Prvi kadar'' raspisao je konkurs za takmičarski program festivala. Pravo učešća na festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine. Rok za prijavu je 01. juli, 2018. godine.

prvi kadar 2018

Filmovi će se takmičiti u 5 festivalskih selekcija:

•    "U fokusu" -  Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora
•    "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora
•    "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora
•    "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta
•    "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta

I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat „Kneza Pavla“, za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala.

Ovogodišnji festival će se održati od 12-16. novembra, 2018. godine pod motom „Prvi kadriraj!“. Moto festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, festival pokreće inspiraciju i kreativnost,  u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću.

Pored bogatog takmičarskog programa, publika će i ove godine uživati u raznovrsnom pratećem programu festivala, u okviru koga će biti održana Filmska škola Prvog kadra sa Radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanje, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, Veče laureata, Veče velikana, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

I ove godine očekuje se veliki broj gostiju, među kojima su značajni filmski stvaraoci i autori iz cijelog svijeta.

Za više informacije, posjetite sajt: www.lutfest.comwww.lutfest.com

 

Nastavljeno snimanje serije ''Vojna akademija''

Napišite komentar

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević prisustvovali su danas snimanju prve epizode četvrte sezone televizijske serije Vojna akademija u kasarni "General Jovan Mišković" u Beogradu.

vojna akademija serija 3 dio

Oni su razgovarali sa producentskom ekipom, glumcima i kadetima i razmijenili mišljenja kako treba i kako će u seriji da izgleda život nove i stare generacije kadeta i oficira u Vojnoj akademiji. Prema riječima ministra Vulina, serija je dobar način da se mladi ljudi upoznaju sa Vojskom Srbije.

"Naravno, Vojska Srbije je najvoljenija i najpoštovanija institucija u srpskom narodu i ne treba je mnogo predstavljati, ali treba prikazati mladim generacijama kako se živi u vojsci. Upravo je to ono što smo tražili od scenarista ovog serijala - da pokažu jedan pošten vojnički život, baš onakav kakav on jeste, sa svim njegovim nedaćama i teškoćama, ali i sa svim lepim delovima tog poziva kada možete da kažete da ste vaspitali nekoga i da ste život posvetili zaštiti svoje zemlje i svog naroda", istakao je ministar odbrane.

On je naglasio da se promovišu vrijednosti do kojih je nama stalo - sloboda, ravnopravnost i vrijednosti koje Vojsku Srbije čine važnom i toliko voljenom u našoj zemlji.

"To je, osim bezuslovne ljubavi prema slobodi i otadžbini, veliko požrtvovanje, vrednoća, spremnost ljudi da se žrtvuju za druge i da daju sve od sebe i preko onoga što se od njih očekuje. Vojna akademija upravo ima taj zadatak, da pokaže koje su to vrijednosti na osnovu kojih postoji Vojska Srbije ali i srpski narod i država Srbija", zaključio je ministar Vulin.

General Diković je rekao da je serija "Vojna akademija" od početka snimanja do danas dala veliki doprinos afirmaciji i života kadeta i vojnog poziva.

"Odao bih priznanje svima koji su učestvovali u snimanju serije na izuzetno ozbiljnom pristupu i definisanom cilju. Nije nimalo jednostavno prikazati teškoće vojničkog poziva a da s druge strane sve to deluje privlačno. Upravo spoj te privlačnosti i ljubavi prema vojnom pozivu i odgovornosti koju nosite tokom čitavog života jeste cilj. Važno je da javnost što više uđe u tajne profilisanja oficira Vojske Srbije, od momenta ulaska u Vojnu akademiju kao kadeta pa do završetka studija, kada on treba da postane apsolutno odan otadžbini, spreman da se žrtvuje za nju i za neprolazne vrednosti", naglasio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije nije krio svoja očekivanja o uspjehu četvrte sezone.

"Očekujem da ova sezona serije bude uspešna i gledana kao i sve prethodne i da Vojnu akademiju upiše što više i što boljih kadeta", rekao je Bujošević.

Bojan Perić, jedan od glumaca koji je u seriji od prve epizode, istakao je da ima osjećaj kao da nikada nije napuštao Vojnu akademiju i da je atmosfera na snimanju uvijek zabavna i prijateljska, kao i prvog dana prije šest i po godina.

Anđela Jovanović, koja glumi u seriji već drugu sezonu, naglasila je da su i kadeti i glumci uvijek spremni za nova dešavanja i aktivnosti i poručila da će ova sezona, za razliku od prethodnih, biti "najvojničkija", s mnogo akcije i vojnih vježbi.

Četvrta sezona serije, koju realizuju Ministarstvo odbrane, Radio-televizija Srbije i produkcijska kuća "Nira pro", imaće 12 epizoda. Prikazivanje novog serijala planirano je za jesen ove godine.

 

Nagrada Dobričin prsten posthumno Nebojši Glogovcu

Napišite komentar

Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije odlučilo je da glumačku nagradu Dobričin prsten za životno djelo posthumno dodeli Nebojši Glogovcu prvaku Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

nebojsa glogovac crnobijela

Ovu odluku pročitao je danas glumac Vojislav Brajović, predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, na prigodnoj svečanosti povodom 70 godina od prve premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Predsjedništvo Udruženja dramskih umjetnika Srbije osim Brajovića čine, Tanja Mandić Rigonat, Jelena Kajgo, Vesna Stanković, Aneta Tomašević, Sunčica Milosavljević, Saša Torlaković, Goran Jevtić i Nebojša Ilić.

Na svečanosti u JDP-u dodijeljene su Godišnje nagrade i Nagrada Branka i Mlađa Veselinović.

 

Zbog velike zainteresovanosti film ''Led'' ponovo na filmskom platnu

Napišite komentar

Zbog velikog interesovanja građana Istočnog Sarajeva, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo će ponovo sutra, 29. marta 2018. godine sa početkom u 20:00 časova, prikazati film ''Led''.

led film

Režiser filma je Oleg Trofim, a igraju Aglaja Tarasova i Miloš Biković u glavnim ulogama.

Film je inspirisan istinitim događajem, radi se o emotivnoj priči o djevojci kojoj je ljubav pomogla da ustane iz invalidskih kolica i da postane šampion svijeta u klizanju. Još od ranog djetinjstva, Nađa je vjerovala u čuda.

Zamišljala je kako istrčava na led uz ovacije publike i izvodi svoj najljepši ples. Zbog svoje vjere i istrajnosti, ona postaje poznata klizačica. Na korak do najvećeg uspjeha u karijeri, Nađa doživljava ozbiljnu povredu i završava u invalidskim kolicima.

Ulaznice za film možete kupiti u prostorijama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo po cijeni od 4,00 KM.

 

Bjelogrlić: Narod bez kulture nema budućnost

Napišite komentar

dragan bjelogrlic 2Srbi mogu i moraju da se kulturno ujedine, bez obzira na to u kojoj državi žive i hoće li ona možda u budućnosti biti zajednička. To ne zavisi od diktata velikih sila, već isključivo od volje i htenja srpskog naroda, poručili su učesnici javne tribine.

Istoričar Predrag J. Marković i glumac Dragan Bjelogrlić, došli su u Banjaluku, jer je ona kažu prava prijestonica srpstva, a ljudi koji ovdje žive, znaju da čuvaju i njeguju tradiciju.

- Banjaluka je strašno važna za srpstvo, ona je zapadna prijestonica srpstva, mi smo došli ovdje u zapadnu srpsku prijestonicu da povećamo tu pozitivnu energiju, a možda je ovdje ima više nego u Beogradu. Zašto mislite tako? Ne znam, tako jednostavno osjećam - rekao je istoričar Predrag J. Marković.

Privreda je važna, ali narod bez kulture nema budućnost, tvrdi srpski glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Srbi se nekada više, nekada manje okreću svojoj baštini, ali ipak, kaže, da nije urađeno dovoljno.

“Senke nad Balkanom” je, priča, bio rizičan projekat, ali se pokazao uspješnim, jer su se ljudi zainteresovali za ličnosti i događaje iz prošlosti o kojima ništa nisu znali. Gledanje u prošlost nije jedini način da se sačuva nacionalni identitet.

- Ne mora se samo kulturni identitet praviti na prošlosti, može se praviti i savremenim temama. Ja sam sa velikom radošću gledao “Meso” i smatram da je to nešto najbolje sa područja cijele BiH u posljednjih 10 godina, ali žao mi je jer je to samo jedna serija - istakao je gluac Dragan Bjelogrlić.

Nije samo kinematografija poligon za očuvanje srpske kulture i naslijeđa. Važna je i književnost, muzika, sport, na svemu bi trebalo raditi, poručuju organizatori tribine.

- Naša želja je da promijenimo ovaj mladi svijet da probudimo tu potencijalnu snagu, energiju, pojačamo optimizam kad je aktuelna tema u pitanju, da mislimo da ova zemlja ima perspektivu da imamo čemu da se radujemo, da se nadamo -naglasio je Dalibor Račić iz Pozitivne snage Srpske, piše ATV.


Nebojša Glogovac - čovjek koji je za kratko vrijeme uradio mnogo

Napišite komentar

glogovac kinoteka sarsU znak sjećanja na nedavno preminulog srpskog glumca Nebojšu Glogovca, Kinoteka Republike Srpske večeras je na Palama prikazala film "Ubistvo s predumišljajem" u režiji Gorčina Stojanovića.

Direktor Kinoteke RS Milovan Pandurević kaže da je Nebojša Glogovac u ovom filmu lik Bogdana Bilogorca, srpskog vojnika rodom iz Hrvatske, odigrao veličanstveno.

"Nebojša Glogovac je u 26. godini odigrao ulogu koja predstavlja model za mnoge glumce i zbog toga sam izabrao film "Ubistvo s predumišljajem", jer se tu pokazala jedna vještina glumca koji je mogao da prelazi razne žanrove, od pozorišta do samog filma", kaže Pandurević.

Pandurević kaže da Glogovac za samo 23 godine glumačkog rada odigrao mnogo filmova i TV serija, ali da je film "Ubistvo s predumišljajem" zapravo kruna i pokazatelj svega onoga što je pokazao u svim svojim ostvarenjima.

"Bio je zanimljiv čovjek i žao mi je što ga nisam lično upoznao, ali čini mi se da su ljudi koji su ga gledali, imali utisak kao da su ga znali", kaže Pandurević i dodaje da je Glogovac bio čovjek koji je za tako kratko vrijeme uradio tako mnogo.

On kaže da Glogovac sigurno pripada onim generacijama umjetnika 19. i 20. vijeka koji su za kratko vrijeme napravili tako genijalna djela.

"U ovom filmu se pojavljuje lik koji ima sve uzvišene vrijednosti, patriotizam, iskrenost, prostodušnost, i baš zbog toga Glogovca pamtim sa svim njegovim kvalitetima", ističe Pandurević.

Sala Kulturnog centra Pale, gdje je film prikazan, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. milovan pandurevic sars2

Nebojša Glogovac bio je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac. Rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, a preminuo je 9. februara 2018. godine u Beogradu, poslije kratke i teške bolesti.

Glumačku karijeru započeo je u predstavi Velika pljačka, a prvu TV ulogu ostvario je 1987. godine u seriji Bolji život. Prvi put se na filmu pojavio 1993. godine u drami Raj, Petra Zeca, a nakon što je skrenuo pažnju na sebe, dobio je ulogu u filmu Ubistvo s predumišljajem (1995).

Ostaće upamćen po ulogama i u filmovima Bure baruta, Nebeska udica, Munje, Kad porastem biću kengur, Klopka, Hadersfild, Žena sa slomljenim nosem, Za kralja i otadžbinu,  Bumerang, Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi i mnogi drugi. Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

Pamtimo ga i po ulogama u serijima Porodično blago, Vratiće se rode, Moj rođak sa sela, Ubice mog oca, Nemanjići i mnoge druge.

Ukupno, odigrao je 38 dugometražnih filmova, pet TV filmova, 18 TV serija, jednu mini seriju i pet kratkih filmova.

 

 

 

 

Film "Ubistvo sa predumišljajem" u znak sjećanja na Nebojšu Glogovca

Napišite komentar

nebojsa glogovac filmotekaU znak sjećanja na nedavno preminulog velikana srpskog glumišta Nebojšu Glogovca, Kinoteka Republike Srpske prikazaće u utorak, 20. februara, film Gorčina Stojanovića “Ubistvo s predumišljajem”, sa Glogovcem u jednoj od glavnih uloga.

“Filmoteka” posvećena uspomeni na prerano preminulog Glogovca biće održana u Kulturnom centru Pale, sa početkom u 20:00 časova.

Pozivamo gledaoce da u što većem broju prisustvuju projekciji filma i na taj način odaju počast velikom srpskom glumcu. Ulaz je slobodan.

Glogovac je na filmu debitovao epizodom u filmu “Vukovar, jedna priča” Bore Draškovića, a prvu veliku ulogu odigrao je upravo u filmu “Ubistvo s predumišljajem” (1995), koja mu je donijela i prvo veliko priznanje – nagradu “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu 1995. godine.

Slijede uloge u mnogobrojnim filmovima: “Do koske”, “Bure baruta”, “Ranjena zemlja”, “Normalni ljudi”, “Munje”, “Bumerang”, “T. T. Sindrom”, “Kad porastem, biću Kengur”, “Država mrtvih”, “Sutra ujutro”, “Optimisti”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Kenjac”,” Žena sa slomljenim nosem”, “Sedamdeset i dva dana”, “Beli, beli svet” , “Kad svane dan”, “Artiljero”, “Krugovi”, “S/kidanje”, “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”, “Jednaki”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Enklava”, “Za kralja i otadžbinu”, “Otadžbina”, “Oslobođenje Skoplja”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Saga o tri nevina muškarca”, “The Books of Knjige: Slučajevi pravde”, a u postprodukciji su i filmovi “Južni vetar”, “Apsurdni eksperiment” i “Zaspanka za vojnike”.

Sarađivao je sa istaknutim filmskim rediteljima: Goranom Paskaljevićem, Ljubišom Samardžićem, Srdanom Golubovićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Rajkom Grlićem i drugim.

Dobitnik je velikog broja filmskih nagrada i priznanja. Samo u 2017. godini, za glavnu ulogu (Vjeko Kralj) u filmu “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića dobio je Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, Zlatnu arenu u Puli, nagradu Evropski glumac godine u Italiji i nagradu Najbolji glumac na festivalu u Londonu.

Na pozorišnu scenu stupio je u studentskim danima u predstavi “Velika pljačka” Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača. Od 1996. godine stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojem je ostvario na desetine uloga i osvojio brojne nagrade i priznanja. Dobitnik je pet godišnjih nagrada JDP-a, Sterijine nagrade, nagrada “Miloš Žutić”, “Ardalion”, “Milivoje Živanović”, i drugih. Radio je sa najznačajnijim pozorišnim rediteljima; Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim. Njegova posljednja uloga i posljednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je “Hamlet”, 13. decembra prošle godine.

Glogovac je ostvario značajne uloge i u TV serijama: “Porodično blago”, “Lift”,” Moj rođak sa sela”, “Ravna Gora”, “Ubice mog oca”, te u seriji “Nemanjići: Rađanje dinastije”.

“Bio je ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspjehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obilježili svoje vreme.

Bio je umjetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja”, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište povodom Glogovčeve prerane smrti.

Glogovac je rođen u Trebinju 1969. godine. Preminuo je 9. februara u Beogradu. Sahranjen je 12. februara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

 

Autor:  Jadranka Pandurević za Kinoteku RS