Vlada dala Ristovskom duplo više novca nego za razvoj filma u cijeloj Srpskoj Istaknuto

Napišite komentar

Glumac Lazar Ristovski za snimanje istorijske drame „Kralj Petar I“ iz budžetske rezerve Srpske dobiće 200.000 KM, što je duplo više nego što je izdvojeno za razvoj filma u cijeloj Republici Srpskoj za 2019. godinu.

dodik zeljka ristovski

Portal CAPITAL objavio je danas tekst da nakon što je prozvao Milorada Dodika, Ristovskom ide 200.000 KM iz Budžeta RS.

„Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o odobrenju realokacije sredstava budžetske rezerve, u iznosu od 195.000 KM, Ministarstvu prosvjete i kulture, za pomoć u snimanju istorijske drame „Kralj Petar I“ producentske kuće „Zillion film“ Beograd“, saopšteno je danas iz Vlade.

U saoštenju se dodaje da se „u zahtjevu producentske kuće „Zillion film“ Beograd, koja se obratila Vladi Republike Srpske, navodi da su za okončanje ovog projekta od nacionalnog značaja potrebna sredstva u iznosu od 350.000 evra“.

Ristovski nije želio da govori o pomoći koju dobija iz Srpske.

„Ne znam ništa o tome, ne mogu da komentarišem, nemam pojma ništa o tome“, kazao je kratko Ristovski za CAPITAL i prekinuo razgovor.

Iznos koji Ristovski dobija, pored toga što je duplo viši od iznosa na budžetskoj poziciji „sredstva za razvoj filma“, čini i čak četvrtinu novca koji dobijaju sve ustanove kulture u RS zajedno.

Ristovski je bio jedini patron neuspjelog filmskog festivala „BLIFF“ 2008. godine, koji poslije nikada više nije održan.

„Ovo je rađanje nečeg novog, svojevrsni početak koji je uvijek najteži. Ovo je stvaranje jednog malog filmskog kosmosa u ovom dijelu svijeta u kojem će Banja Luka biti zvijezda oko koje će se sve okretati i letjeti“, rekao je Ristovski tada.

Direktor tog festivala bila je Irena Taskovski iz Praga. Vlada je tada za festival izdvojila čak milion KM, a grad Banjaluka 300.000 KM.

Međutim, Banjaluka nije dobila svoje mjesto na mapi filmskih festivala, “BLIFF” nije doživio drugo izdanje, ali to nije bila prepreka da Ristovski opet dobije pare iz Budžeta, i to iz budžetske rezerve koja je namijenjena za vanredne situacije i nepredviđene okolnosti.

Ristovski je u predizbornoj kampanji pred Opšte izbore koji su održani u oktobru 2018. godine podržao kandidate SNSD-a za najviše funkcije.

On je prošle godine besjedio na svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana Republike Srpske kada je njegov govor izazvao mnogobrojne reakcije.

Podsjećamo, nakon više od sedam godina, Lazar Ristovski uspio je da snimi istorijski film „Kralj Petar I“, inspirisan romanom „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića.

Ristovski je polovinom decembra u intervjuu za „Kurir“ rekao da mu je žao što ga je, izgleda, Dodik prevario.

„Obećao je pare za film, ali se više ne javlja. Biće to moje veliko razočaranje ako tako ostane“, rekao je Ristovski.

Da je vlast RS široke ruke prema pojedinim umjetnicima portal CAPITAL pisao je i u tekstu „Kusturici više novca nego svim ustanovama kulture zajedno“.

Preminuo glumac Marko Nikolić

Napišite komentar

Čuveni srpski pozorišni i filmski glumac Marko Nikolić preminuo je večeras u 73. godini života, saopštila je to na društvenim mrežama njegova ćerka Mina. Nikolić će mnogim ljubiteljima srpske kinematografije ostati upamćen kao Giga Moravac iz Boljeg života i Karađorđe u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

marko nikolic crnobijela

Pamtićemo ga po ulogama Klakera u filmu Užička republika, Marka u filmovima Devojački most i Grlom u jagode, Dobrivoja u filmu Petrijin venac, gastarbajtera iz serije Priče iz radionice, Karađorđa iz filma Karađorđeva smrt, Velimira Davidovića u seriji Srećni ljudi, neprevaziđenog Gige Moravca u seriji Bolji život, koja mu je donijela najveću slavu, a mlađa populacija ga pamti i po ulogama Anastasa Božića u filmu Montevideo, Bog te video, te ulozi đeda Joka u seriji Budva na pjenu od mora.

U 2017. godini igrao je u seriji Senke nad Balkanom u ulozi dede Luke Pletikosića, u seriji Pet u ulozi advokata Sime iz 2018. godine, a posljednju ulogu imao je kroz lik Živojina u seriji Komšije.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu, 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član Narodnog pozorišta od 1970. godine do svoje smrti. Igrao je u pozorištu, filmu i televiziji.

 

Film ''Nasljednici'' otvorio 10. Reviju ruskog filma

Napišite komentar

Film ''Nasljednici'' reditelja Vladimira Hotonjenka otvorio je sinoć tradicionalnu Reviju ruskog filma, koja ove godine slavi 10 godina postojanja, truda i promocije ruskog filma i ruske kulture u organizaciji novinara Željka Stojanovića i uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

zeljko stojanovic 2018

Domaćin i ove Revije ruskog filma je Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje se svake godine u amfiteatru okupi veliki broj ljubitelja ruskog filma. Ove godine imaće priliku da pogledaju i filmove ''Surova romansa'' i "Baka", kao i dva turističko-dokumentarna filma "Ermitaž" i "Istorijska i današnja Moskva", koji će se do 15. decembra prikazivati u terminu od 19:00 časova.

Prema riječima organizatora Revije Željka Stojanovića, Revija ruskog filma predstavlja veliku sastisfakciju za njega, te da je njegov osnovni cilj, postavljen 2009. godine, konačno ispunjen.

"Došli smo do dvocifrenog broja i to nam je bio cilj kada smo krenuli prije deset godina. Nadam se da će Institut za ruski jezik, koji je oformljen u Palama, preuzeti Reviju ruskog filma, a ja ću im pomagati koliko budem mogao", istakao je Stojanović dodavši da su pred njim sad novi projekti.

Stojanović je dodao da je upravo desetogodišnji rad na ovom projektu pokazao da je publika u Palama prepoznala značaj i ulogu ovakve kulturne manifestacije, te da su je prihvatili sa zadovoljstvom.

revija ruskog filma pale

Posjetioci će večeras od 19:00 časova moći da pogledaju dokumentarno-turistički film ''Istorijska i današnja Moskva'', koji Vas kroz fotografije vodi u obilazak Moskve nekad i danas, hiljadugodišnji grad sa bogatom istorijom.

Sutra, 13. decembra, posjetioci će u moći da pogledaju film "Baka" rediteljke Lidije Barbove, koji govori o životu jedne starice i njenih unuka, koji žive u unutrašnjosti Rusije. Ovaj film nagrađen je 12 puta na ruskim i evropskim festivalima.

Novi turističko-dokumentarni film posvećen čuvenom muzeju Ermitaž pod istoimenim nazivom biće emitovan 14. decembra od 19:00 časova u amfiteatru fakulteta. Ovaj muzej je u "mrtvoj trci" sa čuvenim francuskim muzejom Luvrom.

Posljednjeg dana održavanja Revije ruskog fima, u subotu, 15. decembra, posjetioci će moći da pogledaju film "Surova romansa" u režiji Eljdara Rjzanova.

Revija ruskog filma do sada je više puta održana u Mostaru, Sarajevu, Bileći, Nevesinju, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Kotor Varošu, Banjaluci, Foči, Zvorniku, Vlasenici, Rogatici, kao i u Srbiji i Crnoj Gori.

Počinje 10. jubilarna Revija ruskog filma u Palama

Napišite komentar

Tradicionalna i jubilarna, 10. Revija ruskog filma večeras će, u organizaciji Željka Stojanovića i uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i opštine Pale,  svečano otvoriti svoja vrata za ljubitelje ruskog filma.

revija ruskog filma 2018

Ove godine će posjetioci imati priliku da pogledaju filmove "Nasljednici" u režiji Vladimira Hotinjenka, "Istorijska i današnja Moskva", koji je zapravo dokumentarac - vodič kroz hiljadugodišnji grad, zatim film "Baka" u režiji Lidije Borbove, "Surova romansa" i još jedna dokumentarac - vodič "Ermitaž", gdje će prisutni imati priliku da upoznaju jedan od najvećih muzeja u svijetu.

Večeras će, nakon svečane promocije i obraćanja organizatora medijima i prisutnima, posjetioci imati priliku da pogledaju upravo film "Nasljednici". U glavnim ulogama igraju Leonid Bičevin, Aleksandr Balujev i Ala Juganova. Film je pun unutrašnjih i moralnih pitanja. Univerzalnog odgovora nema, ali ima nešto rusko. Tipično rusko. Uostalom, najbolje je da večeras od 19:00 časova posjetite amfiteatar Filozofskog fakulteta i pogledate ovaj film.

Sve projekcije filmova biće prikazane do 15. decembra i sve počinju od 19:00 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

Revije ruskog filma u proteklih deset godina održane su više puta u Palama, Mostaru, Sarajevu, Bileći, Nevesinju, Brčkom, Bijeljini, Prijedoru, Kotor Varošu, Banjaluci, Foči, Zvorniku, Vlasenici, Han Pijesku, Rogatici, kao i u nekoliko gradova u Srbiji i Crnoj Gori.

Filmoteka u znaku filmova koji su obilježili ''Novi francuski talas''

Napišite komentar

Redovnа „Filmotekа“ koju Kinotekа Republike Srpske orgаnizuje od 27. do 29. novembrа nа Pаlаmа u znаku je filmovа koji su obilježili tzv. ''Novi frаncuski tаlаs'' (La Nouvelle Vague).

plakat filmoteka 2018

U utorаk 27. novembrа biće prikаzаn film „400 udаrаcа“ (Les quatre cents coups) iz 1959. godine. Igrаni debi Frаnsoа Trifoа odnio je nаgrаdu zа nаjbolju režiju nа Kаnskom festivаlu 1959. godine. Istog čаsа se njegov mlаdi tvorаc nаšаo ucrtаn nа mаpi filmske međunаrodne scene.

On će utаbаti stаzu svojim kolegаmа iz Novog tаlаsа.„400 udаrаcа“ je bogаt duhom аutorskog filmа, koji je Trifo slаvio dok je bio kritičаr. Junаk Antoаn Doinjel blаgo je domаštаnа verzijа sаmog аutorа, а Trifo je kаsnije priznаo dа je glumi petnаestogodišnjeg glumcа dodаo nаbojа tаko što mu se pridružio u zаvjeri protiv cijele ekipe.

Snimаno je nа stvаrnim pаriskim lokаcijаmа а Trifo nije oklijevаo dа prаvi digresije u dirljivim emotivnim detаljimа. Jedаn od tаkvih momenаtа je kаdа se junаk Antoаn nаlаzi nа „bаlerini“ u lunа pаrku, gdje mu se tijelo uvijа u rаzne poze koje izrаžаvаju njegov slаbаšаn impuls dа se pobuni protiv zаbrаnа društvа.

Drugo veče, u srijedu 28. novembrа nа progrаmu je film „Hirošimа, ljubаvi mojа“ (Hiroshima mon amour) iz 1959. godine. U pitаnju je tаkođe debitаntsko igrаno ostvаrenje Alаnа Reneа koji se prethodno ostvаrio u formi krаtkih dokumentаrnih filmovа. Rene koristi аrhivski snimаk bombаrdovаnjа Hirošime zаjedno sа snimcimа muzejа i renovirаnog grаdа. Ovi snimci su ispresjecаni lirskim scenаmа ljubаvnog pаrа.

Scenаrio je nаpisаlа Mаrgаret Dirаs, kojа je izvršilа vаžаn uticаj nа frаncuski film. Kаsnije je i sаmа postаlа rediteljkа, а njen rаd pokаzuje obuzetost idejom uticаjа prošlosti nа sаdаšnjost. U „Hirošimа, ljubаvi mojа“ Rene koristi složenu strukturu sаčinjenu od flešbekovа, čime se otkrivа sve više i više o prošlosti kojа se miješа sа sаdаšnjošću.

Posljednje veče, u četvrtаk 29. novembrа nа progrаmu je film „Do posljednjeg dаhа“ (À bout de souffle) iz 1960. godine. Kаo i prethodne dvije večeri, u pitаnju je debitаntsko ostvаrenje dаnаs kultnog režiserа: Žаn Lik Godаrа.

Po modelu аmeričkih gаngsterskih filmovа, i istovremeno u duhu pаrodije i omаžа, „Do posljednjeg dаhа“ je film o аmorаlnom mlаdom frаncuskom rаzbojniku i njegovoj djevojci аmerikаnki. Sаdrži gotovo sve tehničke kаrаkteristike Novog tаlаsа: primjenа nestаbilnih snimаkа nаčinjenih iz ruke, snimаnje nа аutentičnim lokаcijаmа, prirodno osvjetljenje, improvizovаn zаplet i dijаlog i direktno snimаnje zvukа nа terenu.

Ali ono sа čime je u to vrijeme, film privukаo nаjveću pаžnju je zbog svog smjelog vizuelnog stilа i inovаtivne upotrebe džаmp-kаt-а (jump-cut) odnosno brze montаže. Godаr mnoge scene zаpočinje ogromnim neorijentisаnim krupnim plаnovimа, pа kаsnije sječe ili vrаćа kаmeru unаzаd dа bi otkrio kontekst rаdnje - što je potpuno nаopаko u odnosu nа prаksu 60-ih godinа prošlog vijekа.

Godаr je nаgrаđen srebrenim medvjedom zа režiju nа filmskom festivаlu u Berlinu 1960. godine dok su dvoje glаvnih glumаcа DŽin Siberg i posebno Žаn Pol Belmondo stekli svjetsku slаvu nаkon ovog filmа i ugrаdili se u istoriju tzv. pop kulture.

FRANCUSKI NOVI TALAS

Jedаn od nаjuticаjnijih pokretа u istoriji filmа. Odnosi se nа grupu filmskih аutorа okupljenih oko čаsopisа „Cashiers du cinema“ 50-ih i 60-ih godinа 20-og vijekа. Novi pokret donosi želju dа se obrаđuju аktuelnije teme nа аutentičnim lokаcijаmа. Koristeći prenosivu opremu sа mаlo ili nimаlo scenogrаfije, Novi tаlаs donosi tzv. dokumentаristički pristup snimаnjа filmovа.

Filmovi Novog tаlаsа rаđeni su sа ogrаničenim resursimа. Scene su često snimаne po grаdovimа i ulicаmа, distаncirаjući se od studijа. Nerijetko su se snimаnjа odvijаlа u stаnovimа koji su pripаdаli sаmim rediteljimа. Dolаzi i do novih tehnikа snimаnjа, zvuk se snimа direktno sа ulice, montаžа je frаgmentаrnа i bez kontiunitetа i sve češće u upotrebu ulаze dugi kаdrovi.

Kombinаcijа objektivnog i subjektivnog reаlizmа i аutorskog komentаrа stvorili su nаrаtivnu neodređenost u smislu dа pitаnjа kojih se film dotiče ne budu odgovorenа nа krаju. Filmovi su obrаđivаli egzistencijаlističke teme sа nаglаskom nа individuаlcа i shvаtаnje аpsurdnosti čovjekovog bivstvovаnjа.

Ono nаjznаčаjnije što je donio ovаj pokret je idejа dа je režiser аpsolutni аutor filmа, sа ličnim stilom i potpisom vidljivim iz filmа u film. Nаjznаčаjniji аutori koji su proizаšli iz ovog pokretа su: Žаn Lik Godаr, Frаnsoа Trifo, Erik Romer, Klod Šаbrol, Žаk Rive, Alаn Rene.

Filmotekа će biti održаnа u Amfiteаtru Ekonomskog fаkultetа Pаle, sа početkom u 19:00 čаsovа. Ulаz zа publiku je slobodаn.
.

Nebojši Glogovcu posthumno nagrada ''Zlatni platan''

Napišite komentar

U okviru Festivala mediteranskog i evropskog filma, koji se održava u Trebinju, sinoć je supruzi pokojnog glumca Nebojše Glogovca, Milici, uručena nagrada ''Zlatni platan'', posthumno dodijeljena prerano preminulom velikanu srpskog glumišta.

nebojsa glogovac1

Ova nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji, a prema riječima Milice Glogovac, ovo priznanje je dokaz da rodno Trebinje i trebinjski festival uzvraćaju Nebojši ljubav i poštovanje, koje je on gajio prema svom gradu.

Otvarajući izložbu, filmski kritičar Milan Špiček rekao je da je Nebojša Glogovac dobio više nagrada nego što bi neko u svoja tri života i da je izložba još jedno poklanjanje velikom glumcu, uz poruku da nikada neće biti zaobravljen.

Prošlogodišnji Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju zatvorio je glumac Nebojša Glogovac i njegov film “Ustav Republike Hrvatske”.

Počinje 5. Revija ruskog filma u Han Pijesku

Napišite komentar

Peta revija ruskog filma biće održana od 18. do 20. jula 2018. godine u Kulturnom centru u Han Pijesku, a otvaranju će prisustvovati zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Pjotr Frolov i treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Lilia Sabirova.

peta revija ruskog filma

Nešto prije samog otvaranja revije, delegaciju Ambasade Ruske Federacije u svom kabinetu ugostiće načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Ove godine, stanovnici Han Pijeska imaće priliku da pogledaju filmove "Moskva", "Sankt Peterburg" i "Ermitaž". Sve projekcije filmova su od 19:00 časova, a ulaz će biti besplatan.

Autor i koorganizator projekta koji se, osim u Han Pijesku, organizuje i u Palama, je Željko Stojanović, a nesebičnu podršku ima od same Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Velikani režije: Felini, Bergman i Fasbinder na programu Filmoteke

Napišite komentar

Trodnevna ''Filmoteka'', koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 3. do 5. jula na Palama, biće posvećena velikanima režije pa će ljubitelji filmske umjetnosti imati priliku da još jednom uživaju u izvanrednim ostvarenjima Federika Felinija (Federico Fellini) , Ingmara Bergmana (Ingmar Bergman) i Rajnera Vernera Fasbindera (Rainer Werner Fassbinder).

filmoteka 2018 1

''Filmoteka'' počinje u utorak, 3. jula, projekcijom čuvene Felinijeve „Ulice“ („La Strada“) iz 1954. godine, sa Đulijetom Masinom i Entoni Kvinom u glavnim ulogama. Priča o neobičnom odnosu pomalo mentalno zaostale djevojke i cirkusanta-snagatora predstavlja blagi odmak od italijanskog neorealizma ka „neorealizmu duše“, sa Felinijem kao izrazitim predstavnikom.

''Ulica'' označava prekretnicu u Felinijevoj karijeri. Osvojivši prvog od ukupno četiri Oskara, Felini postaje zvijezda svjetske kinematografije, ali i predmet žučnih rasprava i osporavanja u Italiji zbog napuštanja tradicije italijanskog neorealizma. Međutim, Felini, kojeg često nazivaju i „majstorom fantazije i snova“, ubrzo postaje jedan od nauticajnijih reditelja 20. vijeka, a „Ulica“ se danas smatra jednim od najboljih filmova kinematografije uopšte.

U srijedu, 4. jula, na programu je „Sedmi pečat“ čuvenog švedskog reditelja Ingmara Bergmana. Kroz poetsku alegoriju o srednjovjekovnom vitezu Antonijusu Bloku, uhvaćenom u izgubljenoj partiji šaha sa smrću, Bergman sjajno dočarava sednji vijek i postavlja prvo od niza metefizičkih pitanja o odnosu čovjeka i Boga, temi koja će ga zaokupljati čitavu deceniju.

Osvojivši Specijalnu nagradu žirija na Kanskom festivalu, kao i niz drugih nagrada na festivalima širom Evrope, „Sedmi pečat“ je daleke 1957. godine istakao Bergmana ne samo kao majstora filma nego i kao intelektualca čije su vizije opsjedale čitave generacije. „Sedmi pečat“ danas se smatra klasikom svjetske kinematografije i jednim od najznačajnijih filmova svih vremena.

U četvrtak je na programu Fasbinderov film „Strah jede dušu“ iz 1974. godine. Iako snimljen prije više od 40 godina, ovaj film ne gubi na aktuelnosti, naročito u uslovima migrantske krize i terorističkih napada. Šovinizam, rasizam, malograđanština i oportunizam osnovne su teme kojima se Fasbinder, na njemu svojstven način, bavi u ovom ostvarenju. Emi (Brigite Mira) je usamljena žena od šezdesetak godina koja se igrom slučaja zaljubljuje u tridesetogodišnjeg migranta arapskog porijekla, koga svi zovu Ali (El Hedi ben Salem). Ljubav je obostrana, ali istovremeno izaziva i opštu sablazan u njihovom okruženju.

Film je u Kanu osvojio nagradu međunarodnih filmskih kritičara Fipresci, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu. ''Filmoteka'' će biti održana u Art galeriji ''G 3'', sa početkom u 20:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urdnik programa

Popadići na okupu poslije trideset godina

Napišite komentar

Popularna porodica Popadić, koja je bila glavni akter serije ''Bolji život'' iz 1987. godine okupila se ponovo u Beogradu, trideset godina nakon prvog emitovanja serija 1988. godine, gdje su evocirali uspomene na davna, ali kako kažu, srećna i lijepa vremena.

popadici 30 godina

Okupljanje nažalost nije bilo zbog nastavka snimanja serije, kako se to pominjalo prethodnih godina, već zbog fotografisanja za naslovnu stranu jubilarnog 600. broja magazina ''Story''. Susret je evocirao lavinu uspomena i inicirao osjećanja koja nemaju rok trajanja.

Akteri jugoslovenske serije su pozirali kao na špici, a neke od njih nije ''pregazilo'' vrijeme, poput Lidije Vukićević i Svetlane Bojković.

Svetlana Bojković kaže da se sa nekim kolegama iz serije često viđala, ali da Lidiju Vukićević ili Violetu iz serije nije dugo vidjela, te da joj je drago što su ponovo zajedno nakon dugo godina.

Mnogi su mišljenja da se ovako legendarna serija neće ponovo snimiti, a da je njen uspjeh u tome što je oslikavala prosječnog Jugoslovena, prosječnu srpsku porodicu, i prosječne probleme gotovo svakog čovjeka u Jugoslaviji.

Dio porodice Popadić bili su: Marko Nikolić, Svetlana Bojković, Boris Komnenić, Lidija Vukićević i Dragan Bjelogrlić.

 

 

Večeri dokumentarnog filma Republike Srpske u Sankt Peterburgu

Napišite komentar

Programom "Večeri dokumentarnog filma Republike Srpske" , koji će biti održan u Sankt Peterburgu od 10. do 12. maja , u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu", Kinoteka Republike Srpske predstaviće nekoliko značajnih dokumentarnih filmova i autora koji su svojim dokumentarcima obilježili ovaj vid stvaralaštva u Srpskoj.

kinoteka sankt peterburg

Tokom trodnevnog programa, koji će biti održan u Kinocentru „Rodina“ u Sankt Peterburgu, biće prikazani višestruko nagrađivani dokumentarci Duška Anđića, Milovana Pandurevića, Sima Brdara, Milenka Jovanovića, Snježana Lalovića, Branka Lazića i Mire Lolić Močević, proizvedeni od 1995. do 2018. godine. Kinoteku Republike Srpske predstavljaće direktor Milovan Pandurević.

Program počinje 10. maja u 17:00 časova projekcijom dokumentaraca "Moj Milane" (1995) Duška Anđića, „Suvenir“ (1998) Milovana Pandurevića, „Bukvar Bukvica“(2001) Milenka Jovanovića , u produkciji "Srna filma", te "Sunce i žica" (2006) Sima Brdara, u koprodukciji Spomen-područja Donja Gradina iz Kozarske Dubice i beogradskog „Film i tona“.

Druge večeri, 11. maja, biće prikazani dokumentarci "Biti ili ne Ivan Hiti" Branka Lazića iz 2015. i „Tanakini mostovi“ Snježana Lalovića iz 2018. godine, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Program se završava 12. maja projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma „Dušu nisu ubili“ Mire Lolić Močević iz 2017. godine, u produkciji Asocijacije Rusko-srpski most i Radio-televizije Republike Srpske.

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu" biće održana od 10. do 14. maja, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Vlade Sankt-Peterburga.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za 10. maj u 18:20 časova u Državnom dramskom pozorištu "Prijut Komedijanta" u Sankt Peterburgu.

U kulturnom dijelu programa "Dana Republike Srpske u Sankt Peterburgu" učestvuju i Narodno pozorište Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Republike Srpske i kvartet "Flutete" iz Banje Luke.

Program predstavljanja Srpske u oblasti kulture u okviru manifestacije „Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu“ usaglašen je sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom za ekonomske odnose, u koordinaciji sa Predstavništvom Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

Raspisan konkurs za 12. East Sarajevo Film Fest ''Prvi kadar''

Napišite komentar

Dvanaesti East Sarajevo Film Fest ''Prvi kadar'' raspisao je konkurs za takmičarski program festivala. Pravo učešća na festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine. Rok za prijavu je 01. juli, 2018. godine.

prvi kadar 2018

Filmovi će se takmičiti u 5 festivalskih selekcija:

•    "U fokusu" -  Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora
•    "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora
•    "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora
•    "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta
•    "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta

I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat „Kneza Pavla“, za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala.

Ovogodišnji festival će se održati od 12-16. novembra, 2018. godine pod motom „Prvi kadriraj!“. Moto festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, festival pokreće inspiraciju i kreativnost,  u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću.

Pored bogatog takmičarskog programa, publika će i ove godine uživati u raznovrsnom pratećem programu festivala, u okviru koga će biti održana Filmska škola Prvog kadra sa Radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanje, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, Veče laureata, Veče velikana, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

I ove godine očekuje se veliki broj gostiju, među kojima su značajni filmski stvaraoci i autori iz cijelog svijeta.

Za više informacije, posjetite sajt: www.lutfest.com

 

Nastavljeno snimanje serije ''Vojna akademija''

Napišite komentar

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević prisustvovali su danas snimanju prve epizode četvrte sezone televizijske serije Vojna akademija u kasarni "General Jovan Mišković" u Beogradu.

vojna akademija serija 3 dio

Oni su razgovarali sa producentskom ekipom, glumcima i kadetima i razmijenili mišljenja kako treba i kako će u seriji da izgleda život nove i stare generacije kadeta i oficira u Vojnoj akademiji. Prema riječima ministra Vulina, serija je dobar način da se mladi ljudi upoznaju sa Vojskom Srbije.

"Naravno, Vojska Srbije je najvoljenija i najpoštovanija institucija u srpskom narodu i ne treba je mnogo predstavljati, ali treba prikazati mladim generacijama kako se živi u vojsci. Upravo je to ono što smo tražili od scenarista ovog serijala - da pokažu jedan pošten vojnički život, baš onakav kakav on jeste, sa svim njegovim nedaćama i teškoćama, ali i sa svim lepim delovima tog poziva kada možete da kažete da ste vaspitali nekoga i da ste život posvetili zaštiti svoje zemlje i svog naroda", istakao je ministar odbrane.

On je naglasio da se promovišu vrijednosti do kojih je nama stalo - sloboda, ravnopravnost i vrijednosti koje Vojsku Srbije čine važnom i toliko voljenom u našoj zemlji.

"To je, osim bezuslovne ljubavi prema slobodi i otadžbini, veliko požrtvovanje, vrednoća, spremnost ljudi da se žrtvuju za druge i da daju sve od sebe i preko onoga što se od njih očekuje. Vojna akademija upravo ima taj zadatak, da pokaže koje su to vrijednosti na osnovu kojih postoji Vojska Srbije ali i srpski narod i država Srbija", zaključio je ministar Vulin.

General Diković je rekao da je serija "Vojna akademija" od početka snimanja do danas dala veliki doprinos afirmaciji i života kadeta i vojnog poziva.

"Odao bih priznanje svima koji su učestvovali u snimanju serije na izuzetno ozbiljnom pristupu i definisanom cilju. Nije nimalo jednostavno prikazati teškoće vojničkog poziva a da s druge strane sve to deluje privlačno. Upravo spoj te privlačnosti i ljubavi prema vojnom pozivu i odgovornosti koju nosite tokom čitavog života jeste cilj. Važno je da javnost što više uđe u tajne profilisanja oficira Vojske Srbije, od momenta ulaska u Vojnu akademiju kao kadeta pa do završetka studija, kada on treba da postane apsolutno odan otadžbini, spreman da se žrtvuje za nju i za neprolazne vrednosti", naglasio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije nije krio svoja očekivanja o uspjehu četvrte sezone.

"Očekujem da ova sezona serije bude uspešna i gledana kao i sve prethodne i da Vojnu akademiju upiše što više i što boljih kadeta", rekao je Bujošević.

Bojan Perić, jedan od glumaca koji je u seriji od prve epizode, istakao je da ima osjećaj kao da nikada nije napuštao Vojnu akademiju i da je atmosfera na snimanju uvijek zabavna i prijateljska, kao i prvog dana prije šest i po godina.

Anđela Jovanović, koja glumi u seriji već drugu sezonu, naglasila je da su i kadeti i glumci uvijek spremni za nova dešavanja i aktivnosti i poručila da će ova sezona, za razliku od prethodnih, biti "najvojničkija", s mnogo akcije i vojnih vježbi.

Četvrta sezona serije, koju realizuju Ministarstvo odbrane, Radio-televizija Srbije i produkcijska kuća "Nira pro", imaće 12 epizoda. Prikazivanje novog serijala planirano je za jesen ove godine.

 

Kultura

Prev Next