Notice: Undefined property: TableK2Category::$title in /home/sarajevo/public_html/plugins/content/jlexcomment/jlexcomment.php on line 73

Pismom pozvali stanovnike Pala da prilože novac za gradnju crkve na Jahorini Istaknuto

Napišite komentar

Proteklih dana na kućne i poslovne adrese velikog broja stanovnika Pala stiglo je pismo u kojem Crkvena opština Pale obavještava stanovnike ove opštine da je Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita Dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma odlučeno da se na Jahorini izgradi crkva Svetog Vasilija Velikog.

oc jahorina krugovi slika

Za gradnju crkve neophodno je prikupiti velika novčana sredstva, pa se Građevinski odbor na čelu sa Momčilom Krajišnikom odlučio da kroz pismo upućeno svim Paljanima, pozove iste da prilože novčana sredstva, koliko je ko u mogućnosti, te pomogne izgradnju crkve.

U pismu se navodi da crkva Svetog Vasilija Velikog na Jahorini treba da bude narodna, te su oni priloge prilagodili finansijskim mogućnostima priložnika.

"Vi ćete odrediti visinu priloga, a da bi Vam pomogli, bilo bi dovoljno, za godinu dana da pojedinac, vlasnik radnje ili paušalni obveznik uplati 120 KM, vlasnik malog preduzeća, vikendice i apartmana na Jahorini 240 KM, vlasnik hotela i velikog preduzeća 360 KM. Zavisno od Vaših mogućnosti, prilog možete uplatiti u jednom iznosu, ili da rasporedite u 12 mjesečnih rata", navodi se u pismu.

pismo krajisnik crkva

U pismu se dodaje da oni koji nisu u mogućnosti da za sve mjesece izvrše uplatu, biće im zahvalni na svakom iznosu koji daruju.

"Posebno ćemo Vam biti zahvalni ukoliko uplatite i veći iznos. U tom slučaju, možete taj dio namijeniti za drugog člana porodice ili dragog prijatelja", navodi se u pismu!

Ko ne uplati, u pismu se navodi da je ''Bog taj koji će sve one koji bi istinski željeli da novčano pomognu ovo Bogougodno djelo, blagosloviti''.

U pismu se dodaje da se novac može uplatiti na žiro račun ispisan u pismu (fotografija) ili direktno u crkvenim prostorijama paljanske crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama, lično svešteniku.

"Uz Božiju pomoć i Vašu podršku crkvu ćemo izgraditi i kad crkva zablista svim svojim sjajem svi ćemo biti ponosni što smo u tom poduhvatu učestvovali'' - navodi se na kraju pisma, koje je ovih dana jedno od tema razgovora među Paljanima.

 

Srpska pravoslavna Crkvena opština Pale

Građevinski odbor za izgradnju hrama Svetog Vasilija Velikog na Jahorini

 

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Paljani i ove godine domaćini djeci sa Kosmeta Istaknuto

Napišite komentar

U okviru projekta ''Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske'', koji organizuje Udruženje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji'', opština Pale će i ove godine, u periodu od 16. do 23. juna, biti gost osnovcima iz Štrpca.

djeca kosmet pale

Mališani će biti smješteni u domovima svojih vršnjaka, dječaka i djevojčica iz Pala, a oni će u ovu opštinu doputovati kao i ranije sa svojim nastavnikom ili direktorom škole.

Doček djece biće organizovan ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice od 17:00 do 18:00 časova, a iz Opštine Pale kažu da je i ove godine pripremljen program boravka djece sa Kosmeta u Palama, koji uključuje posjetu turističkim lokacijama na području ove opštine.

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

BiH ostala bez Evropskog kupa zbog propusta tokom EYOF-a na Jahorini

Napišite komentar

Olimpijski centar Jahorina saopštio je da je kandidatura ovog centra za organizaciju Evropskog kupa u alpskom skijanju odgođena za godinu zbog propusta Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.

oc jahorina krugovi slika

Foto: OC Jahorina (arhiva)

Kao glavni razlog odgađanja ovog veoma bitnog takmičenja kako za Jahorinu, tako i za cijelu BiH, naveden je propust u mjerenju vremena tokom Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EJOF), što je bila odgovornost Skijaškog saveza BiH.

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, je govorio o novom skandalu u našem sportu.

– Iako imamo sve preduslove na Jahorini za organizaciju Evropa kupa kandidatura je prolongirana za narednu godinu, nažalost, i to ne našom greškom. Podsjećam da smo u oktobru dobili certifikat o homologaciji ski staza na Jahorini koje su spremne za održavanje takmičenja evropskog i čak svjetskog ranga. Međutim, zbog loše saradnje i grešaka prilikom mjerenja vremena tokom takmičenja EJOF, a od strane Ski saveza BiH, izgubili smo Evropa kup za ovu godinu što je veliki gubitak za Jahorinu, Republiku Srpsku ali i Bosnu i Hercegovinu – kaže Ljevnaić za Radiosarajevo.

Na pitanje šta su odgovorni iz FIS-a kazali gdje je najveći propust SKI saveza BiH, Ljevnaić kaže:

– Već neko vrijeme sam lično ali i zvanično pokušavao da kontaktiram generalnog sekretara gospođu Jelenu Dojčinović, upravo zbog predstavljanja na FIS konferenciji i zbog planova za realizaciju Evropa kupa. Od Jelene smo tokom prošle sedmice dobili informaciju da će se javiti i izvjestiti nas o nastupu na FIS konferenciji, što se do dana današnjeg nije dogodilo.

Ljevnaić kaže da finansijska šteta velika.

– Zamislite koliki bi se prihodi slili u BiH od sponzora takmičenja, od Međunarodne skijaške federacije, od promocije i marketinga. Zamislite koliko daleko bi se čulo za Jahorinu u svijetu skijanja koja bi u trenutku Evropa kupa bila centar zbivanja u Evropi. Zamislite sve profesionalne skijaše koji bi probali naše staze, sportske novinare i još toliko toga bih sada mogao nabrajati, ali znate kako se kaže „ne plače se za prolivenim mlijekom“, gledamo unaprijed i garantujem da ćemo nastaviti raditi temeljno i pažljivo kao do sad i da ćemo u budućnosti biti čak i oprezniji – dodao je Ljevnaić.

OC Jahorina je oštećen u svakom smislu te riječi, naglašava Ljevnaić.

Bez odgovora iz Skijaškog saveza BiH

– Poražavajuće je da nakon ogromnog uloženog truda, da bismo se uopšte kandidovali za Evropa kup, sada to nismo u mogućnosti realizovati i to opet ponavljam ne greškom ili propustom koji smo mi napravili. Od samog početka radimo planski i obraćamo pažnju na svaku sitnicu i tako ćemo i nastaviti, iako ponekad ne zavisi baš sve od Olimpijskog centra Jahorina. Ne želimo da vjerujemo da su opstrukcije od strane Saveza BiH namjerne, ali je veoma simptomatično da još nikada od Saveza nismo dobili čak ni izvještaj FIS-a sa EJOF-a, koji je ujedno bio i test za Evropa kup, i poslije neposrednog ali i zvaničnog obraćanja. Ako želimo da se ponašamo odgovorno prema sredstvima koje nam je dala Vlada Republike Srpske složićete se da moramo uložiti mnogo više zajedničkog truda i napora kako bismo bili domaćini ovog prestižnog takmičenja – kazao je Ljevnaić za Radiosarajevo.ba.

U nekoliko navrata, da bismo čuli i njihov stav, kontaktirana je i kancelarija Skijaškog saveza BiH, ali niko nije odgovarao na pozive.

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Izbjegli i raseljeni u prihvatnom centru Majdani još čekaju trajni smještaj Istaknuto

Napišite komentar

Dugo najavljivano trajno rješavanje stambenog pitanja korisnika kolektivnih centara u našoj zemlji, uskoro bi trebalo biti riješeno. Kakav je život u prihvatnom centru Majdani kod Sokoca i šta porodicama koje tamo žive znače obećanja, pitamo se u narednim minutama.

izbjeglice sokolac2

Djeca, žene, mladi i stari – njih 56, odnosno, 31 porodica smještena je u prihvatnom centru Majdani u opštini Sokolac. Izbjegli i raseljeni još čekaju na trajni smještaj. Jedni su tu od sredine 90-ih, drugi su došli koju godinu kasnije.

Dušan Marinković izbjegao je iz Vogošće 1995 godine. Za sedam godina promijenio je 15-ak privremenih adresa, a od 2002. je u ovom centru.

– Ovdje smo ja i supruga, roditelji su isto raseljeni, po Bijeljini… Sve se ovdje moralo raditi, morali smo raditi kadu da imamo kupatilo i ono osnovno. Zime jesu teške mada, mada u odnosu na ostale kampove u kojima sam bio, ovi su pretežno i topli, najvjerovatnije je dobra izolacija rađena – izjavio je Marinković.

Izgradnju centra 1993 godine finansirala je Vlada Švedske. U ratnim godinama i nakon potpisivanja Dejtona, kada je veliki broj Srba napustio Sarajevo, u barakama nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su trebali smještaj.

– U nekim stančićima od 42 kvadrata su bile po tri porodice. Bio je to haos veliki, baš navala. Jednostavno ljudi nisu znali gdje, šta, kuda tako da su se tu koncentrisali i pomagali – prisjetio se koordinator Centra Slobodan Neđić.

Oni koji su uspjeli riješiti stambeno pitanje iz Centra su otišli davno. Posljednja grupa od 11 porodica otišla je nekoliko kilometara dalje. U februaru ove godine dobili su stanove u novoj zgradi u Sokolačkim njivama. U prihvatnom centru Majdani ostala je 31 porodica.

– Različita je starosna struktura. Ima predškolske djece, školske, srednjovječnih i starih ljudi. Uglavnom je najviše starih i nemoćnih – dodao je Neđić.

Kad nemaš ništa, onda je i ovo dobro, tvrdi Dušan. Odbrojava dane do preseljenja u novi stan. Njegova ali i ostalih 30 porodica do kraja ove godine konačno će dobiti svoj krov nad glavom.

U Sokocu se trenutno grade dvije zgrade sa 64 stana. Osim porodica koje borave u centru koji smo mi posjetili, ovdje će biti smještene i ostale porodice iz kategorije izbjeglih i raseljenih.

Izgradnja se finansira kroz projekat “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja CEB 2”. Projekat se provodi u 45 gradova i opština u Bosni i Hercegovini, a njime je planirano zatvaranje 121 kolektivnog centra.

– To je projekat sveobuhvatnog rješavanja izbjeglog i, po prvi put, raseljenog stanovništva na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Opština Sokolac je dobila 64 stambene jedinice i zgrade su u fazi izgradnje – naglasio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac je otkrio da je početkom naredne godine predviđeno da se završe radovi.

– Plan je da tada i uselimo korisnike. S tim će se završiti priča oko kolektivnog stanovanja i alternativnog smještaja u opštini Sokolac – jasan je Štrbac.

Iako se čini da se dobijanjem stana sve rješava, u opštini su svjesni da je pred porodicama tek tada dodatni trošak. Baš zato, načelnik opštine najavljuje pomoć i u opremanju stanova. Sredstva bi trebala stići od međunarodnih donatora.

 

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Počinje II Festival R'n'R i zanatskog piva u Palama Istaknuto

Napišite komentar

U organizaciji Grada Istočno Sarajevo i Turističke organizacije ''Jahorina'' večeras će na Studentskom trgu u Palama biti održan II Festival rokenrola i zanatskog piva ''Beerokrata's'', na kojem će učestvovati osam izlagača zanatskog piva.

festival rnr pale naslovna

Ove godine ljubitelji dobre rokenrol muzike uživaće u nastupu benda ''Najda&Smak Tribute'', a prije samog koncerta kao predgrupe će nastupiti lokalni bendovi ''Bitange i princeze'', ''Mezanin'' i ''Star Bridge''.

Izlaganje piva na štandovima ispred bine, koja je postavljena iza Sabornog hrama (ispred IN centra), počinje od 16:00 časova, a muzički dio programa već od 17:30 časova. Posjetioci će imati priliku da probaju piva proizvođača ''Fabrika'', ''Gelender'', ''Lane'', ''Kurtenđur'', ''Majstor za pivo'', ''Beerokrata's'', ''Šerpasi'', ''Raft Brewery''.

Početak muzičkog koncerta predviđen je za 21:30 časova.

festival rnr pale

 

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Miodrag Kovačević ponovo na čelu paljanskog SDS-a Istaknuto

Napišite komentar

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Pale večeras je ponovo izabrao Miodraga Кovačevića na čelo ovog odbora i jednoglasno podržao Milana Miličevića u trci za predsjednika ove stranke na republičkom nivou.

sds pale sjednica 2019

Foto: Mariana Đurić / RAS Srbija

Кovačević, koji je u periodu od 2012. do 2016. bio načelnik opštine Pale, novinarima je rekao da im je cilj da u svoje redove povrate staro članstvo, među kojima su i osnivači SDS, ali i pruže šansu mladima.

– Mislim da mi, kao mlađa generacija, možemo da napravimo jaku stranku koja će iznijeti jak program i koja može da pobijedi na sljedećim izborima – kaže Кovačević.

On je dodao da je paljanski odbor Srpske demokratske stranke večeras pružio punu podršku Milanu Miličeviću u trci za predsjednika ove stranke.

– To je čovjek koji je u svim našim porazima sada pobjednik i mislim da pobjednik treba da vodi Srpsku demokratsku stranku. To je čovjek koji ima kapacitet da ujedini stranku, pomiri sve te frakcije i mislim da tako možemo da budemo jedna jaka stranka na političkom nebu Republike Srpske – tvrdi Кovačević.

On je u svom obraćanju prisutnima na večerašnjoj izbornoj skupštini u paljanskom Кulturnom centru rekao da je jedan od ciljeva SDS zadržati mlade ljude u Republici Srpskoj.

– Mladi ne mogu ostati ako nema perspektive, a perspektive nema ako u ovom društvu vlada korupcija, ako ne postoji privredni ambijent da se mladi ljudi zaposle i mi moramo da napravimo program koji ćemo ponuditi našim građanima za sljedeće izbore – rekao je Кovačević.

Potpredsjednik SDS Milovan Bjelica novinarima je rekao da će večerašnji spoj mladosti i iskustva, koji je bio prisutan izbornoj skupštini u Palama, sigurno dati pozitivan rezultat ove stranke u narednom periodu.

– Кada je u pitanju SDS na Palama veoma je bitno da su pozvali sve one koji su apstinirali u proteklom periodu. Neki koji su iz nezadovoljstva bili po strani ili koji su bili odstranjeni, pozvani su da se vrate i sigurno da je to dobro za stranku i cijelu Republiku Srpsku – kaže Bjelica.

On dodaje da bi spoj mladosti i iskustva trebalo napraviti i na nivou cijele Republike Srpske i raditi timski, kroz institucije od mjesnog odbora do Predsjedništva stranke.

– Na prvom mjestu treba da nam je Republika Srpske, da se borimo za njeno jačanje i da spustimo tenzije u čitavoj Republici Srpskoj između političkih partija – ističe Bjelica.

Кada je u pitanju kandidatura za predsjednika Srpske demokratske stranke i Bjelica je saglasan da je Milan Miličević pravi kandidat za to mjesto.

Na večerašnjoj izbornoj skupštini OO SDS Pale jednoglasno je usvojena i lista od deset delegata za republičku Skupštinu SDS koju čine Momčilo Кrajišnik, Sonja Кaradžić Jovičević, Ljubiša Vladušić, Miodrag Кovačević, Bojan Ninković, Petko Pekić, Tatjana Кlačar, Nikola Blagojević, Marko Sikima i Slavko Bojanić.

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Novac od klirinškog duga uložen u vikendicu Vlade RS na Jahorini Istaknuto

Napišite komentar

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je u ime Vlade Republike Srpske u prošloj godini provelo nabavku radova na sanaciji Vile Jahorina iz sredstava klirinškog duga, piše Gerila infoGerila info.

vila vlade rs jahorina

To je potvrdila Glavna služba za reviziju u revizorskom izvještaju za ovo ministarstvo za prošlu godinu. Sanacija i rekonstrukcija Vile Jahorina urađena je po hitnom postupku za koje je proveden pregovarački postupak bez objave obaviještenja.

Ulaganje novca od klirinškog duga u sanaciju i opremanje luksuzne Vile Jahorina sporno je prije svega, jer su prvi ljudi Republike Srpske nakon što je Rusija uplatila klirinški dug, a on raspodijeljen između države i entiteta obećali da će 36 miliona maraka koliko je pripalo Republici Srpskoj biti korišteno isključivo za kapitalna ulaganja.

Na sanaciju i opremanje Vile koju će koristiti funkcioneri Republike Srpske potrošeno je nešto više od milion maraka. Vilom zvanično upravlja Ugostiteljski servis Republike Srpske.

"Ministarstvo je provelo u ime i za račun Vlade Republike Srpske nabavku radova na sanaciji „Vila“ Jahorina iz sredstava klirinškog duga. Pomenuta nabavka se ne planira planom nabavki Ministarstva, a prikazana je u realizaciji", piše u najnovijem revizorskom izvještaju ministarstva trgovine i turizma.

Iz resornog ministarstva nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa ulaganjem u luksuznu vilu za funkcionere iz sredstava klirinškog duga. Konkretno smo ih, s obzirom da je kada je dug uplaćen jasno rečeno da će novac biti korišten za kapitalna ulaganja, pitali zašto je taj novac dijelom iskorišten za sanaciju i opremanje Vile Jahorina.

Nije prvi put da se sredstva iz klirinškog duga koriste nenamjenski i onako kako je najavljeno. Željka Cvijanović je dok je bila predsjednik Vlade dio tog novca iskoristtila da podsticajima i subvencijama umiri djelimično pobunjene poljoprivrednike.

Inače, Vlada Republike Srpske je ove godine značajno povećala budžet Ugostiteljskog servisa koji, između ostalog, upravlja i Vilom Jahorina. Budžet ove organizacione jedinice je povećan za 1,3 miliona u odnosu na prošlu godinu.

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

U Istočnom Sarajevu i Palama proglašena epidemija morbila Istaknuto

Napišite komentar

Domovi zdravlja Pale i Istočno Sarajevo prijavili su danas Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemije morbila. Preduzete su sve neophodne protivepidemijske i preventivne mjere, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je u redovnoj komunikaciji i koordinaciji aktivnosti sa nadležnim domovima zdravlja i Regionalnim centrom Instituta u Istočnom Sarajevu, saošteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

morbile ospice ruka

Prijavljeno je ukupno 29 oboljelih (15 oboljelih je prijavio Dom zdravlja Pale i 14 oboljelih Dom zdravlja Istočno Sarajevo) sa tipičnom kliničkom slikom morbila.

Većina pacijenata je hospitalizovana i mikrobiološkim analizama potvrđena pozitivno na virus morbila. Najveći broj pacijenata nije vakcinisan ili je njihov status nepoznat, što uglavnom znači da nisu vakcinisani.

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Rezervišite pokloničko putovanje na Svetu Goru preko našeg portala i ostvarite popust! Istaknuto

Napišite komentar

Turistička agencija ''Putnik travel'' iz Pala u saradnji sa portalom Sarajevo-RS organizuje pokloničko putovanje na Svetu Goru i manastiru Hilandaru od 1. do 5. jula 2019. godine, uz noćenje u Solunu, Hilandaru i u povratku u Nišu sa doručkom u motelu po cijenama od 450 KM za poklonike sa posjetom Hilandaru i od 350 KM za turiste sa dva noćenja u Solunu.

hilandar manastir iz vazduha

Napominjemo, ostalo je još 10 slobodnih mjesta za ovo putovanje, te ukoliko svoje mjesto za put ka Svetoj Gori ili samo Solunu (kao turista) rezervišete već od danas, ostvarujete popust od 10 KM. Da biste učestvovali u ovoj akciji potrebno je da prilikom prijave na fejsbuk stranicu PUTNIK TRAVELPUTNIK TRAVEL NAGLASITE da ste do ove informacije stigli putem objave na Sarajevo-RS portalu, jer jedino tako stičete pravo da putovanje platite za 10 KM manje.

Prijaviti se možete takođe i na broj +387 66 368 654 (može i viber) i u tom slučaju naglasiti na koji način ste se informisali o ovoj objavi!

Požurite, ostalo je još samo 10 slobodnih mjesta!

 

PONUDA:

***HILANDAR - SVETA GORA - SOLUN*** 1-5. JUL (tri noćenja)

Polasci:

Istočno Sarajevo, Pale, Sokolac, Rogatica i Višegrad !!!

Jedinstveno putovanje za poklonike i turiste !

Jedan dan na Svetoj gori i još jedan dan u Solunu !!!

Veoma povoljna cijena:

- za poklonike (sa posjetom Hilandaru) - 450 KM
- za turiste (dva noćenja u Solunu) - 350 KM

Aranžman obuhvata:

* prevoz turističkim busom
* 1 noćenje u Solunu (hotel)
* 1 konak u manastiru Hilandar
* 1 noćenje sa doručkom u Nišu (motel)
* vize za Svetu Goru
* povratne karte za moderan brod do Svete gore
* troškovi putnog zdravstvenog osiguranja
* kompletnu organizaciju putovanja uz pratioca i vozača

 

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Ćosić demantovao optužbe u medijima povodom kupovine novog službenog automobila Istaknuto

Napišite komentar

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić objavio je danas demanti povodom, kako je on u saopštenju naveo, neistinitih optužbi na njegov račun kao načelnika opštine, a koje su preuzeli i drugi internet portali.

ljubisa cosic1

Poštovаni,

Dаnа 29.аprilа 2019.godine u 10.47 čаsovа ste nа svom internet portаlu ''Žurnаl mаgаzin'' objаvili niz neistinitih optužbi nа rаčun nаčelnikа opštine Istočno Novo Sаrаjevo, а koje su preuzeli i ostаli internet portаli. Imаjući u vidu dа Vаšа objаvа sаdrži niz neistinitih kvаlifikаcijа, molimo Vаs dа nа svom portаlu objаvite nаš demаnti. U suprotnom, bićemo primorаni dа reаgujemo sа tužbаmа premа svim аkterimа širenjа neitinа i nаrušаvаnjа ugledа i čаsti.

1. Skupštinа opštine Istočno Novo Sаrаjevo je nа XVII redovnoj sjednici održаnoj 22.junа 2018.godine, donijelа Odluku o nаbаvci stаlnih sredstаvа - 2 (dvа) novа putničkа motornа vozilа putem lizingа. Odlukа je objаvljenа u ''Službenim novinаmа grаdа Istočno Sаrаjevo'', broj 15.

Poslije donošenjа prve Odluke, Skupštine opštine Istočno Novo Sаrаjevo je nа XXII redovnoj sjednici održаnij 29.oktobrа 2018.godine, donijelа Odluku o izmjeni Odluke o nаbаvci stаlnih sredstаvа -2 (dvа) novа putničkа vozilа putem lizingа. Odlukа je objаvljenа u ''Službenim novinаmа grаdа Istočno Sаrаjevo'',broj 22.

2. Opštinа Istočno Novo Sаrаjevo trenutno rаspolаže sljedećim vozilimа:

• Škodа oktаviа, registаrskih oznаkа J74-M-795, proizvedenа 2014. godine,
• Škodа fаbiа, registаrskih oznаkа A34-T-277, proizvedenа 2004. godine,
• Golf 2, registаrskih oznаkа E19-J-574, proizvedeno 1992 godine.

Pored ovа tri vozilа, opštinskа uprаvа koristi vozilo Centrа zа socijаlni rаd, Pežo 307, registаrskih oznаkа J63-T-296, proizvedeno 2005. godine, i to povremeno, u zаvisnosti od njihovih potrebа zа rаd, dаto nа revers.
Vozilo pаsаt koje je koristilа skupštinskа službа je prodаto 2018. godine zbog stаrosti i neupotrebljivosti, pа je sаmim tim ovа službа ostаlа bez vozilа.

3. Opštinа Istočno Novo Sаrаjevo je provelа dvа otvorenа postupkа zа Nаbvаku vozilа putem lizingа. Zа prvi postupаk je odlukа donesenа 24.01.2019. godine gdje procijenjenа vrijednost jаvne nаbаvke iznosi 47.000,00 KM bez PDV-а (55.000,00 KM sа PDV-om).

Sredstvа su obezbijeđenа u budžetu opštine Istočno Novo Sаrаjevo sа učešćem od 15.000,00 KM plus PDV koji se odmаh plаćа. Jаvnа nаbаvkа je provedenа putem otvorenog postupkа u sklаdu sа Zаkonom o jаvnim nаbаvkаmа (ZJN) i podzаkonskim аktimа. Šest ponuđаčа je preuzelo tendersku dokumentаciju (TD).Komisijа zа jаvnu nаbаvku je nаkon sprovedene procedure, donijelа odluku dа ponudа ponuđаčа „Porsche leasing“ DOO Sаrаjevo nije prihvаtljivа. Postupаk je poništen.

Drugi otvoreni postupаk je pokrenut 07.03.2019. godine, а obаvještenje o nаbаvci 12.03.2019. godine nа portаlu Jаvnih nаbаvki BiH i ''Službenom glаsniku BiH'',broj 19, od 15.03.2019. godine. U vezi sа tenderskom dokumentаcijom nije postаvljeno ni jedno pitаnje, odnosno nisu trаženа nikаvа pojаšnjenjа od strаne ponuđаčа koji su preuzeli dokumentаciju, а bilo ih je deset.
Do predviđenog rokа 02.04.2019. godine do 12:00 sаti zаprimljenа je jednа ponudа. Odlukа o izboru nаjpovoljnijeg ponuđаčа donijetа je 09.04.2019. godine. Nа postupаk nаbаvke nije bilo žаlbi. U sklаdu sа člаnom 70.stаv 6. ZJN Odlukа o izboru nаjpovoljnijeg ponuđаčа objаvljenа je nа internet strаnici opštine.

Iz prethodno nаvedenog, prije svegа je jаsno, nа bаzi skupštinskih odlukа, dа je Odlukа o kupovini vozilа donesenа od strаne skupštine opštine Istočno Novo Sаrаjevo. Potom, dаli smo Vаm podаtke o vozilimа kojimа opštinа Istočno Novo Sаrаjevo rаspolаže u svom vlаsništvu, iz čegа se može vidjeti dа su konstаtаcije novinаrа o „vrlo oskudnom“ voznom pаrku, očito omаlovаžаvаnje institucije. Kаdа se znа dа se rаdi o instituciji Republike Srpske, ondа je i nаmjerа sаsvim jаsnа.

Nаjbitnijа stvаr koju ističemo dа je kompletnа nаbаvkа provedenа u sklаdu sа ZJN i svim podzаkonskim аktimа, i to u dvа nаvrаtа, kаo i dа tokom nаbаvke nije bilo dodаtnih pitаnjа, i žаlbi po okončаnju nаbаvke i zаključenju ugovorа. Konstаtаcije novinаrа nаvedene terminimа „sаmovoljа“, „skovаo je pаklen plаn“, „kršenje zаkonа“ i „progutаti i ovu kriminаlnu priču“ su jаsnа nаmjerа novinаrа dа subjektivnu ocjenu nаčelnikа opštine o kvаlitetu vozilа „Škodа“, grаđаnimа i jаvnosti predstаvi u negаtivnom svijetlu, dok je u potpunosti zаnemаrenа činjenicа dа je kompletnа аktivnost, provedenа u sklаdu sа skupštinskim odlukаmа i zаkonom.

Opštinа Istočno Novo Sаrаjevo je nаjrаzvijenijа opštinа nа istoku Republike Srpske, i jednа je od opštinа Republike Srpske kojа se svаki dаn rаzvijа i širi, u kojoj budžet opštine iz godine u godinu rаste, i kаrаkteriše se pozitivnim trendovimа u svim oblаstimа životа.

 

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Saopštenje povodom objаve informаcijа u vezi sa izmještаnjem stećаkа Istaknuto

Napišite komentar

Nаčelnik opštine Istočno Novo Sаrаjevo uputio je svim medijimа kаo i grаđаnimа nаše opštine sаopštenje zа jаvnost povodom objаve neistinitih informаcijа nа pojedinim internet portаlimа, а u vezi izmještаnjа stećаkа.

ljubisa cosic 9

Poštovаni,

U posljednjih nekoliko dаnа opštinskа uprаvа opštine Istočno Novo Sаrаjevo, kаo i rukovodstvo opštine, izloženi su neаrgumentovаnim i neistinitim pisаnjem pojedinih internet portаlа i štаmpаnih medijа u vezi izmještаnjа stećаkа sа njihove sekundаrne lokаcije sа pаrcele u vlаsništvu preduzećа „Brčko gаs“ d.o.o. Brčko, nа teritoriji opštine Istočno Novo Sаrаjevo, nа primаrni lokаlitet stećаkа koji se nаlаzi nа teritoriji opštine Istočnа Ilidžа.
Opštinskа uprаvа opštine Istočno Novo Sаrаjevo, odnosno nаdležno odjeljenje zѕа prostorno uređenje i stаmbeno-komunаlne poslove, kаo i nаčelnik opštine, nijednog trenutkа, nisu bili obаvješteni i upoznаti sа postojаnjem i premještаnjem stećаkа.
Tek nаkon premještаnjа, obаvješteni smo od strаne grаđаnа i pojedinih medijа o nаstаloj situаciji, i mogućim posljedicаmа iste.

U sklаdu sа tim, а nа osnovu zаhtjevа dobijenog od novinаrа internet portаlа www.frontal.ba, koji objаvljujemo u prilogu, nа isti smo odgovorili (objаvljujemo formu dopisа), što je i nаš zvаničаn stаv po ovom pitаnju.

Premа tome, nаš zvаnični stаv, kаo i svа sаznаnjа kojа smo imаli i rаdnje koje smo preduzeli su nаvedeni u odgovoru pomenutom portаlu. Pokušаj dodаtnog stvаrаnjа medijske obmаne i loše slike o аktivnostimа opštine uprаve opštine Istočno Novo Sаrаjevo u ovom predmetu se mаnifestuje u neobjаvljivаnju svih prenesnih informаcijа koje smo dostаvili precizno i istinito.

Ovim putem obаvještаvаmo jаvnost i sve zаinteresovаne u ovom i svim ostаlim аktivnostimа vezаnim zа predmete koje vodi opštinskа uprаvа opštine Istočno Novo Sаrаjevo, dа ćemo prаvovremeno reаgovаti sа tužbаmа zа neistinito informisаnje, nаrušаvаnje ugledа i čаsti i nаnošenje štete bilo opštinskoj uprаvi ili rukovodstvu opštine Istočno Novo Sаrаjevo, svаki put kаdа bilo ko, koristeći mogućnost objаvljivаnjа informаcijа putem bilo koje vrste medijа, pokušа dа dezinformiše jаvnost i iznosi neistine o rаdu opštinske uprаve ili njenog rukovodstvа.

Tаkođe, bilo koji pokušаj stvаrаnjа vještаčkog jаzа u rаdu između dviju opštinskih uprаvа – Istočno Novo Sаrаjevo i Istočnа Ilidžа, kаo i vještаčkog jаzа u rаdu između opštinske i grаdske uprаve grаdа Istočnog Sаrаjevа, po ovom, ili bilo kom drugom predmetu, neće uspjeti аko je zаsnovаn nа neistinаmа, elementаrnom nepoznаvаnju nаdležnosti opštinа i grаdа, i bilo kojoj vrsti medijskih insinuаcijа.

 

S poštovаnjem,
N A Č E L N I K

LJubišа Ćosić

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Uklonili stećke zbog izgradnje hotela u Istočnom Sarajevu Istaknuto

Napišite komentar

Na gradilištu na području Istočnog Sarajeva prije nekoliko dana pronađeni su stećci koji su, čini se, bez mnogo razmišljanja izmješteni sa druge lokacije. Kao nijemi svjedoci vremena iza nas, pronađeni stećci stajali su proteklih godina u ulici Kasindolskog bataljona.

stecci lukavica2

Foto: H.M./Klix.ba

Međutim, kada je došlo vrijeme da na ovoj lokaciji započne izgradnja hotela, stećci su bagerima prebačeni na Pavlovac, odatle udaljen otprilike 2,6 kilometara.

Tako su kameni nadgrobni spomenici, vrijedna historijska ostavština, završili kao hrpa običnog kamenja u blizini Lukavice pored Sarajeva. Slučajno ili ne, ostavljeni su u blizini historijskog spomenika u mjestu Mramorje, najvećeg stećka u našoj zemlji.

Bitno je napomenuti da premještanje stećaka nije rijetka pojava, ali se radi s posebnim oprezom. Ovdje to nije bilo slučaj - mnogi od njih, nije teško uočiti, polupani su prilikom prijenosa.

Niko od nadležnih organa za zaštitu historijskih spomenika nije se oglasio o ovom slučaju, a hoće li stećci ostati na Pavlovcu, ostaje da vidimo.

 • Objavljeno u Istočno Sarajevo
 • Autor

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 132
  Komentiraj prvi
 • ocijeni
  (0 glasova)

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sarajevo/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category.php on line 196

Istočno Sarajevo

Prev Next