Obilježena godišnjica formiranja Prve sarajevske brigade Istaknuto

Napišite komentar

Služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Georgija i polaganjem vijenaca i odavanjem pošte kod spomen-obilježja na Vojničkom groblju u Miljevićima jutros je obilježena godišnjica formiranja Prve sarajevske brigade.

spasovdan polaganje vijenaca sars

Ovim svečanostima počelo je obilježavanje i proslava Dana i krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo - Spasovdana, čije aktivnosti će biti nastavljene u toku dana.

Podsjećamo, od 18:00 časova, ispred zgrade Opštine, krenuće svečana litija ulicama Istočnog Novog Sarajeva, kroz glavnu Spasovdansku ulicu.

Po završetku, predstavnici opštine će položiti vijence na spomenik ''Slava srpskom borcu'' koji se nalazi preko puta zgrade Opštine.

 

Spasovdan - Dan i krsna slava opštine Istočno Novo Sarajevo Istaknuto

Napišite komentar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo, koji se slavi 40. dan po Hristovom Vaskrsenje - Vaskrsu. Spasovdan se danas slavi i kao Dan i krsna slava opštine Istočno Novo Sarajevo.

opstina istocno n sarajevo zgrada sars2

Po hrišćanskom vjerovanju, vaskresenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao:

"Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen."

Povodom proslave Spasovdanskih svečanosti, u 09:00 časova u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija u Miljevićima služiće se Sveta liturgija, a nakon toga, u 11:30 časova u Spomen-kapeli poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, predviđeno je služenje parastosa i polaganje vijenaca poginulim borcima Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Centralni program obilježavanja Dana i krsne slave opštine počinje od 18:00 časova, kada slavska litija kreće ispred zgrade Opštine. Nakon toga, preko puta zgrade Opštine, na spomeniku ''Slava srpskim borcima'' biće položeni vijenci.

U okviru današnjih Spasovdanskih svečanosti, večeras od 20:00 časova u Sportskoj dvorani ''Slavija'' održaće se godišnji koncert istoimenog kulturno-umjetničkog društva.

U petak, 18. maja, u okviru Spasovdanskih svečanosti u vrtiću "Patrijarh Pavle" u 11.00 časova počeće manifestacija Dječiji dan. Istog dana u 19.00 časova u Kulturnom centru biće otvorena izložba fotografija pod nazivom "Monografija Istočnog Novog Sarajeva".

U subotu, 19. maja, predviđen je Dan sporta od 10.00 časova u parku "Gavrilo Princip", a Dan izvorne pjesme biće održan u mjesnoj zajednici Toplik-Tilava sa početkom u 17.00 časova.

Spasovdanske svečanosti završavaju se u nedjelju, 20. maja, služenjem liturgije u Hramu Svetog Varnave Ispovjednika na Vranješu u 9.00 časova.

Ćosić: Ove godine radimo na bitnim projektima Istaknuto

Napišite komentar

Povodom Dana i krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana Svečana akademija na kojoj su uručene povelje, priznanja i zahvalnice ljudima koji su učestvovali u doprinosu ove opštine.

ljubisa cosic svecana 2018

Vladajuća koalicija u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo ove godine izglasala je da se povelje opštine, kao najveća priznanja, dodijele premijeru Republike Srpske Željki Cvijanović i vršiocu direktora preduzeća ''Putevi RS'' Nenad Nešiću.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da Spasovdan predstavlja idealnu priliku da se na jednom mjestu okupe sugrađani, prijatelji i svi ljudi sa kojima opština radi i funkcioniše tokom godine.

Ćosić je rekao da je ova godina investiciona za opštinu Istočno Novo Sarajevo i da se radi na veoma bitnim projektima koji će biti značajni za dvadeset i pedeset godina.

"Gradimo novi gradski trg, dvije nove ulice, sportsku dvoranu, prirodni amfiteatar "Beli vuk" na Tvrdimićima, brojna igrališta, a završavamo i Dom zdravlja i pokrećemo novu poslovnu zonu", rekao je načelnik opštine Ćosić.

Ćosić je dodao da će od ove godine na ulicama Istočnog Novog Sarajeva raditi LED rasvjeta.

Opština Istočno Novo Sarajevo večeras je Plaketu opštine uručila Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, književniku Dušanu Zurovcu, džudo treneru Ljubiši Majdovu, Školi za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, Vatrogasnoj brigadi i Udruženju penzionera Istočno Novo Sarajevo.

Svečanoj akademiji prisustvovali su građani Istočnog Sarajeva, poslanici u Narodnoj skupštini RS, sveštenstvo SPC, načelnici susjednih opština i lokalni privrednici iz našeg grada.

 

Preventivne aktivnosti policije u cilju obezbjeđivanja školskih matura Istaknuto

Napišite komentar

U cilju bezbjednog održavanja predstojećih maturskih proslava, policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo i policijskih stanica u njenom sastavu, počeli su sa provođenjem preventivnih aktivnosti, koje prvenstveno podrazumijevaju ostvarivanje neposredne saradnje sa rukovodstvom osnovnih i srednjih škola, te saradnju sa tržišnim i prosvjetnim inspektorima i komunalnom policijom.

policijska uprava istocno sarajevo tabla sars

Na radnim sastancima biće prezentovene konkretne planske aktivnosti, koje će policija preduzimati prije i za vrijeme maturskih svečanosti, čiji je osnovni cilj bezbjednost učenika na dionici puta, prostoru i objektima gdje se organizuju proslave, kao i mjere na očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja i sprečavanju vršenju krivičnih djela.

Policiska uprava Istočno Sarajevo apeluje na maturante, roditelje i nastavno osoblje da zajedno sa policijom preuzmu obaveze i odgovornost, kako bi maturske proslave protekle bez incidenata, kao što je to bilo i proteklih godina u kojima nije evidentiran nijedan slučaj.

 

Obilježavanje Dana Ilijaške brigade na Sokocu Istaknuto

Napišite komentar

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu u nedjelju, 20. maja 2018. godine, biće obilježen Dan Ilijaške brigade.

dan ilijaske brigade1

Okupljanje će početi u 10:30 časova, nakon čega slijede parastos i polaganje vijenaca, a zatim obraćanje zvaničnika. Za 12:00 časova predviđen je obilazak spomen-kompleksa, a od 13:00 časova zajednički ručak.

Ilijaška brigada je bila pješadijska jedinica Vojske Republike Srpske u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Sastav brigade je činilo od 3.150 do 6.350 boraca; poginulo je 531 boraca.

Po formiranju brigade u maju 1992. godine, upućen je poziv 4.476 vojnih obaveznika srpske nacionalnosti sa teritorije opštine Ilijaš. Dijelom zbog priliva izbeglica iz Visokog, Breze, Kaknja i drugih srednjebosanskih opština (od 13.000 proteranih, 9.000 se naselilo u opštini Ilijaš), dijelom zbog priključenja nekoliko mjesnih zajednica koje su se naslanjale na Ilijaš, ljudstvo brigade je naglo poraslo.

Tokom 1993. godine, sastav brigade se mijenja u zavisnosti od potreba sarajevskog ratišta, da bi 1994. godine brigada, tada na čelu sa Draganom Josipovićem, dobila čvršći oblik.

Tokom jeseni 1994. godine dolazi do novih promjena u sastavu brigade, usljed kojih 7. i 8. pešadijski bataljoni postaju dijelom Prve romanijske pješadijske brigade, dok 5. pješadijski bataljon i četa Semizovac ulaze u sastav Treće sarajevske brigade.

Zbog ovih promjena se ljudstvo brigade smanjuje na 3.150 boraca. U ovom obliku brigada dočekuje kraj rata.

Skup podrške ''Pravda za Davida'' u Istočnom Sarajevu Istaknuto

Napišite komentar

Mirni skup podrške ''Pravda za Davida'' zakazan je za nedjelju, 20. maj 2018. godine, u parku Gavrilo Princip u Istočnom Sarajevu, sa početkom u 18:00 časova. Administratori fejsbuk grupe ''Pravda za Davida Istočno Sarajevo'', pozivaju sugrađane na dostojanstven skup sa koga će se poslati poruka podrške porodici pokojnog Davida Dragičevića.

david dragicevic pale7

''Molimo sugrađane da na dostojanstven način daju podršku roditeljima i svima koji žele istinu o tragičnoj smrti Davida Dragičevića. Pozivamo vas na mirno okupljanje u nedjelju od 18.00 u Parku Gavrilo Princip'', navode organizatori skupa.

Svi koji to budu željeli na ovom skupu moći će da upale svijeću za pokoj Davidove duše i potpišu peticiju kojom se traži utvrđivanje istine o smrti ovog mladića.

Sve dodatne informacije možete dobiti na fejsbuku u grupi ''Pravda za Davida – Istočno Sarajevo''.

U toku pretresi zbog droge, uhapšen Paljanin! Istaknuto

Napišite komentar

U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinisana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

sipa grb 2016

Pretresi se vrše na više lokacija i pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni. Do sada je, prema saopštenju Tužilaštva BiH za portal Sarajevo-RS, uhapšeno troje lica. Radi se o Stjepanu Lazareviću zvani Braco, rođen 1953. na Palama, Bojanu Segiću zvanom Debeli, rođen 1977. godine u Prnjavoru i Vlastimiru Tomiću zvanom Šuker-Šuca, rođen 1960. godine u Valjevu.

Iz Tužilaštva BiH za naš portal je rečeno da su aktivnosti dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužilaštva BiH, a koju su realizovali policijski službenici SIPA i MUP-a RS, u saradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana "skank", uzgajane u posebnim i kontroliranim uslovima, sa povećanom razinom opojne materije THC, a koja se sa teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te djelom prodaje u BiH, a djelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3000 evra.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organizovanu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim inspektorima SIPA.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina opojne droge.

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

 

Javni poziv za sufinansiranje projekata zajednica etažnih vlasnika

Napišite komentar

Na osnovu člana 59. zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 97/16), član 68. Statuta Opštine Istočno Novo Sarajevo („Službene novine Grada Istočno Sarajevo“, broj 24/17 i 25/17) i Pravilnika o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku projektima zajednica etažnih vlasnika opštine Istočno Novo Sarajevo 01/I-013-687/18, načelnik Opštine raspisuje:

opstina ins zgrada ulaz sars

JAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA ZAJEDNICA ETAŽNIH VLASNIKA OPŠTINE ISTOČNO NOVO SARAJEVOJAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA ZAJEDNICA ETAŽNIH VLASNIKA OPŠTINE ISTOČNO NOVO SARAJEVO

Konkursna dokumentacija:

PRIJAVNI OBRAZAC

IZJAVA

 

Aktivi žena i mladih SDS Sokolac obradovali mališane u ''Dječijem kutku'' Istaknuto

Napišite komentar

Povodom obilježavanja 15.maja, Međunarodnog dana porodice, članice Aktiva žena i Aktiva mladih Srpske demokratske stranke OO Sokolac, upriličile su prigodne poklone u vidu školskog pribora i torbi za sportsku opremu za najmlađe sugrađane, članove Udruženja ''Dječiji kutak''.

aktiv zena sdssokolac1

Članovi Aktiva mladih SDS su svoj doprinos obilježavanju navedenog datuma dali u vidu sanacije rekvizita na omiljenom dječijem igralištu u Sokocu, a koje se nalazi u okviru dvorišta Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac.

Mališani trenutno imaju priliku da koriste obnovljene klackalice i tobogane, a do kraja sedmice biće instalirane i nove ljuljaške.

Realizacijom navedenih aktivnosti nastoji se skrenuti pažnja javnosti na neophodnost očuvanja porodice kao osnovne ćelije društva, te probuditi svijest roditelja o mogućnosti socijalizacije i kreativne nadgradnje najmlađih.

 

Amfiteatrom ''Beli vuk'' podići kvalitet turističke ponude

Napišite komentar

Izgradnja prirodnog amfiteatra ''Beli vuk'' zvanično je danas počela u mjestu Tvrdimići, kod Lovačkog doma ''Trebević'', gdje će opština Istočno Novo Sarajevo obezbjediti oko 96.000 KM za ove radove.

amfiteatar beli vuk

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da se radi o projektu koji će proširiti turističko-rekreativnu ponudu i sadržaj na području ove opštine, te dodao da će sa ove lokacije se pružati odličan pogled na Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Ćosić je izrazio nadu da će ovaj projekat biti prepoznat od strane institucija Republike Srpske, te da će se realizovati cilj koji ova lokalna zajednica zadala, a to je da se iskoristi u svrhu razvoja turizma, poljoprivrede i porasta interesovanja javnosti kada se radovi okončaju.

Lokalitet Lovačkog doma i budućeg prirodnog amfiteatra ''Beli vuk'' u Tvrdimićima nalazi se na nadmorskoj visini od 1.054 metra.

 

Manifestacija ''Zdrava porodica-uspješna zajednica'' povodom Dana porodice Istaknuto

Napišite komentar

Klub Ideja Osnovne škole ''Pale'', povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice, organizovaće uz podršku učenika i njihovih roditelja, četverodnevnu manifestaciju pod nazivom ''Zdrava porodica-uspješna zajednica''.

osnovna skola pale ljeto sars

U sklopu ove manifestacije osmišljen je niz zanimljivih zajedničkih aktivnosti učenika, roditelja i nastavnika, s ciljem što bolje i uspješnije saradnje porodice i škole, a sve za dobrobit djece.

Otvaranje manifestacije predviđeno je za sutra, 15. maja 2018. godine sa početkom u 16:00 časova. Od 18:00 časova biće održane zajedničke radionice za učenike i roditelje u učionicima škole pod nazivom ''Svi smo složna porodica'', gdje će biti prezentovani dekupaž, način izrade i ukrašavanja predmeta.

Narednog dana održavanja manifestacije, u srijedu 16. maja sa početkom u 14:30 časova, održaće se prodajna izložba dječijih radova i domaćih kolača na paljanskom šetalištu uz prisustvo roditelja i građana, a u slučaju loših vremenskih prilika, događaj će biti pomjeren u školske prostorije.

Istog dana, od 17:00 časova, u prostorijama škole održaće se Javna tribina na temu "Značaj saradnje porodice i škole i dobrobit djeteta".

U četvrtak, 17. maja 2018. godine, u svadbenom salonu "Stanišić" održaće se manifestacija "Kad se naše ruke slože" kroz prodajnu izložbu dječijih radova u velikoj sali, uz prisustvo roditelja.

Nakon izložbe, prisutne će zabaviti bend ''Ritam noći'' uz bogat i zanimljiv program. Donatorska večera biće održana u susjednom salonu "Sara i Stanišić" sa početkom u 20:00 časova, a sav prihod biće namijenjen za radove na školi.

U petak, 18. maja 2018. godine sa početkom u 11:00 časova, na velikom školskom igralištu, održaće se zajednički program prvaka OŠ "Pale" i "Srbija" uz prisustvo roditelja, čime će se ovogodišnja manifestacija zatvoriti.

 

Počeli prvi radovi na rekonstrukciji Romanijske ulice Istaknuto

Napišite komentar

Preduzeće ''Ilidža putevi'' iz Istočne Ilidže krenulo je u realizaciju rekonstrukcije Romanijske ulice, za koju je Vlada Srbije obezbjedila sredstva u iznosu od 500.000 evra, dok će preostali dio potrebnih novčanih sredstava iz svog budžeta obezbjediti opština Pale u iznosu veće od 170.000 KM.

romanijska radovi sars1

Trenutno se izvode pripremni radovi, te je saobraćaj tokom dana bio obustavljen na dijelu Romanijske ulice i skretanja ka ulici Starine Novaka i naselju Krivodili.

Iz Opštinske uprave Pale ranije je saopšteno da će dolaziti do povremene obustave saobrađaja, te apeluju na građane da imaju razumijevanja i strpljenja jer je riječ o velikoj investiciji.

Sanacija obuhvata stari dio puta preko Kalovitih brda, a koji će ići od Gradske kafane do pansiona “Olimpik”, ukupne dužine 2.662 metra.