Crna tačka na putu Pale - Sarajevo, šest ploča stoje kao opomene Istaknuto

Napišite komentar

Almina, Lejla, Merima i Mina bile su nevjerovatne žene, a svako ko ih je poznavao može biti ponosan što je bio dio njihovog života. Poručeno je ovo sa Komemoracije prosvjetnim radnicama koje su tregično nastradale u petak kada su automobilom sletjele u korito Miljacke na putu Sarajevo-Pale, piše N1 portalN1 portal.

crna tacka n1

Foto: ba.n1info.com

Tuga, nesreća, bol...ovim riječima bi se ukratko mogla opisati atmosfera na komemorativnom skupu. No, može li biti upozorenje i apel da se tragedija poput ove više nikada ne ponovi? Zbog tragične smrti četiri zaposlenice OŠ "Kovačići" u Federaciji Bosne i Hercegovine sutra je dan žalosti.

Nisu ni u salu mogli stati svi koji su došli da čuju poslednji pozdrav Almini Čolović, Mini Kadrić, Merimi Belkić i Lejli Sadiković.

Esma Međedović i Sara Salispahić dobile su možda najteži zadatak - da napišu poslednji pozdrav onima koje su ih naučile da pišu.

"Zvali su nas Lejlin razred i to smo ostali do danas, a ja u ime svih obećavam učiteljici da ćemo ono što nas je naučila zapamtiti zauvijek, da budemo dobri ljudi", poručuje Sara Salispahić.

Kolektiv OŠ Kovačići među prvim se u BiH uhvatio u koštac sa inkluzijom djece sa smetnjama u razvoju. Svaka od nastradalih dala je nemjerljiv doprinos, svjedoči učenik ove škole Harun Tanović.

"Bio sam srećan sve ove godine, zahvaljući dragoj Merimi, Almini, Lejli i Mini", kaže Tanović.

"Ostali smo bez velikih promotora inkluzije, bez onih koji su pokušavali da naprave ovo društvo boljim, za svakoga od nas, a to dokazuju generacije učenika spremnih da se bore za drugog i drugačijeg", dodaje Sedija Kojović.

Porodica, prijatelji, učenici, i kolege smjenjivali su se za govornicom, svjedočeći isto - nije ovo tragičan trenutrak samo za one koji su poznavali nastradale, već za cijelu zemlju.

"Ovaj put ugasila su se četiri plemenita života i odnijela sve njihove vrline, snagu, duhovnost, dobrotu, sve što nas je vezivalo. Teško je, u svima nama je bol, nevjerica, tuga i nemoć", ističe Nihada Čolić.

Nažalost nije ovo prva tragedija. Brojni spomenici na putu Sarajevo-Pale svjedoče o nesrećema. Postavljeni su u znak sjećanja, ali i upozorenja da se nikome nikada ne ponovi.

No, ponavlja se. Na istom putu spomen-ploča Damiru, Nevenu i Vedranu, koji su stradali 2003. godine. Imali su 21 godinu. Malo dalje još dva spomenika. U rasponu od jednog kilometra šest ploča stoje kao opomene.

Nije ovo jedina crna tačka u Bosni i Hercegovini. Samo u prošloj godini na svim putevima dogodilo se više od 36 hiljada saobraćajnih nesreća, 277 osoba smrtno je stradalo, a više od 10 hiljada njih zadobilo je teške tjelesne povrede.

 

Autor: Aleksandra Tolj (n1)

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći poginule tri radnice OŠ ''Kovačići''! Istaknuto

Napišite komentar

U stravičnoj nesreći koja se desila danas na putu Sarajevo - Pale, kada je jedno vozilo sletjelo u Miljacku, kako saznajemo, poginule su pedagogica, higijeničarka i bivša direktorica Osnovne škole "Kovačići".

udes bulozi2

Ovu informaciju potvrdila nam je Nihada Čolić, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo.

Prema podacima koje je ona dobila od direktorice OŠ "Kovačići" Nađe Pejak koja se nalazi na terenu, u nesreći su stradale Merima Balkić, Lejla Sadiković i Alma Čorović. One su poginule na putu na sahranu bivše kolegice na Palama.

Na terenu ispred škole zatekli smo roditelje koji dolaze po djecu. Svi uposlenici i učenici su šokirani i potreseni. Nisu mogli govoriti.

Podsjećamo, današnja nesreća desila se u mjestu Bulozi. Odmah nakon dojave policija i sarajevski vatrogasci započeli su akciju spašavanja, ali su nedugo nakon toga pronašli tijela tri ženske osobe.

Uzroci nesreće još nisu poznati.

Uhapšen jer je namjeravao da baci bombu u diskoteku na Dobrinji IV Istaknuto

Napišite komentar

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo uhapsili su D.Š. (21) iz Istočne Ilidže, nakon što su došli do saznanja da namjerava baciti bombu na diskoteku XL na Dobrinji 4, prenosi danas Dnevni Avaz.

122 policija vrata

Kako saznaje Avaz, riječ je o Dušanu Šilju zvanom Duka. Izvor blizak istrazi otkrio je da se Šilj sukobio sa Milanom Bakićem, vlasnikom diskoteke, pa je odlučio da mu se osveti. Skovao je plan da nabavi ručnu bombu. Plan mu je bio da napad izvrši večeras, odnosno kada je diskoteka puna gostiju.

Izvor Avaza kaže da istražitelji i policajci nisu postupali po prijavi, već da su na ulici došli do operativnih saznanja, odnosno šta namjera Šilj. U početku nisu znali gdje se nalazi, ali su brzo otkrili da se krije u stanu djevojke te je sinoć uslijedilo ekspresno hapšenje.

Isti izvor otkrio je da prilikom hapšenja nije pronađena eksplozivna naprava, i to će biti predmet daljnje istrage.

Šilj, koji se sumnjiči za krivično djelo pokušaj izazivanja opće opasnosti, biti će predat nadležnom tužilaštvu. Radi se o osobi koja je od ranije poznata policiji.

Automobil sletio u kanjon Miljacke na Bulozima, dvije osobe poginule Istaknuto

Napišite komentar

Jedan automobil završio je u Miljacki kod tunela Bulozi iznad Darive, na istočnom ulazu u Sarajevo, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo (PVB KS) čije ekipe su na mjestu događaja.

udes bulozi

Foto: Crna hronika

U automobilu su pronađena dva beživotna tijela, rekao je za Radiosarajevo.ba starješina Vatrogasne jedinice Pale Njegoš Vukadin.

"Ekipe vatrogasaca sa Pala i PVB-a iz Sarajeva stigli su do automobila koji je upao duboko u kanjon okružen šibljem, niskim rastinjem i smećem. Nažalost, pronašli su dva beživotna tijela u automobilu", rekao je Vukadin navodeći kako nije poznato da li je bilo više osoba u automobilu.

''Na terenu su osim policije, ekipe hitne pomoći, gorske službe spašavanja i vatrogasaca. Nesreća se dogodila u mjestu Bulozi'', kazala je novinarima Vesna Stokanović, glasnogovornica Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Pretraživanje terena se nastavlja, potvrdio nam je Vukadin, kako bi se utvrdilo da li je više osoba bilo u automobilu.

Više informacija biće poznato kasnije.

Odbijen plan Uprave OC ''Jahorina'' da rasproda imovinu Srpske na planini! Istaknuto

Napišite komentar

Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ odbila je plan Uprave tog centra da imovinu Republike Srpske na planini uknjiži na OC kako bi s njom raspolagala, odnosno prodala je, piše CAPITAL.

jahorina snijeg olimpijski sars

Naime, u Srednjoročnom planu razvoja OC „Jahorina“ za period 2019 – 2021 godina bilo je navedeno da će OC „za finansiranje projekata veće vrijednosti iz navedenog plana za 2020. i 2021. godinu u saradnji sa Vladom RS tražiti modalitete da se devastirana imovina na Jahorini kapitalizuje i stavi u funkciju infrastrukturne izgradnje“.

Na sjednici Skupštine akcionara OC „Jahorina“, održanoj 22. marta ove godine, akcionari su imali više zamjerki na Srednjoročni plan razvoja koji je Uprava tog centra predložila, tražeći prvenstveno da se izbaci dio teksta o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Srpske u korist OC „Jahorina“, odnosno kapitalizaciju devastirane imovine na toj planini.

Predstavnici fonda „Kristal invest“ poručili su Upravi OC „Jahorina“ da je prije usvajanja Srednjoročnog plana razvoja trebalo usvojiti finansijske izvještaje za 2017. i 2018. godinu sa izvještajima nezavisnog revizora što je zakonska obaveza. Oni su predložili da se usvajanje Srednjoročnog plana razvoja odgodi.

Predstavnik PREF-a Boris Srdić rekao je da Srednjoročni plan ne sadrži dovoljno jasne ekonomske i finansijske podatke.

„Imajući u vidu visoke vrijednosti planiranih investicija smatramo da je trebalo sačiniti projekciju bilansa stanja, radi sagledavanja uticaja navedenih investicija na imovinu Društva u planiranom periodu, detaljnije obrazložiti strukturu prihoda i rashoda po svim pozicijama“, rekao je Srdić i dodao da je trebalo navesti planirane izvore finansiranja za investicije kao i uslove zaduženja i obrazložiti kako se za tako visok nivo ulaganja očekuje skroman konačan rezultat poslovanja.

Direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, povodom neusvajanja izvjaštaja za 2017. i 2018. godinu, odgovorio je da nije mogao biti dogovoren termin Skupštine sa bivšim ministrom trgovine i turizma Predragom Gluhakovićem.

Ljevnaić je rekao da bi od izuzetne važnosti bila izgradnja Gondole Javor Partizan koja bi bila prva gondola u ski centru i omogućila bi komfor za skijaše i ljetne turiste, a i skijanje u periodima velikog vjetra. Konstatovao je da je OC pripremio studije izvodljivosti za predložene investicije i da je Uprava svjesna da će trebati dvije, tri godine da se razviju i zažive ljetni sadržaji na planini.

Srednjoročni plan razvoja je na kraju usvojen sa 93 odsto glasova akcionara uz korekciju.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da OC „Jahorina“ planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM.

Najvrednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja „mountin kostera“ sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

Moto klub ''Pale'' organizuje 3. moto žurku za bajkere

Napišite komentar

Moto klub ''Pale'' organizuje treću po redu moto žurku za sve bajkere, prijatelje ovog kluba i sve ljubitelje dvotočkaša i dobre muzike, koja će se i ove godine održati 23. marta 2019. u hotelu ''Snježna kraljica'' na Jahorini.

moto zurka pale 2019

Za sve bajkere koji se odazovu na poziv organizatora i prisustvuju ovoj žurci obezbijeđena je besplatna hrana, dok piće mogu dobiti po promotivnim cijenama.

Goste žurke zabavljaće bend ''Vis Club'', a u toku večeri nastupiće i ''go-go'' plesačice. Žurka počinje u 18:00 časova, a ulaz je besplatan za sve koji odluče da ih posjete.

Više informacija možete dobiti na brojeve telefona: 065 966 419 (Dejan), 065 631 308 (Nikola) i 065 848 008 (Velibor).

 

Besplatan prevoz na obilježavanje 23. godišnjice od egzodusa sarajevskih Srba Istaknuto

Napišite komentar

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje na Vojničkom groblju ''Mali Zejtinlik'' na Sokocu i odavanjem počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske, u subotu, 16. marta od 12:00 časova, počeće program obilježavanja 23. godišnjice od egzodusa sarajevskih Srba.

egzodus sarajevskih srba pale1

Istog dana, od 13:00 časova u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos za sve nastradale Srbe u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, prvenstveno za srpski narod sa područja Sarajevsko-romanijske regije koji je svoje živote ugradio u temelje Republike Srpske.

Program obilježavanja godišnjice će se nastaviti kroz kulturno-duhovni program, kako su naveli iz Gradske uprave, koji će se održati u Kulturnom centru Pale sa početkom od 14:00 časova, gdje će se obratiti zvaničnici.

Iz Gradske uprave Istočno Sarajevo su rekli da je za sve zainteresovane građane Istočnog Sarajeva obezbijeđen besplatan prevoz autobusima, koji polaze iz Istočne Ilidže sa autobuske stanice u 10:30 časova i iz Pala, ispred Centralnog-spomen obilježja (kod pošte) u 11:00 časova.

U sklopu ovog programa, a u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u petak, 15. marta u 19:00 časova, održaće se svečana akademija povodom 23. godišnjice od završetka egzodusa sarajevskih Srba.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, od decembra 1995. godine do marta 1996. godine, oko 120.000 sarajevskih Srba napustilo je svoje domove i krenulo u potragu za boljim i mirnijim životom u Republici Srpskoj, a neki se ni tu nisu zadržali nego su sreću potražili van granica BiH, u Srbiji ili u inostranstvu.

Oni su sa sobom te godine ponijeli i svoje mrtve, sinove, muževe, braću i očeve koji su položili svoje živote u temelje Republike Srpske. Oko 500 poginulih boraca VRS sahranjeno je na Vojničkom groblju ''Mali Zejtinlik'' na Sokocu

 

Burno na Univerzitetu: Pašalić ne želi da napusti fotelju iako je izabran novi rektor! Istaknuto

Napišite komentar

Studentski parlament Univerziteta Istočno Sarajevo dao je danas rok od 24 časa rektoru Stevi Pašaliću da preda dužnost novoizabranom rektoru Branku Krsmanoviću. U protivnom prijete blokadama i tužbama.

univerzitet logo pale sars

Novi rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Branko Krsmanović izabran je u decembru prošle godine, ali Stevo Pašalić, koji je još prije dvije godine ispunio uslove za penziju, ne želi da preda dužnost, tvrde studenti.

Oni smatraju i da je Pašalić odgovoran što se broj studenata u njegovom mandatu prepolovio i što na Univerzitetu, kako kažu, vlada javašluk zbog kojeg ispaštaju studenti.

"Na Muzičkoj akademiji prije nekoliko dana nastava je otkazana navodno zbog lošeg vremena, a studenti su o tome obaviješteni putem fejsbuka", tvrdi predsjednik Parlamenta studenata Univerziteta Istočno Sarajevo Dušan Simanić i dodaje:

"Profesori koji pišu naučne radove oslobođeni su obaveze da drže predavanja dok ne završe taj posao. Ne zna se ni koliko profesora radi na fakultetima. Mnogo manje nego što ih prima platu. Ne zna se ni kad pojedini profesori dolaze, koliko upošte borave na fakultetima. Prošle godine u pitanju je bila cijela godina studentima likovne akademije, jer rektor Pašalić nije dozvolio prijem novog profesora umjesto profesora koji je otišao u penziju".

Studenti optužuju rektora i da isplaćuje novčane naknade, za navodno izvšene poslove, osobama koje uopšte ne žive na teritoriji Republike Srpske, ali su u bliskim vezama sa njim.

Neke od optužbi su monstruozne i signal da se u sve pod hitno uključe istražni organi.

,,Djevojke koje studiraju na fakultetima izložene su ogromnim pritiscima da ispunjavaju neke nemoralne zahtjeve ako žele da postanu ili ostanu na mjestu asistenta'', tvrdi predsjednik sudenata Elektrotehničkog fakulteta Željana Nešković i pita se šta sada one da rade i kako da nastave sa školovanjem.

Za predsjednika studenata Ekonomskog fakulteta Milana Lučića to je nedopustivo.

"Vidite čime se ti ljudi bave dok Univerzitet propada i dok naša omladina odlazi van Republike Srpske da studira'", poručuje Lučić.

Sa druge strane, rektor Stevo Pašalić negira sve optužbe i tvrdi da je studentski Parlament nelegalan, zbog čega je on lično raspisao izbore za novo studentsko rukovodstvo.

"Ja njima ostavku neću dati. Izabran sam na mandat od četiri godine i on mi ističe tek 30. septembra. Novi rektor, bez obzira da li će to biti ovaj izabrani ili možda neko drugi, može stupiti na dužnost tek kad meni istekne mandat. Tako kaže zakon", kategoričan je Pašalić.

I dok Pašalić tvrdi da ga štiti zakon, studenti pitaju da li je plagiranje tuđih radova po zakonu.

Pozivaju se na dopis Beogradskog univerziteta koji je utvrdio da je Pašalić sa sajta njihovog Ekonomskog fakulteta skinuo kompletan rad profesora Mirka Grčića i objavio ga pod svojim imenom, dok su naučni rad profesorice Mirjane Devedžić prepisali i kao svoj rad objavili Darko i Stevo Pašalić.

U dopisu Beogradskog univerziteta, i oštećenih profesora, traži se hitna reakcija i povlačenje iz upotrebe plagijata Steve Pašalića, uz konstataciju da su zapanjeni, kako kažu, sramnim potezima rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na kraju se postavja pitanje šta rade Vlada Republike Srpske i resorni ministar. Zašto dozvoljavaju da neko, pa bio to i uvaženi profesor Pašalić, bruka Univerzitet Istočno Sarajevo?

Zašto ne dozvoljavaju da funkciju rektora pruzme profesor Branko Krsmanović kojeg je Senat univerziteta izabrao još u decembru prošle godine?!

 

OC ''Jahorina'' se zadužuje za 16 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' planira ove godine da se zaduži za 16 miliona maraka, ali i da nastavi rasprodaju državne imovine na toj planini. U Srednjoročnom planu razvoja OC ''Jahorina'' za period 2019 – 2021. godina, koji će se naći na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara 22. marta, navodi se da je u planu prodaja određene imovine.

jahorinamart2015

Podsjećamo, najveći državni hotel na Jahorini ''Bistrica'' već je prodat kompaniji ''Batagon International'' za 5,9 miliona, a ove godine u planu je i prodaja druge imovine. Prema investicionom planu OC ''Jahorina'' planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM.

Najvrijednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja ''mountin kostera'' sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

''OC ''Jahorina'' će u skladu sa usvojenim planom nastaviti investiciona finasiranja iz vlastitih sredstava, kroz očekivano uknjiženje i prodaju lokacija, kao i putem manjih subvencionisanih projekata. Planiran je kontinuitet u stabilnom poslovanju pa ćemo u 2019. godini raditi na pronalaženju povoljnog dugoročnog finansijskog zaduženja u iznosu od 16 miliona KM'', naveo je direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić u Srednjoročnom planu razvoja.

OC ''Jahorina'' u prošloj godini je zabilježila dobit od 41.101 KM. Ski centar je imao dobit 1,35 miliona KM, dok je ugostiteljstvo završilo u minusu od 1,31 milion KM. Uposlenost kapaciteta u sezoni 2017/2018 ostvarena je za 131 dan i brojem skijaša od 184.416, što je za 50 odsto više od prethodne sezone.

U Olimpijskom centru, pored domaćih i regionalnih turista, nadaju se i Kinezima, ističući da se u Kini 2022. godine održavaju Olimpijske igre, a čiji sportisti moraju negdje da treniraju za taj događaj.

Poslije Kine, nova potencijalna tržišta za Jahorinu su zemlje u kojima aviosaboraćaj igra glavnu ulogu, a to su Turska, Mađarska, Rumunija, Rusija, Bugarska i Grčka.

''Moramo svojom kompletnom uslugom koju ćemo ponuditi turistima iz ovih zemalja omogućiti da dođu avionom i da ih od izlaska iz aviona preuzmemo i obezbijedimo sve potrebne usluge i opremu za skijanje. Prvo šta treba riješiti na nivou države je javni prevoz od Sarajeva do Jahorine'', navedeno je u planu OC ''Jahorina''.

 

Autor: Svjetlana Šurlan

Nаjbolji rezultаti u SO BiH su rezultаti iz Udruženjа ''Sunce''

Napišite komentar

Milаdа Elez i Nјegoš Mihаjlović člаnovi Udruženje zа pomoć djeci i omlаdini sа posebnim potrebаmа “Sunce” učesnici su ovogodišnjih Svjetskih ljetnih igаrа Specijаlne Olimpijаde kojа se održаvа od 10. do 22. mаrtа u Abu Dаbiju, Ujedinjeni Arаpski Emirаti.

sunce olimpijada1

Premа riječimа nаjstаrijeg volonterа i roditeljа Udruženjа zа pomoć djeci i omlаdini sа posebnim potrebаmа “Sunce” iz Pаlа, Mire Vujinović, Udruženje "Sunce" uključilo se u sportske igre Specijаlne olimpijаde BiH 2002. godine i nаjznаčаjniji uspjesi koje su postizаli olimpijci SO BiH uglаvnom su stigli iz Udruženjа „Sunce“.

"Medаlje koje bi izdojilа su srebrnа medаljа u Nаgаnu 2005.godine u veleslаlomu, zаtim zlаto u Šlаdmingu nordijsko trčаnje 2017. godine, u Los Anđelesu srebrnа medаljа u plivаnju2015. godine аli i nа mnogobrojnim drugim tаkmičenjimа nizаle su se medаlje , а to su sve nаši člаnovi iz Udruženjа. Sа ponosom možemo reći dа imаmo jаko tаlentovаnu djecu ,sportiste koji se sа tаkmičenjа vrаćаju sа nekom od medаljа ili priznаnjа. Sport i muzikа je ono što ovu djecu nаjviše interesuje i mi nаstojimo dа njihov borаvаk u Udruženju „Sunce“ učinimo ispunjenijim i srećnijim", istаklа je Mirа Vujinović.

Ove godine ljetnje igre prvi put se održаvаju nа Azijskom tlu u Arаpskim Emirаtimа.

Premа riječimа Vujinović glаvnа tаkmičenjа nа Olimpijаdi, među kojimа je i tаkmičenje u stonotenisu održаće se u Abu Dаbiju gdje se nаlаzi i Milenko Vujinović,trenet člаnovа iz Udruženjа „Sunce“ i reprezentаcije BiH u stonotenisu nа čelu sа Kаdom Delić Selimović i sportistimа iz SO BiH.

sunce olimpijada

Njegoš Mihаjlović i Snježа Dždа iz sokolаčkog Udruženje „Podrškа“ tаkmičiće se u аtletici u trci nа 400 metаrа i skoku u dаlj, а tаkmičenje će se održаti u Dubаiju, dok će se Milаdа Elez tаkmičiti u stonotenisu u Abu Dаbiju. Vrijedno su trenirаli uz pomoć mnogobrojnih volonterа i jа se ovim putem svimа zаhvаljujem jer je svаkа pomoć ovom Udruženju dobrodošlа.

Orgаnizаtori i učesnici odlаskа nа Olimpijаdu u Abu Dаbi je SO BiH.

"Nаši člаnovi, Milаdа i Njegoš su iskusni tаkmičаri i zа njih će i ovo tаkmičenje biti jedno novo iskustvo, а vjerujemo dа će nаm donijeti svjetske rezultаte, а premа njihovim riječimа prvi utisci dolаskа u Abu Dаbi su pozitivni jer se sа njimа svаkodnevno čujem. Imаju priliku dа posjećuju i kulturne centre а očekuju i prijem kod аmbаsаdorа BiH u Abu Dаbiju kojoj će prisustvovаti reprezentаcijа Specijаlne olimpijаde BiH.

Udruženje „Sunce“ je počаstvovаno i ponosno što nаši člаnovi imаju priliku dа učestvuju nа ovom velikom sportskom dogаđаju. Zа njih je to jedno novo iskustvo jer će imаti priliku dа vide jedаn drugi svijet, druge kulture, steknu novа poznаnstvа аli i protokol ponаšаnjа u jednoj islаmskoj zemlji.

Mi ćemo i ubuduće pripremаti nаše člаnove zа novа tаkmičenjа, а i dаlje ćemo konkurisаti zа nаjuspješnije sportiste, а poznаto vаm je dа je Njegoš proglаšen zа nаjboljeg sportistu u kаtegoriji rаzvojа specijаlnih sportovа zа 2018. godini u opštini Pаle. Imаmo dostа volonterа koji nesebično pomаžu u rаznim sportovimа аli i uopšte oko drugih vidovа pomoći u Udruženju.

Kontrolni i ljekаrski pregledi nа Olimpijаdi počeli su dаnаs, а o dаljim аktivnostimа i učešću nа Svjetskim ljetnim igrаmа Specijаlne Olimpijаde u Abu Dаbiju obаviještаvаćemo vаs jer čаst nаm je i zаdovoljstvo sto ste željeli dа rаzgovаrаmo nа ovu temu jer vаšim primjerom pokаzujete dа su nаšа djecа iz Udruženjа bitnа u društvu“, istаklа je zа IS Rаdio Mirа Vujinović, volonter i nаjstаriji roditelj u Udruženju zа pomoć djeci i omlаdini sа posebnim potrebаmа “Sunce” iz Pаlа.

Energoinvest prije rata imao promet kao cijela BiH danas Istaknuto

Napišite komentar

Koliko su jugoslovenske firme bile produkt dogovorne, planske, dirigirane socijalističke ekonomije, a koliko je njihovo poslovanje ovisilo o (domaćem i stranom) tržištu. Kako su unutar jugoslovenske ekonomije stajala bosanskohercegovačka preduzeća?

energoinvest kapija2

Na ova i druga pitanja moguće je pronaći odgovore iz velikog istraživanja koje je, sada davne, 1990.godine, dakle neposredno prije globalnog sloma komunizma i raspada SFRJ, objavio u specijalnom broju najznačajniji ekonomski časopis u Evropi, talijanski “Mondo Economico”.

List je analizirao ekonomije tadašnjih socijalističkih država srednje i istočne Evrope: Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije i SFR Jugoslavije. Analitičari časopisa registrirali da je nekoliko godina u svim tim zemljama prisutan trend pada industrijske proizvodnje, piše “Buka“.

Tako je u Jugoslaviji od 1984. kada je industrijska prozvodnja rasla za 6 posto, u 1989. bila u padu za jedan posto u odnosu na prethodnu godinu. “Mondo Economico” napravio je i listu stotinu najuspješnijih preduzeća u 6 socijalističkih zemalja.

Najuspješnija kompanija bila je mađarska naftna kompanija OKG (današnji MOL), dok su četiri jugoslovenske firme bile među pet najuspješnijih. Na drugom mjestu bila je hrvatska INA, dok je gigant “Energoinvest” proglašen petom najuspješnijom firmom u istočnoj Evropi.

“Energoinvest” je 1989. godine ostvario promet od 3, 87 milijardi dolara, a čista zarada te godine bila je 580 miliona dolara. Zapošljavao je 54,7 hiljade ljudi. Čista zarada po zaposleniku bila je 10,5 hiljada dolara.

“UNIS” je na ovoj listi plasiran na 14. mjesto. Imao je promet od dvije milijarde dolara, zaradu od 209 miliona i 52,5 hiljada zaposlenih.

Među najuspješnijim firmama “socijalističkog bloka” u Evropi na 20-om mjestu bio je RMK “Zenica”. Zenički gigant zapošljavao je 52,2 hiljade radnika, koji su ostvarili promet od 1,76 milijarde dolara.

 

Vrtić ''Bubamara'' povodom 8. marta organizuje manifestaciju ''Šapat u srcu'' Istaknuto

Napišite komentar

JU Dječiji centar ''Bubamara'' iz Pala u susret 8. martu - Međunarodnom danu žena, priprema prigodan program za sve dame, majke mališana i druge sugrađanke iz Pala pod nazivom ''Šapat u srcu''.

bubamara obdaniste zgrada sars2

Svečanost i priredba u kojoj će se predstaviti polaznici ovog obdaništa održaće se 6. marta 2019. godine u Kulturnom-sportskom centru Pale, sa početkom u 18:30 časova.

Međunarodni dan žena - 8. mart, je dan posvećen ženama i obilježava se svake godine. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Zaposleni i mališani u JU DC ''Bubamara'' svake godine se potrude na sebi svojstven način i organizuju priredbu posvećenu svojim majkama i bakama, kao i drugim damama iz opštine Pale, koje posjete ovu manifestaciju.