Najsloženije operacije u oblasti ginekologije od sada i u Bolnici ''Srbija'' Istaknuto

Napišite komentar

U cilju unaprijeđenja zdravstvene zaštite za svoje pacijentkinje, u JZU Bolnici ''Srbija'' u Istočnom Sarajevu odlučili su da uspostave saradnju sa eminentnim stručnjakom prof.dr sc.med. Nenadom Lučićem, dugogodišnjim šefom katedre za ginekologiju na Medicinskom fakultetu u Banjaluci i šefom Odjeljenja ginekološke operative u UKC Republike Srpske.

bolnica srbija zgrada sars

Iz Bolnice ''Srbija'' za Sarajevo-RS portal su rekli da je doktor Lučić juče, 20. februara 2019. godine, u ovoj bolnici uradio jednu od najsloženijih operacija iz oblasti ginekologije, koja je u ovoj zdravstvenoj ustanovi posljednji put izvršena 2006. godine.

U saopštenju se navodi da je ovo usluga koju pružaju bolnice tercijalnog nivoa, te da je Bolnica ''Srbija'' bolnica sekundarnog nivoa.

''Dolаskom ovog eminentnog stručnjаkа kod nаs će se od sаdа rаditi ovаkve operаcije, а sаmim tim će se podići nivo i složenost uslugа u nаšoj bolnici", rekli su iz Bolnice.

Kаko nаm je rekаo nаčelnik Odjeljenjа ginekologije i аkušerstvo dr Sinišа Zubić, doktor Nenаd Lučić, specijаlistа ginekologije, u nаšu ustаnovu dolаziće po pozivu, а u dogovoru sа nаšim ginekolozimа i zаjedno sа timom nаših ljekаrimа obаvljаti rаdikаlne ginekološke operаcije kod kаrcinomа grlićа mаterice, kаrcinom vulve i kаrcinomа mаterice.

Podrškа eminentnih stručnjаkа iz drugih ustаnovа u Republici Srpskoj i regionа prilikа je dа se nаšа ustаnovа pozicionirа kаo lider iz oblаsti složenih i rаdikаlnih ginekoloških operаcijа kаko bi nаše pаcijentkinje dobile vrhunsku zdrаvstvenu uslugu i dа se vrаti osjećаj sigurnosti i povjerenjа u nаšu bolnicu.

Prof.dr sc.med. Nenad Lučić je stručna usavršavanja iz ginekološke operative, onkologije i laparoskopije sticao na univerzitetskim klinikama širom Evrope, odnosno u Beču, Berlinu, Beogradu, Gracu, Dubrovniku i u Nikoziji.

Člаn je i predsjednik mnogobrojnih nаučnih i stručnih udruženjа.

OŠ ''Sveti Sava'' pobjednik humanitarnog odbojkaškog turnira Istaknuto

Napišite komentar

os sveti sava ins1
OŠ ''Sveti Sava'' iz Istočnog Novog Sarajeva pobjednik je humanitarnog odbojkaškog turnira, koji se danas, u organizaciji Crvenog krsta Istočna Ilidža, igrao u Sportskoj dvorani u Vojkovićima.

Sav prihod od kotizacija, ali i ličnih donacija učesnika namijenjen je za pomoć u liječenju našeg mladog sugrađanina Miloša Božovića, koji je teško povrijeđen na fudbalskoj utakmici u avgustu 2014. godine.

Na današnjem turniru, na kojem su učestvovali zapoleni radnici iz škola i drugih ustanova i organizacija, učestvovalo je sedam ekipa, podijeljenih u dvije grupe.

OŠ ''Sveti Sava'' je u finalnoj utakmici savladala ekipu ELTA TV rezultatom 2:0, dok je u susretu za treće mjesto OŠ ''Jovan Dučić'' Kasindo savladala OŠ ''Petar Petrović Njegoš'' Istočna Ilidža rezultatom 2:1.

Iako je osnovni cilj turnira bio prikupljanje pomoći za liječenje Miloša Božovića, na svim utakmicama pokazan je i izuzetan takmičarski duh, kao i tradicionalni rivalitet.

Rezultati:

Grupa A
Kurs WORT – Elta 0:2
OŠ ''Petar Petrović Njegoš'' – OŠ ''Aleksa Šantić'' 2:1
Kurs WORT - OŠ ''Petar Petrović Njegoš'' 0:2 
OŠ ''Aleksa Šantić'' – Elta 0:2
Kurs WORT - OŠ ''Aleksa Šantić'' 1:2
OŠ ''Petar Petrović Njegoš'' – Elta 1:2

Tabela:
1. Elta                                   3      0      6:1
2. OŠ ''Petar Petrović Njegoš''  2      1      5:3
3. OŠ ''Aleksa Šantić''             1      2      3:5
4. Kurs WORT                        0      3      1:6

Grupa B
Opština Istočna Ilidža – OŠ ''Sveti Sava'' 0:2
OŠ ''Sveti Sava'' – OŠ ''Jovan Dučić'' 1:2
Opština Istočna Ilidža - OŠ ''Jovan Dučić'' 2:1

Tabela:
1. OŠ ''Sveti Sava''           1      1      3:2
2. OŠ ''Jovan Dučić''         1      1      3:3
3. Opština Istočna Ilidža   1      1      2:3

Za treće mjesto:
OŠ ''Petar Petrović Njegoš'' - OŠ ''Jovan Dučić'' 1:2

Finale:
Elta - OŠ ''Sveti Sava'' 0:2

Cijene akcija Elektrodistribucije Pale ''skočile'' za 324 odsto Istaknuto

Napišite komentar

Cijene akcija „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) porasle su u posljednjih 15 dana preko 50 odsto. Najveći rast vrijednosti bilježe akcije „Elektrodistribucije“ Pale čija je cijena „skočila“ za 324 odsto.

pale el.distribucija sa rs

Trgovanje i rast cijena akcija preduzeća iz sistema ERS intenzivirani su nakon što je portal CAPITAL otkrio namjeru uprave holdinga da otkupi do 10 odsto akcija malih akcionara, posebno nesaglasnih. O zaključku koji je povodom toga donio Kolegijum direktora ERS pisali smo 24. januara u tekstu „Elektroprivreda RS“ izbacuje male akcionare i otpušta radnike!“.

Od tada do danas najviše je rasla vrijednost akcija „Elektrodistribucije“ Pale, i to za 324 odsto. Akcijama tog preduzeća trgovano je u vrijednosti 19.447 KM, a cijena akcije je sa 0,116 porasla na 0,492 KM.
Najviše trgovano akcijama “Elektro – Bijeljine”

Druge po rastu su akcije „Elektro – Bijeljine“ čija se cijena od 24. januara do danas kretala od 0,082 do 0,342 KM, što je rast od 317 odsto. Ovim akcijama je trgovano u iznosu od 101.357 KM.

Poslije ovih distributivnih preduzeća ERS, najveći rast bilježe proizvodna preduzeća „RiTE Ugljevik“ čija je cijena akcija porasla za 315 odsto, odnosno sa 0,019 na 0,079 KM. Akcijama ovog preduzeća trgovano je u posljednjih 15 dana u iznosu od 28.276 KM.

Akcije „RiTE Gacko“ su imale malo manji rast, i to 306 odsto, a njima je ostvaren promet od 16.180 KM. Cijena akcije ovog preduzeća 24. januara je bila 0,015 KM, a danas iznosi 0,061 KM.

Trgovalo se i akcijama najvećeg distributivnog preduzeća – „Elektrokrajine“, i to u iznosu od 100.889 KM. Cijena akcije ovog preduzeća porasla je sa 0,075 na 0,264 KM, odnosno za 252 odsto.

Akcije „Elektrohercegovine“ su imale rast od 202 odsto, sa 0,10 KM na 0,302 KM, a njima je trgovano u iznosu od 11.029 KM.

Akcijama „Elektro Doboj“ trgovalo se u iznosu od svega 147 KM, ali rast vrijednosti akcija je 106 odsto jer je cijena akcije sa 0,215 porasla na 0,444 KM.

Akcije „Hidroelektrana na Drini“ imale su rast vrijednosti od 34 odsto, cijena im se kretala od 0,207 do 0,278 KM, a za 15 dana ovim akcijama je ostvaren promet od 16.003 KM.

Najmanji rast vrijednosti imale su akcije „Hidroelektrana na Trebišnjici“, i to 23 odsto. Cijena im je sa 0,30 po akciji porasla na 0,37 KM, a promet koji je zabilježen iznosi 99.211 KM.

Jedino akcijama „Hidroelektrana na Vrbasu“ nije trgovano u posljednje dvije sedmice.

Ukupno gledano, akcije preduzeća u sistemu „Elektroprivrede RS“, od 24. januara do danas, bilježe rast od 50,48 odsto.

Objašnjenje Uprave ERS nije uticalo na trgovanje

Podsjećamo, trgovanje pomenutim akcijama Banjalučka beza bila je zaustavila na jedan dan dok ne dobije zvaničnu informaciju Uprave ERS o namjeri otkupa akcija od malih akcionara.

U ERS-u su rekli da su razmatrane opcije za otkup, ali da konačna odluka o tome još nije donesena. Nakon toga je Banjalučka berza dozvolila nastavak trgovanja akcijama zavisnih preduzeća ERS.

Matično preduzeće ERS ima po 65 odsto akcija u svim zavisnim preduzećima, dok PREF ima oko 10 odsto, a Fond za restituciju oko pet odsto, što čini oko 80 odsto državnog kapitala. Ostatak posjeduju drugi akcionari.

„Elektroprivreda RS“ prilikom otkupa akcija ima opciju da Matično preduzeće kupi akcije u Zavisnim preduzećima, ili da Zavisna preduzeća stiču sopstvene akcije o čemu smo pisali u tekstu “Kupovina jedne akcije gura „Elektroprivredu RS“ u trošak od 380 miliona KM”.

SPC ''Peki'' spreman za takmičenja u karlingu Istaknuto

Napišite komentar

Predstavnici Gradske uprave grada Istočno Sarajevo posjetili su juče Sportsko-poslovni centar "Peki" u Palama, te se uvjerili da su stvoreni potrebni uslovi za održavanje takmičenja naredne sedmice u karlingu, a u okviru EYOF 2019. manifestacije.

eyof peki delegacija

Ledena površina označena za takmičenje u karlingu spremno će dočekati takmičare u periodu od 11. do 14. februara, gdje će se u grupnoj fazi takmičiti Ruska Federacija, Češka Republika, Austrija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Švajcarska, Slovenija, Njemačka, Danska, Italija, Norveška i Hrvatska.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković prilikom jučerašnje posjete "Pekiju" rekao je da je uvjeren da će takmičenje u karlingu biti najbolje pripremljeno i organizovano takmičenje.

"Naš tim, zaposleni u sportskoj dvorani i volonteri su uradili odličan posao sa ekipom iz Slovenije, kada je riječ o montaži ledene površine i svim potrebnim aktivnostima. Vjerujem da će takmičenje u karlingu biti izuzetno posjećeno", rekao je Vuković.

Raspored za 11.2.2019 - karling:

Grupa A: Rusija - Češka, Velika Britanija - Austrija, Mađarska - Turska (start od 08:30h)

Grupa B: Poljska - Švajcarska, Slovenija - Njemačka, Norveška - Hrvatska (start od 12:00h)

Grupa A: Rusija - Turska, Austrija - Češka, Velika Britanija - Danska (start od 15:30h)

Grupa B: Hrvatska - Njemačka, Slovenija - Švajcarska, Norveška - Italija (start od 19:00h)

Raspored za 12.2.2019 - karling:

Grupa A: Velika - Britanija - Mađarska, Austrija - Rusija, Turska - Danska (start od 09:30h)

Grupa B: Norveška - Poljska, Švajcarska - Italija, Hrvatska - Slovenija (start od 13:30h)

Grupa A: Turska - Velika Britanija, Češka - Mađarska, Rusija - Danska (start od 17:00h)

Raspored za 13.2.2019. - karling:

Grupa B: Slovenija - Italija, Švajcarska - Norveška, Njemačka - Poljska (start od 08:30h)

Grupa A: Češka - Velika Britanija, Austrija - Turska, Danska - Mađarska (start od 12:00h)

Grupa B: Njemačka - Norveška, Hrvatska - Švajcarska, Italija - Poljska (start od 15:30h)

Grupa A: Danska - Austrija, Češka - Turska, Mađarska - Rusija (start od 19:00h)

Raspored za 14.2.2019 - karling:

Grupa B: Italija - Hrvatska, Poljska - Slovenija, Njemačka - Švajcarska (start od 09:30h)

Grupa A: Mađarska - Austrija, Danska - Češka, Velika Britanija - Rusija (start od 13:30h)

Grupa B: Poljska - Hrvatska, Norveška - Slovenija, Italija - Njemačka (start od 17:00h)

 

 

 

Pukla brana na Miljacki kod Lapišnice Istaknuto

Napišite komentar

Služba civilne zaštite Opštine Stari Grad Sarajevo prethodnih dana je vršila stalne obilaske terena kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju izlijevanja rijeka usljed otapanja snijega i velikih količina vode.

brana lapisnica snijeg

Ova služba evidentirala je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada Republici Srpskoj ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

Naime, na ovoj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovići na području opštine Istočni Stari Grad.

Usljed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprječavali protok vode zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera.

U noći sa 2. na 3. februar zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta.

Velike količine vode sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume itd) udarili su velikom snagom u branu na Bentbaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije uposlenika na brani Bentbaša koji su je na vrijeme spustili, nije došlo do većih posljedica.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite Opštine Stari Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu, te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo.

Od navedenih se traži da hitno preduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz Opštine Stari Grad.

Pohvala i nagrada medicinskoj sestri za pravovremenu reakciju i spašen život Istaknuto

Napišite komentar

Direktor JZU Bolnica Srbija Istočno Sarajevo Nebojša Šešlija pohvalio je i nagradio medicinsku sestru Jelenu Kovačević sa odjeljenja Interno 2. i to na prijedlog glavne sestre bolnice Borjane Petrović.

bolnica srbija

Naime, par dana ranije, navedena sestra je radeći redovnu smjenu u dežuri , u popodnevnim satima, dijeleći terapiju, prilikom apliciranja lijeka primijetila da pacijent B.B. ima anafilaktički šok, tj tešku alergijsku reakciju na lijek, ampicilin, koji je bio njegova redovna terapija, ali do tog dana nije ima nikakvu reakciju.

Pacijent je ubrzo prestao da diše i daje znakove života, gdje je sestra uprkos ozbiljnosti situacije zahvaljujući iskustvu i velikoj pribranosti uspjela da primjeni tehnike oživljavanja, pozove dežurnu doktoricu koja je imala težak slučaj u prijemnoj ambulanti, dosta udaljenoj od odjeljenja, te sestru sa drugog odjeljenja pa su nastavile da rade reanimaciju, oslobodile su disajne puteve i praktično su mu spasile život. Dežurna doktorica je takođe brzo došla i terapijski zbrinula pacijenta.

Pacijent se potpuno oporavio i za nekoliko dana došao je u posjetu i Jeleni i svim ostalim kolegama donio tortu kao znak zahvalnosti. Glavna sestra bolnice Borjana Petrović pohvalila je postupak sestre i predložila je da bude nagrađena.

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara poručuju da ovaj primjer pokazuje kolika je uloga i značaj medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu, a posebno ih raduje što je konačno došla uprava koja je spremna prepoznati i pohvaliti ovakav slučaj i dati primjer da se trud i rad isplate.

Na Jahorini nove rampe, nove cijene parkinga Istaknuto

Napišite komentar

Olimpijski centar ''Jahorina'' od sutra kreće sa automatskom naplatom kaskadnog parkinga na Poljicama, dok će isti sistem naplate parkinga na Vučijem mostu početi sa radom u petak, 1. februara 2019. godine, navodi se u obavještenju OC ''Jahorina'' na ''facebook'' stranici.

cijene karata jahorina

U obavještenju se dodaje da svi korisnici sezonskih karata u četvrtak, 31. januara, iste mogu zamijeniti za vinjete u naplatnoj kućici kod hotela ''Nebojša'' u terminu od 9:00 do 15:00 časova.

Na tabeli koja je objavljena u sklopu ovog obavještenja stoji da će dnevna parking karta kaskadnog parkinga na Poljicama koštati 15 KM, umjesto dosadašnjih 10 KM, te da će dnevna parking karta na lokaciji iznad Vučijeg mosta koštati 12 KM, umjesto dosadašnjih 5 KM.

S tim da će se automatska naplata na rampi plaćati samo na novom parkingu na Poljicama, ispod hotela "Vučko" i iznad policijske stanice na ulazu, dok će se na svim ostalim lokacijama na donjem dijelu planine parking naplaćivati kao i do sada, ručno kod redara, ali uz nove cijene.

Oni koji ne namjeravaju da ostaju cijeli dan na planini, mogu da prođu jeftinije, te da po cijeni od 2 KM plate sat vremena parkinga na Poljicama i u blizini ili za 1 KM sat vremena na lokacijama od Vučijeg mosta do vrha.

Više informacija za druga, pravna ili fizička lica, vlasnike restorana i hotela pogledati na prikazanoj tabeli.

Bivši borci VRS iz Istočnog Sarajeva se spremaju za hodočašće do manastira Hilandar Istaknuto

Napišite komentar

Grupa Hodočasnika iz Pala i Istočnog Sarajeva koju čine ratni vojni invalidi, učesnici otadžbinskog rata i njihova djeca u maju tekuće godine krenuće na, najveće do sada hodočašće, dugo 1.000 kilometara do Svete Gore i manastira Hilandara u Grčkoj.

hilandar

Ova grupa hodočasnika već 11 godina hodočasti srpskim krajevima i pravoslavnim svetinjama i pravoslavnim zemljama, a ove godine, u maju, očekuje ih najveće do sada.

"U vrijeme kad smo mi Srbi izloženi pritiscima sa svih strana i kad je napadnuto sve što je lijepo i vrijedno, ovo naše hodočašće je logičan odgovor na sve to. Želja za hodočašćem nije plod nekog hira ili potrebe za avanturom već način na koji mi jedino možemo artikulisati i naše potrebe i želje. Godinama hodočasteći manastir Ostrog i grob patrijarha Pavla, planiramo i ovaj put. I uvijek je prvo podpitanje je koliko nam treba sredstava. U potpunosti shvatamo stanje oko nas, smatramo, sagledavši sve, da Republika Srpska mora stati iza nas, upravo onako kako smo mi '92. stali iza nje. A stali smo bez ijednog pitanja i uslovljavanja", navodi se u pismu namjere hodočasnika.

U pismu se dodaje da su sva njihova dosadašnja hodočašća protekla besprijekorno što se tiče predstavljanja opština i Republike Srpske.

"Naša dosadašnja hodočasna putovanja su rezultat jasne vizije i volje, tako da i ovaj planirani hodočasni put pješice od Ravne Romanije do Hilandara će, nadamo se, isto tako biti obavljen i uz Vašu veliku pomoć. Hodočašće je planirano da se obavi u 35 etapa, odnosno 40 dana i to nam je do sada najduža relacija i najduže trajanje hodočašća", dodaje se u pismu.

hodocasce tabela

 

U nadi da ćete razumjeti naše namjere i dati podršku ovom hodočašću, prijateljski Vas pozdravljamo u ime cijele grupe hodočasnika, s poštovanjem

 

Igor Vukašinović
Srđan Jeremić
Aco Pajić
Novica Pejić
Goran Elez
Ostoja Medić (+ dva vozača kombija)

Ukoliko želite i u mogućnosti ste da pomognete grupi hodočasnika iz Istočnog Sarajeva da odu na Svetu Gore, možete izvršiti uplatom novčanih sredstava na žiro račun broj: 567-491-04000005-78 SBERBANK

Više informacija o ovom putovanju možete dobiti na brojeve telefona Novica Pejić +387 64 40 50 382 ili Igor Vukašinović 065 608 608.

 

Božović i Ćosović upriličili prijem za osnovce povodom Dana Republike Istaknuto

Napišite komentar

Načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i Rade Ćosović upriličili su danas prijem za učenike osnovnih škola ''Jovan Dučić'' iz Kasindola i ''Aleksa Šantić'' iz Vojkovića, koji su učestvovali na konkursu literarnih radova povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

bozovic prijem 9 januar djec

Foto: istocnailidza.net

Božović i Ćosović su se zahvalili učenicima koji su se potrudili i napisali literarne radove povodom pomenutog praznika i uveličali obilježavanje istih. Njima je rukovodstvo opštine Istočna Ilidža uručilo zahvalnice i prigodne poklone.

Na sajtu opštine stoji da su poklone i zahvalnice dobili sljedeći učenici:

 

Ana Lubura učenica VI 2 JU OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo

Teodora Žižović učenica VIII 2 JU OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo

Sofija Pantelić učenica VI 2 JU OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo

Georgina Kovać učenica VI 2 JU OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići

Andrea Kovać učenica VI 1 JU OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići

Matija Kenjić učenik VI 1 JU OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići

Dodik sazvao hitnu novinarsku konferenciju zbog saopštenja SDA Istaknuto

Napišite komentar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sazvao je vanrednu konferenciju za novinare, zakazanu za 17:30 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu povodom saopštenja SDA o promjeni imena Republike Srpske.

milorad dodik 20

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije (SDA) danas je saopštila da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišteno u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", naveli su u saopštenju.

Rekonstrukcija Vladine vile na Jahorini koštala više od 860.000 KM Istaknuto

Napišite komentar

Kao razlog za to što je primjenjen “pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja u nabavci” navodi se “hladnoća, vremenske nepogode i vjetar”?! S obzirom da je posao sa firmom “KORIĆANAC ZDRUG” sklopljen u septembru, krajem ljeta, potpuno je nevjerovatno obrazloženje o nadolazećim vjetrovima i olujama.

vila vlade rs jahorina

Malo koja od javnih nabavki u Republici Srpskoj je transparentna i uglavnom se svaki posao, koji se finansira iz entitetskog budžeta ugovara u četiri oka. Tako je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske 11. oktobra 2018. godine objavilo da je za rekonstrukciju „Vile“ na Jahorini 14. septembra prošle godine dodijelilo posao firmi „KORIĆANAC ZDRUG“ D.O.O. iz Banjaluke vrijedan 862.062,10 konvertibilnih maraka.

Posao ovoj firmi dodijeljen je na osnovu „pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci“.

SAMI I NAJJEFTINIJI

U dokumentu koji je u posjedu Žurnala navedeno je da pregovaračkom postupku nije prethodio Konkurs za izradu idejnog rješenja i da je glavni kriterijum, zbog kojeg je posao na rekonstrukciji vile Vlade RS na Jahorini dodijeljen firmi „KORIĆANAC ZDRUG“ iz Banjaluke, bio to što je ta firma ponudila najnižu cijenu. Dodajmo ovome da druge firme nisu ni imale priliku da dostave svoje ponude.

Pojednostavljeno, iz Ministarstva trgovine i turizma su pregovarali samo sa jednom firmom, druga preduzeća nisu ni imala priliku da konkurišu za ovu javnu nabavku, ali su iz Vlade RS zaključili da je „KORIĆANAC ZDRUG“ dao najjeftiniju ponudu i zaključili su posao.

U dokumentu se još navodi da nije objavljeno „eh ante“ obavještenje o transparentnosti, da je bio samo jedan ponuđač, a kao razlog za to što je primjenjen “pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja u nabavci” navodi se “hladnoća, vremenske nepogode i vjetar”?! S obzirom da je posao sa firmom “KORIĆANAC ZDRUG” sklopljen u septembru, krajem ljeta, potpuno je nevjerovatno obrazloženje o nadolazećim vjetrovima i olujama.

Službenici u ovom Ministarstvu postali su i meteorolozi... Sve u svemu, nije postojao nijedan razlog za hitno sprovođenje ovakvog postupka javnih nabavki.

SAMO RASKOŠ

Nakon što je rekonstruisana, “Vila” Vlade RS na Jahorini je i luksuzno opremljena, mada, kako su ranije objavili mediji, nije poznato koliko je budžetskog novca potrošeno na tu raskoš, jer na zvaničnoj stranici Vlade RS nema podataka o tome.

Poznato je, međutim, da je u Budžetu RS-a za 2019. godinu Ugostiteljski servis Vlade RS, koji gazduje Vilom na Jahorini, zasebna potrošačka jedinica, čiji je budžet projektovan u iznosu od 4.810.000 KM. Istovremeno, budžet Ministarstva trgovine i turizma smanjen je sa 8.754.100 KM u 2018. na 5.291.900 KM u 2019. godini.

Budžet Ministarstva trgovine i turizma za 2019. godinu manji je za 3.462.200 KM, što znači da je budžet Ugostiteljskog servisa za ovu godinu uvećan za 1.347.800 KM, samo da bi zvaničnici RS mogli da uživaju u većem komforu.

 

Autor teksta: Ljiljana Kovačević

 

Trinaestogodišnja Sara prva stigla do Časnog krsta u Istočnoj Ilidži Istaknuto

Napišite komentar

U rijeci Željeznici, u Istočnoj Ilidži, danas je, četvrti put, organizovano plivanje za Časni krst, povodom praznika Bogojavljenja, na kojem je prva do Časnog krsta doplivala trinaestogodišnja Sara Samardžić iz Istočne Ilidže. Sara ističe kako joj je ovo prvi put da učestvuje, te da je osjećaj poseban.

sara samardzic

Foto: Mariana Đurić / RAS Srbija

– Od prvog plivanja za Časni krst, koje je organizovano kod nas, sam imala želju da učestvujem, a danas mi se ta želja i ostvarila – rekla je Sara.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, istakao je da će se potruditi da se ova manifestacija uvrsti u red značajnih datuma, ne samo za ovu lokalnu zajednicu, nego za čitav grad Istočno Sarajevo.

– U ovu manifestaciju treba mnogo više da se ulaže i nadam se da ćemo narednih godina ovo podići na viši nivo – rekao je Božović.

bogojavljenje plivanje 2019

Foto: Mariana Đurić / RAS Srbija

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ranko Skakavac izjavio je da je sve prošlo u najvoljem redu, te da je od prijavljenih 40 takmičara, 35 danas plivalo.

Braća Miloš i Marko Kovač sa Pala u plivanju za Časni krst učestvuju četvrti put i ističu da je najvažniji pravoslavni duh i očuvanje tradicije.

– Svako ko je danas skočio je pobjednik, ali posebne čestitke za mladu Saru koja ima samo trinaest godina i vrlo je hrabro sa toliko godina skočiti u ovako hladnu vodu – ističu braća Kovač.

Do Časnog krsta je trebalo plivati 33 metra, što simboliše broj godina života Isusa Hrista. Danas je učestvovalo rekordnih 35 hrabrih takmičara, a organizator se potrudio da obezbijedi vrijedne nagrade za pobjednike, ali i novčane nagrade za sve učesnike.

Veliki broj građana je prisustvovao današnjoj manifestaciji čiji je organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Vojkovići u saradnji sa SKUD „Vojkovići“ i Džudo klubom „Famos“.