Menu
A+ A A-

Sportski rezultati osoba sa poteškoćama u razvoju zaslužuju veću pažnju

stoni tenis specijalna pale sarsSport i sportski rezultati osoba sa poteškoćama u razvoju zaslužuju daleko veću pažnju i potrebno je promijeniti sliku onoga šta oni zaista mogu, a ne šta ne mogu, rekla je to danas na Palama Kada Delić, izvršni direktor Specijalne olimpijade BiH i bivša učesnica olimpijskih igara 1992. u Barseloni i 1996. u Atalanti.

Delićeva je u okviru današnjeg održavanja pojedinačnog Državnog prvenstva u stonom tenisu za osobe sa poteškoćama u razvoju na Palama, istakla da osobe sa poteškoćama u razvoju nisu dovoljno primjećene i njihovi rezultati nisu dovoljno zapaženi u BiH, kao što je to slučaj u svijetu.

Međutim, ona je ponosna na učešće sportista proteklih godina, gdje su osobe sa poteškoćama u razvoju učestvovala i na zimskim i na ljetnim olimpijskim igrama i tamo "pokupili" 88 medalja.

"Na prošlogodišnjim ZOI najvrijedniji rezultat je osvojila Kristina Klačar u nordijskom skijanju i Njegoš Mihajlović u biatlonu, što je najveći uspjeh kada je u pitanju nastup sportista iz Republike Srpske, konkretno sa Pala", rekla je Delićeva.

Ona ističe da dobri rezultati doprinose poboljšanju rada i uključivanju osoba sa poteškoćama u razvoju u svakodnevne životne tokove.

"U okviru ovakvih manifetacija, kada su u pitanju inkluzivna prvenstva, organizujemo državna prvenstva poput UNIFIED Državnog prvenstva u stonom tenisu, koji se danas održava na Palama", dodaje Delićeva i kaže da velika zasluga za organizaciju takmičenja ide Udruženju "Sunce" iz Pala.

Njena poruka svima u BiH jeste da pokaže da nema razlike između "obične" olimpijade i olimpijade za osobe sa poteškoćama u razvoju, te kaže da prihvaćanjem svih međunarodnih konvencija o pravima osoba u svijetu, možemo doprinijeti da BiH i njeni sportisti sa i bez poteškoća u razvoju, budu nosioci jednog novog, drugačijeg sistema inkluzivnog sporta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da se ovo prvenstvo održava prvi put u ovoj opštini i zahvalio se organizatorima i svima koji su učestvovali u još jednoj, novoj, sportskoj manifestaciji u Palama.

"Zaista specifična manifestacija zahvaljujući paljanskim liderima koji su prošli obuku u Frankfurtu i stekli uslove da organizuju jedno ovakvo takmičenje", kaže načelnik opštine Pale i dodaje da ovo takmičenje ima "posebnu težinu", jer se radi ostoni tenis specijalna pale sars3 kategoriji koja ima obrazovni karakter i izražava nadu da ona postane tradicionalna.

Direktor Udruženja za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Sunce" Milenko Vujinović istakao je da se radi o specifičnom pojedinačnom Državnom prvenstvu, te o UNIFIED ekipnom prvenstvu i Republičkom prvenstvu u stonom tenisu za osoba se poteškoćama u razvoju.

"Organizacija je dosta složena, ali sa velikim brojem volontera, sportskih radnika i omladine i mislim da će se sve uspješno privesti kraju", istakao je Vujinović.

Vujinović je pojasnio da je UNIFIED prvenstvo u kojem zajedno treniraju sportisti iz sportskih klubova i specijalni sportisti.

Jedan od paljanskih takmičara i član Udruženja "Sunce" Njegoš Mihajlović novinarima je rekao da danas očekuje medalju na ovom takmičenju.

Mihajlović je u prethodnom periodu učestvovao na Specijalnoj olimpijadi u Austriji gdje je u biatlonu na stazama od kilometar i kilometar i po osvojio 5. i 6. mjesto, a ukupnom svjetskom poretku bio je 11.

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce" iz Pala u saradnji sa Specijalnom olimpijadom BiH i Sportskim savezom mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske organizuje danas pojedinačno Državno prvenstvo u stonom tenisu za osobe sa poteškoćama u razvoju.

 

 

Nišić: Očekujem uspješnu 2018. godinu

nisic1Sa sigurnošću možemo reći da je Jelena Nišić jedan od najpopularnijih fotografa u Istočnom Sarajevu, a protekla 2017. godina za nju je bila više nego uspješna!

Kako kaže, osim vjenčanja koja radi tokom cijele godine, najviše vremena izdvaja za studijsko fotografisanje, koje je, prema njenim riječima, mnogo zahtjevnije i podrazumijeva konstantno ulaganje, kako u opremu, tako i učenje i sticanje novog znanja o ovoj oblasti fotografije.

"Moj posao je tokom cijele godine raznolik, tako da sam od početka do kraja godine imala posla u svakoj oblasti fotografije. Ono što je ostalo najzapaženije je novogodišnje fotografisanje koje je prošlo jako uspješno i obilježilo kraj 2017. godine", kaže Nišićeva za Sarajevo-RS portal.

Osim svakodnevnice, prošla godina joj je bila uspješna i na nivou učestvovanja na izložbama, te je u 2017. godini stekla zvanje "Fotografkinje III klase od strane AUF-a" (Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH).

"Do sada je bilo dosta izložbi na kojima su moje fotografije izložene, a one koje su mi donijele najbolje rezultate su "Izložbe BiH fotografije", koje traju tokom cijele godine u više od osam bh. gradova. Na osnovu primljenih i nagrađenih fotografija, 2017. je i po tom pitanju bila jako uspješna za mene", ističe Nišićeva.

Dodaje da i u 2018. godinu planira završiti višim zvanjem, odnosno već radi na pripremi fotografija za konkurse koji slijede u narednom periodu.

Osim ugovorenog posla i svakodnevnice, Jelena kaže da se trudi da što više vremena pronađe za sebe i da posao posmatra kao da fotografiše "za svoju dušu".

"Ne mogu reći da se konstantno bavim fotografijom "za svoju dušu", ali pronalazim vremena, i to vrijeme uglavnom donese zanimljive fotografije koje se nađu na izložbama", ističe ona.

Dodaje da sebe, nakon četiri godine profesionalnog bavljenja fotografisanjem, smatra i komercijalnim, i studijskim i umjetničkim fotografom.

"Nikad nisam htjela da se opredjelim za jednu oblast, jer je fotografija toliko opširna i pruža razne mogućnosti. Iz ovog gledišta mogu reći da mi najviše prija studijska fotografija, uz koju, s druge strane nastaje i umjetnička fotografija", kaže Nišićeva za naš portal.

Ona dodaje da će možda nekad, u budućnosti, opredijeliti se samo za studijsko fotografisanje, ali do tada će nastaviti da se bavi fotografisanjem u sve tri oblasti fotografije, jer kako kaže, to uvijek donosi nešto zanimljivo.

Da bi neko bio dobar u fotografiji, Nišićeva kaže da osim talenta i "osjećaja za fotografiju", potrebno je mnogo truda i učenja, jer se svako ulaganje primjeti.

"Dobar fotograf treba da zna da iskoristi uslove koji mu se pruže, jer su za dobru fotografiju potrebni dobri uslovi", kaže Nišićeva u izjavi za Sarajevo-RS portal i dodaje da je sve ostalo na nama, to jeste, kako ćemo to iskoristiti i pokazati koliko smo zaista dobri.

 

O Jeleninom radu i njene fotografije možete pogledati na linku - fejsbuk profil - https://www.facebook.com/foto.jelenani i fejsbuk stranica - https://www.facebook.com/fotojelenanisic/

 

 

Ćosić razgovarao sa Okalahanom o lokalnom ekonomskom razvoju

cosic okalhanNačelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa višim savjetnikom predstavnika EU u BiH Gerijem Okalahanom, koji se bavi inicijativama za lokalni razvoj.

Oni su razgovarali na temu organizacije sastanaka sa svim načelnicima i gradonačelnicima u Republici Srpskoj po pitanju lokalnog ekonomskog razvoja.

Zajednički sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima, biće održan u martu i aprilu tekuće godine u gradovima Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

 

 

 

 

 

Gradska pijaca Pale među najmodernijim u BiH

gradska pijaca pale tezgeSistem grijanja, kao što su to ranije najavili iz firme "Connect people", završen je u potpunosti na Gradskoj pijaci Pale, te će tako zakupci tezgi imati priliku da rade u normalnim i boljim uslovima.

Kako su rekli iz pomenute firme, koja je vlasnik Gradske pijace, radi se o velikom plusu za sam objekat i na taj način, na pijačnom platou će u kontinuitetu vladati optimalnih 16-17 stepeni Celzijusovih, čime će paljanska pijaca zaokružiti uslove koji su potrebni za normalno odvijanje poslova.

"Naš cilj je svakako pretvaranje kupovine u tradiciju i stvaranje takvog okruženja kojim će svako od nas biti zadovoljan, na čemu se kao što se može vidjeti, radi svaki dan. Nakon ovoga, Gradska pijaca Pale postala je zasigurno najmodernija pijaca u Bosni i Hercegovini i jedina koja ima razveden sistem grijanja", kažu iz firme "Connect people" Pale.

Dodaju da imaju najpovoljnije cijene zakupa tezgi u regiji, već od 120KM mjesečno.

 

 

 

 

 

 

Osam stipendija za učenike deficitarnih zanimanja u SŠC Pale

stipendije ssc pale sarsUprava Srednjoškolskog centra Pale i predstavnici tri privredna subjekta potpisali su danas ugovore o stipendiranju osam učenika ove škole, a čega će četiri srednjoškolca stipendirati paljanski "Vodovod", a po dva "Stanišić" d.o.o. i "Mibral" d.o.o.

Prema riječima zamjenika direktora SŠC Pale Olivere Knežević, saradnja privrednika i škole je neophodna, a u ovom slučaju, jedan dio praktične nastave bi trebao da se izvodi kod privrednih subjekata, zbog čega je saradnja jako važna za srednja stručna obrazovanja i trogodišnje smijerove.

"Nekako zamišljamo da su privredni subjekti ti koji bi trebali da potpomažu školu na razne načine, a naša obaveza i zadatak je da obrazujemo, i šaljemo na tržište rada ili na fakultete, kvalitetan i obrazovan kadar", kaže Kneževićeva.

Ona dodaje da škola prethodnih godina nije imala stabilnu saradnju sa privrednicima, ali u posljednje dvije godine se to poboljšalo.

O samom stipendiranju, Kneževićeva kaže da ono mnogo znači i da predstavlja podstrijek za upisivanje zanimanja trećeg stepena u SŠC Pale, koji su, prema njenim riječima, jako potrebnim na ovim prostorima.

Direktor JP "Vodovod" Pale Dejan Kojić novinarima je rekao da učenici, koje će ovo preduzeće stipendirati, uče za instalatera.

"Prošle godine u avgustu direktor me obavijestio da će imati odjeljenje instalatera i ja sam odmah ponudio da JP "Vodovod" stipendira određeni broj učenika", kaže Kojić i dodaje da je o svemu obavijestio i preduzeće "Mibral", koje je prihvatilo da se uključi u program stipendiranja učenika.

Kojić ističe da oni na ovaj način žele da stimulišu učenike, da što bolje uče i stiču znanje, kako bi što spremniji izašli iz srednje škole i pronašli posao.

On napominje da se u ovim ugovorima ne garantuje posao za učenike po završetku škole, ali smatra da neće imati problema pri pronalasku posla, s obzirom da su, kako kaže, sva preduzeća u deficitu kad je riječ o ovom zanimanju.

Predstavnik firme "Mibral" d.o.o. Dejan Jovović je rekao da im je izuzetno drago što je od ove školske godine u SŠC Pale formiran smijer koji će, kako kaže, izbacivati i školovati deficitarni kadar, a koji je izuzetno važan za "Mibral" d.o.o.

Direktor preduzeća "Stanišić" d.o.o. Njegoš Poljaković kaže da je građevina još uvijek u usponu, te da očekuje da SŠC Pale krene sa školovanjem trogodišnjih građevinskih zanata.

"Mi smo kao preduzeće i ranije se susretali i sarađivali sa SŠC Pale kroz izvođenje određenih praktičnih nastava u našim proizvodnim i uslužnim prostorima", kaže Poljaković.

On izražava nadu da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu, te da će biti uspješna na obostrano zadovoljstvo.

 

Opština Sokolac objavila tender za javno-privatno partnerstvo za sistem daljinskog grijanja

opstina sokolac Opština Sokolac objavila je drugi međunarodni tender za javno-privatno partnerstvo (JPP) u obnovi, proširenju, održavanju i snabdijevanju toplotom sistema daljinskog grijanja u toj opštini sa instaliranjem kogeneracionog postrojenja na biomasu.

Svrha ugovora je finansiranje rekonstrukcije, proširenja i održavanja mreže daljinskog grijanja, kako bi se postigao održiv sistem grijanja na bazi biomase, te da se na taj način poboljša kvalitet grijanja uz povećanje energetske efikasnosti i sprečavanja visokog nivoa zagađivanja.

Planirano da se kapitalna ulaganja realizuju u periodu od pet godina u procijenjenom ukupnom iznosu od 15,2 mil KM, navodi se u tekstu javnog poziva.

Trajanje ugovora je predviđeno na 18 godina u skladu sa ugovorom o JPP-u, a moguće je produženje ugovora na pet godina uz ispunjenje određenih uslova.

Rok za dostavljanje zahtjeva za učešće je 10. april 2018. godine.

Drugi javni poziv za javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta sistema daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu u Sokocu je objavljen nakon što prvi nije uspio.

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica nedavno je rekao da su sada precizirane pripremne radnje i otklonjeni nedostaci iz prvog poziva.

"Realizacijom ovog projekta Sokolac bi dobio proširenje postojeće Toplane za 5,1 megavat, proširenje kapaciteta proizvodnje toplotne energije za 4,1 megavata i električne energije za jedan megavat. To bi značilo proširenje toplovodne mreže na novih 100.000 metara kvadratnih", naveo je Bjelica.

Na projektu daljinskog grijanja u Sokocu radi se već nekoliko godina.

 

Glavaš: Održati i unaprijediti dignitet Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo

aleksandar glavas1Odbornik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Aleksandar Glavaš izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, gdje je zamijenio smijenjenog Dejana Šantića.

Od Šantićeve smjene prošlo je pet mjeseci, a načelnik opštine Ljubiša Ćosić poželio je sreću novog predsjedniku Skupštine Aleksandru Glavašu u nadi da će nastaviti sa dobrim radom Skupštine, uz bolje poštovanje Poslovnika i Statuta opštine.

Novoizabrani predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Glavaš poručio je da je ovo za njega velika čast i obaveza, te da će nastojati podržati razvoj opštine i pratiti opštinsku upravu.

Glavaš je dodao da je potrebno održati i unaprijediti dignitet Skupštine, te pratiti dalji razvoj opštine Istočno Novo Sarajevo koja je, prema njegovim riječima, jedna od najnaprednijih u gradu Istočno Sarajevo.

Iz opozicije, tačnije iz SDS-a, ponovo su imali kritike na račun skupštinske većine, te je odbornik SDS Milan Kovačević novinarima rekao da nisu zadovoljni izborom Glavaša na mjesto predsjednika SO, jer, kako je rekao, nema radnog iskustva i ne može unaprijediti rad Skupštine opštine.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine za novog vršioca dužnosti direktora JU "Patrijarh Pavle" imenovan je Nikola Ašanin, koji je na tom mjestu zamijenio Maju Pandurević.

Navodno, Pandurevićeva je funkciju v.d. direktora prepustila Ašaninu zbog zdravstvenih razloga.

Odbornici su usvojili i Prijedlog Odluke o dodjeli novčanih sredstava političkim partijama u ovoj godini koja iznose 30.000 KM.

 

 

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila bira novo rukovodstvo

trnovorsOrganizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo na sutrašnjoj sjednici Skupštine izabraće novo rukovodstvo.

Kako je najavljeno, sutra bi trebalo da budu imenovani novi predsjednik Skupštine i njegov zamjenik, predsjednik Predsjedništva organizacije i njegov zamjenik, te predsjednici Nadzornog odbora, Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila i Odbora djece/potomaka poginulih boraca.

Sjednica Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo biće održana u zgradi Opštine sa početkom u 12.00 časova.

 

 

 

Kabinet predsjednika finansira zamjenu stolarije u OŠ ''Sveti Sava'' Trnovo

osnovna skola sveti sava trnovo stolarija1Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika finansirao je zamjenu dotrajale stolarije u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u vrijednosti 20.000 KM.

Na službenom web sajtu Opštine navodi se da radovi obuhvataju zamjenu kompletne stolarije za šest učionica pomenute škole, te zamjenom ulaznog i izlaznog portala, kao i unutrašnjih vrata.

Ova investicija bi trebala značajno da poboljša energetsku efikasnost objekta i smanji troškove na grijanju.

 

 

 

 

 

Foto: trnovo-rs.com

 

 

 

''Susret srpskih zemalja'' od 29. marta do 1. aprila na Jahorini

hotel bistrica jahorina sarsKulturna manifestacija "Susret srpskih zemalja" u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda i OC "Jahorina" biće održana u periodu od 29. marta do 1. aprila na Jahorini.

Suorganizator ove manifestacije je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a u učestvuju Srbi iz svih zemalja regiona, uključujući Sloveniju, kao i Srbi iz Irske.

Ova manifestacija, koja se održava 23. put, uključuje niz sportskih takmičenja i kulturno-umjetničkih društava, a među događajima se izdvaja "Srbija i Srpska u jahorinskom stilu".

Učešće na ovoj manifestaciji do sada su potvrdila dva kulturno-umjetnička društva sa Pala i po jedno iz Istočnog Sarajeva, Srebrenice, Gračanice i Beograda.

Prema najavama organizatora, očekuje se više od 500 učesnika, među kojima i djeca iz paljanskih škola, koji će svi zajedno poslati poruku o jedinstvu Srba u duhu saradnje Srbije i Republike Srpske.

 

 

 

Predstavljanje 4. međunarodnog takmičenja u trail trčanju

skupstina grada is novo majPovodom predstavljanja 4. međunarodnog takmičenja u trail trčanju, odnosno trčanju po stazama predviđenim za to, koje će se održati od 27. do 29. jula na dionici između Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Biće predstavljene i novine na koje se organizator trke "Jahorina ultra trail" odlučio s ciljem što bolje promocije manifestacije, ali i turističke ponude Sarajevsko-romanijske regije.

Na konferenciji za novinare učestvovaće gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, pod čijim pokroviteljstvom se organizuje ovogodišnja trka, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić, izvršni direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Iva Ivkić, portparol "Sunnyland"-a Dragana Kurtagić, marketing menadžer Ski centra "Ravna planina" Borislava Purković i direktor "Jahorina ultra trail"-a Sanja Kavaz.

Organizator trke saopštio je da, zajedno sa Turističkom organizacijom grada Istočno Sarajevo, Olimpijskim centrom "Jahorina", Ski centrom "Ravna planina" i zabavnim parkom "Sunnyland", pokreće jedinstvenu inicijativu nazvanu "JUT bloggers network".

Riječ je o međunarodnoj mreži blogera-trkača i predstavnika medija koji će, objavljujući aktuelnosti u vezi sa trkom na Jahorini, kontinuirano raditi na promociji najvećeg takmičenja u BiH u trail trčanju i na taj način pomoći da njegovo ovogodišnje izdanje bude najmasovnije do sada.

Konferencija će biti održana u zgradi Administrativnog centra Istočno Sarajevo sa početkom u 12.00 časova.

 

 

Nova oprema za bolnicu u Istočnom Sarajevu

bolnica istocno sarajevo kapija snijegNova oprema stiže za poliklinički dio bolnice u Istočnom Sarajevu u kome će biti smještena sva bolnička odjeljenja, ali i mala sala za hitne slučajeve. I izgradnja nove zgrade teče po planu.

Da stiže najmodernija medicinska oprema, potvrdili su i u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Oprema stiže svaki dan. Radovi su intenzivirani, radnici "Medikal"-a koji je zadužen za medicinsku opremu svaki dan su prisutni, montiraju medicinsku i tehničku opremu. Očekujemo da će brzo poliklinički dio krenuti sa radom", kazao je portparol Bolnice Istočno Sarajevo Dalibor Bošković.

Aparat za ultrazvuk, rendgen, EKG, kao i uređaji za očne preglede samo su dio nove opreme koja je stigla. U ovom bloku biće i dvije manje operacione sale.

"Jedna je predviđena za male hirurške intervencije iz hirurgije i ortopedije. Druga će biti gastroenterološki kabinet u kome smo dobili dva aparata, najsavremenija iz te oblasti", dodao je Bošković.

Kada se završi sa montiranjem neophodne opreme, poliklinički blok biće spreman za pacijente.

Dok traje opremanje polikliničkog dijela, radovi na novom objektu bolnice privode se kraju. Rok za završetak je početak 2019., ali izvođač tvrdi da bi sve moglo biti završeno do kraja ove godine. Trenutno su u toku unutrašnji radovi.

Nova bolnica gradi se po sistmu "ključ u ruke", što podražumijeva i komletno opremanje.

Zgradu radi firma "Marković invest" iz Laktaša, dok je za isporuku medicinske opreme zadužen "Medikal" iz Mostara.

 

Republika Srpska

Radio Sa-RS