CIK: Lokalni izbori 2. oktobra

Napišite komentar

cik tablaCentralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas u Sarajevu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH u nedjelju, 2. oktobra. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić saopštio je na konferenciji za novinare da se izbori raspisuju za 74 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština opština u Republici Srpskoj i 131 načelnika opština.

Izbori će, prema Šantićevim riječima, biti održani i za četiri gradska vijeća u FBiH - Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, te šest skupština gradova u Republici Srpskoj - Prijedor, Bijeljinu, Banjaluku, Doboj, Zvornik i Trebinje, 10 gradonačelnika i skupštinu Brčko distrikta. CIK nije raspisao izbore za Mostar i to će, naveo je Šantić, učiniti kada se za to steknu zakonski uslovi.

Šantić je saopštio da je u ponoć između 3. i 4. maja zaključen centralni birački spisak u koji je, sa jučerašnjim danom, upisano 3.345.486 birača. On je podsjetio da pravo da se kandiduju imaju lica koja do zatvaranja biračkog spiska imaju prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati. Uz odluku o raspisivanju izbora, CIK je usvojio uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za sve učesnike u izbornom procesu.

"Od 7. maja počinje teći rok za prijavu za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata", naveo je Šantić.On je dodao da će provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora koštati oko osam miliona KM, od čega su četiri obezbijeđena iz budžeta BiH, a ostatak treba da obezbijede lokalne zajednice.

"Većina jedinica lokalne samouprave ispunila je ovu svoju zakonsku obavezu i krajnje je vrijeme da oni koji to nisu učinili urade jer dovode u pitanje izbore u tim opštinama", istakao je Šantić.

Predsjednik CIK-a preczirao je da opštine Gradiška, Srbac, Jezero, Novo Goražde i Bileća još nisu usvojile budžete, u Bugojnu nisu obezbijeđena dovoljna sredstva za provođenje izbora, a od organa vlasti u Srebreniku i Istočnom Mostaru nisu dobijene informacije o stanju njihovih budžeta.

Šantić je naveo da je donesena i odluka o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP), a gdje će se glasati u DKP-ima znaće se naknadno na osnovu broja upisanih birača koji žele da glasaju.

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh