CIK BiH: SNSD dobio najvišu novčanu kaznu

Napišite komentar

cik tablaCentralna izborna komisija BiH danas je zbog kršenja pojedinih odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka novčano kaznila 18 političkih stranaka, dok je za pet političkih stranaka izrekla administrativnu mjeru zabrane kandidovanja na narednim izborima.

Kazne su izrečene na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2015. godinu.

Najvišu novčanu kaznu u iznosu 3.900 KM, CIK je izrekao Savezu nezavisnih socijaldemokrata jer je revizijom utvrđeno da u poslovnim knjigama nisu evidentirane nenovčane donacije po osnovu besplatnog korištenja poslovnih prostora, čime su prekršene odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Dio kazne odnosi se i na to što je SNSD primio prilog u iznosu od 300 KM od pravnog lica koje je sklopilo ugovore o javnim nabavkama radova sa organima izvršne vlasti, te zbog prekoračenog limita za izbore u opštini Stanari u iznosu 6.745 KM.

Sa 3.000 KM CIK je kaznio Savez za bolju budućnost BiH – Fahrudin Radončić, za koji je, između ostalog, utvrđeno da nije isplatio 37.028 KM licima čija su imena navedena na blagajničkim nalozima, što nedvosmisleno ukazuje da sredstva nisu utrošena za ciljeve utvrđene programom.

Takođe je utvrđeno da je SBB prijavio da je 31.000 KM utrošena za dnevnice i putne troškove u zemlji, ali da su nalozi bili nepotpuni.

Zbog neevidentiranja nenovčanih i novčanih donacija sa 3.000 KM kažnjena je i Stranka demokratske akcije, za koju je utvrđeno da prilozi fizičkih lica u iznosu od 400.000 KM i pravnih lica od 25.000 nisu uplaćeni na transakcione račune stranke.

Zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, uglavnom propusta sa evidentiranjem nenovčanih i novčanih donacija, te prekoračenja dozvoljenih limita za izbore, kazne u iznosu 2.500 KM izrečene su Stranci demokratske aktivnosti i HDZ 1990, sa 2.000 KM kažnjeni su Hrvatska stranka prava i Srpska demokrtska stranka, a kazne u iznosu 1.500 KM dužni su da plate Demokratski narodni savez, Srpska radikalna stranka Republike Srpske, Stranka dijaspore BiH.

Sa 1.000 KM kažnjeni su Stranka za BiH, Komunistička partija i Liberalno demokratska stranka BiH, dok je kazna od 1.050 KM izrečena Partiji demokratskog progresa.

Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH dužna je na ime kazne za kršenje Zakona o finansiranju stranaka platiti 900 KM, DF 600 KM, a Demokratska partija Dragan Čavić i Stranka pravde i povjerenja po 500 KM.

Kazna u iznosu od 600 KM DF je izrečena jer ne postoji adekvatna evidencija za 71 KM novčane donacije.

Administrativna mjera zabrane kandidovanja na narednim izborima, u ovom slučaju opštim iduće godine, zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja, te onemogućavanja pristupa prostorijama stranke radi obavljanja pregleda finansijskog izvještaja izrečena je Bosansko-hercegovačkoj hrvatskoj čistoj stranci prava, Demokratima BiH, Srpskom pokretu obnove, Stranci pravedne politike i Vizionarsko demokratskoj stranci.

Protiv danas donesenih odluka CIK-a stranke mogu podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od 15 dana od njihovog prijema.

 

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh