Budžetski korisnici guraju ''Pošte'' u milionski kredit Istaknuto

Napišite komentar

''Pošte Srpske'' planiraju u ovoj godini da podignu kredit od pet miliona KM koji će biti iskorišten ako budžetski korisnici ne počnu plaćati dugovanja. U planu poslovanja ovog preduzeća za 2019. godinu navedeno je da ''Pošte'' u 2019. godini planiraju dugoročno kreditno zaduženje od pet miliona КM, sa rokom otplate od tri godine.

postar motor

''Mjesečni iznos anuiteta po ovom kreditu planiran je u iznosu od 147.287 КM, a u toku 2019. godine planirane obaveze iznose 1.196.447 КM. Planirana zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje u aprilu 2022. godine. Кredit će se koristiti ako bude problema u naplati potraživanja od budžetskih korisnika iz tekućeg poslovanja'', navedeno je u dokumentu koji će biti razmatran na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara ''Pošta'', zakazanoj za 4. februar.

Direktor ''Pošta Srpske'' Jasminka Krivokuća rekla je danas za CAPITAL da su „Pošte“ i u prošloj godini planirale da podignu kredit, ali da se, ipak, nisu zadužile. U ovoj godini, priznaje, to će biti malo teže, tako da je gotovo izvjesno da će plan o zaduženju biti realizovan.

„Imamo otežanu naplatu od strane budžetskih korisnika, među kojima su Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja RS, Poreska uprava RS, sudovi tako da smo primorani da planiramo kredit u slučaju nelikvidnosti. Ove godine ćemo najvjerovatnije morati da podignemo taj kredit i on će najvjerovatnije biti iskorišćen i za investicije“, rekla je Krivokuća i dodala da su manje kamate na kredit nego one koje im Poreska uprava zaračuna kada ne plate doprinose.

Akcionari „Pošta Srpske“ razmatraće na Skupštini i program investicija za 2019. godinu prema kojem su planirane investicije u iznosu od 6,1 miliona KM. Polovinu tog iznosa „Pošte“ planiraju obezbijediti iz sopstvenih izbora, a polovinu i iz ostalih izvora.

„U 2019. godini iz vlastitih sredstava će se finansirati ulaganja u iznosu od 3,09 miliona КM, dok će se ulaganja u iznosu od 3,06 miliona КM finansirati iz ostalih izvora – sredstava Fonda za kvalitet Svjetskog poštanskog saveza, kredita i sredstava javno-privatnog partnerstva“, navedeno je u dokumentu.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next