Budžet RAK-a za 2016. godinu 6,7 miliona KM

Napišite komentar

rak agencijaSavjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ danas je usvojio prijedlog budžeta Agencije za narednu godinu projektovan na 6.785.000 KM. Savjet je usvojio i pravilo o izmjeni pravila o prenosivosti telefonskih brojeva, kojom se operater davalac broja obavezuje da na zahtjev pretplatnika u roku od tri dana od prijema besplatno izda potvrdu o izmirenju dugovanja.

Usvojeno je i pravilo o dopuni pravila naknade za dozvole u radio-komunikacijama u BiH. Nakon provedenih javnih konsultacija, izmijenjen je član o izuzecima od obaveze plaćanja naknada. Od 17. juna, televizijske stanice koje koriste radio-frekvencije za analogno zemaljsko emitovanje programa u BiH izuzete su od obaveze plaćanja propisanih naknada za dozvole u radio-komunikacijama.

Savjet je odobrio da se na javne konsultacije upute nacrti pravila o izmjeni pravila o uslovima pružanja javnih telekomunikacionih usluga i odnosima sa krajnjim korisnicima, pravila o planu brojeva za telefonske usluge u BiH, te pravila o izmjenama i dopunama o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH. Odobreno je i da se na javne konsultacije uputi nacrt pravila o korištenju radio-frekvencijskog obima.

Na današnjoj sjednici Savjet je razmatrao i set prijedloga za izmjene kodeksa i pravila iz oblasti audio-vizuelnih medijskih usluga, te odobrio da se na javne konsultacije upute nacrti Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i uslugama radija i Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, te nacrti pravila o pružanju audio-vizuelnih medijskih usluga i pravila o pružanju medijskih usluga radija.U okviru posebne rasprave o rijaliti programima. Savjet je zaključio da se u budućim izmjenama regulative definiše formulacija, prema kojoj se, ovakvi programski sadržaji emituju isključivo u graničnom terminu od ponoći do 6.00 časova.

Ovakav prijedlog, u tekstu Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama Agencija upućuje na javne konsultacije. Na dnevnom redu bila je i informacija o aktivnostima na razmatranju cijena usluga mobilnih operatera u BiH. S ciljem podsticanja konkurencije u oblasti mobilne telefonije, zaključeno je da Agencija pristupa primjeni procedure ukidanja usluge "nacionalni roming". Agencija napominje da prema raspoloživim podacima, svaki od tri mobilna operatora ostvaruje više od 97 odsto pokrivenosti stanovništva i putnih pravaca u BiH.

Razmatrajući informaciju u vezi sa prelaskom na digitalno zemaljsko emitovanje, konstatovano je da Agencija od 17. juna, kada je bio rok za prelazak na digitalno zemaljsko emitovanje, kontinuirano prima zahtjeve za gašenje predajnika na spornim lokacijama usljed smetnji uzrokovanih emitovanjem analognog signala iz BiH. Savjet ponovo apeluje na relevante institucije BiH da što hitnije stvore potrebne preduslove za prelazak na digitalno emitovanje u BiH.

 

 

Izvor: nezavisne.com

Foto: bhrt.ba

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh