Budva blokirala imovinu Rusima

Napišite komentar

budva 2018Opština Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora, da bi obezbijedila da će naplatiti poreski dug od vlasnika - Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog Saveza.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja ne bi zastarjela, a vlasnici, do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, natjeraju da izmire obaveze na ime poreza na nepokretnost.

Većinom je riječ, ističu, o dugovanjima od po nekoliko hiljada evra.

U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rješenja poštom obavještavaju sve vlasnike nekretnina na teritoriji opštine da izmire obaveze.

- Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rješenja, a samim tim i naplata ide teže - rekao je za sekretar za finansije Petar Odžić.

On ne isključuje mogućnost da će biti prinuđeni da primjenjuju i zakonom predviđene mjere izmirenja poreskih potraživanja - prodaju nekretnina.

- Zbog otežanih uslova naplate poreza koju imamo za ove inostrane državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja naplaćujemo preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće - rekao je Odžić.

On je naglasio da je lani ostvarena procentualno veća naplata poreza, ukupno 17 miliona evra, ali da još ima dosta mjesta za poboljšanja, u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati.

- Naplata poreza je na zadovoljavajućem nivou. Nema prema kome nije neki pravni lijek upotrijebljen, zaključak o prinudnoj naplati, hipoteka ili blokada računa. To je rezultovalo da i pored 30 odsto manjeg razreza imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata, fizičkim licima preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa - kaže Odžić.

Građani država bivšeg Sovjetskog Saveza, prije svih Rusi i Ukrajinci, vlasnici su više od 2.000 nekretnina na području Budve. Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a nerijetko izdaju stanove i pokušavaju da prodaju nekretnine.

Rusi prodaju stanove

Doskora najveće interesovanje za nekretnine u Crnoj Gori dolazilo je od Rusa, ali je poprilično splaslo. Sada, naime, vile i stanove ruski državljani, koji su ih kupili u vrijeme buma investitora 2007-2008. godine, prodaju po duplo nižim cijenama.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga slabe prodaje. No, tu je i još jedan razlog: nerealne cijene, koje su važile prije dvije-tri godine, odbile su i one koji bi htjeli da trguju stanovima i vilama.

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next