Britki kist paljanskog oficira

Napišite komentar

aleksandar krunic profilnaAleksandar Krunić je mladi slikar sa Pala, čiji je talenat otkrio njegov kolega sa posla, pa je ubrzo taj talenat prenio na papir. Najčešće slika motive mrtve prirode, vjerske objekte i prirodu, ali ističe da sve zavisi od inspiracije u datom momentu.

Sarajevo-RS: Kada ste otkrili talenat i kako ste počeli da se bavite slikarstvom?

Aleksandar Krunić: Ja sam imao sreću da moj talenat otkrije moj radni kolega Zoran Kovačević, inače samouki slikara sa preko 25 godina iskustva. Na osnovu jednog mog crteža , on je procijenio da jednostavno moram pokušati raditi uljanim bojama. Poklonio mi je sav pribor za slikanje i ja sam počeo da slikam. Tada sam na mala vrata ušao u sasvim novi svijet, iskustvo, koje mi je do tada bilo skoro pa i neinteresantno.

Sarajevo-RS: Koje motive najčešće slikate i šta Vas najviše inspiriše?

Aleksandar Krunić: Sve zavisi od inspiracije i raspoloženja. To su većinom pejzaži, nekad mrtva priroda a nekad apstrakcija, sa kojom još uvijek eksperimentišem. Najviše volim da slikam motiv violine i to su mi do sada najdraže slike koje sam naslikao.

Sarajevo-RS: Izdvojio bih sliku manastira Ostrog, šta ona predstavlja za Vas?

Aleksandar Krunić: Manastir Ostrog mi je do sada najzahtjevniji motiv, jer zaista uložim dosta truda i vremena dok naslikam tu sliku. To svjetski poznato svetilište, koga cijene ljudi različitih religijskih orjentacija, daje jednu posebnu dozu ozbiljnosti, odgovornosti i poštovanja tako da je na posebnom mjestu u odnosu na druge slike.

Sarajevo-RS: Šta mislite o umjetnicima koji svoje slike ostavljaju u sirovoj formi, pa posmatrači ponekad ne uspijevaju da odgonetnu o čemu se zapravo radi, kakva je to umjetnost?

Aleksandar Krunić: Svaki umjetnik ima apsolutnu slobodu u kreaciji svog svijeta na platnu. Način na koji će se izraziti i na koji način će ostvariti komunikaciju sa posmatračem je takođe individualan. Sa druge strane, kao što se kaže, ''ljepota je u oku posmatrača''. Neko će ''pročitati'' i osjetiti umjetnikovu poruku ili ta komunikacija neće biti ostvarena. O ukusima ne vrijedi raspravljati i svako umjetničko djelo, u većem ili manjem broju, ostvari komunikaciju sa svojim posmatračem.

Sarajevo-RS: Da li je za jednog umjetnika važno samo da proda sliku ili da ona ''putuje'', da je vidi što više ljudi?

Aleksandar Krunić: Komercijalizam ne bi trebao biti u prvom planu niti kod jednog umjetnika. Pravi umjetnik uživa u stvaranju svog djela. Iako mi je slikarstvo hobi i dodatni izvor prihoda, svaki put kad imam vremena nastojim da slikam ''za svoju dušu'', a ne isključivo po narudžbi kupca.

Sarajevo-RS: Koliko Vam je važno da Vaša slika ostvari ''dijalog'' sa kupcima i ko su Vaši kupci?

Aleksandar Krunić: Opet se moram vratiti na komunikaciju između slikara i posmatrača. Ako svojim umjetničkim djelom, izazovem pozitivna osjećanja kod posmatrača onda sam ostvario svoj cilj. Što se tiče kupaca, većina je sa područja Bosne i Hercegovine mada ih ima i u nekoliko evropskih država pa i u SAD.

Sarajevo-RS: Ko su Vam uzori u slikarstvu?

Aleksandar Krunić: Možda će Vas iznenaditi što mi uzor nisu globalno poznata imena kao što je Pikaso, Rembrant i slično. Izuzetno cijenim umjetnost Alfredo Rodrigeza, meksičkog slikara. Od naših, samoukih ali sa preko 40 godina iskustva u slikarstvu, to su sigurno Josip Kler i Srećko Radulović, slikari iz Srbije.

Sarajevo-RS: Na kojim izložbama ste do sad učestvovali i kakve utiske nosite sa istih?

Aleksandar Krunić: Uzimajući u obzir da se slikarstvom bavim tek nekih šest godina, do sada nisam napravio samostalnu izložbu i pored preko 150 slika koje sam naslikao. Učestvovao sam na dvije kolonije u Jelovcima, u okolini Pala i na tri zajedničke izložbe grupe slikara. Samo pozitivna iskustva nosim i sa izložbi i kolonija.

Sarajevo-RS: Da li uskoro planirate novu izložbu?

Aleksandar Krunić: Prvenstveno trebam više slobodnog vremena da bih naslikao dovoljan broj novih slika za izložbu. Većinu slika prodam tako da ove koje imam kod sebe ne bi bile dovoljne za izložbu kakvu ja zamišljam. Ne želim da to forsiram po svaku cijenu ali nadam se da ću uspjeti organizovati samostalnu izložbu naredne godine.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Aleksandar Krunić privatna arhiva

Posljednja izmjena Petak, 14 Oktobar 2016 21:08
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next