Bosnić u džihadu od 1992. godine Istaknuto

Napišite komentar

husein bosnicHusein Bosnić, koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, rekao je na suđenju u Sudu BiH da je od 1992. godine u džihadu i da je pripadnik selefijske zajednice.

"Pod pojmom džihad podrazumijevam čuvati imetak i hraniti porodicu, ali i širi šerijatski kontekst da se brani svoj narod, država i vrijednosti. Kao pripadnik Armije BiH bio sam u džihadu", rekao je Bosnić.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da nastoji dokazati da se hutbe optuženog, koje se odnose na džihad i šehide, isključivo mogu dovoditi u kontekst rata u Siriji i Iraku. Čampara je ukazao da optuženi, koji za sebe kaže da je teolog i misionar, nema zasnovan radni odnos sa Islamskom zajednicom BiH, niti je mesdžid koji vodi u Bužimu na spisku vjerskih objekata pod njenom kontrolom.

Bosnić je rekao da Islamska zajednica BiH nema negativan stav prema mesdžidima u Bužimu i Gornjoj Maoči, te da je pitanje njihovog priznavanja u postupku rješavanja. On je ispričao i da pripadnici selefijske zajednice, čiji je član, na tradicionalan način praktikuju islam. Bosnić je naveo da "islamska država", vjerovatno, ima iste izvore kao i selefizam, ali da nigdje nije ni javno ni tajno rekao da podržava tu organizaciju. Tokom svjedočenja Bosnić je rekao da je 2013. godine bio u Kuvajtu gdje je posredstvom Nedima Harčića upoznao Nasera Hedžirija koji ga je ovlastio da u njegovo ime u BiH kupuje zemlju i investira 100.000 dolara.

Bosnićev branilac Adil Lozo predočio je materijalne dokaze, odnosno kupoprodajne ugovore za nekretnine i punomoći kojim bi potkrijepio te navode. Tužilac je ukazao da, poslije konverzije i transakcija u kupovini nekretnina, uglavnom zemljišta i kuća, nedostaje oko 100.000 KM i da će u daljem postupku dokazati da je to novac koji je korišten za slanje ljudi iz BiH na ratišta u Siriji i Iraku. Bosnić je te navode odbacio tvrdeći da mu vjera zabranjuje da na taj način troši novac koji mu je povjeren i da se ne slaže sa zlodjelima koja se vrše u Siriji i Iraku u ime islama. On je naveo da je u takozvanoj Armiji BiH bio zadužen za moral i da je imao čin natporučnika, a da je u periodima od 1997. do 1999. godine i od 2003. do 2007. godine završio teologiju u Jordanu. Bosnić je podsjetio da se takozvanoj Armiji BiH priključio u oktobru 1992. godine kada je u Tešanj došao iz NJemačke.

Suđenje Bosniću biće nastavljeno 15. jula iznošenjem materijalnih dokaza odbrane, a svjedok Tužilaštva biće Ekrem Šabić.

 

Izvor: SRNA

Foto: klix.ba

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh