Menu
A+ A A-

Dječji kardiohirurg ne postoji više na Koševu

bolnica kosevo ulazEgzodus ljekara iz najveće bolnice u BiH vjerovatno još nije završen. Tek poneki ljekar u ovom periodu počeo je raditi na KCUS kao što je slučaj sa 3 kardiohirurga koji su prešli iz UKC Tuzla.

To je bila preka potreba jer je KCUS ostao bez prof.dr. Mirsada Kacile, prof. dr. Mehmeda Kulića, doc.dr. Adnana Delića, te dječjih kardiohirurga Sanke Pandura i Edina Omerbašića. Dječji kardiohirurg na KCUS trenutno ne postoji, a lista djece koja čekaju operaciju sve je duža.

Samo sa Klinike za ortopediju i traumatologiju u jednom danu otišla su tri vrsna ljekara. A još četiri su najavila odlazak, među njima i prof.dr. Ismet Gavrankapetanović za kojeg se otimaju evropski i svjetski medicinski centri.

Tri hiruga sa Ortopedije svoje karijere nastavili su u Opštoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Među desetinama ljekara koji su napustili KCUS su plastični hirurzi, oftalmolozi, pedijatri, urolozi, gastroenterolozi, anesteziolozi i mnogi drugi.

Direktorka KCUS Sebija Izetbegović posljednih mjeseci tvrdi da KCUS bez obzira na veliki broj ljekara koji su otišli, i dalje ima kvalitetnih kadrova, da pacijentima ima ko pružiti zdravstvenu uslugu ali liste čekanja i sve veći broj pacijenata koji pomoć traže u Opštoj bolnici ili van Kantona Sarajevo u tome je demantuju.

Ovih dana na KCUS su održani 4. Oktobarski oftamološki simpozij i Simpozij plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga BiH, a čiji je osnovni cilj bio pokazati da KCUS ima kadrove iz ovih oblasti bez obzira na odlazak ljekara.

Ideja generalne direktorke KCUS sprovedena je u djelo, ali broj operacija drastično je smanjen.

Ono što je zanimljivo je da se sa KCUS vrlo često upućuju saopštenja za javnost u kojima se navodi kakve su operacije izvršene, a često se pacijenti koriste da pohvale ljekare, uslugu i direktorku KCUS. Kao da je riječ o hotelu, a ne o bolnici u kojoj bi pacijent uvek trebao biti na prvom mjestu.


 

nazad na vrh

Bosna I Hercegovina

Radio Sa-RS